ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΓΔΜ
Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται...

«Σοβαρότητα» και από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ως προς τη διάθεση να λυθεί το θέμα του ονόματος διαπίστωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως είπε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Θεσσαλονίκη με τον εκπρόσωπο της χώρας στις σχετικές συνομιλίες, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν κατέθεσε κάποια πρόταση ονομασίας, ο Νίμιτς απάντησε ότι δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα πράγματα και όταν ο ίδιος κάνει μια πρόταση θέλει να είναι συγκεκριμένη. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος να δούμε πού βρισκόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συγκεκριμένες απόψεις για το τι μπορούν να δεχτούν και τι όχι και η λύση θα βρεθεί όταν οι δύο πλευρές αισθανθούν άνετα με την προτεινόμενη λύση.

Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος (π.χ. η σκοπιανή ηγεσία θέτει ζήτημα ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα κλπ.), ο Νίμιτς απάντησε ότι στην προχτεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια, όπου είδε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της γείτονος, «τέθηκε μια σειρά θεμάτων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος. Αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως είναι ένα θέμα, δεν είναι ο πυρήνας. Το θέμα του ονόματος είναι τόσο δύσκολο και δε χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλα θέματα. Θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει. Πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβρη είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αυτός είναι ένας χρόνος που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Προσωπικά δεν πιστεύω στα χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται η επίλυση, δε θα βάλουμε όμως χρονοδιάγραμμα». Σημειωτέον ότι αναπτύσσεται μια φιλολογία πως η σκοπιανή ηγεσία θέλει να βρεθεί λύση μέχρι το Σεπτέμβρη για να προλάβει τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης Μπους και αντάμα να επισπεύσουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, απάντησε: «Εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και λέω αν υπάρχει υπομονή μπορεί να βρεθεί λύση. Χρειάζεται υπομονή και σιγά - σιγά». Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια, ο Βασιλάκης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, που περίπου περιέγραφαν τη χρήση τέτοιου μέσου διπλωματικής πίεσης.

«Βόρεια», «Ανω», παραλλαγές

Σε ανώτερο επίπεδο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι (ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει άμεσα λύση), καθώς θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης του θέματος του ονόματος και για να μην ξεφύγουμε, όπως ανέφερε, σε άσκοπες ρητορικές. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οτι στη διαπραγμάτευση αυτή δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.

Καθότι γύρω από τις συνομιλίες διαχέεται ότι ο Νίμιτς φέρνει ως πρόταση ονομασίας το «Βόρεια» ή «Ανω Μακεδονία» - κάτι που δε διέψευσε αυτές τις μέρες που βρίσκεται στην περιοχή - η Ελληνίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Ελλάδα επιζητεί ένα όνομα κοινά αποδεκτό, με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή είναι η ελληνική θέση. Γεωγραφικοί προσδιορισμοί, είστε σε θέση να καταλάβετε από μόνοι σας ποιοι είναι και πώς μπορούν να υπάρξουν στο θέμα του ονόματος».

Χτες, πάντως, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, «Νντέβνικ», έγραφε ότι στο πλαίσιο των εισηγήσεων του μεσολαβητή Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, περιλαμβάνονται τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» και ισάριθμες της ονομασίας «Ανω Μακεδονία». Οτι ζήτησε, μάλιστα, γι' αυτές την άποψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, κατά ξεχωριστές συναντήσεις που είχε προχτές στα Σκόπια.

Επίθεση από άγνωστο στον Π. Ευθυμίου

Επίθεση από άγνωστο δέχτηκε χτες το μεσημέρι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου έξω από το γραφείου του στην οδός Σόλωνος. Ο δράστης χτύπησε με σιδερένιο αντικείμενο τον Π. Ευθυμίου στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο πρώην υπουργός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», του έγιναν ράμματα στο κεφάλι, υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και λίγη ώρα αργότερα πήρε εξιτήριο.

Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Π. Ευθυμίου περιγράφοντας τα γεγονότα ανέφερε ότι «κατευθυνόταν στο γραφείο του έχοντας αγοράσει βιβλία», όταν δέχτηκε την επίθεση και, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ώρα «κατέβαινε ο δικηγόρος κ. Ρούβας, ο οποίος δεν επέτρεψε να υπάρξει δεύτερο χτύπημα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «άνανδρη και θρασύδειλη δολοφονική επίθεση» εναντίον του και πρόσθεσε: «Η τυπολογία της επίθεσης παραπέμπει δήθεν στο λεγόμενο χώρο των Εξαρχείων. Ο δράστης ή οι δράστες είχαν αυτή την τυπολογία, όμως, κατ' ουσίαν, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτός ο χώρος των Εξαρχείων είναι στην πραγματικότητα το άλλοθι για την ύπαρξη ενός παρακράτους, ενός δολοφονικού παρακράτους, με όλα τα στοιχεία που ξέρουμε από την ελληνική ιστορία». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο «δράστης ανήκει σε αυτή την κατηγορία», σημείωσε ότι «έχει βαριά ευθύνη η κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση» και την κάλεσε να «αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της, που χρόνια τώρα αφήνει ελεύθερη αυτή την ασύδοτη δράση του παρακράτους».

Εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Π. Μεντρέκας, δήλωσε: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σχολιάζοντας την επίθεση σε βάρος του Π. Ευθυμίου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε «την ενεργοποίηση της Αστυνομίας για να βρεθούν οι δράστες».

Το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση. Την επίθεση καταδίκασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, αναφέροντας ότι «οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν τη δέσμευση ολόκληρης της κοινωνίας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου στη χώρα». Στο Νοσοκομείο επίσης μετέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

Την επίθεση καταδίκασαν ο γραμματέας του ΣΥΝ, Ν. Χουντής, το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ και η ΕΣΗΕΑ. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Π. Ευθυμίου είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια απεμπλοκής από το σκάνδαλο Παυλίδη

Πλήρη κάλυψη στον πρώην υπουργό Αιγαίου Αρ. Παυλίδη προσφέρει ακόμη η κυβέρνηση, έχοντας κεντρικό στόχο να μείνει αλώβητη η σκανδαλώδης ταξική πολιτική της υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει την υπόθεση του σκανδάλου Παυλίδη και τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δωροληψία του στενού του συνεργάτη με τον εφοπλιστή Μανούση στην «ετυμηγορία» της Δικαιοσύνης, στηρίζοντας πλήρως τις κινήσεις του πρώην υπουργού σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, οι διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που ζητούν την «παραίτηση» ή «ανεξαρτητοποίηση» του Αρ. Παυλίδη, έρχονται να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς της Ρηγίλλης και να θολώσουν τα νερά, αφού εμφανίζονται σαν διαφορετικές «εισηγήσεις» οι οποίες πιθανά να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να βγει η ΝΔ από τη δύσκολη θέση.

Μετά τον υπουργό Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Π. Καμένο, που πρότειναν την ανεξαρτητοποίηση του Αρ. Παυλίδη, χτες ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης στο ραδιόφωνο του «ΦΛΑΣ» δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός «έπρεπε να παραιτηθεί» από βουλευτικό αξίωμα. «Από τη στιγμή που ο κ. Παυλίδης στήριξε τον συνεργάτη του και αποδειχθεί ένοχος από τη δικαιοσύνη αυτομάτως θα έχει ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία με τον συνεργάτη του» ανέφερε ο Γ. Μανώλης, προσθέτοντας πως «η επίμαχη δικογραφία πρέπει να φτάσει στη βουλή». Μάλιστα, ο Γ. Μανώλης, μιλώντας και στο ραδιόφωνο του «Αλφα», έδειξε το ...δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο Αρ. Παυλίδης. «Πρέπει να διευκολύνουμε την παράταξή μας και αν υπάρχει δικαίωση στην πορεία, επανερχόμαστε πάλι στην παράταξη».

Επιχειρώντας να αξιοποιήσει το σκάνδαλο Παυλίδη για να οξύνει τη δικομματική αντιπαράθεση, χωρίς όμως να θιγεί η κοινή δικομματική πολιτική υπέρ των εφοπλιστών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Δε θυμάμαι να υπήρχε ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατάσταση στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης, με τους μισούς υπουργούς, μέσω διαρροών και ανώνυμων δηλώσεων, να ζητούν από ένα βουλευτή να ανεξαρτητοποιηθεί και η υπόλοιπη κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός να κρύβεται». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επίσης ανέφερε ότι «αυτή η πρακτική του πρωθυπουργού δεν είναι σημερινή. Το ίδιο έκανε με τις υποκλοπές, τους γαλάζιους κουμπάρους, τα ομόλογα, την υπόθεση Ζαχόπουλου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ