ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει εργολάβους και στην καθαριότητα των σχολείων

Η σχετική τροπολογία περιέχεται στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή

Την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών καθαρισμού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή. Η τροπολογία προβλέπει ότι ο καθαρισμός των σχολείων «μπορεί να ανατίθεται σε καθαριστές - καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού με σύμβαση μίσθωσης έργου, διάρκειας ενός διδακτικού έτους». Μέχρι σήμερα ο καθαρισμός ανατίθονταν απευθείας στους εργαζόμενους με σύμβαση μίσθωσης έργου.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση δηλώνει καθαρά ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες μονιμοποιήσεις με τη μορφή της μετατροπής των συμβάσεων μίσθωσης έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια, ύστερα από τους αγώνες των εργαζομένων. Αντιθέτως, διαιωνίζεται η ομηρία των συμβασιούχων και ταυτόχρονα το έργο ανατίθεται σε εργολάβους που στο όνομα της αύξησης των κερδών τους θα εντατικοποιήσουν την εργασία. Κάτι που, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να μην καθαρίζονται όπως πρέπει αφού ο εργολάβος θα πιέζει τον εργαζόμενο να κάνει όσο πιο γρήγορα μπορεί για να πάει να καθαρίσει και αλλού.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον εργολάβο χάνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους -μόνιμη και σταθερή δουλειά, ικανοποιητικές αυξήσεις και άλλα - απευθείας από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά ο εργοδότης τους. Τέλος, η τροπολογία προβλέπει ότι τις συμβάσεις θα μπορούν να τις συνάπτουν εκτός από το υπουργείο Παιδείας - όπως γινόταν μέχρι τώρα - και εποπτευόμενοι από αυτό οργανισμοί ή φορείς.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ξεχείλισε η υποκρισία για το φονικό

Ούτε κουβέντα δε βρήκαν να πουν για την «ταμπακέρα» όσοι έχουν το δικό τους μερτικό για το θάνατο του Πακιστανού εργάτη, την περασμένη Κυριακή

Ξεχείλισαν η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου, όσων υπηρετούν πιστά την πολιτική που την περασμένη Κυριακή κόστισε τη ζωή ενός 31χρονου Πακιστανού, πατέρα τριών παιδιών. Αλλά και όσων μέχρι πριν λίγες μέρες απέτρεπαν ακόμα και την παρουσία συνδικαλιστών στους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών για τα αίτια του «ατυχήματος».

Η δημοτική αρχή θεώρησε «συζήτηση» τα ...συλλυπητήρια και τις προσπάθειες να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες που έχει, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί κατά πλειοψηφία η αναβολή επ' αόριστον της συζήτησης που προκάλεσαν με αίτημά τους εκτός ημερήσιας διάταξης οι δυνάμεις της ΔΑΣ. Κι αυτό, την ώρα που το έργο συνεχίζεται με τον ίδιο εργολάβο που ανεξέλεγκτος θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και άλλων εργαζομένων.

«Τι να συζητήσω; Θα μας πει η Δικαιοσύνη...», είπε ο δήμαρχος Νίκος Λαζαρόπουλος. «Το να μπούμε σε λεπτομέρειες είναι παρακινδυνευμένο», ακούστηκε από άλλους. Η εργοδοτική ασυδοσία που έστελνε τον εργάτη να δουλεύει Κυριακή, χωρίς άδεια από το ΣΕΠΕ, το ότι κανείς δεν επέβλεπε τις εργασίες με ευθύνη και της δημοτικής αρχής και του εργολάβου, το ότι το ίδιο το ΣΕΠΕ έχει ήδη επισημάνει ότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, φάνηκαν λεπτομέρειες...

Η σιωπή ήταν η απάντηση και στο ερώτημα που έθεσαν όσοι πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μαζικών φορέων του Μπραχαμίου και της ΔΑΣ Αγ. Δημητρίου, για το αν θα καταγγελθεί η σύμβαση με τον εργολάβο. Το «παρών» έδωσαν και Πακιστανοί εργαζόμενοι της περιοχής. Το δημοτικό συμβούλιο δεν πήρε καν συγκεκριμένη απόφαση για προτάσεις που έγιναν για την οικονομική στήριξη στην οικογένεια του άτυχου εργάτη.

«Παραδίδουμε την αναλγησία σας στην κρίση των δημοτών του Αγ. Δημητρίου! Τα δάκρυα που χύσατε ήταν κροκοδείλια!», δήλωσε ο Τάσος Γιαννέζος, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση. «Μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες και όχι θυσίες στους κεφαλαιοκράτες», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι και αποχώρησαν.

ΠΑΜΕ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη μητρότητα

Συγκέντρωση και πορεία χτες για την απόλυση της εγκύου από το κατάστημα «Ροζαλί»

Από τη χτεσινή πορεία
Από τη χτεσινή πορεία
Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αδιαπραγμάτευτο και η πάλη για υπεράσπισή του μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, διαμήνυσαν χτες οι ταξικές δυνάμεις της Ζακύνθου με τη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ ενάντια στην απόλυση της έγκυου εργαζόμενης Αλκηστης Μανωλοπούλου από τα καταστήματα «Ροζαλί». Η πικετοφορία που προηγήθηκε πέρασε μπροστά από το κατάστημα και έγραψε συνθήματα ενάντια στην απόλυση και τη δίωξη της μητρότητας. Οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, στα τουριστικά λεωφορεία και σε άλλους κλάδους, διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Ζακύνθου και απαίτησαν την επαναπρόσληψη της νεαρής εγκύου, που συμμετείχε στη συγκέντρωση με την οικογένειά της. Οι κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων θα βρουν άμεση συνέχεια τις επόμενες μέρες.

ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ
Με το σταγονόμετρο τα δεδουλευμένα

Την επαγρύπνηση των εργαζομένων επιβάλλουν η καταβολή μέρους απ' όσα τους οφείλει η εργοδοσία και τα σχέδια που διαρρέουν

Με το σταγονόμετρο και με μεγάλη καθυστέρηση, άρχισε χθες το απόγευμα η καταβολή μέρους των δεδουλευμένων που οφείλει εδώ και 4 μήνες η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» στους 1.200 εργαζόμενους του Ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι πληρώνονται για τους μήνες Μάη, Ιούνη και το επίδομα αδείας. Αγνωστο εξακολουθεί να παραμένει πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα Ιούλη και Αυγούστου και κυρίως πότε θα μπουν σε λειτουργία τα εργοστάσια.

Η καταβολή μέρους των δεδουλευμένων που οφείλει η εργοδοσία δε δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό. Για τους εργαζόμενους στη Νάουσα που έχουν πολύτιμη παρακαταθήκη τη συλλογική πείρα των προηγούμενων ετών, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ετσι αντί να πανηγυρίζουν και να κάνουν υποκλίσεις στους «ευεργέτες» συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, στους πολιτικούς και τα κόμματα που στήριξαν το αίτημα της εργοδοσίας για νέα χρηματοδότηση, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ομίλου στη Νάουσα, ήδη, έχουν καθορίσει νέα Γενική Συνέλευση για τις 8 το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να σχεδιάσουν τα παραπέρα βήματα του αγώνα τους. Ενός αγώνα που στο στόχαστρό του βάζει τους συνολικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, που δεν ομολογούνται, αλλά δρομολογούνται. Σχεδιασμός, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει εκατοντάδες απολύσεις στον Ομιλο και κλείσιμο εργοστασίων.

Αλλωστε, στελέχη του ομίλου φέρονται να έχουν δηλώσει πως η πληρωμή μέρους των δεδουλευμένων έγινε με στόχο να αποτραπεί δυναμική αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κυρίως, όμως, για να εξασφαλιστεί πολύτιμος χρόνος, ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας χωρίς έντονες αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι στη Νάουσα παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και καλούν τους συναδέλφους τους στα άλλα εργοστάσια του Ομίλου, συντονισμένα, να κλιμακώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων Ιούλη - Αυγούστου, κανονική πληρωμή κάθε μήνα, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία απόλυση, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»

Αντιδρώντας στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εργαζόμενοι και γιατροί στον «Ευαγγελισμό» προγραμματίζουν για την ερχόμενη Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στις 8 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα. Απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε υγειονομικό, κάθε εργαζόμενο, να συστρατευτούν στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας τώρα!

Σήμερα είναι κενές 1.350 οργανικές θέσεις (πάνω απ' το 30% των οργανικών θέσεων). Τους τελευταίους 20 μήνες αποχώρησαν απ' το νοσοκομείο περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι και στο ίδιο διάστημα προσλήφθηκαν μόλις 50 εργαζόμενοι με συμβάσεις μικρής διάρκειας (επικουρικοί, οχταμηνίτες κλπ.). Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το τελευταίο δίμηνο αποχώρησαν 25 εργαζόμενοι. Στους εργαζόμενους οφείλονται κανονικές άδειες και 16.000 ρεπό!

Παράλληλα, εδώ και μήνες λειτουργούν μόνο 6 απ' τα 14 χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου, η αναμονή φτάνει τους 8 - 10 μήνες και οι ασθενείς αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Καταδικάζει τις περικοπές

«Οι ρυθμίσεις οι οποίες περιέχονται στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο και αφορούν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, έχουν σαν στόχο την περικοπή των κοινωνικών δαπανών για την Υγεία και τη μεταφορά του οικονομικού βάρους στις πλάτες των ασφαλισμένων». Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ. Και επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στον τομέα της Υγείας εάν δε στηριχτεί η πολιτική αντίληψη της δημόσιας, δωρεάν, αναβαθμισμένης και χωρίς όρια και πλαφόν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών για όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ