ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοροϊδία για τις φτωχές αγροτικές οικογένειες και τα παιδιά τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την τροπολογία για τις 500 υποτροφίες σε παιδιά αγροτών που εισάγονται σε ανώτατες σχολές

Κοροϊδία για τις φτωχές αγροτικές οικογένειες και τα παιδιά τους, χαρακτηρίζει η ΚΝΕ την τροπολογία για τις 500 υποτροφίες σε παιδιά αγροτών που εισάγονται σε γεωπονικές και γενικότερα σχολές με αντικείμενο την «αγροτική ανάπτυξη».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει για το θέμα:

«

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την τροπολογία για τις 500 υποτροφίες σε παιδιά αγροτικών οικογενειών, κοροϊδεύει. Προσπαθεί να παρουσιαστεί, υποκριτικά, ως "φίλος" των νέων που προέρχονται από φτωχές αγροτικές οικογένειες, ενώ με την πολιτική της συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η πολιτική αυτή οδηγεί έξω από την Παιδεία και την Ανώτατη Εκπαίδευση τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, ιδίως από την ύπαιθρο. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος του εισοδήματος, το ποσοστό των παιδιών με γονέα αγρότη στα ΑΕΙ για το έτος 2005-2006 ήταν μόλις 5%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό νέων παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο και δουλεύουν από 14 και 15 χρόνων είναι από τις αγροτικές περιοχές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων για το μισθοφορικό στρατό προέρχεται από τις αγροτικές περιοχές, αφού τα παιδιά των φτωχών αγροτών, βλέποντας τους γονείς τους να ξεκληρίζονται, αναζητούν διέξοδο επιβίωσης στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Οι νέοι των φτωχών αγροτικών οικογενειών - όπως και όλη η νεολαία - έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην εξασφάλιση δωρεάν Παιδείας. Στήριξη χρειάζεται η μικρομεσαία αγροτική οικογένεια και όχι οι "αγροτοπατέρες".

Καλούμε τους νέους των φτωχών αγροτικών οικογενειών, τις οικογένειές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να αντιπαλέψουν την πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ. Να παλέψουν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την Παιδεία των αναγκών τους, Ενιαία και Λαϊκή, πραγματικά δωρεάν, όπου όλοι οι νέοι που το επιθυμούν θα μπορούν απρόσκοπτα να σπουδάζουν. Να συμπορευτούν με την εργατική τάξη στο μέτωπο για μια Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία, όπου αυτό που θα παράγεται θα είναι κτήμα της πλειοψηφίας και όχι μιας χούφτας πλουτοκρατών».

ΙΚΑΡΙΑ
Ακατάλυτοι οι δεσμοί του νησιού με το ΚΚΕ

Πανστρατιά Ικαριωτών στην προφεστιβαλική εκδήλωση

Η Ικαρία ήταν ένας από τους σημαντικούς σταθμούς του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Το γήπεδο του χωριού Χριστός του Δήμου Ραχών την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, όσο και αν στολίστηκε στα κόκκινα για να υποδεχτεί το μεγάλο γεγονός για το νησί, την κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση, τελικά αποδείχτηκε χώρος μικρός για να χωρέσει όλο αυτόν τον κόσμο που κατέφτανε από κάθε γωνιά της Ικαρίας. Αυτό το μαζικό «παρών» ήταν η χειροπιαστή απόδειξη για τους ισχυρούς ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν αυτό το νησί με το ΚΚΕ και τη Νεολαία του, ήταν η επιβεβαίωση ότι η Ικαρία είναι «κόκκινος βράχος».

Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν μια συμβολή στον αγώνα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών. Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος των Ραχών Φανούρης Καρούτσος. Ακολούθησε η παρουσίαση από ομάδα της ΚΝΕ του μονόπρακτου του Νίκου Αντωνάκου με τίτλο «Το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή». Η Κωστούλα Σεφέρη, από την Κομματική Οργάνωση της περιοχής, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στην έρευνα που έχει γίνει στο νησί και στους Φούρνους από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για τα ναρκωτικά, η οποία δείχνει ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην περιοχή. Στοιχεία της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση. Αμέσως μετά έγινε προβολή ντοκιμαντέρ για τα ναρκωτικά που έχει επεξεργαστεί η ΚΝΕ.

Εκ μέρους της ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων - Σάμου του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Λαρδάς και από το ΚΣ της ΚΝΕ μίλησε η Αθηνά Τσάμη. Από τους δύο ομιλητές ξεκαθαρίστηκε ότι η μάστιγα των ναρκωτικών είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και κάλεσαν τους κατοίκους του νησιού, ακόμα και αυτούς που δε συμφωνούν με το ΚΚΕ, με αποφασιστικότητα να ριχτούν στον κοινό αγώνα για την εξάλειψη αυτού του προβλήματος, που σημαίνει ανατροπή αυτή της πολιτικής και εξουσίας, που σημαίνει εξουσία λαϊκή.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα που θα κορυφωθεί στις 18 - 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 90χρονα του ΚΚΕ και στα 40χρονα της ΚΝΕ, πιάνει λιμάνι στις πόλεις της επαρχίας, με εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ, στην πρωτοπόρα δράση τους στο πλευρό του λαού και της νεολαίας. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Σάββατο 23 Αυγούστου, στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, στη λίμνη, στις 8 το βράδυ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει συζήτηση και συναυλία.
  • Αύριο, Κυριακή 24 Αυγούστου, στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος.
  • Τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στο Βαθύ της Ιθάκης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Την Τετάρτη 27 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Βουνοπλαγιάς του νομού Ιωαννίνων, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει η Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Τασούλας, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στη Μεσσήνη, στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της κομμουνίστριας δασκάλας Ναταλίας Αποστολοπούλου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου της «Δε δουλώνω, δεν απογράφω», από τη Γιώτα Καλογεροπούλου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στην Παραλία Ναυπλίου (Φάρος), στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο με θέμα: «Η ζωή της νεολαίας στο σοσιαλισμό», θεατρική παράσταση για τη ζωή του μαθητή και συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
ΛΑΡΙΣΑ
Εμπρηστική ενέργεια στα γραφεία του ΚΚΕ

Εμπρηστική ενέργεια σημειώθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΚΚΕ, στη Λάρισα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21/8, προς ξημερώματα Παρασκευής 22/8, θρασύδειλα στοιχεία έβαλαν φωτιά σε πανό του ΚΚΕ, που βρισκόταν στην είσοδο της οικοδομής.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί - συνεχίζει η ανακοίνωση - ότι το συγκεκριμένο πανό βρισκόταν δίπλα στα ταμπλό των ρολογιών της ΔΕΗ και σε καλώδια, χωρίς πρόσβαση στους εισερχόμενους και εξερχόμενους, εκτός αν κάποιος πλησίαζε επί τούτου, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την πρόθεση του/ των εμπρηστών ακόμα και γενικευμένης πυρκαγιάς, παρόλο που η ενέργεια απευθυνόταν ξεκάθαρα εναντίον του ΚΚΕ.

Φαίνεται - επισημαίνει η ΝΕ - ότι η αυξημένη επιρροή του κύρους του ΚΚΕ στην κοινωνία, η συνεχώς αποτελεσματικότερη δράση του και η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, ενοχλεί «κάποιους» ακόμα, εκτός από την αστική τάξη και τα κόμματα που την υποστηρίζουν.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι το ΚΚΕ ποτέ δε φοβήθηκε ούτε τους προβοκάτορες ούτε τους υποστηριχτές τους. Οτι θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τη δράση του για το κέρδισμα πλατιών λαϊκών στρωμάτων, για να ανοίξει ο δρόμος που τους συμφέρει, ο σοσιαλιστικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ