ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
Εχεις αντίπαλο, χτύπα τον!

Του Γιάννη Δεμερντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δεμερντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Καθώς η «φτήνια» τρώει τον παρά, καθώς όλο και περισσότεροι ασπάζονται την άποψη ότι δεν είναι ευτυχία να φέρνεις παιδιά στον κόσμο για να δυστυχήσουν, ή, απλά δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος μεγαλώματος ενός παιδιού, τόσο περισσότερο η αστική τάξη - που βασίζει την ύπαρξή της στην παρουσία όσο το δυνατόν πιο διευρυμένου στρατού μισθωτών σκλάβων - είναι υποχρεωμένη να ψάξει να βρει σωτηρία.

Αυτούς, δηλαδή, που θα πείσουν τον εργάτη ότι είναι ευτυχής στη φτώχεια του καθώς δεν έχει τα βάσανα του πλούσιου που δεν ξέρει πώς να προστατέψει το σεντούκι του. Κι αρχίζει, λοιπόν, η παρέλαση των αναλύσεων που αναζητούν ποιο θα είναι το παλιό που θα εμφανιστεί σα νέο...

Την ίδια ώρα, σε διπλανές στήλες των ιδίων εντύπων, συνεχίζεται η παρουσίαση της βιογραφίας διαφόρων τύπων που ενώ κουρσάρους τους ανεβάζουν και τυχοδιώκτες τους κατεβάζουν, το συμπέρασμα που μένει στον αναγνώστη είναι πως πρόκειται για μαγκιόρους τύπους που τα κατάφεραν κι άρπαξαν την καλή στο μοναδικό σύστημα που παρέχει ευκαιρίες αρκεί να είσαι και συ λίγο ικανός, στον καπιταλισμό δηλαδή... Κι όμως, οι περίφημοι Ρώσοι ολιγάρχες δεν είναι τίποτα άλλο από γνήσιοι καπιταλιστές. Και ως τέτοιοι ακριβώς μετέχουν στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι, στον ανταγωνισμό δηλαδή μεταξύ καπιταλιστών που διεξάγεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ανάπτυξης αυτού του συστήματος.

Είτε ως BP είτε ως ΤΝΚ - BP, η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ρωσίας είναι δεδομένη. Για τους λαούς, όχι μόνο της Ρωσίας, αυτό είναι το πρόβλημα. Από το οποίο παράγονται και οι επιπτώσεις τύπου πολεμική κατάσταση στην Οσετία. Η επικράτηση αυτού ή του άλλου καπιταλιστή αφορά μόνο στο σεντούκι - κεφάλαιο και διόλου το κάθε μέρα του κάθε εργάτη.

Αυτός, ο εργάτης, είτε κάτω από το καθεστώς της BP, είτε κάτω από την μπότα άλλης πολυεθνικής, έχει να αντιμετωπίσει την ίδια πραγματικότητα: Συμπίεση της τιμής που πουλάει την εργατική του δύναμη, είτε με καθήλωση μισθών, είτε με αύξηση τιμών σε βασικά προϊόντα που αφορούν την επιβίωση - αναπαραγωγή. Σημαίνει αυτό πως όσα «σεντόνια» κι αν αφιερώνει ο αστικός Τύπος για τη μάχη μεταξύ ολιγαρχών, ο εργάτης πρέπει να μένει ακλόνητος σε μια και μόνο θέση - αγωνία: Πώς θα ανατραπεί αυτό το σύστημα. Αυτόν τον κίνδυνο και μόνο αναγνωρίζουν οι καπιταλιστές, αυτόν τον κίνδυνο θέλουν να αντιμετωπίσουν όταν συγκροτούν συμμαχίες με λαϊκά στρώματα που ονομάζουν μεσαία τάξη και τα οποία πλήττονται το ίδιο με τους εργάτες.

Ετσι, καθώς κλείνει ο κύκλος της καλοκαιρινής ραστώνης, αυξάνουν και τα άρθρα που μιλούν για τα δεινά της μεσαίας τάξης. Γιατί ο Σεπτέμβρης είναι μήνας πληρωμών - εξόδων. Γιατί ήδη οι μεσαίοι έχουν ενταχθεί στον εκλογικό σχεδιασμό των επιτελείων που δεν κάνουν διακοπές. Γιατί η λαϊκή οργή διευρύνεται και πρέπει να σπάσει σε τμήματα που να μην επικοινωνούν μεταξύ τους. Στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται πολιτικά προγράμματα που θα υπόσχονται σε κάθε πικραμένο και κάτι διαφορετικό. Στόχος όλοι να νιώθουν πως κάτι έχουν να παίρνουν.

Κι όμως αρκεί να δει κάποιος την εικόνα στο σύνολό της: από τη μια αυτοί οι τρεις που παρουσιάζονται σαν επιτυχημένοι κουρσάροι κι από την άλλη τα εκατομμύρια των από κάτω. Κανείς δε θα ζήσει καλύτερα επειδή θα σταθεί πιο κοντά στα πόδια του τραπεζιού που τρώνε αυτοί. Το κόκαλο που πέφτει απ' το τραπέζι είναι κόκαλο. Το θέμα είναι η πίτα πάνω στο τραπέζι. Κι αυτό δε λύνεται με προτάσεις αναδιανομής. Πρέπει οι καπιταλιστές να φύγουν απ' τη μέση. Και γι' αυτό δεν αρκεί μια διακήρυξη. Χρειάζεται τέτοιο πολιτικό πρόγραμμα, οργάνωση ικανή να το υλοποιήσει και πλατιά λαϊκή συσπείρωση γύρω απ' αυτό το πρόγραμμα κι αυτήν την οργάνωση...


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Η ΦΤΗΝΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ: «Δύσπεπτο κάνει η ακρίβεια το τραπέζι του ελληνικού νοικοκυριού καθώς οι αυξήσεις σε 20 τρόφιμα και προϊόντα άκρως απαραίτητα για τη διαβίωση ανατιμήθηκαν σε ένα χρόνο μέχρι 34%!» (τα στοιχεία στο ΕΘΝΟΣ).

«ΝΟ ΜΟΝΕΥ ΝΟ ΗΟΝΕΥ»: «Δημογραφική βόμβα απειλεί την Ελλάδα (...) Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνθήκες οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της γονιμότητας (...) Με δημογραφική κατάρρευση απειλείται η Ελλάδα παρά τις τονωτικές ενέσεις της κυβέρνησης με τις παροχές στις τρίτεκνες οικογένειες (...) Οπως προκύπτει από μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας η μείωση της γονιμότητας στη χώρα μας συνδέεται απόλυτα με τα οικονομικά προβλήματα (...) Τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Ελλάδα ο κανόνας ότι "οι φτωχοί κάνουν πολλά παιδιά" έχει αντιστραφεί πλήρως. Αυτό άμεσα υποδεικνύει ότι η κύρια αιτία υπογεννητικότητας στην Ελλάδα πρέπει να αναζητηθεί στον οικονομικό τομέα» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ: «Η συνδυασμένη παραγωγική και δημοσιονομική κρίση δεν εκδηλώνεται με βίαια και ακραία οικονομικά φαινόμενα. Αποκαλύπτεται σιγά σιγά, αποδιαρθρώνοντας τον κοινωνικό ιστό. Στην αρχή πίεζε τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, τα φτωχότερα και ασθενέστερα στρώματα. Τώρα πιέζει και τη ζώνη της ευρείας μεσαίας τάξης, απειλεί και τα θεωρούμενα τακτοποιημένα νοικοκυριά, τείνει να εισέλθει στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Με άλλα λόγια η χώρα αιμορραγεί διαρκώς και οι πολίτες της χάνουν βαθμιαία εισοδηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες. Κάτι που ήδη η κοινωνία νιώθει και μετουσιώνει σε δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση (...) Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση κρύβει και κρύβεται (...) Ούτε αποτίμηση αξιόπιστη μπορεί να κάνει, ούτε ριζοσπαστικές λύσεις δύναται να επιβάλει (...) Αλλες δυνάμεις, νέες δυνάμεις, με ιδέες, τόλμη, φαντασία και αίσθηση αναδημιουργίας θα αναλάβουν το δύσκολο έργο ανόρθωσης της χώρας. Το ζήτημα είναι πότε, υπό ποιες συνθήκες και ποιες θα είναι αυτές οι δυνάμεις» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης

Η ΧΩΡΑ: Ρήγμα στο ΝΑΤΟ για τη Γεωργία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ανομία κρατάει ψηλά τις τιμές των καυσίμων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ξύπνησε η επιτροπή ανταγωνισμού

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε νέα δίνη οι αγορές

ΕΘΝΟΣ: ΔΩΡΟ 53 εκ. στους κερδοσκόπους

ΤΑ ΝΕΑ: Ντοκουμέντο για τα ψέματα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο «τσάρος» βάλλεται αλλά δεν υποχωρεί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 3 «κατηγορώ» για τον Παυλίδη

Η ΑΥΓΗ: Λόγια χωρίς μέτρα κατά του ντόπινγκ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.800 προσλήψεις το φθινόπωρο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 7.436 εκπαιδευτικών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ 141.400 ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΟΧΕΣ στους τρίτεκνους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τρεις «άγνωστοι»

«Μιχαήλ Φρίντμαν, Λεονίντ Μπλαβάτνικ, Βίκτορ Βέκσελμπεργκ: κανένα από τα τρία αυτά ονόματα δε μας έλεγε απολύτως τίποτε το καλοκαίρι του 2003, όταν ιδρύθηκε η ΤΝΚ-ΒΡ. Σήμερα το τρίο είναι σε θέση να ρίξει από το βάθρο της μία από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, κατ' εξοχήν σύμβολο ενός βασιλείου που υπήρξε ο κύριος των ωκεανών και που κυβερνάει μια αυτοκρατορία στην οποία ο ήλιος δεν κοιμάται ποτέ. Τρεις ρώσοι επιχειρηματίες που ανήκουν στην πιο κλειστή λέσχη του Λονδίνου, με συνολικά μία ντουζίνα μέλη εντυπωσιακής ανέλιξης

κουρσάροι

(...) οι κουρσάροι αυτοί έχουν εμπλακεί σε χώρους δραστηριότητας που είναι πολύ ισχυροί και γεννούν τακτικά και τρομακτικά έσοδα: ενέργεια, μέταλλα, χαλυβουργία, διανομή, τρόφιμα, οικοδομές, τηλεπικοινωνίες. Αμείλικτοι στις επιχειρήσεις, ελάχιστα αυστηροί όσον αφορά τη νομιμότητα των πράξεών τους, συχνά δεν πολυενδιαφέρονται για τα συμφέροντα ούτε των μειοψηφικών μετόχων τους αλλά ούτε και των συνεταίρων τους. Η ΒΡ αντιμετωπίζει σήμερα αυτή την εμπειρία

γνήσιοι καπιταλιστές

(...) οι άνθρωποι αυτοί, όλοι τους φτιαγμένοι από την ίδια στόφα του τυχοδιώκτη, χωρίς καμία αγγλοσαξονική κουλτούρα διαφάνειας και καλής διακυβέρνησης, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, έμαθαν πώς λειτουργεί ο δυτικός καπιταλισμός μέσα από τους τοπικούς συνεταίρους τους» (τα αποσπάσματα από ρεπορτάζ σε Le Monde / TO BHMA).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ