ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Δε χωράει το αύριο στο χτες

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Απ' όπου κι αν το πιάσεις, ένα «άι σιχτίρ» σού βγάζει. Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι το βασικό λάθος: Να νομίζεις πως με μια μούτζα, άντε ένα σπάσιμο της τηλεόρασης, ξεμπέρδεψες. Ξέρεις καλύτερα απ' όλους, ειδικά εσύ που εκτονώνεσαι στο εύκολο, πως αμέσως μετά είναι η ζωή σου, η πραγματική, που σε τραβάει απ' το μανίκι, είναι η ζωή σου, η πραγματική, που δε σου επιτρέπει να συνεχίζεις να πιπιλάς το δάχτυλο.

Στην πραγματική σου ζωή ξέρεις - δεν το 'μαθες χτες, χρόνια και χρόνια τέτοιο καιρό συμβαίνει αυτό - πως άνοιγμα των σχολείων σημαίνει γονάτισμα του οικογενειακού προϋπολογισμού. Αυτό που αλλάζει είναι η επιθετικότητα του κεφαλαίου, το όλο και πιο άγριο κυνήγι των κερδών, εξέλιξη που δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμιά πτυχή της ζωής, πόσο μάλλον την Παιδεία, που κατ' όνομα είναι δημόσια, διόλου δωρεάν και σίγουρα χώρος εκπαίδευσης στην υποταγή των αυριανών προλεταρίων.

Απέναντι στη ζωή σου, είναι οι μπίζνες τους. Την ώρα που εσύ χειροκροτάς την αποκάλυψη του σκανδάλου με τη μονή Βατοπεδίου κι απαντάς στα «γκάλοπ» με βάση ό,τι σε έχουν εκπαιδεύσει να απαντάς, π.χ. «ποιος έκανε τις περισσότερες αποκαλύψεις», αγνοείς ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι σε άλλο επίπεδο: Τα περίφημα μεγάλα έργα. Τη μεγάλη πίτα, δηλαδή, με τις άμεσες αποδόσεις.

Βάζοντας απέναντι τη ζωή σου και τις μπίζνες τους, μπορείς εύκολα να πάρεις θέση. Εκεί, όμως, αρχίζει το δούλεμα. Εκεί αποκτούν νόημα όροι, όπως «ελεύθερη», «αδέσμευτη» κλπ. δημοσιογραφία. Η οποία στο ένα άκρο της πασχίζει καθημερινά να σε πείσει πως δε φταίει το σύστημα, αλλά η διαχείρισή του και στο άλλο άκρο της να σε πείσει πως και με όρους διαχείρισης το κρίσιμο είναι κάποιες αόριστες ηθικές αξίες. Και στη μια και στην άλλη εκδοχή, στο σκοτάδι παραμένει το βασικό πρόβλημα: Οτι μια τάξη, η αστική, ξεσκίζει μιαν άλλη τάξη, την εργατική. Κι ότι η λύση αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από μία και μοναδική: Την ανατροπή του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Γι' αυτή τη λύση δε χρειάζονται λαμπερές φατσούλες, αλλά αποφασισμένοι μαχητές. Γι' αυτή τη λύση δε χρειάζονται σεντόνια αναλύσεων για το πώς, π.χ., η τιμή του ηλεκτρικού θα μοιάζει μικρότερη πληρώνοντας στη ΔΕΗ μόνο το ρεύμα και με άλλο λογαριασμό στο Δήμο τα τέλη (αποτέλεσμα μηδέν για το ταμείο σου), αλλά απλά προγράμματα που θα κάνουν καθαρό ότι δεν έχουν θέση τα μονοπώλια, η ίδια η αστική τάξη, στη ζωή των εργατών που κάλλιστα μπορεί να είναι χαρισάμενη από και μόνο την κοινωνική ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο...

Πάμε, λοιπόν, ξανά απ' την αρχή: Οι από κάτω βιώνουν απλά πράγματα: Για παράδειγμα, ότι όχι μόνο πάει περίπατο το 8ωρο, αλλά και ότι επιδίωξη του κεφαλαίου είναι ο βασικός μισθός να αντικατασταθεί με μπόνους. Παλιό κόλπο με στόχο την κατάργηση του μισθού. Την ίδια ώρα, οι από πάνω - ειδικά όταν εντείνεται ο μεταξύ τους ανταγωνισμός - μιλάνε για «πολυπολικότητα», το δικαίωμα, δηλαδή, περισσότερων ενώσεων καπιταλιστών στην εκμετάλλευση.

Η λύση δε βρίσκεται στον οπορτουνισμό «να τα 'χουμε καλά με όλους», αλλά στη συνολική απόρριψή τους. Οι άνθρωποι δεν ανορθώθηκαν από το επίπεδο του ζώου για να επιστρέψουν σ' αυτό «πολιτισμένοι». Αλλά γιατί ένας τεράστιος όγκος ποσοτικών συσσωρεύσεων οδηγεί σε μιαν άλλη, ανώτερη ποιότητα. Εκεί - εδώ, ξαναβρισκόμαστε. Στη «στιγμή» που οι παραγωγικές δυνάμεις δε χωράνε στις παραγωγικές σχέσεις. Τόσο απλό, για να απαιτεί το δύσκολο: Την οργάνωση της ανατροπής.


ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

Η ΖΩΗ ΣΟΥ: «Μέχρι και 13 βασικούς μισθούς θα χρειασθεί να ξοδέψει για τη σχολική προετοιμασία του παιδιού της μια ελληνική οικογένεια κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς (...) οι γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα κληθούν να καταβάλουν 2-3 βασικούς μισθούς κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους (...) αποκορύφωμα φαίνεται να είναι τα έξοδα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου κατά τη διάρκεια της οποίας οι γονείς καλούνται να δαπανήσουν τουλάχιστον 8.900 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις σε φροντιστήριο, τα απαραίτητα βιβλία - βοηθήματα, αθλητικές φόρμες και χαρτζιλίκι των 70 ευρώ μηνιαίως» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΟΥΣ: «Σε πολύπλοκο παζλ εξελίσσεται η υπόθεση των ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου καθώς φέρνει στο προσκήνιο τις κόντρες μεταξύ εκδοτικών συμφερόντων (...) η πραγματική αιτία κρύβεται στα Αττικά έργα, δηλαδή τις επεκτάσεις της Αττικής οδού όπου η Αβαξ πήρε πολύ μεγάλο κομμάτι ενώ ήθελε όλη τη δουλειά για τον εαυτό της η ΕΛΛΑΚΤΟΡ συμφερόντων του κ. Μπόμπολα που όχι μόνο έχει φτιάξει την Αττική οδό αλλά και τη διαχειρίζεται σήμερα» (το ρεπορτάζ στη ΧΩΡΑ).

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ: «Παρά τη μυθολογία που τις συνοδεύει οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις είναι λιγότερο φιλοατλαντικές και περισσότερο συγκρουσιακές με το κεφάλαιο από τις σοσιαλιστικές. Είναι περισσότερο ανεξάρτητες στην εξωτερική τους πολιτική και λιγότερο εύκαμπτες στα ιδιωτικά συμφέροντα (...) όταν λοιπόν οι ηγεσίες είναι ανυπότακτες και οι συγκυρίες το επιτρέπουν, πάντα κάνουν την εμφάνισή τους οι συμμαχίες των προθύμων και αναλαμβάνουν δράση. Ο βουλευτής που αναλαμβάνει να κάνει την "επανάσταση" δεν είναι δύσκολο να βρεθεί» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ διεκδικώντας ικανοποίηση των αναγκών μας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα τεκμήρια ξανάρχονται

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βράζει η κοινωνία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΥΡΩ - ΔΙΧΑΣΜΟΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ SIEMENS

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σαφάρι για τα «ρετιρέ», χαράτσι στην Υγεία

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ η «δωρεάν» δημόσια Παιδεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πρώτη η ΝΔ και καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αύξηση μισθών 3%

Η ΧΩΡΑ: Φθινοπωρινές βολές κατά Μαξίμου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θολό τοπίο για τον φόρο υπεραξίας στις μετοχές

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-νάρκη στη γενιά των 700 ευρώ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μονομαχία Μπους - Πούτιν

Η ΑΥΓΗ: Ξεσηκωμός για τα άδικα μέτρα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΔΙΠΛΟ ΒΑΤΕΡΛΩ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Καραμανλής: «Ψάξτε για πρωθυπουργό αν...»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δήλωση

«Ο κόσμος πρέπει να είναι πολυπολικός. Η μονοπολικότητα είναι απαράδεκτη. Η κυριαρχία ενός ανεπίτρεπτη. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια παγκόσμια τάξη όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια χώρα, έστω τόσο σοβαρή και με τόσο κύρος όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ενας τέτοιος κόσμος είναι ασταθής και εγκυμονεί συγκρούσεις (...) προτεραιότητα για τη Ρωσία είναι η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των πολιτών της, όπου και αν βρίσκονται, όπως επίσης και της επιχειρηματικής της κοινότητας εκτός συνόρων» (η δήλωση του Ρώσου Προέδρου Μεντβιέντεφ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Το σχόλιο

«Καμία μεγάλη δύναμη δε θα μας ευνοήσει λόγω καλής πρόθεσης, θα το κάνει μόνο αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της. Οπου μας συμφέρει θα πάμε με τη Ρωσία, όπου βολεύει θα κρυφτούμε πίσω από την πλειοψηφία της ΕΕ και όπου μπορούμε θα κρατήσουμε ισορροπίες με τους Αμερικανούς. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε όμως και οι Ρώσοι. Γιατί όσο ενοχλεί η μονότονη παραίνεση Μπράιζα ή Φριντ για ψύλλου πήδημα, άλλο τόσο ενοχλεί και η αλαζονεία ορισμένων εντόπιων Ρώσων διπλωματών που θυμίζει... Πιούριφοϊ α λα Ρούσκα» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Οι από κάτω

«Τέρμα το 8ωρο - ζήτω τα μπόνους (...) νέους τρόπους για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να αντισταθμίσουν τις πολλές ώρες απασχόλησης αναζητούν οι επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι στην πράξη έχουν καταργηθεί αρκετές από τις "κατακτήσεις" των εργαζομένων (...) στις ΗΠΑ το 50% της ετήσιας αμοιβής των στελεχών μιας επιχείρησης προέρχεται από τις μεταβλητές αποδοχές, δηλαδή τα κίνητρα. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 30%, ενώ στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλότερα 20% για τα στελέχη και μόλις 10% για τους εργαζόμενους» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ