ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Με ρυθμούς 14% το έλλειμμα

Πλησίασε ήδη το 10% του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο

Νέα επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημειώθηκε τον Ιούνη, με αποτέλεσμα το συνολικό έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου του χρόνου να φτάσει τα 19,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Κύρια αιτία της διόγκωσης του ελλείμματος αποτελούν οι αυξημένες πληρωμές για την προμήθεια καυσίμων, αλλά και η αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου συνολικά.

Αν επιχειρήσει κανείς να δει την πορεία του ισοζυγίου στο εξάμηνο, με βάση την κατάταξη της Τράπεζας Ελλάδας, διαπιστώνει ότι:

Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 22,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 20% από πέρσι. Το έλλειμμα αυτό προέρχεται από το έλλειμμα που παρουσιάζει το ισοζύγιο των καυσίμων (εισαγωγές μείον εξαγωγές καυσίμων), το οποίο άγγιξε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και το έλλειμμα των υπολοίπων εμποριών συναλλαγών της χώρας που έφτασε τα 19,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δύο κονδύλια είναι αυξημένα κατά 11,9% και 48,5% αντίστοιχα. Το γεγονός ότι εκτός από τον τομέα των καυσίμων το κύριο έλλειμμα εμφανίζεται στις υπόλοιπες εμπορικές συναλλαγές οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ οι εμπορικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,5%, οι αντίστοιχες εισαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 18,4%, δίνοντας έτσι συνέχεια στο μόνιμο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και λόγω του καταμερισμού που επιβάλλεται από την ΕΕ, οι εισαγωγές να αυξάνονται πάντα με υψηλότερους ρυθμούς.

Τάσεις συγκράτησης δείχνουν και τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο πληρωμών για υπηρεσίες, όπου εμφανίζονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές του τουρισμού και των μεταφορών. Οι εισπράξεις αυξήθηκαν 16,7%, ενώ οι πληρωμές κατά 23,2%. Το αποτέλεσμα ήταν το πλεόνασμα να διαμορφωθεί στα 6,3 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 9,2% σε σχέση με πέρσι. Αύξηση σημειώθηκε και στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κύρια λόγω της αύξησης που είχαν οι λεγόμενες μεταβιβάσεις από την ΕΕ.

Το ισοζύγιο εισοδημάτων, όπου απεικονίζεται η διαφορά των εισροών και εκροών από επιχειρηματικά κέρδη, τόκους και μερίσματα δείχνει ότι οι μεν εισροές ήταν 2,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εκροές 7,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σχετικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 5,1 δισ. ευρώ, ή 13,2% αυξημένο από πέρσι.

Τέλος, στον τομέα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σημειώθηκε πλεόνασμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αφού η καθαρή εισροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις ανήλθε σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 1.167 εκατ. ευρώ.

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς

Η «Unilever» απαγόρευε στα σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές προϊόντων της

Την παντοδυναμία των μονοπωλίων που λυμαίνονται την αγορά η κάθε μια στον κλάδο της, κάτι που ο μέσος καταναλωτής αντιλαμβάνεται με λίγες επισκέψεις του στα μαγαζιά, φαίνεται να «ανακάλυψε» τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ελέγχοντας τον κλάδο των απορρυπαντικών. Στο πλαίσιο της διενέργειας αυτεπάγγελτης έρευνας για το συγκεκριμένο κλάδο, «σκόνταψε» πάνω στη γνωστή και μη εξαιρετέα «Unilever Hellas». Οπως διαπιστώθηκε, κατά τη χρονική περίοδο 2000 - 2003 η εταιρεία επέβαλε σε συμβάσεις της, με οκτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών. Ο καθένας «οσμίζεται» ότι πρόκειται για πλευρές του ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπώλια χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, ανάμεσα στους επιχειρηματίες που κάνουν τις συντριπτικά μεγαλύτερες εισαγωγές («Unilever Hellas») και σε εκείνες που διαθέτουν το μεγαλύτερο δίκτυο πωλήσεων (αλυσίδες σούπερ μάρκετ). Τα συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, δηλαδή, αποδέχτηκαν με βάση τις συμβάσεις αυτές, ότι για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δε θα πραγματοποιούν εισαγωγές όμοιων προϊόντων που διακινεί η «Unilever Hellas» από θυγατρικές άλλων χωρών, αδιαφορώντας αν οι σχετικές προμήθειες των ίδιων ακριβώς προϊόντων θα μπορούσαν να είναι φθηνότερες.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, βέβαια, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο που αποδεικνύει την παντοδυναμία των μονοπωλίων. Είναι μία από τις κραυγαλέες μεθόδους που χρησιμοποιούν κατά διαστήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Και βέβαια, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν αυταπάτες πως από μόνο του το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν επιβάλλει πρόστιμο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, διασφαλίζει αυτομάτως ότι η κάθε «Unilever» θα σταματήσει να κυριαρχεί και να γιγαντώνεται σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, στο βαθμό που το πλέγμα των πρακτικών γιγάντωσης των μονοπωλίων είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς».

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η «Unilever Hellas» με χτεσινή της ανακοίνωση σπεύδει να ανακοινώσει ότι ...«με πρωτοβουλία της» έχει πάψει να ισχύει η συγκεκριμένη ρήτρα εδώ και έξι χρόνια. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καλέσει στις 13 Νοέμβρη τόσο τη συγκεκριμένη εταιρεία όσο και τις οκτώ εμπλεκόμενες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την εξέταση της υπόθεσης.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η παραγωγή πέφτει ο τζίρος ανεβαίνει... .

Ως και 50% αυξήθηκε ο τζίρος (κύκλος εργασιών) των επιχειρήσεων τον προηγούμενο Ιούνη, αποτέλεσμα της εκτεταμένης κερδοσκοπίας στην οποία επιδίδονται όλο το προηγούμενο διάστημα

Η κερδοσκοπία που με συστηματικό τρόπο επιδόθηκαν οι επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα, αποτυπώθηκε και στους στατιστικούς δείκτες. Σε μια περίοδο κατά την οποία η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει σοβαρή υποχώρηση, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία για το μήνα Ιούνη - σύγκριση Ιούνη 08 προς Ιούνη 07 - σημείωσε αύξηση 16,8%, έναντι μείωσης 3,3% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε μέσα επίπεδα προκύπτει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 10,6%, έναντι ανόδου 3,7% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει ότι η άνοδος κατά 16,8% του κύκλου εργασιών που σημειώθηκε στη βιομηχανία τον προηγούμενο Ιούνη οφείλεται, αφ' ενός, στη μείωση του κύκλου εργασιών στα λατομεία - ορυχεία κατά 6,7% και, αφ' εταίρου, στην άνοδο που σημειώθηκε στη μεταποίηση κατά 17,5%. Ειδικά στον κλάδο της ενέργειας, ο κύκλος εργασιών, σημείωσε αύξηση 50%!.

Ανοδικές τάσεις προκύπτουν και από τα στοιχεία του δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία για το μήνα Ιούνη, ο οποίος προεξοφλεί την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής για τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, την περίοδο Ιούνη 08 προς Ιούνη 07, ο σχετικός δείκτης σημείωσε αύξηση 10,9%, έναντι μείωσης 8,9% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίθετα, από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων, η άνοδος ανέρχεται μόλις στο 1,4%, έναντι ανόδου 6,7% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Οδηγίες για το Φόρο Αυτόματου Υπερτιμήματος

Οδηγίες προς τους υπαλλήλους των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) για τον τρόπο εφαρμογής του Φόρου Αυτόματου Υπερτιμήματος και του Τέλους Συναλλαγής Ακινήτων παρέχει με χτεσινή απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για δύο φόρους που συνόδεψαν την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων με σχετικό νόμο που ισχύει από το 2006. Ειδικότερα, ο Φόρος Αυτόματου Υπερτιμήματος (ΦΑΥ) ισχύει για όλες τις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων μετά από την 1/1/2006 και επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης του ακινήτου και της τιμής κτήσης. Οι συντελεστές επιβολής του (ΦΑΥ) κυμαίνονται αντιστρόφως ανάλογα προς το χρόνο μεταβίβασής του. Οσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος μεταβίβασης του ακινήτου τόσο χαμηλότερος είναι και ο συντελεστής φόρου (κατώτερος 5%), ενώ, αντίθετα, σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων σε βραχείες περιόδους, ο σχετικός συντελεστής ανέρχεται ως και σε 20%. Ο σχετικός φόρος βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το νόμο, κατά την πρώτη, μετά την 1/1/2006, μεταβίβαση ακινήτου (για παλιά ακίνητα) επιβάλλεται ο γνωστός Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), ενώ ο ΦΑΥ επιβάλλεται για τη δεύτερη και κάθε επόμενη μεταβίβαση. Το Τέλος Συναλλαγής Ακινήτων (ΤΣΑ), το οποίο είναι ίσο με το 1% της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βαρύνει τον αγοραστή της συναλλαγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ