ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Βγάζουν πάλι σενάρια στο προσκήνιο

Σχέδια χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων εκπονούν τα επιτελεία των εταίρων του δικομματισμού, επιχειρώντας να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και να συγκαλύψουν την απόλυτη ταύτισή τους στην προώθηση μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής.

Εν μέσω της απόλυτης συμφωνίας τους για τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας στο «όνομα» της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και της «διεθνούς κρίσης», στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανακινούν σενάρια «ανασχηματισμού» και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με στόχο να «μετακινήσουν» το ενδιαφέρον του λαού στην παρακολούθηση των επικοινωνιακών τους τεχνασμάτων.

Χτες το νέο γύρο άνοιξε ο δήμαρχος Αθήνας Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος, μιλώντας στο «Μέγκα», δήλωσε ότι «ορισμένοι υπουργοί πρέπει να πάνε σπίτι τους», προσθέτοντας ότι η «η κυβέρνηση χρειάζεται ριζικό ανασχηματισμό». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Δεν είμαστε εστιατόριο στο οποίο μπαινοβγαίνουν οι άνθρωποι. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές του».

Ταυτόχρονα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με δηλώσεις τους συντηρούν το σενάριο της πρόωρων εκλογών. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γι' αυτό το ενδεχόμενο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «δεν τον νοιάζει πότε θα γίνουν οι εκλογές γιατί πολιτεύεται χωρίς σταυρό». Επίσημα, βέβαια, η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου, απορρίπτει κατηγορηματικά και τον ανασχηματισμό και τη διεξαγωγή εκλογών. Μάλιστα, η κυβέρνηση φρόντισε να στηρίξει και τον πρώην υπουργό Αιγαίου Αρ. Παυλίδη και να κλείσει προσωρινά και το θέμα της «ανεξαρτητοποίησής» του, θέλοντας να κλείσει και το εσωκομματικό μέτωπο, τουλάχιστον μέχρι τη ΔΕΘ.

Προσφυγή στις κάλπες ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Συντηρώντας το «κλίμα» της «εκλογολογίας», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «ένας ανασχηματισμός δε σώζει την κυβέρνηση από τα αδιέξοδά της. Αυτό που σώζει τη χώρα είναι η προσφυγή στις κάλπες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία διαφορετική κυβέρνηση, με ένα διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα». Η συζήτηση που γίνεται στους κόλπους της κυβέρνησης, δήλωσε ο ίδιος, «είναι ενδεικτική του προβλήματος που έχει. Τη μία μέρα τέσσερις υπουργοί ζητούν να φύγει κάποιος βουλευτής, την επόμενη μέρα σημαίνοντα στελέχη ζητούν να γίνει ριζικός ανασχηματισμός».

Εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ

-- Εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, οι ΚΟΒ Κάπης και Κλειούς Λέσβου, στις 8.30 το βράδυ, στο Πολύκεντρο της Κάπης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο ΔΣΕ Λέσβου και στους αγωνιστές της περιοχής. Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της ΑΕ Υπαίθρου Λέσβου. Θα υπάρχει έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και προβολή σχετικού DVD.

-- Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 90χρονων του Κόμματος την Κυριακή 31/8, στις 10.30 π.μ., στη θέση «Αμπριά», με κεντρικό ομιλητή τον Σταύρο Σκοπελίτη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ και βουλευτή του Κόμματος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει ξενάγηση στο χώρο που φιλοξένησε αντάρτικες ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, επίσκεψη στον τάφο του καπετάνιου Δημήτρη Πιταούλη, αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που συνδέθηκαν με το χώρο αυτό, ανάγνωση ιστορικών κειμένων, απαγγελίες ποιημάτων. Η ΝΕ Λέσβου σημειώνει για τους ενδιαφερόμενους να παραστούν στην εκδήλωση πως η πρόσβαση θα γίνεται από τον δασικό δρόμο που ξεκινά αριστερά από τον επαρχιακό δρόμο Μυτιλήνης - Πολυχνίτου στο ύψος της περιοχής «Πασπαλάς», ένα χιλιόμετρο μετά τη «Μεγάλη Λίμνη». Σε όλες τις διακλαδώσεις του δρόμου θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες.

-- Η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας) πολιτική εκδήλωση για τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ με θέμα: «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς και οι κομμουνιστές». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν στιγμές από τη δράση των κομμουνιστών στην Κοκκινιά και θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού. Θα ακολουθήσει συναυλία.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΒΟΛΟΥ
Για τη Μικρασιατική καταστροφή

Εκδήλωση με θέμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή και ο μεγαλοϊδεατισμός της αστικής τάξης. Η πατριωτική στάση του ΚΚΕ», διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, 27 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον πεζόδρομο του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκπροσώπων προσφυγικών συλλόγων, ομιλία εκπροσώπου της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, προβολή DVD με το χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ θ' ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από νεανικό συγκρότημα με τραγούδια του αγώνα.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης, πριν 86 χρόνια οι σχεδιασμοί των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης για τα πετρέλαια και τον έλεγχο της Μ. Ασίας οδήγησαν τη χώρα μας σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της. Τα συμφέροντα του αγγλικού, γαλλικού και ιταλικού ιμπεριαλισμού και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί οδήγησαν τον ελληνικό πληθυσμό της Μ. Ασίας, το Σεπτέμβρη του 1922, σε ανελέητη σφαγή (50.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες) και στον ξεριζωμό (1.500.000 πρόσφυγες). Η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στο εσωτερικό της χώρας, όπου ο ελληνικός λαός πλήρωνε με ανέχεια και εξαθλίωση το μεγαλοϊδεατισμό και τα κέρδη της αστικής τάξης.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδήλωση στη Ρεντίνα

Στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ, εκδήλωση στη Ρεντίνα, όπου λειτουργούσε η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, διοργανώνει, την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., η ΝΕ Καρδίτσας του Κόμματος. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Β. Φυτσιλής, στέλεχος του ΚΚΕ, αντιστασιακός - συγγραφέας.

Η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ είχε τεράστια συνεισφορά στον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού, αφού τροφοδότησε τις μονάδες του ΕΛΑΣ με ικανότατα στελέχη, η πείρα των οποίων αξιοποιήθηκε αργότερα και από τον ΔΣΕ.

Για τη μετακίνηση όσων θέλουν να μεταβούν στο χώρο της εκδήλωσης δρομολογούνται λεωφορεία που θ' αναχωρήσουν στις 9 π.μ. μπροστά από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας (Πέτρινη Τράπεζα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ