ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
Προσπάθεια υποβάθμισης από την κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του τραγικού γεγονότος των τριών θανάτων στρατιωτών, από διαφορετικές αιτίες, μέσα σ' ένα εικοσιτετράωρο, επιδόθηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αποσιωπώντας και συγκαλύπτοντας το βασικό πρόβλημα που είναι η σταθερή υποβάθμιση της στρατιωτικής θητείας. Ωστόσο, και οι τρεις θάνατοι αποτελούν μια τραγική υπενθύμιση για την έκταση του προβλήματος των ναρκωτικών, τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς και τις συνθήκες εκπαίδευσης.

Οπως επιβεβαιώθηκε χτες, ο θάνατος του άτυχου στρατιώτη στα λουτρά της μονάδας του στην Κοζάνη οφείλεται σε ηλεκτροπληξία, αλλά δε βρέθηκαν τα ακριβή αίτια, ενώ ο θάνατος του δεκανέα στην Κύπρο που υπηρετούσε τη θητεία του στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου οφείλεται, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, σε «οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου». Οσο για το θάνατο του άλλου στρατιώτη, που αποδίδεται σε ναρκωτικά, παραμένει ανοιχτό το θέμα για πώς επί δώδεκα μέρες κειτόταν νεκρός σε μια γωνία του στρατοπέδου κάτω από ένα υπόστεγο-αποθήκη και δεν είχε εντοπιστεί από κανέναν.

Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες, δε θίγονται τα υπαρκτά προβλήματα των στρατευμένων, αλλά γίνεται λόγος για «προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θανάτου τριών οπλιτών» και για «καλλιέργεια κλίματος ανησυχίας στις τάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ επισημαίνεται ότι «η προσπάθεια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής είναι διαρκής και αδιάλειπτη». Επίσης γίνεται αόριστα λόγος για «παράθεση ψευδών και ανυπόστατων στοιχείων». Ο υπουργός Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης με δήλωσή του υποστήριξε πως «δεν πρέπει να γενικεύουμε και να υπερβάλλουμε σε μεμονωμένα θλιβερά και τραγικά περιστατικά, τα οποία, όπως παρουσιάζονται πολλές φορές, θολώνουν την εικόνα του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πάντως, με έμμεσο τρόπο έγινε παραδεκτό από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σχετικά με τη διείσδυση των ναρκωτικών στα στρατόπεδα, καθώς διανεμήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης ενημερωτικά σημειώματα με στοιχεία που αφορούν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στους τομείς αυτούς, που όμως πρόκειται περισσότερο για διακηρύξεις και ευχολόγια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αναζητηθούν τα αίτια των θανάτων

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του Κόμματος

Ερώτηση με θέμα το θάνατο στρατευμένων κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης.

«Οι τρεις θάνατοι στρατιωτών - τονίζεται στην Ερώτηση - από διάφορες αιτίες, που σημειώθηκαν στο Στρατό Ξηράς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη λίστα των στρατευμένων παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους σε περίοδο ειρήνης. Τα τρία περιστατικά συνδέονται κατά σειρά με το πρόβλημα των ναρκωτικών (στο Κέντρο Νεοσύλλεκτων Κιλκίς), την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων (στα λουτρά στρατοπέδου της Κοζάνης) και τις συνθήκες εκπαίδευσης των στρατιωτών (στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου - ΕΛΔΥΚ).

Είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά για το αν παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των στρατευμένων. Οπως φαίνεται, τα μέτρα που ανακοινώνονται κατά καιρούς από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ή δεν υλοποιούνται ή είναι ανεπαρκή.

Οι αιτίες των προβλημάτων πρέπει να αναζητηθούν στις συνθήκες στρατωνισμού και διαβίωσης, στην απουσία οικονομικής στήριξης των στρατευμένων, στην έλλειψη σεβασμού της προσωπικότητας, καθώς και στο κλίμα που γενικά δημιουργείται σε κάθε μονάδα και συνολικά στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι συχνοί τραυματισμοί και θάνατοι στρατευμένων παιδιών του λαού μας σε περίοδο ειρήνης, έτσι και αλλιώς, ανεξάρτητα από τις αιτίες, σε καμιά περίπτωση δεν απαλλάσσουν από τις ευθύνες τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αμυνας «ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση, προκειμένου να εξαλειφθούν οι θάνατοι από διάφορες αιτίες και οι σοβαροί τραυματισμοί των στρατευμένων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι στρατιώτες είναι εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κινδύνους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τους πρόσφατους θανάτους των τριών στρατευμένων

«Οι πρόσφατοι θάνατοι 3 στρατιωτών σε Κιλκίς, Κοζάνη και Κύπρο αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα. Αποδεικνύουν ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των παροχών υγείας, της ψυχολογικής υποστήριξης των στρατευμένων και τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τους πρόσφατους θανάτους των τριών στρατευμένων και επισημαίνει:

«Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι οι στρατιώτες είναι εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κινδύνους.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για να εξοπλίζεται ο στρατός με τα ΝΑΤΟικά όπλα, για να στέλνουν στρατό κατοχής στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και αλλού, για να εκπαιδεύουν σε ελληνικό έδαφος τους Ιρακινούς φονιάδες και να κάνουν κοινά γυμνάσια με τους Ισραηλινούς φονιάδες. Ο ελληνικός λαός πληρώνει δισεκατομμύρια για να επανδρώνεται ένας στρατός μισθοφορικός που έχει στόχο τον "εχθρό λαό" και το κίνημά του. Αυτό δείχνει πρόσφατη άσκηση κατά διαδηλωτών που έγινε στο Μεγάλο Πεύκο.

Αυτός είναι ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων που υπαγορεύεται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τον ακολουθούν πιστά, όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτό τον προσανατολισμό ούτε καν περιλαμβάνεται η στοιχειώδης ανθρώπινη διαβίωση στα στρατόπεδα. Σ' αυτόν τον προσανατολισμό, το ανθρώπινο δυναμικό είναι αναλώσιμο τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει και για να αλλάξει χρειάζεται ανυπακοή, ρήξη με το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν. Αγώνας μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα που να διεκδικεί την άμεση απεμπλοκή της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων. Κατάργηση του μισθοφορικού στρατού. Μέτρα περίθαλψης, ασφάλειας, υγιεινής, ολόπλευρης και ουσιαστικής στήριξης των στρατευμένων».

ΠΑΤΡΑ
Αφαίρεσαν το λογότυπο του ΚΚΕ από τα αναρτημένα πανό!

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος

«Πληρωμένη» απάντηση δίνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, στους προβοκάτορες που, τις τελευταίες μέρες, αφαίρεσαν το λογότυπο του ΚΚΕ με το σφυροδρέπανο από τα πανό που η οργάνωση είχε αναρτήσει στην Πάτρα και κατά μήκος της εθνικής οδού. Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας αναφέρει:

«Τις προηγούμενες μέρες προβοκάτορες έδρασαν με στόχο να εμποδίσουν την προβολή της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ. Οι προβοκάτορες, που φαίνεται ότι έδρασαν οργανωμένα και σχεδιασμένα, έκοψαν το λογότυπο του ΚΚΕ με το σφυροδρέπανο σε όλα τα πανό που ήταν αναρτημένα σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού και της Πάτρας. Τα πανό πρόβαλαν τα συνθήματα "κατάργηση των διοδίων - όχι στις αυξήσεις", "κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα", "ανυπακοή - απειθαρχία στην ΕΕ", καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία.

Τα επιτελεία που κρύβονται πίσω από τους προβοκάτορες, ενοχλούνται από τις θέσεις του ΚΚΕ και την απήχηση που έχουν ευρύτερα στους εργαζόμενους, γι' αυτό το λόγο καταφεύγουν σε αυτές τις πρακτικές. Τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης που προβάλει το ΚΚΕ ενοχλούν την πλουτοκρατία, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Ξέρουν πολύ καλά ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι προσεγγίζουν το ΚΚΕ. Την ίδια ώρα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου συναγωνίζονται για να εφαρμόσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο και η ΕΕ, σχεδιάζουν νέα αντιλαϊκά σενάρια φτιασιδώματος του συστήματος με κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές κυβερνήσεις.

Ας το καταλάβουν καλά. Το ΚΚΕ δε θα το βάλουν στο χέρι με τέτοιου είδους προβοκάτσιες. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά τη δράση του, θα πρωταγωνιστήσει πιο μαχητικά στην οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, στον ιμπεριαλισμό και στην εξουσία των μονοπωλίων. Υποσχόμαστε να γίνουμε πιο "ενοχλητικοί" στα επιτελεία που οργάνωσαν την προβοκάτσια.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να απαντήσουν αποδυναμώνοντας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας. Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ