ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
Αστάθεια σας πρέπει, κυρία Μπακογιάννη

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση για την οικονομική πολιτική», είπε στο «Πρωινό Μέγκα» η Ντόρα Μπακογιάννη! Μία υπάρχει, επανέλαβε! Αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση!..

Καθόλου περίεργο. Η κυρία Μπακογιάννη παριστάνει ότι δε γνωρίζει την πρόταση του ΚΚΕ, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άκουσε ποτέ το ΚΚΕ, που λέει να χτυπηθούν τα κέρδη, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για παράδειγμα.

Καθόλου περίεργο. Στο οπτικό πεδίο της δεν υπάρχουν κέρδη του κεφαλαίου. Κι όταν υπάρχουν, είναι για να αυξάνονται κι όχι για να μην αυξάνονται. Κατά τ' άλλα, χύνει κι αυτή κροκοδείλια δάκρυα για τους χαμηλόμισθους! Αλλά τι να γίνει; Υπάρχει οικονομική κρίση, είπε.

Πάντα υπάρχει ένα πρόσχημα για να υπηρετείς το κεφάλαιο, όταν εκεί είσαι ταγμένη, κυρία Μπακογιάννη. Πότε η κρίση, πότε η ανταγωνιστικότητα, πότε οι μαύρες τρύπες. Πάντα. Και σ' αυτή την περίπτωση δε βλέπεις, δε γνωρίζεις ούτε την άλλη πρόταση. Θεωρείς ότι δεν υπάρχει.

Γι' αυτό και ζήτησε σταθερή κυβέρνηση! Για να συνεχιστεί η επίθεση από σταθερές θέσεις. Αλλά και μόνο απ' αυτό πρέπει να βγει το συμπέρασμα ότι χρήσιμο για τους εργαζόμενους είναι να υπάρχουν όσο γίνεται πιο ασταθείς αστικές κυβερνήσεις, μέχρι ο λαός να τις ανατρέψει.

Για να μην ξεχνιόμαστε

«Ξεκινά σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων» θριαμβολογεί ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Αυγής» και καταγράφει τα «κούφια» αιτήματα της ΓΣΕΕ. Προαναγγέλλει, μάλιστα, «μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ». Η προσπάθειά τους να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη. Από τη «μύγα» της «κοινωνικής συναίνεσης» προσπαθούν να βγάλουν το «ξίγκι» της δήθεν σύγκρουσης ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και την κυβέρνηση, για να δώσουν, για μια ακόμη φορά, πόντους στη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Να αθωώσουν, δηλαδή, τις δυνάμεις εκείνες, που, αφού έβαλαν την υπογραφή τους στην αύξηση του ενός ευρώ, έρχονται τώρα να παραστήσουν τους υπερασπιστές, τάχα, του λαϊκού εισοδήματος, ζητώντας ψίχουλα από το τραπέζι των μεγαλοεργοδοτών και των κομμάτων τους.

Αυτή είναι η τακτική των οπορτουνιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα και είναι χιλιοϊδωμένη. Μόνο που οι εργαζόμενοι τούς παίρνουν ολοένα και περισσότερο χαμπάρι. Το περσινό φιάσκο, άλλωστε, δύσκολα ξεχνιέται. Και τότε, όπως και τώρα, η «Αυγή» και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΝ έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ψηλώσουν την κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στις 8 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Βρέθηκαν, όμως, στα κρύα του λουτρού, όταν η μαζική πορεία του ΠΑΜΕ διέσχιζε την πόλη και οι ισχνές δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός «σήμαναν σιωπητήριο» αμέσως μετά την πασαρέλα της συγκέντρωσης και οι εργατοπατέρες έσπευσαν να πάρουν θέση στην πρωθυπουργική δεξίωση. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε πέρυσι η ...«μεγάλη κινητοποίηση», που με πρωτοσέλιδο στόμφο για μια ακόμα χρονιά προπαγανδίζει η «Αυγή».

Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την επίθεση

Μια ακόμα μελέτη της ΕΕ για το Δημογραφικό προαναγγέλλει ένταση της κινδυνολογίας, σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και την «ανάγκη» αυτά να αυξηθούν, υπό το φόβο να ...ξεμείνει το κεφάλαιο από εργατικά χέρια. Σύμφωνα με μελέτη για την εξέλιξη του πληθυσμού στην ΕΕ, μέχρι το 2060 θα τριπλασιαστούν οι 80άρηδες και θα μειωθούν δραματικά οι γεννήσεις στα σημερινά 27 κράτη - μέλη. Ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί στα 521 εκατομμύρια το 2035 (από 495 εκατομμύρια σήμερα) για να πέσει στα 506 εκατομμύρια το 2060. Από το 2015 οι θάνατοι σε ετήσια βάση θα ξεπεράσουν τις γεννήσεις και η αύξηση του πληθυσμού θα οφείλεται μόνο στην είσοδο μεταναστών στην ΕΕ. Ωστόσο, και η μετανάστευση αναμένεται να «παγώσει» από το 2035 και έπειτα, οπότε και θα αρχίσει η πτώση του πληθυσμού.

Ασχετα με το πόσο πραγματική ή όχι είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, γεγονός παραμένει ότι τέτοιου είδους μελέτες απέχουν πολύ από την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών της υπογεννητικότητας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της. Το κεφάλαιο ξέρει καλά ότι οι γεννήσεις πέφτουν επειδή το κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού είναι δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, για την οποία υπεύθυνος δεν είναι άλλος από το ίδιο το κεφάλαιο και την υπερκερδοφορία του. Αντίθετα, η ΕΕ χρησιμοποιεί τέτοια στοιχεία για να δικαιολογήσει την εξελισσόμενη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μια επίθεση που δεν είχε σταματήσει ακόμα και όταν οι γεννήσεις τραβούσαν την ανιούσα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τσάκισμα του ιμπεριαλισμού

Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος θεωρεί ότι ο Καύκασος και τα όσα εκεί διαδραματίζονται δεν αφορούν στην Ελλάδα και το λαό της. Κάθε λαός πρέπει να ανησυχεί, να αντιδρά, σε όποιο πεδίο κι αν εκδηλώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, το «ωστικό κύμα» της οποίας μπορεί να συμπαρασύρει στον όλεθρο τους πάντες. Πολύ περισσότερο, ο ελληνικός λαός, που βρίσκεται κυριολεκτικά «ζωσμένος» από «βραδυφλεγείς βόμβες» - Βαλκάνια, Καύκασος, Μέση Ανατολή - και που βλέπει τη χώρα του, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ τώρα, να αυξάνει την εμπλοκή της στα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με δική τους ευθύνη, η Ελλάδα τυλίγεται όλο και πιο σφιχτά σε ένα κουβάρι ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που διαρκώς οξύνονται. Κατ' επιταγή της άρχουσας τάξης και για τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα, απ' τη μια συνάπτονται συμφωνίες διέλευσης από ελληνικά εδάφη ρώσικου πετρελαίου και φυσικού αερίου και απ' την άλλη αυξάνεται η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της «συμμαχίας» με τις ΗΠΑ, σε χώρες όπου καμιά δουλειά δεν έχουν ελληνικά στρατιωτικά τμήματα να βρίσκονται. Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα για τα κέρδη του κεφαλαίου, υπονομεύοντας το δικαίωμα του λαού να ζει ειρηνικά, με σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους άλλους λαούς. Η προπαγάνδα τους περί της ασφάλειας που παρέχει η συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς τους οργανισμούς δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Οι φορείς του πολέμου καμιά ασφάλεια δεν μπορούν να παράσχουν σε κανέναν.

Τα γεγονότα του Καυκάσου μπορεί και πρέπει να παραδειγματίσουν. Να δράσουν καταλυτικά στην απάθεια, στην αναμονή, στη μοιρολατρία. Κάθε λαός στη χώρα του έχει τη δύναμη και κυρίως το συμφέρον να χαράξει το δικό του δρόμο, διαμορφώνοντας το αντίπαλο δέος στο μεγάλο κεφάλαιο, στους πολιτικούς και άλλους εκπροσώπους του. Ο ιμπεριαλισμός θέλει τους λαούς διαιρεμένους για να βασιλεύει. Οι λαοί θέλουν να ζουν αδελφωμένοι και μπορούν να το πετύχουν. Μπορεί να το πετύχει ο ελληνικός λαός, στηρίζοντας την πολιτική που αντιτίθεται στις ιμπεριαλιστικές επιλογές και δεσμεύσεις, στα πολεμοκάπηλα σχέδια, που λέει ΟΧΙ σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που αναφέρεται στην προοπτική της ειρήνης και της ευημερίας, της συναδέλφωσης των λαών, στην προοπτική του σοσιαλισμού.

Στηρίζοντας την πολιτική και τους αγώνες του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του. Ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα». Απαιτώντας μαζί με το ΚΚΕ καμία εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καμία συμμετοχή σε δήθεν «ειρηνευτικές αποστολές», να κλείσει τώρα η βάση στη Σούδα, να επιστρέψουν ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, ούτε ένας Ελληνας στρατιώτης έξω απ' τα σύνορα της Ελλάδας.

Η φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μ' αυτό το πλαίσιο πρέπει τώρα να αναπτυχθεί, να οξυνθεί. Καθίσταται επιτακτικά αναγκαία, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση απ' τη Ρωσία της Οσετίας και της Αμπχαζίας, την παρουσία ΝΑΤΟικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, εξελίξεις που μυρίζουν μπαρούτι. Η με τέτοια περιεχόμενο και κατεύθυνση λαϊκή πάλη μπορεί να ματαιώσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί να συντρίψει τον ιμπεριαλισμό και να αναπτερώσει την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου, ασφαλούς και ειρηνικού, απαλλαγμένου απ' την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ