ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ!

Δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή συνεδρίαση της διορισμένης από την κυβέρνηση «Επιτροπής Μπεχράκη»

Από τη χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα ΒΑΕ
Από τη χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα ΒΑΕ
Μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να πετάξει έξω από τις λίστες των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων εκατοντάδες χιλιάδες μεροκαματιάρηδες, έδωσε χτες το ΠΑΜΕ. Με μια αιφνιδιαστική παρέμβαση στο υπουργείο Απασχόλησης, οι ταξικές δυνάμεις διέλυσαν τη συνεδρίαση της διορισμένης, από την κυβέρνηση «Επιτροπής Μπεχράκη» που βρισκόταν σε εξέλιξη και η οποία έχει αναλάβει να δώσει το άλλοθι της επιστημονικοφάνειας στο σφαγιασμό της λίστας των ΒΑΕ.

Με τη χτεσινή κινητοποίηση οι ταξικές δυνάμεις έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, ότι το ΠΑΜΕ, συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο θα απαντήσει σε όποιον τολμήσει να αγγίξει τα ΒΑΕ.

Ούτε λέξη δεν κατάφεραν να αρθρώσουν απέναντι στην οργισμένη αντίδραση των συνδικαλιστών, τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη της Επιτροπής. Γύρω στις 10 το πρωί, η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία εισέβαλε αιφνιδιαστικά μέσα στο κτίριο του υπουργείου Απασχόλησης στην οδό Σταδίου, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια από τους «σεκιουριτάδες» να εμποδίσουν την είσοδό τους.

Οι συνδικαλιστές κατευθύνθηκαν στα γραφεία όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή και μπήκαν στην αίθουσα. Κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις να δοθεί η χαριστική βολή στα ΒΑΕ και κυρίως τους πολιτικούς εντολοδόχους της Επιτροπής, την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι αυτή η προσπάθεια δε θα περάσει, καθώς το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί με όσους στήνουν στο απόσπασμα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Στη συνέχεια αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα» και «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Φωνάζει και προκαλεί ο «κλέφτης»

Πρόκληση για το σύνολο της εργατικής τάξης αποτελεί η χτεσινή δήλωση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, μετά την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, η οποία κάνει λόγο για «συμπεριφορές» που «δε χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Οπως επίσης είναι προφανές ότι δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν τη γόνιμη διεκδίκηση και τον κοινωνικό διάλογο για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων».

Αμεση ήταν η απάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η οποία, με ανακοίνωση - απάντηση στην υπουργό, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «τα περί συμπεριφορών ή άλλων τινών για την κινητοποίηση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ κατά τη συνεδρίαση της διορισμένης Επιτροπής σφαγιασμού των βαρέων και ανθυγιεινών, προκαλούν την εργατική τάξη». Υπογραμμίζει ότι «η πολιτική που σκοτώνει και σακατεύει εργάτες, η πολιτική που πετάει έξω από τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών 300.000 εργαζόμενους θα πάρει σκληρή, μαζική, αποφασιστική απάντηση στο δρόμο του αγώνα».

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Μπουρλότο στα δικαιώματα 700.000 ασφαλισμένων

Το περιεχόμενο του πορίσματος επιβεβαιώνει ότι οι συνέπειες από το μαζικό αποχαρακτηρισμό και την κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων και ειδικοτήτων θα θίξει το σύνολο των ασφαλισμένων στο καθεστώς των ΒΑΕ

Χαρακτηριστικό της αντιεπιστημονικότητας της Επιτροπής είναι το γεγονός ότι δεν εξέτασε ούτε ένα αίτημα για την ένταξη νέων επαγγελμάτων στα ΒΑΕ, την ίδια ώρα που αποχαρακτήρισε δεκάδες
Χαρακτηριστικό της αντιεπιστημονικότητας της Επιτροπής είναι το γεγονός ότι δεν εξέτασε ούτε ένα αίτημα για την ένταξη νέων επαγγελμάτων στα ΒΑΕ, την ίδια ώρα που αποχαρακτήρισε δεκάδες
Στον αέρα τινάζει η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά δικαιώματα των 700.000 εργαζομένων και ασφαλισμένων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με το πόρισμα που συνέταξε η «Επιτροπή Μπεχράκη» κατ' εντολή της, βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής - χτες συνεδρίασε για τελευταία φορά - που θα παραδοθεί άμεσα στην κυβέρνηση, από τη λίστα των ΒΑΕ εξοστρακίζονται περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχουν και οι υπόλοιποι, αφού πλέον το ενιαίο καθεστώς «σπάει» και δημιουργούνται τέσσερις νέες κατηγορίες ΒΑΕ με διαφορετικό συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Εκτός της λίστας των ΒΑΕ πετιούνται:

  • 43 χώροι εργασίας από τους 103 που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ (ποσοστό 41,7%).
  • Από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων, εξαιρούνται 61 (ποσοστό 49,2%).
  • Από τις 71 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, οι οποίες υπάγονται στο καθεστώς, εξαιρούνται οι 42, δηλαδή το 59,2% αυτών των ειδικοτήτων.
Αυξάνουν τα όρια και για όσους μένουν

Παρά τη σπέκουλα και τους προπαγανδιστικούς μύθους της κυβέρνησης, εκτός ΒΑΕ πετάγονται εργαζόμενοι στις πιο σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες. Οπως φαίνεται και από τον πίνακα που συνέταξε η Επιτροπή (βλέπε διπλανή σελίδα), στον αντεργατικό «Καιάδα» ρίχνονται ανάμεσα σε άλλα επαγγέλματα όπως:

  • Καπνεργάτες.
  • Εργαζόμενοι στο φάρμακο.
  • Στη βιομηχανία πλαστικών υλών και ειδών.
  • Στην παραγωγή ελαστικών.
  • Στη βιομηχανία απορρυπαντικών.
  • Στη σπορελαιουργία, σαπουνοποιία.
  • Στην υαλουργία.
  • Αρτεργάτες.
  • Μάγειροι και το προσωπικό κουζίνας.
  • Σερβιτόροι.
  • Υποδηματεργάτες και άλλοι... αριθμός ουκ έστιν!

Ομως και αυτοί που τυπικά παραμένουν στη λίστα, παύουν να έχουν το ίδιο ασφαλιστικό καθεστώς. Με το πρόσχημα ότι όλα τα επαγγέλματα και οι ειδικότητες της λίστας δεν έχουν τις ίδιες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, η Επιτροπή διαμόρφωσε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη των ιθυνόντων είναι να αντιστοιχίσουν σε αυτές τις 4 κατηγορίες το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ομως, αντί για τα πέντε χρόνια συνταξιοδότησης πριν το ανώτερο όριο συνταξιοδότησης, που μέχρι τώρα είχαν κατοχυρώσει όλοι οι υπαγόμενοι στα ΒΑΕ, θα υπάρξουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων, οι οποίοι, παραμένοντας στο καθεστώς, θα συνταξιοδοτούνται μόλις 1,5 ή στην καλύτερη περίπτωση 3 χρόνια νωρίτερα από τα τυπικά γενικά όρια. Αρα, θα έχουν και αυτοί αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επιδιώκουν τη διάσπαση των εργαζομένων

Χαρακτηριστικό επίσης των στόχων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή που διόρισε δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει ούτε μία περίπτωση ένταξης νέου κλάδου ή επαγγέλματος στο καθεστώς των ΒΑΕ, αν και πολλές φορές ισχυρίστηκε ότι η αναμόρφωση δήθεν θα περιλαμβάνει και την ένταξη νέων ομάδων εργαζομένων. Οσο για την «επιστημονικότητα» του πορίσματος, αυτή «πάει περίπατο», αφού στην κατάταξη της νέας λίστας δεν υπάρχει το παραμικρό επιστημονικό δεδομένο.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η Επιτροπή, ενώ υποστηρίζει ότι επειδή δεν υπάρχουν «επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων στα ΒΑΕ» και «η επαγγελματική νοσηρότητα δεν είναι καταγεγραμμένη» γι' αυτό και δεν προτείνει την εξαίρεση όσων ήδη εργάζονται σήμερα με το καθεστώς των ΒΑΕ, εντούτοις, χωρίς αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, αποχαρακτηρίζει τις μισές σχεδόν ειδικότητες και επαγγέλματα για όσους θα εργαστούν στα ίδια αυτά επαγγέλματα από εδώ και στο εξής.

Με τον τρόπο όμως αυτό θα διαμορφωθούν στην αγορά εργασίας δύο μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων μέσα στα ίδια επαγγέλματα. Οι «παλιοί» - αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να ισχύσει η νέα λίστα από εδώ και στο εξής - και οι «νέοι» εργαζόμενοι, των οποίων το επάγγελμα ή η ειδικότητα θα έχει αποχαρακτηριστεί και για τους οποίους οι εργοδότες δε θα πληρώνουν το επασφάλιστρο. Ετσι, και εδώ, η κυβέρνηση επιχειρεί τη διάσπαση των εργαζομένων κατά το πρότυπο των «νέων» και «παλιών» στο Ασφαλιστικό.

Επιπλέον, η πίεση που θα ασκηθεί στους «παλιούς» εργαζόμενους που θα υπάγονται σε κάποια κατηγορία υπό το νέο καθεστώς των ΒΑΕ θα είναι αφόρητη, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις θα προτιμούν τους «νέους» και πιο φτηνούς. Ο κίνδυνος της ανεργίας θα χτυπήσει με μεγαλύτερη ένταση όλους τους σημερινούς ασφαλισμένους στα ΒΑΕ. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι βιομήχανοι, τα συμφέροντα των οποίων και μόνο εξυπηρετεί και αυτή η κυβερνητική επίθεση.

ΠΑΣΟΚ
Στηρίζει το ξεπάτωμα των Βαρέων

Σταθερά προσηλωμένο στις αντιασφαλιστικές του προτάσεις, το ΠΑΣΟΚ τάχτηκε υπέρ του «εκσυγχρονισμού της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών» επαγγελμάτων, στηρίζοντας απόλυτα την κυβερνητική επέλαση εναντίον των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων. Με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, υιοθετώντας επί της ουσίας το πόρισμα της «επιτροπής Μπεχράκη», που προβλέπει πλήθος «αποχαρακτηρισμών» επαγγελμάτων από τη λίστα των ΒΕΑ, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «περιμένει την επίσημη κατάθεση της πρότασης στην κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «δε θέλουμε κατά κανένα τρόπο να δούμε την προσπάθεια χρησιμοποίησης μιας επιστημονικής επιτροπής για να κατακρεουργηθεί μια λίστα, η οποία όλοι πιστεύουμε ότι χρειάζεται ανανέωση»... Μια «ανανέωση» της «λίστας», η οποία περιγράφεται με σαφήνεια στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει: «Αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» με την «αποτύπωση των σημερινών συνθηκών εργασίας».

Συγκέντρωση την Πέμπτη στην Ομόνοια

Συνέντευξη Τύπου και διαμαρτυρία από τις ταξικές δυνάμεις τη Δευτέρα

Κλιμακώνοντας την πάλη του και δίνοντας απάντηση στην πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιχειρούν την κατάργηση των ΒΑΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην Ομόνοια. Καλεί τα συνδικάτα με περιοδείες και συναντήσεις στους χώρους δουλειάς, με πλατύ άνοιγμα, να απευθυνθούν στους εργαζόμενους και να τους καλέσουν να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Απασχόλησης (Πειραιώς 40). Λίγο νωρίτερα, στις 12 μ., η Εκτελεστική Γραμματεία θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις για τα ΒΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ