ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΑΓΟΡΑ
Συμπαιγνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών για τις τιμές
  • Επικοινωνιακό σκηνικό απάτης, οι δημόσιες δηλώσεις κυβερνώντων και επιχειρηματιών για την πορεία των τιμών
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέγραψε ανατιμήσεις μέχρι 33% στα σχολικά είδη, ο υφυπουργός ...κανόνισε με τους επιχειρηματίες του κλάδου να εμφανίσουν διαφορετική εικόνα

Η ανοιχτή απάτη της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών και η απροκάλυπτη συμπαιγνία κυβερνώντων και επιχειρηματιών, ώστε από κοινού να παρουσιάζουν πλασματική εικόνα για την πορεία των τιμών στην αγορά, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή σύσκεψη που είχε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, με εκπροσώπους πολυκαταστημάτων και βιβλιοχαρτοπωλών με αντικείμενο τις τιμές στα σχολικά είδη. Οπως προκύπτει από εξακριβωμένες πληροφορίες, οι πομπώδεις δηλώσεις που κάνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι διάφοροι επιχειρηματίες, οι διαβεβαιώσεις για συγκράτηση των τιμών και οι περιβόητες συμφωνίες με τους επιχειρηματίες, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό σκηνικό που στήνεται με συμφωνία όσων μετέχουν σε διάφορες συσκέψεις.

Οι χτεσινές δηλώσεις που έγιναν επίσημα για τις τιμές στα σχολικά είδη, όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αποτελούν κατασκεύασμα και προϊόν συνεννόησης μεταξύ των δυο πλευρών! Στις δηλώσεις ειπώθηκε ότι δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στον κλάδο, αλλά αντίθετα υπάρχουν και μειώσεις τιμών.

Η πραγματικότητα, όμως, που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη και συζητήθηκε εκτενώς, είναι εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο υφυπουργός παρουσιάζοντας στη διάρκεια της σύσκεψης τις τιμοληψίες του υπουργείου μίλησε για ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών που φτάνουν μέχρι το 33%, σε σχέση με τις περσινές. Επειδή, ωστόσο, αυτές οι ανατιμήσεις προφανώς δεν εξυπηρετούν κυβέρνηση και επιχειρηματίες, ο Γ. Βλάχος ζήτησε από τους συνομιλητές του να στείλουν στο υπουργείο τη δική τους ...εκδοχή, προφανώς με σκοπό - όπως ο καθένας μπορεί να υποθέσει - να «μαγειρέψουν» από κοινού τις τιμές. Ο ίδιος, μάλιστα, έδωσε και συμβουλές στους επιχειρηματίες για το πώς θα μπορέσουν να προλάβουν τη δημοσιοποίηση των ανατιμήσεων. Πώς; Παζαρεύοντας, είπε, με τα κανάλια στα οποία πληρώνουν διαφημίσεις να πέσουν στα ...μαλακά τα σχετικά ρεπορτάζ! Στο τέλος της σύσκεψης συμφώνησαν όλοι μαζί να μη χάσουν την ...«ουσία», που, σύμφωνα με τον κύριο υφυπουργό, δεν είναι άλλη από το ότι οι τιμές στην αγορά των σχολικών ειδών κινείται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα!

Μετά την ξεδιάντροπη συμφωνία - συναλλαγή, ο εκπρόσωπος των «Jumbo» κάνει λόγο για «καμία μα καμία αύξηση», ακόμα και για «μειώσεις 2% - 3%» ή το πολύ πολύ «κάποιες αυξήσεις τιμών της τάξης του 1% - 2%». Ο εκπρόσωπος των καταστημάτων «Μουστάκας» για «αυξομειώσεις της τάξης του 2%», ενώ ο εκπρόσωπος των εισαγωγέων κάνει λόγο ακόμα και για απορρόφηση των ανατιμήσεων. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι οι τιμές με βάση τις τιμοληψίες του υπουργείου (αυτές που μέσα στη σύσκεψη έδειχναν ανατιμήσεις μέχρι 33%) προκύπτει συγκράτηση των τιμών στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, και κορόνες του τύπου «δε συντρέχουν λόγοι μαζικών ανατιμήσεων» και συμπλήρωσε «σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μειώσεις»!

Οσο για τις τιμές, που, αργά το απόγευμα, δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι παραπάνω από προφανές ότι είναι αποτέλεσμα «μαγειρέματος». Κι αυτό, καθώς, όχι μόνο πουθενά δεν υπήρχαν τα ποσοστά των ανατιμήσεων που ακούστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης από τον υφυπουργό, αλλά, ενάντια στην ίδια την πραγματικότητα με την οποία ήρθαν ήδη αντιμέτωποι όσοι γονείς προμηθεύτηκαν αυτές τις μέρες σχολικά είδη για τα παιδιά τους, παρουσιάζονται ακόμα και μειωμένα τα συνολικά ποσά που απαιτούνται για την αγορά συγκεκριμένων ειδών και ποσοτήτων που αποφάσισε το υπουργείο ότι χρειάζονται οι διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, φέτος, το υπουργείο Ανάπτυξης υπολόγισε ότι για ένα πακέτο έντεκα ειδών για το γυμνάσιο και το λύκειο χρειάζονται 46,43 ευρώ και, μάλιστα, λιγότερα σε σχέση με πέρσι που υπολόγιζε τα ίδια είδη στα 47,37 ευρώ.

Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε η χτεσινή ωμή εξαπάτηση των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να οδηγήσει τον καθένα στο συμπέρασμα ότι με την ίδια μέθοδο γίνονται κάθε φορά οι συνεννοήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες από τον εκάστοτε κλάδο. Είναι προφανές ότι οι κατά καιρούς πομπώδεις ανακοινώσεις και εκατέρωθεν δηλώσεις περί μειώσεων ή συγκράτησης των τιμών δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά αποτέλεσμα «μαγειρέματος» των πραγματικών στοιχείων, ωμής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις.


ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Ακόμη 1,7 δισ. σε μεγαλοεπιχειρηματίες

Στα 6 δισ. οι ΣΔΙΤ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση

Με νέο πακτωλό από ζεστό κρατικό χρήμα ενισχύει η κυβέρνηση τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η Διυπουργική Επιτροπή για τις «συμπράξεις» ανάμεσα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) έβαλε κάτω από τη διαχείριση του μεγάλου κεφαλαίου την εκτέλεση νευραλγικών δημόσιων υποδομών. Στις νέες ΣΔΙΤ εντάσσονται κτίρια Πανεπιστημίων και σχολικών μονάδων, πυροσβεστικοί και αστυνομικοί σταθμοί, κτίρια για τη στέγαση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υλοποίηση προγραμμάτων στις αστικές συγκοινωνίες, για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κ.ά.

Το συνολικό κόστος για 18 νέα έργα, που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, τα οποία εγκρίθηκαν χτες από τους συναρμόδιους υπουργούς, φτάνει σε 1,7 δισ. ευρώ. Ηδη είχαν εγκριθεί ακόμη 4 δισ. ευρώ. Για την ώρα, οι κρατικές υποδομές που παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο έχουν αρχικό προϋπολογισμό ύψους 5,7 δισ. ευρώ στα οποία προστίθεται και επιπλέον 20% για τη «βαριά συντήρηση» των έργων την οποία επίσης θα αναλάβουν οι καραδοκούντες ιδιώτες. Η διάρκεια των περισσότερων από τις συμβάσεις αυτές είναι για 25 χρόνια. Για ολόκληρη αυτή την περίοδο μεγαλοκατασκευαστές και άλλοι κεφαλαιούχοι θα βγάζουν και από τη μύγα ξίγκι, απομυζώντας τόσο τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και άμεσα τα λαϊκά στρώματα με την επιβολή «ανταποδοτικών» εισφορών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του «Διεθνούς Πανεπιστημίου» η διάρκεια της σύμβασης φτάνει στα 40 χρόνια! Στη συγκεκριμένη περίπτωση το έργο θα είναι «μερικώς ανταποδοτικό» και οι ιδιώτες εκτός από τα χρήματα του προϋπολογισμού θα έχουν και το «δικαίωμα εκμετάλλευσης των φοιτητικών εστιών και θα εισπράττουν το σχετικό μίσθωμα από την ενοικίασή τους»...

Τα νέα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν χτες από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών και των υφυπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών είναι τα παρακάτω:

  • Κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαιδευτικού κέντρου και κέντρου δοκιμών Πυροσβεστικού Σώματος: 155 εκατ. ευρώ.
  • Για κτιριακές εγκαταστάσεις των ΕΜΑΚ και τριών πυροσβεστικών σταθμών: 64 εκατ. ευρώ.
  • Για το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και τον α΄ πυροσβεστικό σταθμό: 36 εκατ. ευρώ.
  • Για τη μετασκευή του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου (Μαρκόπουλο) για τη στέγαση υπηρεσιών της Αστυνομίας: 55 εκατ. ευρώ.
  • Αρχηγείο Αστυνομίας: 94 εκατ. ευρώ.
  • Για 5 αστυνομικές διευθύνσεις και 2 αστυνομικά τμήματα: 54 εκατ. ευρώ.
  • Διοικητήριο Περιφέρειας Πελοποννήσου (Τρίπολη): 30 εκατ. ευρώ.
  • Διοικητήριο Νομαρχίας Χαλκιδικής (Πολύγυρος): 49 εκατ. ευρώ.
  • «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας»: 213 εκατ. ευρώ.
  • 24 σχολικά κτίρια στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας: 69 εκατ. ευρώ.
  • 26 σχολικά κτίρια σε Πελοπόννησο, Β. και Ν. Αιγαίο, Κρήτη: 94 εκατ. ευρώ.
  • 16 γυμναστήρια και 16 κολυμβητήρια: 168 εκατ. ευρώ.
  • «Αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου» του ΟΑΣΑ: 37 εκατ. ευρώ.
  • Ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης επιβατών (σε λεωφορεία και στάσεις) των ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ: 22 εκατ. ευρώ.
  • Για ανάπλαση της λαχαναγοράς Χίου: 6,5 εκατ. ευρώ.
  • Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων (Δήμος Μίκρας): 126 εκατ. ευρώ.
  • Ηλεκτρονικά προγράμματα του στρατού 130 εκατ. ευρώ και ακόμη 20 εκατ. ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ