ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τις αντιδράσεις που σημειώνονται κόντρα στο φορολογικό νομοσχέδιο, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων βιοτεχνών και εμπόρων που πρωτοστατούν οι αγωνιστικές δυνάμεις με συντονιστικές επιτροπές, κατά της κυβερνητικής φοροεπιδρομής. Τους καλούμε να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά, οργανώνοντας την πάλη από τα κάτω. Απέναντί μας δεν έχουμε μια "ανίκανη" κυβέρνηση, όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται και προωθεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ.

Η πάλη κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο με τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων, που αποφασιστικά θα μάχεται για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι στη συγκέντρωση των ΕΒΕ την Τετάρτη

Την Τετάρτη 3 του Σεπτέμβρη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ της Αθήνας

Αγωνιστικό κάλεσμα για τη συμμετοχή όλων των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στην αγωνιστική κινητοποίηση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στις 3 Σεπτέμβρη στην Ομόνοια στις 7.30 το απόγευμα απευθύνουν τα Σωματεία της Ομοσπονδίας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της.

Η σύσκεψη ήταν μαζική και οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν δυναμικά την απόφασή τους για συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης. Χαρακτηριστική της μαζικότητας ήταν η παρουσία εκπροσώπων από δεκάδες σωματεία ΕΒΕ, καθώς και γιατρών και νέων δικηγόρων. Παρευρέθηκε ακόμα από το ΠΑΜΕ η Μ. Τσαγκατάκη, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν μαζί ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η αναγκαιότητα της αγωνιστικής αντίστασης ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή που έχει αποφασίσει να εξαπολύσει η κυβέρνηση, τη στιγμή που βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες απολαμβάνουν τεράστιες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Για άλλη μια φορά, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, δεμένη στο άρμα της ΕΕ και του ευρωμονόδρομου, επιβάλλει μέτρα που πλήττουν καίρια τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Το αυτόματο κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεων ισοδυναμεί με κεφαλικό φόρο, τόνισαν. Η κατάργηση του αφορολόγητου για τα πρώτα 10.500 ευρώ και η φορολόγησή του με 10%, που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις της κυβέρνησης, σημαίνει ότι για άλλη μια φορά επιδιώκεται η είσπραξη πρόσθετων φόρων από το φτωχότερο κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Π. Γαλανόπουλος, κατήγγειλε τη νέα επίθεση που δέχονται οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα από την κυβέρνηση, δέσμια της πολιτικής της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Οι ΕΒΕ στην πλειοψηφία τους ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, προσπαθώντας να ζήσουν τις οικογένειές τους έχοντας να αντιμετωπίσουν τον άγριο ανταγωνισμό από τα πολυκαταστήματα, τους μεγαλοεισαγωγείς, τους μεγαλοκατασκευαστές, τα χρέη στις τράπεζες, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, τόνισε ο ίδιος και κατέληξε ότι «οι ΕΒΕ δεν αντέχουν άλλο».

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που η κάθε μια με τον τρόπο της βάζει πλάτες σ' αυτές τις πολιτικές.

Μόνος δρόμος, τόνισαν αποφασισμένοι, είναι ο αγώνας. «Ολα τα σωματεία και οι ενώσεις, μαζί με την εργατική τάξη να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική που φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των εργαζομένων. Να απαιτήσουμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο και να διεκδικήσουμε τα μέτρα και τις πολιτικές που θα στηρίζουν το εισόδημά μας», είναι το μήνυμα της χτεσινής σύσκεψης.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η εξόρμηση

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση (6 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., πλατεία ΧΑΝΘ) απευθύνουν και οι μικροί ΕΒΕ

Σε πανεργατικό, παλλαϊκό ξεσηκωμό μαζί με το ταξικό κίνημα, καλούν ολοένα και περισσότεροι φορείς του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Στο μεταξύ, με στόχο μέχρι και το επόμενο Σάββατο το κάλεσμα του ΠΑΜΕ να φτάσει σε όσο το δυνατό περισσότερους εργαζόμενους, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο πλατιά εξόρμηση των τελευταίων χρόνων. Μια εξόρμηση που φτάνει παντού, σε χώρους δουλιάς και κατοικίας, μόρφωσης και ψυχαγωγίας.

Χτες στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν σε εταιρείες πληροφορικής, ξενοδοχεία, καταστήματα Τραπεζών, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ΟΤΑ και στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να βαδίσουν στο δρόμο της ταξικής συσπείρωσης, το μοναδικό δρόμο για ουσιαστικές αυξήσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, για να προστατευτούν οι Συλλογικές Συμβάσεις, για να αντιμετωπιστεί η νέα αντιλαϊκή φοροεπιδρομή, για να αντιμετωπιστεί η επιβολή της 65ωρης εργασίας τη βδομάδα και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, για να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, των κομμάτων που την υλοποιούν και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που τη στηρίζουν. Μαζί με το ταξικό κίνημα να δυναμώσουν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν.

Μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ

Να συμμετέχουν στην πανεργατική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 6 του Σεπτέμβρη, καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος καλεί τους ΕΒΕ, μαζί με τους εργαζόμενους, να παλέψουν ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Να διεκδικήσουν εργασία έξι μέρες τη βδομάδα με τρία απογεύματα ανοιχτά.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίδειξη αντιλαϊκής πυγμής

Την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης μετά τη νέα φορολογική επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων βγήκαν χτες να επιδείξουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με στόχο όχι μόνο τον εξωραϊσμό των μέτρων, αλλά την εξασφάλιση της αποδοχής του από το λαό, προμηνύοντας ακόμα χειρότερες μέρες, μεγαλύτερα αδιέξοδα για τα φτωχά νοικοκυριά και περισσότερα προνόμια για την πλουτοκρατία.

Ενώ ακόμα δεν είχε στεγνώσει το μελάνι του κυβερνητικού φοροεισπρακτικού νομοσχεδίου, βγήκαν οι κυβερνητικοί «ντελάληδες» και στήνοντας ένα «γαϊτανάκι» εξαπάτησης του λαού, επιχείρησαν να ...πείσουν ούτε λίγο ούτε πολύ τους εργαζόμενους ότι είναι αναγκαία η συνέχιση της πολιτικής σκληρής λιτότητας σε βάρος τους!

Ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης, αναφερόμενος στα μέτρα, τα εμφάνισε σαν «αναγκαία» και «μέτρα ευθύνης», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση «με αίσθημα εθνικής ευθύνης θωρακίζει την ελληνική οικονομία διότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης»... Το «αίσθημα εθνικής ευθύνης» που πρόταξε ο Μ. Λιάπης εκφράζει ακριβώς τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο η κυβέρνηση φρόντισε να προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι «στόχευση των μέτρων είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής» και εντελώς προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «πραγματικά αντιλαϊκή πολιτική είναι όταν μια κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα προβλήματα και έχει τη λογική "ου μπλέξεις". Το "ου μπλέξεις" έχουμε πληρώσει, διαχρονικά, στην Ελλάδα και το φόβο του πολιτικού κόστους. Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής»...

Το ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζοντας τη δικομματική αντιπαράθεση και μετατρέποντάς τη σε μια επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αναξιόπιστο υπουργό Οικονομίας, τον κ. Αλογοσκούφη», αποδίδοντας ουσιαστικά στις «διαχειριστικές ικανότητες» του υπουργού την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου μεταξύ άλλων απέδωσε τα μέτρα στη «διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών με κομματικές τοποθετήσεις», στην «αποστροφή υπουργού για "μίζες με μέτρο" στους τελωνειακούς» κ.ά., με προφανή στόχο να μη θίξει την πραγματική αιτία που δεν είναι άλλη από τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και πολιτικές, τις οποίες όμως στηρίζει απόλυτα το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΜΕ
Καλεί σε μαζική συμμετοχή

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, την Τετάρτη το απόγευμα στην Ομόνοια, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορομπηχτικών μέτρων που χτυπούν την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα, απευθύνει στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Να δοθεί, όπως υπογραμμίζει, «μαζική, αποφασιστική, απάντηση στον κοινό αντίπαλο εργαζομένων και ΕΒΕ που είναι η αντιλαϊκή πολιτική, τα μονοπώλια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ