ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
«Ιερές μπίζνες» με ... παρελθόν

Η εκχώρηση ακινήτων του Ολυμπιακού χωριού στη Μονή Βατοπεδίου έχει παρελθόν

Η εκχώρηση ακινήτων του Ολυμπιακού χωριού, από την κυβέρνηση στη μονή Βατοπεδίου, είναι μόνο η τελευταία πράξη από ένα αλισβερίσι, με παρελθόν. Προηγήθηκε χάρισμα μιας έκτασης στη λίμνη Βιστωνίδα, ανταλλαγή με άλλη έκταση στη Χαλκιδική και προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της, με σκοπό επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ας δούμε, όμως, πώς ξεκίνησε αυτό το «πάρε - δώσε». Η μονή, για χρόνια, διεκδικούσε εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα, παρουσιάζοντας οθωμανικά φιρμάνια, για να αποδείξει την ιδιοκτησία της. Ξεκίνησε διαδικασίες νομιμοποίησης με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συνέχεια έγινε πέρυσι, όταν η κυβέρνηση αντάλλαξε την έκταση αυτή με 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική και, αργότερα, με άλλα 180 στρέμματα στο Δήμο Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας.

Η έκταση στη Χαλκιδική έχει τη δική της ιστορία. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποχαρακτηρίσει την έκταση. Μάλιστα, επειδή οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δεν της έκαναν τη χάρη, παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ηθελε να μετατρέψει την έκταση από δάσος σε δασική. Στις 6 Φλεβάρη 2008, το ΝΣΚ γνωμοδότησε θετικά για τον αποχαρακτηρισμό.

Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι η μονή ήδη έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο σκόπευε να το αναθέσει σε επιχειρηματικό οίκο του εξωτερικού ή εσωτερικού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διεκδικήσεις δημοσίων εκτάσεων δεν έχουν σχέση μόνο με τη μονή Βατοπεδίου. Στην περιοχή της Χαλκιδικής μοναστήρια διεκδικούν 80.000 στρέμματα με βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά μολυβδόμηλα!

Χτες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε στις δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο οποίος, προχθές, είχε παραπέμψει στις απαντήσεις που θα δοθούν απ' τους αρμόδιους υπουργούς! Στο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι περιμένει απαντήσεις στη Βουλή, μετά από σχετική Ερώτηση που έχουν καταθέσει βουλευτές του κόμματος του.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΖΕΙ από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη, η χορήγηση των καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ στα άτομα με αναπηρία, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία Αθηνών. Οι δικαιούχοι της Νομαρχίας μπορούν να παραλάβουν τις κάρτες τους από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των Δήμων και από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας.

ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ: Επανέρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Το μέτρο θα εφαρμόζεται από Δευτέρα έως Πέμπτη και από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Την Παρασκευή θα ισχύει από τις 7 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι. Δε θα ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις μέρες που θα πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι άδειες δακτυλίου ισχύουν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει την απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων

Ανακοίνωση - καταγγελία για την απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων προσφύγων, εξέδωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση των άθλιων συνθηκών που κρατούνταν εννέα αλλοδαποί, 3 Παλαιστίνιοι, 3 Ιρακινοί και 3 Αφγανοί, σε κελί (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου. Οι πρόσφυγες παρέμεναν νηστικοί, άπλυτοι και εκτεθειμένοι σε αρρώστιες, με τον έναν μάλιστα να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Για το περιστατικό αυτό, αλλά και τη νέα αστυνομική μέθοδο μεταφοράς κρατουμένων με μεταποιημένη καρότσα αγροτικού φορτηγού, με πλέγματα και μουσαμά, στην Ελασσόνα, το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας καταγγέλλει «την απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών εκ μέρους της Αστυνομίας και του ελληνικού κράτους. Τα αλλεπάλληλα κρούσματα κράτησης των μεταναστών σε μεσαιωνικές συνθήκες, αλλά και της κακοποίησής τους (τελευταία σε Τύρναβο και Ελασσόνα) δείχνουν την "ποιότητα της δημοκρατίας" που επαγγέλλονται οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα της χώρας μας».

Συνεχίζοντας, τονίζει πως «για το ΕΚΝΛ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι αυτοί, που φεύγουν απ' τις "εμπόλεμες ζώνες" και τις "ζώνες φτώχειας", με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή γι' αυτούς και τις οικογένειές τους, δε φταίνε σε τίποτα.

Υπεύθυνοι για τα εκατομμύρια των μεταναστών και το δράμα τους είναι ο ιμπεριαλισμός - η παγκοσμιοποίηση - το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους, με πρώτους απ' όλους τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που δημιουργούν τους πολέμους, που κλέβουν τον φυσικό πλούτο των τρίτων χωρών και αφήνουν σε κάθε χώρα απ' αυτές τη φτώχεια και τη δυστυχία όπως π.χ. σε Ιράκ - Αφγανιστάν - Αγκόλα - Αιθιοπία κλπ.».

Και καταλήγει αναφέροντας πως «ο δρόμος της ενότητας, της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων όλου του κόσμου και η σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του είναι μονόδρομος για τους λαούς».

ΚΚΕ
Τα δάση ανήκουν στο λαό

Οχι στα μοναστήρια και τους επιχειρηματίες

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των εκχωρήσεων δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου:

«

Το ΚΚΕ, ήδη από τον Ιούλιο του 2007 και στη συνέχεια με δεκάδες παρεμβάσεις του σε κοινοβουλευτικό και σε τοπικό επίπεδο, ανέδειξε και κατήγγειλε ως μεγάλο οικονομικό - πολιτικό σκάνδαλο την εκχώρηση δημοσίων εκτάσεων στη μονή Βατοπεδίου και μέσω αυτής σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η προσπάθεια του ΚΚΕ συνάντησε την "αδιαφορία" των αστικών μέσων ενημέρωσης. Η επιχείρηση υφαρπαγής της Βιστωνίδας από τη μονή Βατοπεδίου, με την αξιοποίηση οθωμανικών φιρμανιών, ξεκίνησε το 1999 με την ανοχή και στη συνέχεια τη νομιμοποίηση αυτών των διεκδικήσεων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το 2007, η κυβέρνηση της ΝΔ αντάλλαξε την υποτιθέμενη ιδιοκτησία στη λίμνη Βιστωνίδα εκχωρώντας 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική, αργότερα 180 στρέμματα στο Δήμο Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας, για να κορυφωθεί η πρόκληση με την εκχώρηση ακινήτων μεγάλης αξίας στο Ολυμπιακό χωριό.

Οι εκχωρήσεις στη μονή Βατοπεδίου δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την καταστροφική εκμετάλλευση των δασών και την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε μοναστήρια. Μόνο στην περιοχή της Χαλκιδικής, τα μοναστήρια διεκδικούν πάνω από 80.000 στρέμματα με βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά μολυβδόμηλα. Το ΚΚΕ δηλώνει για μια ακόμα φορά την υποστήριξή του στους κατοίκους της Χαλκιδικής, του Ολυμπιακού χωριού και άλλων περιοχών, που αγωνίζονται να ακυρώσουν την εκχώρηση δασών και κτιρίων στην εκμετάλλευση μοναστηριών και επιχειρηματιών.

Στα δάση και τη γη κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα δεν πρέπει να έχουν τα μοναστήρια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ανήκουν στο λαό και πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία».

Αιματηρή συμπλοκή

Αιματηρή συμπλοκή έγινε χτες στις 5 το απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνολικά 14 ατόμων. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, από αυτόπτες μάρτυρες και την αστυνομία, δύο ομάδες 20 ατόμων, πιθανότατα σουδανικής καταγωγής, συνεπλάκησαν μεταξύ τους, στη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου και Πειραιώς.

Στην κατοχή τους είχαν τσεκούρια, σπαθιά και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, εμφανίστηκαν ένα περιπολικό και μία μοτοσικλέτα της ομάδας «Ζ». Ο μοτοσικλετιστής, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, προσπάθησε να συλλάβει έναν που κατευθυνόταν εναντίον του. Τότε, ο αστυνομικός τον πυροβόλησε στο πόδι, ενώ από τέσσερις πυροβολισμούς άλλου αστυνομικού, τραυματίστηκε ελαφρά από εξοστρακισμό, ένας Ελληνας που βρισκόταν στο σημείο. Με αφορμή το γεγονός, η αστυνομία έστησε ένα τηλεοπτικό σόου για τα δελτία ειδήσεων, με ορισμένα από τα αντικείμενα των εμπλεκομένων να φιγουράρουν δίπλα σε μηχανή της ομάδας «Ζ».

Συνολικά, 9 άτομα μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, εκ των οποίων οι έξι είναι σοβαρά. Η αστυνομία προσήγαγε 56 άτομα.

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΠΕΚΑΜ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της, την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008 και ώρα 5 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών «Ναπολέων Σουκατζίδης» (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέματα: Εκλογή Προέδρου ΓΣ και Γραμματέα πρακτικών. Εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής για τις αρχαιρεσίες. Απολογισμός Δράσης ΔΣ και προγραμματισμός για τη νέα περίοδο. Οικονομικός Απολογισμός, Προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Εγκριση Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, Προγραμματισμού Δράσης και Προϋπολογισμού για το νέο έτος.

Οι Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθούν σε χρόνο και τόπο που θα αποφασίσει η Εφορευτική και θα γνωστοποιήσει έγκαιρα.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γεν. Συνέλευση, οριστικά, θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα και με τα ίδια θέματα.

Οι αιτήσεις για υποψηφιότητες θα γίνονται στα γραφεία της Ενωσης (Ασωμάτων 31, Αθήνα) τις ημέρες και ώρες που θα καθορίσει η Εφορευτική.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Ν. Πέλλας διοργανώνει, την Κυριακή 7.9.08 και ώρα 10 π.μ., στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών του νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων της Κατοχής.

Επίσκεψη - Προσκύνημα

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πειραιά και η Δήμητρα Πέτρουλα συνδιοργανώνουν επίσκεψη - προσκύνημα στα Πετρουλιάνικα στις 6 και 7 Σεπτέμβρη. Η μετάβαση θα είναι δωρεάν. Δήλωση για συμμετοχή ως 4/9 στα τηλ.: 2104124696, πρωινές ώρες, και 2104517569, απογευματινές ώρες. Επίσης στο τηλ.: 2104626345 (κ. Πόπη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ