ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΣΚ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Οχι στην «εθελούσια» και στα σχέδια για τον ΟΣΕ

Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ΟΣΕ εντάσσονται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ για την απελευθέρωση των μεταφορών, προωθούν το χτύπημα δικαιωμάτων των εργαζομένων και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών.

Η ΔΕΣΚ επισημαίνει ότι η λεγόμενη ανασυγκρότηση του Οργανισμού είναι συνέχεια των αντεργατικών πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην πλειοψηφία της ΠΟΣ και να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα τους. «Να απορρίψουμε τις απολύσεις -εθελούσια έξοδο και να μην κάνουμε χρήση, γιατί έτσι διευκολύνεται η κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα της». Να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να καταδικάσουν το δικομματισμό και την πολιτική της ΕΕ.

Να παλέψουν για Σιδηρόδρομο 100% δημόσιο, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, θα υπόκειται σε εργατικό έλεγχο και θα είναι ενταγμένος σε ένα Ενιαίο Δημόσιο Φορέα μεταφορών και συγκοινωνιών στην υπηρεσία των αναγκών του λαού. Να διεκδικήσουν αιτήματα όπως: Αμεση πρόσληψη προσωπικού με προτεραιότητα στους κλάδους κίνησης. Εκσυγχρονισμός του δικτύου και του τροχαίου υλικού. Επέκταση των δρομολογίων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και της μεταφοράς των επιβατών. Ουσιαστικά μέτρα για τη λειτουργία της φωτοσήμανσης. Μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των φοιτητών, της νεολαίας, των ΑΜΕΑ.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοι με το ΠΑΜΕ στις 6 του Σεπτέμβρη
  • Στις 7 μ.μ., στην πλατεία της ΧΑΝΘ, το πανεργατικό συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων για τα εγκαίνια της ΔΕΘ
  • Πανεξόρμηση του ΠΑΜΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις φιέστες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού

Από παλαιότερο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ
Από παλαιότερο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ
Την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 6 του Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, προετοιμάζει το ΠΑΜΕ μέσα από πανεξόρμηση προς τους εργαζόμενους, που ήδη ξεκίνησε και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλειάς και κατοικίας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, να συμμετάσχουν μαζικά, δυναμικά, ταξικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Να στρέψουν την πλάτη στη φιέστα που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ, «εκτός αν θέλουν να συμμετάσχουν σε μια θεατρική παράσταση όπου δίπλα τους θα βρουν κάποιους από τους υπεύθυνους για το χαμηλό εισόδημά τους, την ακρίβεια, την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία».

Ταυτόχρονα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απαντά στην προσπάθεια ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΕΚΘ να διαστρέψουν την πραγματικότητα και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, επικεντρώνοντας την αντιπαράθεση στους χώρους που θα γίνουν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και η φιέστα της ΓΣΕΕ, για να αφήσουν έτσι στην άκρη τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και τους υπεύθυνους γι' αυτά.


Θυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ σχεδίασαν και μεθόδευσαν την επίθεση στο ταξικό κίνημα, διεκδικώντας - με αίτηση που κατέθεσαν στις 25 του Ιούνη - να πραγματοποιήσουν στο Αγαλμα του Βενιζέλου τη φιέστα που ετοιμάζουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ γνώριζαν εξ αρχής ότι ο χώρος αυτός είχε παραχωρηθεί στο ΠΑΜΕ ήδη από τις 22 του Μάη.

Το ΠΑΜΕ «δε θα κάνει τη χάρη ούτε στο δικομματισμό, ούτε στα συνδικαλιστικά δεκανίκια του να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους για τα πραγματικά προβλήματα», ξεκαθαρίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης. Σημειώνει όμως ως παροιμιώδη την αναξιοπιστία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που παραχώρησε τον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα και στο ΠΑΜΕ και σε ΕΚΘ - ΓΣΕΕ. Οπως αναφέρει, «κρύβεται από το ΠΑΜΕ, κάνοντας συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την πλειοψηφία του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ».

Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι με τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ, που πρώτο από το 2000 καθιέρωσε, «προσπαθεί να αναδείξει τα ολοένα εντεινόμενα προβλήματα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, της νεολαίας. Να αποκαλύψει την αιτία και τους υπεύθυνους των προβλημάτων: Την Ευρωπαϊκή Ενωση, το δικομματισμό και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

Οπως αναφέρει, «τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ δεν έχουν καμιά σχέση με τις επικοινωνιακές φιέστες που οργανώνουν οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική». Και τονίζει ότι οι πλειοψηφίες αυτές, «σαν "πέμπτη φάλαγγα", προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους, να τους εγκλωβίσουν στο δικομματισμό, να δοκιμάσουν σε συνδικαλιστικό επίπεδο σενάρια πολιτικών συνεργασιών για τη διάσωσή του, εξυπηρετώντας την πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Το «ξανατάισμα» του Λαναρά δε σώζει τους εργάτες

Ανακοίνωση - παρέμβαση με αφορμή τις εξελίξεις στον όμιλο

Νέα παρέμβαση για τις εξελίξεις και την αντεργατική επίθεση του Ομίλου Λαναρά σε βάρος των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, έκανε χτες το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει το ρόλο της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που πρόβαλαν και εξακολουθούν να προβάλλουν ως κύριο και αποκλειστικό ζήτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων μέσω νέας χρηματοδότησης του Λαναρά με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και αφήνουν ανέγγιχτα τα κέρδη της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι στη Νάουσα, μέσα από Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί, θα καθορίσουν το πλαίσιο δράσης τους από εδώ και πέρα, ενώ ήδη χτες το ΔΣ του Σωματείου τους έστειλε επιστολή στην υπουργό Απασχόλησης με την οποία καταγγέλλει το παιχνίδι τραπεζιτών και Λαναρά που παίζεται στις πλάτες τους. Παράλληλα, απαιτεί να καταβληθεί άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου επίδομα 3.000 ευρώ, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι του ομίλου στη Θεσσαλονίκη θα αποκλείσουν το δρόμο προς Χαλκιδική στο ύψος της αερογέφυρας της Θέρμης. Οι συνάδελφοί τους στην Κομοτηνή, στις 9.30 το πρωί, θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Να πληρώσει ο Λαναράς

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 1.200 εργαζόμενοι της "Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας" δεν επιλύεται με το "ξανατάισμα" του Λαναρά», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΕΚ Νάουσας. Υπενθυμίζει πως όποτε χρηματοδοτήθηκε ο Ομιλος Λαναρά ακολούθησαν λουκέτα εργοστασίων και μαζικές απολύσεις. Σε ό,τι αφορά το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου, το οποίο ο Λαναράς και οι τραπεζίτες με τη στήριξη της ΓΣΕΕ ζητούν να χρηματοδοτηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου με 35 εκατομμύρια ευρώ, θυμίζει ότι προβλέπει 209 τουλάχιστον απολύσεις και κλείσιμο μονάδων σε Νάουσα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, για τις τράπεζες που εμφανίζονται ως «εγγυητές» της συνέχισης της λειτουργίας των εργοστασίων, σημειώνει ότι η πείρα έχει αποδείξει πως όποτε κάποια τράπεζα ανέλαβε να διοικήσει παραγωγική επιχείρηση, την έκλεισε, αφού πρώτα εξασφάλισε τα λεφτά της. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας δηλώνει ξεκάθαρα πως το αίτημα για χρηματοδότηση από το Δημόσιο είναι παγίδα για τους εργάτες. Και σημειώνει πως πρέπει να αναγκαστεί να πληρώσει ο Λαναράς από τα κέρδη του που βγήκαν στις πλάτες των εργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ