Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Χορηγοί Τέχνης και τεχνάσματα!

Ωστε, λοιπόν, από απελπισία δέχεσαι τον πλούσιο χορηγό στις Τέχνες. Επειδή το κράτος αρνείται να αναλάβει τις υποχρεώσεις του και εσύ πρέπει, οπωσδήποτε, να«δημιουργήσεις», υποκύπτεις και ανοίγεις τα πόδια σου στον κ. Καταχραστή, στον κ. Φοροφυγά, στον κ. λήσταρχο Νταβέλη, να πούμε! Υποκύπτεις και συναινείς, έστω και σιωπηρά, με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Πολιτισμού, να παραδώσει την Τέχνη και τους καλλιτέχνες του τόπου μας, οριστικά και αμετάκλητα, στις δηλητηριασμένες μασέλες των κανίβαλων της πραγματικής, της αληθινής, της ταξικής δημιουργίας!

Με θεωρείς υπερβολικό; Οι πλούσιοι δεν είναι κατ' ανάγκη και συλλήβδην απατεώνες; Κατ' αρχάς δε μιλάμε για πλούσιους, μιλάμε για υπερπλούσιους! Για ανθρώπους ή ιδρύματα δηλαδή, που έχουν χωμένη την ουρά τους σε όλων των ειδών τις «μυστήριες» επιχειρήσεις. Από σάπια κρέατα, νοθευμένα φάρμακα μέχρι δικτατορίες, αρπαγές, δολοφονίες και δε συμμαζεύεται! Να θυμίσω την αγορά, την ξεδιάντροπη αρπαγή καλύτερα, των ελληνικών ναυπηγείων από τον Νιάρχο; Να θυμίσω τη φορολογική δήλωση των μόλις 11.000 δραχμών το χρόνο που έκανε; Κολυμβήθρα του Σιλωάμ η Λυρική Σκηνή ή καινούρια απάτη; Και κολυμβήθρα και καινούρια απάτη, σωστότερα!

Να θυμίσω τις χρηματοδοτήσεις του Ωνάση, του Νιάρχου, και των ιδρυτών άλλων «ευαγών» ιδρυμάτων, στα αμερικάνικα πολιτικά κόμματα; Οι «μικρότεροι» χορηγοί δε «μετράνε», για να τους αναφέρουμε! Να θυμίσω για πόσα πράγματα, και τι σόι πράγματα ευθύνονται οι Αμερικάνοι πολιτικοί; Τις σχέσεις με τη μαφία; Τις φοροαπαλλαγές και τα καράβια με σημαίες ευκαιρίας; Τα εμπάργκο και την απαγορευμένη μεταφορά όπλων μέρα μεσημέρι; Τους πολέμους, τις εισβολές, την αρπαγή των πρώτων υλών; Ο Μπους τα κάνει όλα αυτά από μόνος του; Αυτοί είναι τα πραγματικά αφεντικά φίλε μου, υπάλληλός τους είναι ο Λευκός Οίκος! Αυτοί κρατάνε τα κλειδιά! Οι σπόνσορες της Τέχνης! Οι δικοί σου χρηματοδότες! Αυτοί που θα σε διευκολύνουν να δημιουργήσεις!

Αυτοί οι άνθρωποι, φίλε μου, που βαρύνονται με το στυγνό πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, με την καταλήστευση των πρώτων υλών και του ιδρώτα των εργαζομένων, με τα μεγάλα οικονομικά κραχ μέχρι την «απλή» φοροδιαφυγή, αυτά τα «ιδρύματα», αυτοί οι χορηγοί, οι τράπεζες με τους υπέρογκους τόκους, οι Ομιλοι με τις σκοτεινές διασυνδέσεις, συνάδελφέ μου αγαπημένε, απελπισμένε δημιουργέ, θα χρηματοδοτήσουν την αγωνία σου; Αυτοί οι άνθρωποι ή έστω κάποιοι παρόμοιοι, κάποιοι λίγο «αθωότεροι» από αυτούς, θα υποστηρίξουν την τέχνη σου; Για να το κάνουν φίλε μου, θα πρέπει ή αυτοί να έχουνε τρελαθεί ή εσύ να έχεις βάλει νερό στο κρασί σου! Και επειδή αυτοί, βεβαιωμένα δεν έχουν τρελαθεί, σε παρακαλώ, ψάξου!

Αυτά τα παραμύθια που ακούγονται, τα οποία εσύ χάφτεις ή, και το σωστότερο, εσύ αναμασάς γιατί σε βολεύει, ότι τάχα τα ίδια γίνονταν και στην αρχαία Αθήνα, δε σε απαλλάσσουν από τις ευθύνες σου! Πρώτον, γιατί εκείνοι, οι αρχαίοι απατεώνες, υποχρεώνονταν με νόμο από το κράτος να χρηματοδοτούν την τέχνη και, δεύτερον, και το ουσιαστικότερον, εκεί έχει μείνει ο κόσμος; Τίποτα δε διδαχτήκαμε από τα χρόνια που μεσολάβησαν; Τζάμπα χύθηκε τόσο αίμα; Στην αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο, στα απολυταρχικά και στα θρησκευτικά καθεστώτα βρισκόμαστε ακόμα;

Αλλά, φίλε μου, για να 'ρθω με τα νερά σου, αφού είσαι λάτρης του αρχαίου τρόπου διακυβέρνησης, γιατί δεν απαιτείς το δημόσιο ταμείο να αγοράζει και να διανέμει δωρεάν εισιτήρια στους φτωχούς, όπως γινότανε στην αρχαία Αθήνα; Ξέρεις πόσα έχει το εισιτήριο στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο, στη Λυρική Σκηνή; Γιατί κρατάς, μαζί με την κυβέρνηση, σιγή ιχθύος επί του προκειμένου; Εδώ δεν είμαστε αρχαιολάτρες;

Να θυμίσω, όχι πως δεν το ξέρεις, ότι οι αναγκασμένοι με νόμο χορηγοί της αρχαίας Αθήνας, είχαν διά νόμου σε αντιπαροχή της «προσφοράς» τους, ένα προνόμιο μεγάλης καλλιτεχνικής και πολιτικής σημασίας. Επειδή πλήρωναν διάλεγαν τα έργα, τους συντελεστές, τη φόρμα και το περιεχόμενο. Αντιλαμβάνεσαι τι θα κάνουν οι σημερινοί, οι δικοί σου χρηματοδότες, τους οποίους ο νόμος δεν τους αναγκάζει σε υποχρεώσεις αλλά τους δίνει μόνον προνόμια! Να πω σε λυπάμαι; Οχι, δε σε λυπάμαι! Γιατί σε θεωρώ συνυπεύθυνο! Υπάρχουν χορηγοί της Τέχνης, τέτοια φυράματα χορηγών της Τέχνης, γιατί υπάρχουν καλλιτέχνες που δέχονται χορηγίες από τέτοια φυράματα!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ