ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΨΥΧΗ
Από σήμερα οι εξορμήσεις του ΠΑΜΕ

Με μαζικές εξορμήσεις σε σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, απ' αφορμή της καλοκαιρινής εξόδου που κορυφώνεται αυτή τη βδομάδα, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την εμπορευματοποίηση του δικαιώματος στις διακοπές και στην αναψυχή. Σήμερα το πρωί, εξορμήσεις προγραμματίζονται στο Σταθμό Λαρίσης (ΟΣΕ) και στα ΚΤΕΛ του Κηφισού.

Στην κεντρική προκήρυξη, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «το δικαίωμα της εργατικής τάξης για ξεκούραση, για διακοπές, για αναψυχή είναι μια επιτακτική ανάγκη που τείνει να γίνει πολυτέλεια. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη επίθεση που δέχεται στο εισόδημά της, με μισθούς άθλιους, πανάκριβα εισιτήρια όπου και να πάει, είτε περάσει στεριά, είτε θάλασσα, με την ακρίβεια συνεχώς να μεγαλώνει. Αλλά και στην εργοδοσία που σε πολλές επιχειρήσεις το καταργεί στην πράξη».

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους «να οργανώσουν την πάλη τους, να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αναψυχή, στην ξεκούραση, στη ζωή. Ιδιαίτερα η νεολαία. Για να βρει και με τον τρόπο αυτό η εργατική τάξη ελεύθερο χρόνο που να είναι αποκλειστικά δικός της, για να χαλαρώσει, να ψυχαγωγηθεί, να διαβάσει, ακόμη και να σκεφτεί μαζί με άλλους συναδέλφους το μέλλον, που μπορεί να είναι ελπιδοφόρο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να χαλάσουμε στην πλουτοκρατία τους σχεδιασμούς της. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συνέλαβαν συνδικαλιστές που υπερασπίζονταν έγκυο εργαζόμενη!

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η φάμπρικα των διώξεων που έχει στήσει στο νησί η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης

Σε νέες αδικαιολόγητες συλλήψεις τεσσάρων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη Ζάκυνθο προχώρησε τη νύχτα της Κυριακής η αστυνομία του νησιού, την ώρα που έγραφαν συνθήματα κατά της εργοδοσίας των καταστημάτων «Ροζαλί», που καταπατά εργασιακά δικαιώματα και τρομοκρατεί εργαζόμενη να παραιτηθεί από τη δουλειά, επειδή έμεινε έγκυος!

Συγκεκριμένα, η αστυνομία συνέλαβε τους Τάκη Στρούζα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ), Διονύση Κλάδη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΖ, Διονύση Καλαμαρά, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Νίκο Αρβανιτάκη, συνδικαλιστή, την ώρα που έγραφαν «Η δίωξη της μητρότητας από τα καταστήματα "Ροζαλί" δε θα περάσει». Οδηγήθηκαν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα, χωρίς ωστόσο να τους απαγγελθεί επίσημα οποιαδήποτε κατηγορία, παρά μόνο προφορικά αυτή της - κλασικής πια - φθοράς ξένης περιουσίας.

Από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπήρχε καμιά κατηγορία σε βάρος τους, ο Τ. Στρούζας, πρόεδρος του ΕΚΖ, έφυγε, ενώ λίγο αργότερα, παρά το προχωρημένο της ώρας, πολλοί εργαζόμενοι κατέφτασαν στην αστυνομία και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή των άλλων συνδικαλιστών. Μετά από δύο ώρες, και κάτω από την ασφυκτική πίεση των συγκεντρωμένων, οι αρχές αναγκάστηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους.

Φάμπρικα με πολιτική βούλα

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η μεγαλοεργοδοσία και διοικητές δημόσιων οργανισμών στη Ζάκυνθο έχουν εξαπολύσει κύμα διώξεων σε βάρος περισσότερων από 12 συνδικαλιστικών και λαϊκών αγωνιστών, στήνοντας βιομηχανία διώξεων, γιατί έπραξαν το αυτονόητο: Υπερασπίστηκαν εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, απαίτησαν δεδουλευμένα και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, διακίνησαν τις ιδέες τους.

Οι συνδικαλιστές προέβησαν σε αυτήν την ενέργεια, όπως καταγγέλλουν, μετά τις αλλεπάλληλες απειλές της εργοδοσίας προς εργαζόμενη που έμεινε έγκυος πως «ή ρίχνεις το παιδί ή φεύγεις από τη δουλειά»! Βέβαια, όπως καταγράφηκε και στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας χτες το μεσημέρι, η εργοδοσία όχι μόνο πίεζε την εργαζόμενη να παραιτηθεί, αλλά είχε προχωρήσει και σε σειρά καταπατήσεων των δικαιωμάτων της. Συγκεκριμένα, της χρωστάει δεδουλευμένα, καθώς ενώ δουλεύει για έξι μέρες πληρώνεται για πέντε, η σύμβασή της δεν υπογράφηκε τη μέρα που προσλήφθηκε, αλλά δύο μήνες αργότερα και φυσικά της χρωστάει αρκετά ένσημα.

Ούτε βήμα πίσω!

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει τις αστυνομικές αρχές Ζακύνθου για την αδικαιολόγητη σύλληψη των συνδικαλιστών και επισημαίνει πως «η σύλληψη των συναδέλφων έγινε γιατί υπερασπιζόμενοι το δικαιώματα της μητρότητας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δηλαδή το αυτονόητο, έγραψαν συνθήματα σχετικά με τον προπηλακισμό εγκύου εργαζόμενης από τα καταστήματα "Ροζαλί" που καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα».

Καταλήγοντας, τονίζει πως «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατείται από την εργοδοτική και αστυνομική τρομοκρατία, το αποδεικνύει η χτεσινή κινητοποίηση έξω από το αστυνομικό τμήμα που μετά τη μαζική συμμετοχή των συνδικαλιστών και μελών των σωματείων ανάγκασαν τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να τους αφήσουν ελεύθερους».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»
Γενικεύεται η κινητοποίηση

Στο πλευρό τους η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Εργαζόμενοι της Μηχανικής με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στα χέρια
Εργαζόμενοι της Μηχανικής με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στα χέρια
Επίσχεσης εργασίας πραγματοποιεί η πλειοψηφία, πλέον, των οικοδόμων στα εργοτάξια της εταιρείας «Μηχανική», που, για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ, έχει αναλάβει την κατασκευή υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Κιάτο - Αίγιο (Ροδοδάφνη). Η εταιρεία οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα τριών μηνών.

Χτες, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας περιόδευσε στο έργο, τονίζοντας στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, η οποία, αν χρειαστεί μπορεί να πάρει ακόμα πιο δυναμικές μορφές. Ακόμα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενότητας των εργαζομένων, προκειμένου ο αγώνας τους να είναι αποτελεσματικός. Αλλά και ότι πέρα από το αίτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων, που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί, πρέπει να διεκδικήσουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που κατήγγειλαν πως δέχονται πιέσεις από την εργοδοσία να γυρίσουν στη δουλειά. Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο έργο.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πληρώθηκαν και στο «Βιτσέντζος Κορνάρος»

Κάτω από την πίεση του αγώνα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των ναυτεργατών, η πλοιοκτήτρια εταιρεία LANE αναγκάστηκε να καταβάλει χτες και στους ναυτεργάτες του πλοίου «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» το σύνολο του επιδόματος της άγονης γραμμής που τους όφειλε, καθώς είχε λάβει σαφή προειδοποίηση πως αν δεν τηρήσει τη συλλογική σύμβαση δε θα αναχωρήσει το πλοίο. Την περασμένη Παρασκευή, κάτω από την ίδια πίεση, αναγκάστηκε να καταβάλει το σύνολο του επιδόματος και στους ναυτεργάτες του πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ».

Με ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν τις επανειλημμένες καταγγελίες τους για παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, των οργανικών συνθέσεων, των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας για το σύνολο των πλοίων της ναυτιλιακής εταιρείας ΣΑΟΣ.

Η εφοπλιστική αυτή εταιρεία είναι μεταξύ αυτών που έχουν πάρει πακτωλό επιδοτήσεων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εκτός από την πολιτική ασυλία, επισημαίνουν τα σωματεία, έχει και τη συνδικαλιστική, από την πλειοψηφία της ΠΝΟ, η οποία, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει την εφοπλιστική ασυδοσία, με τη στάση της υπονομεύει ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα των ναυτεργατών. ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητά του και «να συμπήξουμε μέτωπο για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αιτημάτων μας με βάση τις πραγματικές ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ