ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ
Για όγδοη μέρα συνέχισε το καταστροφικό έργο

Ερωτηματικά και καταγγελίες για αμέλεια σχετικά με τη φωτιά στο Γράμμο και στην Αργολίδα

Σοβαρές καταγγελίες κάνουν οι κάτοικοι για τη φωτιά στο Λυγουριό (φωτό)

Eurokinissi

Σοβαρές καταγγελίες κάνουν οι κάτοικοι για τη φωτιά στο Λυγουριό (φωτό)
Για όγδοη μέρα έκαιγε χτες η πυρκαγιά που αποτεφρώνει ελατόδασος στην περιοχή Αμάραντος Κόνιτσας, στο Γράμμο. Την πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει να καίει εδώ και μέρες στην Αλβανία, προσπαθούσαν να περιορίσουν πάνω από 130 πυροσβέστες ενώ αργά το απόγευμα προστέθηκαν και δύο ελικόπτερα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 1.000 στρέμματα αποτεφρωμένης δασικής έκτασης. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό από τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις, πως τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αφού όμως πρόλαβε να καταστρέψει ένα πανέμορφο κομμάτι του δάσους της περιοχής, με πεύκα και οξιές.

Μάλιστα, η πυρκαγιά έφτασε στο τμήμα που είχε καεί, το 1997. Πάντως, κάτοικοι της περιοχής, επισήμαναν στο «Ρ» πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και ήταν αναμενόμενο πως η φωτιά θα περνούσε τα σύνορα με την Αλβανία, άργησαν να φτάσουν στο σημείο και να την περιορίσουν, με αποτέλεσμα να καίει ανεξέλεγκτη. Παράλληλα, οι καταγγελίες αναφέρουν πως χτες έφτασαν ενισχύσεις του Σώματος, ακόμα και από την Κοζάνη.

Καταγγελίες για τη φωτιά στην Αργολίδα

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Λυγουριό Αργολίδας, την περασμένη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, έκαιγε για τέσσερις μέρες και τέθηκε υπό έλεγχο την περασμένη Κυριακή. Η φωτιά που όπως λένε κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, εκδηλώθηκε καταρχήν σε θαμνώδη έκταση. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν μπόρεσε να ελεγχθεί άμεσα από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής (σ.σ. ορισμένοι έκαναν λόγο για υποτίμηση της κατάστασης). Για αρκετές ώρες την Πέμπτη είχε διακοπεί η κυκλοφορία από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου προς το Κρανίδι και οι μετακινήσεις γίνονταν με δυσκολία και από παρακαμπτηρίους, με την ορατότητα να είναι σε κάποια σημεία περιορισμένη.

Την επόμενη μέρα, κάτοικοι της περιοχής βλέποντας ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να ελεγχθεί, προσπάθησαν με όποια μέσα διέθεταν να συμμετάσχουν στην κατάσβεση. Την τρίτη μέρα, και αφού η φωτιά είχε κάψει εκτάσεις που εκμεταλλεύονταν φτωχοί κτηνοτρόφοι, πέρασε στο δάσος της περιοχής. Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι η περιοχή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του λεγόμενου αγροτουρισμού, με το γνωστό καθιερωμένο φεστιβάλ αγροτουρισμού στη μικρή Επίδαυρο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Παρασκευής αλλά, για άλλη μία φορά - και λόγω των δυνατών ανέμων - επεκτάθηκε και κατέστρεψε μεγάλη δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση. Τελικά, τέθηκε υπό έλεγχο την Κυριακή. Να σημειώσουμε ότι το περασμένο Σάββατο ξέσπασε φωτιά σε χωματερή κοντά στα Θερμίσια Αργολίδας.

Στην Εύβοια

Καταγγελίες υπάρχουν και για τη φωτιά στην περιοχή Πύλι Ευβοίας, κοντά στο Μαντούδι. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ολιγωρία της Πυροσβεστικής, που δεν μπόρεσε να ελέγξει την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να καεί ανεξέλεγκτη δύο μέρες και να καταστρέφει δασική έκταση. Πάντως, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, έχουν επισημανθεί αρκετές φορές από το ΚΚΕ και τον βουλευτή του Κόμματος, Γ. Μαρίνο, μετά από περιοδείες σε πυροσβεστικά κλιμάκια και υπηρεσίες του νομού.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν χτες οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει από την Κυριακή, σε Τολοφόνα Φωκίδας και Τροϊανάτα Αργοστολίου στην Κεφαλλονιά. Χτες, μία φωτιά σε ένα αυτοκίνητο, στην περιοχή Ντάρτιζα της Πάρνηθας, επεκτάθηκε σε ξερά χόρτα, αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Ιδια ήταν και η κατάληξη των πυρκαγιών στην Κοτύλη του Δήμου Πολυκάστρου του Κιλκίς και έξω από το στρατόπεδο «Λουκά» της πόλης.

Αύξηση των μεταμοσχεύσεων

Αύξηση της τάξεως του 110% της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων το 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, καταγράφεται σε στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2007 είχαν πραγματοποιηθεί 78 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, νεφρών), προερχόμενες από 36 δότες, το 2008 στο αντίστοιχο διάστημα έγιναν 163 μεταμοσχεύσεις από 61 εκλιπόντες δότες (αύξηση 110%). Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε αύξηση 113% στις μεταμοσχεύσεις νεφρών, καθώς σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς αξιοποιούνταν άμεσα στη χώρα μας μοσχεύματα για τα οποία δεν εντοπίζεται κατάλληλος λήπτης στις χώρες απ' όπου προέρχονται. Ακόμη, το 2008 έγιναν 31 μεταμοσχεύσεις ήπατος (20 το 2007), 12 μεταμοσχεύσεις καρδιάς (2 το 2007) και 3 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων (1 το 2007).

Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, καθοριστική για την αύξηση αυτή είναι η συμβολή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας, αλλά και γεγονότα, όπως η δωρεά οργάνων του Αυστραλού Ζαμίτ Ντουζόν που ενισχύουν σημαντικά την αξία του θεσμού στη συνείδηση του κόσμου καθώς και την εμπιστοσύνη του στις διαδικασίες των μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα για να προσεγγίσει η Ελλάδα τα ποσοστά δωρεάς οργάνων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να μην περιμένουν άνθρωποι για χρόνια για την πολύτιμη μεταμόσχευση ή να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Τις προηγούμενες μέρες, ο ΕΟΜ τίμησε την οικογένεια του 20χρονου Αυστραλού, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Μύκονο, και η οικογένειά του είχε τη μεγαλοψυχία παρά την τραγική της απώλεια να δωρίσει τα όργανά του δίνοντας ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που έγινε αυτές τις μέρες στη γενέτειρα του 20χρονου, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, εκπρόσωπος του ΕΟΜ και επιτελείο Ελλήνων χειρουργών μεταμοσχεύσεων επισκέφτηκαν την οικογένεια του 20χρονου και παρέδωσαν τιμητική πλακέτα στη μνήμη του.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Την Κυριακή 24 Αυγούστου 2008 και ώρα 11 πμ, η ΠΕΑΕΑ Πτολεμαΐδας και η ΤΕ Ποντοκώμης διοργανώνουν μνημόσυνο -εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές στην περίοδο της Κατοχής και των αγωνιστών του ΔΣΕ, στο Δήμο Υψηλάντη Ποντοκώμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ