ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Νέες επιστολές όξυνσης

Εν μέσω ονοματολογίας και διαπραγματεύσεων, με ιμπεριαλιστικές πλάτες, ξαναθέτουν ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας»

Μετά τις επιστολές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με «την κατάσταση των μελών της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» και ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας Τράικο Βελιάνοφσκι προχώρησε σε επιστολές ανάλογου προβοκατόρικου περιεχομένου.

Ο Βελιάνοφσκι απέστειλε τις επιστολές στους προέδρους των Κοινοβουλίων, των χωρών - μελών της ΕΕ, μεγάλων άλλων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Καναδά, Αυστραλία κ.ά.), καθώς και στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών (ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.ά.).

Στις επιστολές αυτές κάνει λόγο για «πολιτική διακρίσεων που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζει η Ελλάδα εις βάρος της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». Καλεί δε τους παραλήπτες των επιστολών του να εξετάσουν την «κατάσταση με τη μακεδονική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα». Προσθέτει ότι σύντομα η Βουλή της χώρας αναμένεται να εξετάσει και να εγκρίνει ψήφισμα για «τους πρόσφυγες από την πολεμική σύρραξη στην Ελλάδα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου πολέμου».

Φυσικά, η σκοπιανή αδιαλλαξία στηρίζεται από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Π.χ. πριν μερικές μέρες η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, σε επίσημες δηλώσεις της, επέμενε να αποκαλεί την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και να επαναλαμβάνει την «ανάγκη» ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και για μικροκομματικούς λόγους η τακτική επιστολογραφίας Γκρούεφσκι και των συν αυτώ συναντά αντιδράσεις. Ετσι ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» και «επιζήμια» για τα συμφέροντα του κράτους της ΠΓΔΜ και της ίδιας της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» την κίνηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού να αποστείλει επιστολή στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με την οποία ζήτησε να ενταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας και θέμα «αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». «Με το να ανοίγουμε συνεχώς νέα ζητήματα, δίνουμε αφορμή στην Ελλάδα να μας κατηγορεί - και ήδη αυτή το πράττει - ότι αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι να μπλοκάρουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Τσερβένκοφσκι.

Εξάλλου, ο Τσερβένκοφσκι διαπιστώνει ότι «σχετικά με τον στρατηγικό μας στόχο να καταστούμε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να συμπεράνουμε ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον περασμένο Απρίλιο, συνέβαλε στη δημιουργία μίας νέας πολιτικής πραγματικότητας (...) δε δεχτήκαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εξαιτίας γνωστών λόγων. Είμαστε μάρτυρες ότι τους τελευταίους μήνες αποστέλλονται προς εμάς μηνύματα αναλόγου περιεχομένου και από την ΕΕ, όπου, δυστυχώς, για το ζήτημα αυτό, επίσης άρχισε να επικρατεί η λογική των εθνικών συμφερόντων μίας χώρας - μέλους, έναντι των κοινών συμφερόντων όλων των χωρών - μελών».

Προβλέπει ότι τα «εμπόδια που θέτει η Ελλάδα στην ένταξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (...) θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου καταλήξουμε σε κοινώς αποδεκτή λύση για το συγκεκριμένο επιβληθέν θέμα». Σημειωτέον ότι με την εκπνοή της προεδρικής του θητείας, την άνοιξη του 2009, επιστρέφει στην ενεργό πολιτική σκηνή.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Νίμιτς αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή στο επόμενο δεκαήμερο, προτείνοντας στις δυο πλευρές «λύσεις».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για τις απευθείας συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση που θα έχει στις 3 Σεπτέμβρη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό θα είναι περισσότερο διαδικαστική, η δε πρώτη παραγωγική τους συνάντηση θα είναι η επόμενη, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτέμβρη. Ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο, ανέφερε ότι προετοιμάζεται εντατικά για τις συνομιλίες.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο, δήλωσε ότι «αυτή η μεγάλη χώρα θεωρεί την Κύπρο ως τον καλύτερο φίλο της στην Ευρώπη».

Στις επικείμενες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα αποτελέσουν δοκιμασία αντοχής, τόσο για την ελληνοκυπριακή όσο και για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι οι συνομιλίες θα είναι «τεστ αντοχής» για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έναντι της Αγκυρας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες που θα προέρχονται από το κατεστημένο της Τουρκίας και την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα.

Οι διαπραγματεύσεις, είπε, δε θα είναι εύκολες, με την έννοια ότι «ο δρόμος δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια πάνω στον οποίο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα χρειαστεί να βαδίσουν με πολλή υπομονή και αντοχή και με προσήλωση στον τελικό στόχο που είναι η λύση του Κυπριακού». Γι' αυτό, είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, «δεν πρέπει με την πρώτη δυσκολία να υπαναχωρούμε ή να κάμουμε άλλες σκέψεις».

ΚΑΒΑΛΑ - ΘΑΣΟΣ
Προβοκατόρικο και συκοφαντικό δημοσίευμα

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας και της Αχτιδικής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ

Συκοφαντικό και προβοκατόρικο δημοσίευμα σε βάρος του ΚΚΕ και της «Αγωνιστικής Δημοτικής Ενότητας Θάσου» φιλοξενείται στις σελίδες της τοπικής εφημερίδας Θάσου «Θασιακή». Το προβοκατόρικο δημοσίευμα έχει θέμα τη φωτιά στη χωματερή των Λιμεναρίων και τη φωτιά στο ελαιοτριβείο του τοπικού συνεταιρισμού, όπου οι δύο αυτές φωτιές αποδίδονται σε «βεντέτα μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ» και «πολιτικά παιχνίδια». Να ανακληθεί το προβοκατόρικο δημοσίευμα, που στρέφεται εναντίον του ΚΚΕ, καλούν η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας και η Αχτιδική Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τους εμπρησμούς» και γράφει: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν πολιτικές διαστάσεις στους εμπρησμούς στα Λιμενάρια και βλέπουν να παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για βεντέτα μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ που ξεκίνησε με αφορμή τον πρώτο εμπρησμό στα λύματα του ελαιοτριβείου του ελαιουργικού συνεταιρισμού που ελέγχεται από το ΚΚΕ, ενώ ο σκουπιδότοπος από τη ΝΔ. Ορισμένοι άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στο χώρο της ΝΔ. Λέγεται πως η ομάδα που προωθεί την υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου, ατόμου από τα Λιμενάρια, έχοντας υπόγειες διασυνδέσεις με το ΚΚΕ στοχεύει να πλήξει τον δήμαρχο Λευτέρη Μερέση, αλλά και τον αντιδήμαρχο Σταύρο Τσολάκη που ελέγχει απόλυτα το χώρο της ΝΔ στα Λιμενάρια, τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας ρεκόρ ψήφων».

«Είναι προβοκατόρικο και συκοφαντικό, αν δεν είναι προϊόν φαντασίας του εκδότη της», σημειώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της. Χαρακτηρίζει, επίσης, την εφημερίδα και τον εκδότη της «παρακλάδι της προβοκατόρικης τακτικής του Γ. Καρατζαφέρη σε βάρος του ΚΚΕ». «Το ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια - σημειώνεται στην ανακοίνωση - έχει αποδείξει ότι είναι το πιο συνεπές κόμμα πάνω στο ζήτημα της προστασίας των δασών. Εχει καταγγείλει και καταγγέλλει τις πολιτικές, που προωθήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, που παρέδωσαν τα δάση βορά στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου. Ξεκάθαρη, επίσης, είναι και η θέση του για το τεράστιο ζήτημα τη διαχείρισης των σκουπιδιών».

Το προβοκατόρικο δημοσίευμα της «Θασιακής» ισχυρίζεται ότι το ΚΚΕ στα Λιμενάρια έχει «υπόγειες διασυνδέσεις» με στελέχη της ΝΔ, θέλοντας να επιφέρει πλήγμα τόσο στο ΚΚΕ όσο και στην «Αγωνιστική Δημοτική Ενότητα Θάσου» (ΑΔΕΘ), η οποία αποδεικνύει συνέχεια ότι είναι η μοναδική, πραγματική αντιπολίτευση στη σημερινή γαλάζια διοίκηση του δήμου της Θάσου, όπως και της προηγούμενης των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας και η Αχτιδική Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ καλούν τον εκδότη της «Θασιακής» να ανακαλέσει το προβοκατόρικο δημοσίευμα και το λαό της Θάσου να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα για αυτούς που διοικούν και για αυτούς που «ενημερώνουν»(!).

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Συνεχίζοντας την πολιτική της δράση η Κομματική Οργάνωση Καρδίτσας του ΚΚΕ προγραμματίζει περιοδείες και ομιλίες σε περιοχές του νομού. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της ΝΕ θα πραγματοποιήσει:

-- Σήμερα, Τρίτη 19/8 το απόγευμα περιοδεία σε Σμόκοβο - Ρεντίνα.

-- Σήμερα, Τρίτη 19/8, στις 8.30 μ.μ., ομιλία στη Μητρόπολη για τη νέα διοικητική δομή της χώρας και τις συνέπειες, με ομιλητή τον Χρήστο Τέγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ