ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το ισραηλινό ναυτικό αναμένει με απειλές τα ανθρωπιστικά πλοιάρια

Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για το τείχος

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για το τείχος
ΛΑΡΝΑΚΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Τις βραδινές ώρες σήμερα αναμένεται να προσεγγίσουν την ακτογραμμή της Λωρίδας της Γάζας τα δύο πλοιάρια της φιλειρηνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Free Gaza, που απέπλευσαν χτες το πρωί από το λιμάνι της Λάρνακας. Η οργάνωση έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσεγγίσει διά θαλάσσης τη Γάζα προκειμένου να παραδώσει μικρές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οπως διευκρίνιζε ο διοργανωτής της συγκεκριμένης δραστηριότητας Πολ Λαρουντί, η προσπάθεια της οργάνωσης έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Στόχος είναι ν' αναδειχτούν, όπως είπε, οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος του φονικού εμπάργκο που το Ισραήλ έχει επιβάλλει στο 1,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας από τον Ιούνη του 2007 με το πρόσχημα της επικράτησης της «Χαμάς» στην εξουσία και του εξοβελισμού, διά της βίας, των δυνάμεων της «Χαμάς» και του Μαχμούντ Αμπάς. Στα δύο πλοιάρια επιβαίνουν 40 ακτιβιστές από 14 χώρες.

Οι κυπριακές αρχές έδωσαν άδεια αναχώρησης στα δύο πλοιάρια παρά τις πιέσεις που άσκησε η ισραηλινή κυβέρνηση για το αντίθετο. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, με επιστολή του προς την οργάνωση, υποστήριξε ότι οι προθέσεις των ακτιβιστών μπορεί να είναι οι καλύτερες, αλλά τους κάλεσε να παραδώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μεταφέρουν διά των ελεγχόμενων, από το Ισραήλ, μεθοριακών περασμάτων, «γιατί αν δε γίνει έτσι, τότε θα είναι μια κίνηση που εκφράζει υποστήριξη απέναντι σε μια τρομοκρατική οργάνωση, τη "Χαμάς"».

Χτες, μετά τη γνωστοποίηση της ανακοίνωσης της αναχώρησης των πλοιαρίων, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Αβίβ Σιρόν, δήλωνε ότι η απόφαση της οργάνωσης Free Gaza να πραγματοποιήσει τελικά το ταξίδι, εκλαμβάνεται ως «πρόκληση» από το Ισραήλ και έχει ειδοποιηθεί το ισραηλινό ναυτικό που συμμετέχει στον αποκλεισμό από θαλάσσης της Λωρίδας της Γάζας. Ο Σιρόν αρνήθηκε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις και αρκέστηκε να απειλήσει ότι «εξετάζονται όλες οι δυνατές αντιδράσεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής Πολ Λαρουντί εκτιμούσε ότι είναι μάλλον δύσκολο το ισραηλινό ναυτικό ν' ανοίξει πυρ εναντίον τους. Ως πιθανότερο ενδεχόμενο θεωρούσε το να συλληφθούν οι ακτιβιστές και να κατασχεθούν τα πλοία και το υλικό που μεταφέρουν, κάτι, που όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστεί από την οργάνωση ως απαγωγή.

  • Αργά χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις θα επισκεφτεί, για πολλοστή φορά, το Ισραήλ στις 24 Αυγούστου προκειμένου «να ενθαρρύνει» τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Συμμαχική» η σφαγή δεκάδων αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Εβδομήντα έξι πολίτες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, έγιναν σήμερα μάρτυρες επιχείρησης των συμμαχικών δυνάμεων στην επαρχία Χεράτ» έγραφε η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της φιλοκατοχικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Μ' αυτόν τον τρόπο ανακοινώθηκε η εν ψυχρώ σφαγή 75 αθώων ανθρώπων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που, κάθε τόσο, αιματοκυλούν «κατά λάθος» άμαχους...

Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, από τα 76 θύματα, οι 19 ήταν γυναίκες, οι επτά άνδρες και τα υπόλοιπα παιδιά και έφηβοι κάτω των 15 ετών! Από την ίδια επιδρομή, τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλα γυναικόπαιδα που νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της περιοχής.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού που βομβάρδισαν την περιοχή για να αποτρέψουν, όπως είπαν, σχέδια βομβαρδισμού βάσης τους από δυνάμεις των Ταλιμπάν, διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα. Ετσι, πρώτα συρρίκνωσαν τον αριθμό των θυμάτων ανακοινώνοντας πως ήταν «τριάντα» και έπειτα τα βάφτισαν... «ένοπλους Ταλιμπάν»...

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ κοπιάζει για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις συνεχιζόμενες απώλειες μελών της κατοχικής του δύναμης στο Αφγανιστάν και κυρίως όσον αφορά το θάνατο των 10 Γάλλων στρατιωτών από «φίλια πυρά», καθώς με ανακοίνωσή του θεωρεί εντελώς αβάσιμες τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «Le Monde».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται μαρτυρίες στρατιωτών που τραυματίστηκαν κατά την ενέδρα, ορισμένοι Γάλλοι στρατιώτες επλήγησαν από πυρά τα οποία εξαπέλυσαν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που έσπευσαν σε υποστήριξη των στρατιωτών. Μίλησαν ακόμη για πολύωρη καθυστέρηση στην άφιξη ενισχύσεων.

Ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Ερβέ Μορέν, επανέλαβε και αυτός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για το θάνατο των στρατιωτών από ΝΑΤΟικά πυρά.

Τέλος, στους 8 ανέρχονται τελικά οι στρατιώτες της ISAF που σκοτώθηκαν την Πέμπτη, τρεις Καναδοί, τρεις Πολωνοί και δύο ακόμη των οποίων η εθνικότητα δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης. Ο αριθμός αυτός ανεβάζει στους 40 τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που σκοτώθηκαν αυτό το μήνα σε επιθέσεις στο Αφγανιστάν, τον αιματηρότερο όπως αποδεικνύεται μήνα για τι κατοχικές δυνάμεις.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τα παζάρια για την προεδρία, και όχι μόνο, συνεχίζονται

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Παρά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, συζύγου της δολοφονημένης Μπεναζίρ Μπούτο, για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος Περβέζ Μουσάραφ. Θέση που θα αναπληρωθεί με τις εκλογές που οριστικοποιήθηκαν για τις 6 Σεπτέμβρη.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ) και της Μουσουλμανικής Ενωσης Πακιστάν - Ναουάζ (PML-N), απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τις συνομιλίες και ενώ όλοι γνώριζαν ότι η διαδικασία συνεχίζεται η εκπρόσωπος του ΡΡΡ Σέρι Ραχμάν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ισλαμαμπάντ ότι «ομοφώνως τα μέλη του ΡΡΡ κατέληξαν στην υποψηφιότητα του Ζαρντάρι». Σύμφωνα δε με τη Ραχμάν, ο Ζαρντάρι - που από τη φυλακή θα βρεθεί ενδεχομένως στο ύπατο αξίωμα της χώρας - ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος και «δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του εντός 24 ωρών». Αγνωστη παραμένει ακόμη η αντίδραση του Ναουάζ Σαρίφ, ηγέτη του PML-N, που προχτές είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που προχωρήσει το ΡΡΡ με την υποψηφιότητα του Ζαρντάρι θα «αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό»... Πιθανώς κάτι έλαβε ως αντάλλαγμα; Αλλο βασικό θέμα διαφωνίας οι αποπεμφθέντες δικαστικοί, με τον πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ να δηλώνει ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση - πάλι - εάν δεν αποκατασταθούν άμεσα όλοι οι δικαστές που απομακρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες από τον Περβέζ Μουσάραφ, όπως αναφέρει το βρετανικό BBC.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα του Πακιστάν, ο νέος Πρόεδρος εκλέγεται από τα μέλη των τεσσάρων διοικητικών συνελεύσεων και το Κοινοβούλιο της χώρας μέσα σε 30 μέρες από τη στιγμή που θα μείνει κενή η θέση. Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν από τις 26 Αυγούστου με δικαίωμα ανάκλησης έως τις 30 Αυγούστου.

Τέλος, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο πακιστανικός στρατός σε επιχειρήσεις κοντά στην πόλη Χάνγκου στα σύνορα με το Αφγανιστάν σκότωσε 16 ισλαμιστές εξτρεμιστές. Επίσης, άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών Μπαζαούρ που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από ελικόπτερα. Η χτεσινή επίθεση ήταν στα πλαίσια των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του στρατού στην ημιαυτόνομη περιοχή του Μπαζαούρ, που τις τελευταίες 2 βδομάδες έχει κοστίσει τη ζωή σε 500 ανθρώπους.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Δεκάδες άμαχοι νεκροί από σφοδρές συγκρούσεις

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Αγριες μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε Σομαλούς αντικατοχικούς και ισλαμιστές αντάρτες και αιθιοπικές κατοχικές δυνάμεις. Μόνο μέσα στο τελευταίο τριήμερο οι μάχες για τον έλεγχο του λιμανιού Κισμάγιο της νότιας Σομαλίας είχαν αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 70 αμάχων, κύμα περίπου 3.000 προσφύγων και τον πλήρη έλεγχο της πόλης από τους αντάρτες. Ανταποκριτές του BBC στο Κισμάγιο περιέγραφαν την κατάσταση δραματική αφού οι σφοδρές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στον ανεφοδιασμό του πληθυσμού της πόλης με τρόφιμα και βασικά αγαθά...

Λυσσαλέες μάχες αναφέρονται από την Πέμπτη και στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, όπου τα διασταυρούμενα πυρά ανταρτών - κατοχικών δυνάμεων και το μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων στην κεντρική αγορά της πόλης οδήγησαν στο θάνατο άνω των 20 αμάχων... «Η αγορά Μπακαρά έχει μετατραπεί σε πραγματικό σφαγείο» δήλωναν με κομμένη την ανάσα αυτόπτες μάρτυρες σε σομαλικά ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ