ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32

Αγορ...αστοί

Ο ποιητής είχε δίκιο

Η στήλη επέστρεψε και βρέθηκε περικυκλωμένη: Παυλίδης, Μονή Βατοπεδίου, η αλλοτινή τραγωδία της «βίας και νοθείας», που μετά την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε από χτες στην πολιτική ζωή ως μετεμψύχωση της φάρσας των θεσμών τους. Κι όλα αυτά προστίθενται σε μια μακρά αλυσίδα από «κουμπάρους», ομόλογα, υποκλοπές, «Ζήμενς». Μια διαρκής μετάγγιση δηλαδή της σαπίλας από τους στάβλους της κόπρου στο βούρκο και τούμπαλιν.

Κι από πού να αρχίσεις; Με τι να καταπιαστείς; Από πού να πρωτοξεκινήσεις;

***

Είπαμε, λοιπόν, στη νέα μετακαλοκαιρινή πορεία του «Ημεροδρόμου», να το πιάσουμε από την ...αρχή. Και η βασική αφορμή - το δικομματικό διαφθορείο του Ελλαδιστάν μπορεί να περιμένει - είναι ο πρόσφατος πόλεμος στην Οσετία.

Ενας ακόμα πόλεμος, που αποτελεί μια ακόμα τραγική αφορμή για σκέψη. Εξηγούμαστε:

Εχουν συμπληρωθεί σχεδόν είκοσι χρόνια από την ανατροπή στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Χρόνος αρκετός και σίγουρα επαρκής για μια όχι βέβαια ολοκληρωμένη, αλλά πάντως ουσιαστική αποτίμηση του «τι ξημέρωσε» έκτοτε στην ανθρωπότητα.

Ας μιλήσουμε απλά, αφήνοντας τα βαρύγδουπα για τους «φωτισμένους» διακινητές του «τέλους της Ιστορίας». Ας μιλήσουμε κατανοητά, προσπερνώντας τους θλιβερούς πανηγυριτζήδες για την πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος». Ας μιλήσουμε καλόπιστα:

Εκείνες οι εξελίξεις, είκοσι χρόνια πριν, έκαναν τον κόσμο καλύτερο ή χειρότερο; Τα γεγονότα που ακολούθησαν, η περίφημη «αρχιτεκτονική» της «νέας τάξης» που διαμορφώθηκε, έφεραν στον πλανήτη τι: ειρήνη ή πολέμους; Η ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων - και όχι μόνο στις χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» - βελτιώθηκε ή χειροτέρεψε; Η κάλυψη των βιοτικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη, οι δημοκρατικές ελευθερίες, τα κοινωνικά και τα ατομικά δικαιώματα, διευρύνθηκαν ή περιορίστηκαν;

Η εικόνα του σημερινού κόσμου, του κόσμου του ενός δισεκατομμυρίου υποσιτιζόμενων, των δύο δισεκατομμυρίων πενήτων, των 13 εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, η εικόνα ενός κόσμου σπαρμένου με «παράπλευρες απώλειες» στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στην Οσετία, στη Σομαλία, στη Ρουάντα, στην Αφρική, στην Παλαιστίνη, δίνει την απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Αυτό που συνέβη είκοσι χρόνια πριν ήταν ένα πισωγύρισμα συνολικά για την ανθρωπότητα. Και σήμερα, πολύ πιο έμπειροι από τα επιτεύγματα, σοφότεροι από τα λάθη της εβδομηντάχρονης σοσιαλιστικής παρακαταθήκης, μπορούμε απολύτως να αντιληφθούμε - και να καλέσουμε όσο γίνεται περισσότερους να σκεφτούν μαζί μας - εκείνα τα λόγια του ποιητή: «Η Γη θα γίνει κόκκινη. ΄Η κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο».


Γράφει
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Φαύλοι «κύκλοι»

Sportidea

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η νέα μεγάλη ιδέα του έθνους», «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση και οι αθλητές εθνικό κεφάλαιο» (!), διατυμπάνιζαν το 2004.

Κι όμως, είτε με αφορμή την υπόθεση Τζέκος - Κεντέρης - Θάνου πριν τέσσερα χρόνια, είτε με αφορμή την ομάδα της άρσης βαρών και την κυρία ...«Σου - Λι» πριν λίγους μήνες, είτε με αφορμή την πρωτιά της ντόπας στο Πεκίνο πριν λίγες μέρες, όλοι αυτοί που καλλιέργησαν με πιθηκίσιο θράσος την ...αθάνατη ηθική «μετάλλια να 'ναι κι ό,τι να 'ναι» (!), είναι οι ίδιοι που πρώτοι έσπευσαν να μιλήσουν για «εθνικό άγος»...

Αλλά έτσι συμβαίνει συνήθως: Οποιος δεν έχει ντροπή, ουδεμία αναστολή έχει να (νομίζει ότι) ξεπλένει την προσωπική του ξεδιαντροπιά πίσω από θεωρίες περί «εθνικής ντροπής». Είναι κι αυτός ένας τρόπος, διά μέσου της τεχνητής διάχυσης των ευθυνών τους στο «έθνος», να συνεχίζουν να ανοίγουν την ομπρέλα τους την ώρα που οι «ιθαγενείς», λόγω εξάντλησης του ολυμπιακού κουτόχορτου, άρχισαν να τους φτύνουν.

31 π.Χ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιστορικών και την αναγωγή στο σύγχρονο ημερολόγιο, σαν σήμερα, το 31 π.Χ. στη ναυμαχία του Ακτιου, έξω από την Πρέβεζα, ο ρωμαϊκός στόλος υπό τον Οκταβιανό Αύγουστο καταστρέφει τα πλοία του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Η έκβαση της ναυμαχίας σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

1192 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, επικεφαλής των σταυροφόρων, και ο αρχηγός των Αράβων, Σαλαδίν, υπογράφουν ειρήνη στην Παλαιστίνη.

1666 Ξεσπάει η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα φούρνο του Πάντιγκ Λέιν. Μαινόταν επί τέσσερις μέρες και κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη.

1866 Ξεσπάει επανάσταση στην Κρήτη κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1870 Οι πρωσικές δυνάμεις αιχμαλωτίζουν τον Ναπολέοντα 3ο στη μάχη του Σεντάν. Ανοίγει ο δρόμος για την Παρισινή Κομμούνα.

1943 Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

1944 Σχηματισμός κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας».

1945 Ανακηρύσσεται η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ, με πρώτο Πρόεδρο τον Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Με την υπογραφή της πράξης για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Απω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε.

«Θέλει»...

Σε τηλεοπτική της εμφάνιση προ ολίγων ημερών, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «η χώρα θέλει (!) να κυβερνηθεί», εκφέροντας μάλιστα τις λέξεις με εκείνον τον μεγαλοπρεπή τόνο που αρμόζει σε τέτοιου είδους βαρυσήμαντες δηλώσεις.

Ενα ερώτημα που προκύπτει είναι το πότε ακριβώς συναντήθηκε με τη ...χώρα η κυρία Μπακογιάννη και σε τι «φάση» βρισκόταν (η χώρα) ώστε να προβεί (η χώρα) σε τέτοια εκμυστήρευση περί του τι «θέλει»...

Το δεύτερο επίσης απολύτως συναφές ερώτημα έχει να κάνει με την περιοδικότητα αυτών των συναντήσεων. Τα λένε συχνά, δηλαδή, η κυρία Μπακογιάννη με τη χώρα; Τόσο συχνά, για παράδειγμα, όσο συλλαμβάνει η στήλη τον εαυτό της να «ακούει φωνές»;..

Οσο για το από ποιον «θέλει» (η χώρα) να κυβερνηθεί, αυτό είναι κάτι που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το αποκαλύψει (η χώρα φυσικά). Αν όχι απευθείας στην κυρία Μπακογιάννη, τότε σίγουρα στον κ. Μητσοτάκη...

Επί Σοβιετικής Ενωσης κάθε 1η Σεπτέμβρη η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδευόταν παραδοσιακά στα σχολεία με το «μάθημα της ειρήνης». Χτες, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Ουκρανία, οι μαθητές κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μάθημα αφιερωμένο στο ...ΝΑΤΟ!

Στην ίδια χώρα είναι, την Ουκρανία, που, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, τα σχολεία διδάσκουν ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι «κατακτητές» ήταν ο Κόκκινος Στρατός και «απελευθερωτές» οι ναζί...

Οι εννιά στις δέκα «ειδήσεις» που φτάνουν από τη Γαλλία μέσα από τους διαύλους των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ αφορούν στην κυρία Κάρλα Μπρούνι. Η δέκατη αφορά τον Σαρκοζί σε συνάρτηση (φυσικά) με την κυρία Μπρούνι.

Επομένως, μην περιμένετε να ακούσετε για την είδηση ότι μετά το θάνατο δέκα Γάλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να στείλει εκεί για ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής άλλους 700 Γάλλους στρατιώτες. Η κυρία Μπρούνι, βλέπετε, αργεί ακόμη μέχρι να ντυθεί φαντάρος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ