ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

«Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, όλες τις μορφές πάλης για να μην περάσει καμία ρύθμιση που καταργεί Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ηδη προχωράμε σε συλλαλητήρια και γίνεται προετοιμασία για απεργίες. Μιλάμε για οργανωμένο, μαζικό αγώνα που έχει σχέση με ανθρώπινες ζωές, με την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Κι αυτό είναι προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, προς τις δυνάμεις του κεφαλαίου».

Η ξεκάθαρη αυτή θέση, όπως διατυπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τις προθέσεις των ταξικών δυνάμεων και βάζει μπροστά σε σοβαρές ευθύνες τους συνένοχους στο μεθοδευόμενο πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ. Η συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία το ΠΑΜΕ μοίρασε στους δημοσιογράφους το πόρισμα της διορισμένης «επιτροπής Μπεχράκη», αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών που ανέλαβε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από την πρώτη κιόλας μέρα που διέρρευσε ολοκληρωμένο το περιεχόμενο του κατάπτυστου πορίσματος.

Η αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, όπου έγινε η χτεσινή παρουσίαση των θέσεων και των πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ για τα ΒΑΕ, ήταν κατάμεστη από συνδικαλιστές, κύρια από χώρους και κλάδους που η κυβέρνηση έχει βάλει ανοιχτά στο στόχαστρο, με σκοπό να τους πετάξει εκτός ΒΑΕ. Την παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΜΕ έκανε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Γιώργος Πέρρος, ενώ αναλυτικά για τις προβλέψεις του πορίσματος και τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή τους για τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ο Θωμάς Κακαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ.

Ακολούθησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, όπου η αρμόδια υπουργός κλειδώθηκε πίσω από τα ρολά, προκειμένου να μη συναντηθεί με τους συνδικαλιστές, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί έγκαιρα. Οι πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα συνεχίζονται με εξορμήσεις και κορυφώνονται την Πέμπτη, στην πανεργατική συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας.

Ολοι στο δρόμο για να μην περάσει η επίθεση στα ΒΑΕ

Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας, η πανεργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), ο Γιώργος Πέρρος σημείωσε:

«Η Εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ θεώρησε απαραίτητο να οργανώσει αυτή τη συνέντευξη Τύπου, για να αποκαλύψει τον επικίνδυνο, αντεργατικό χαρακτήρα του εκτρώματος που ακούει στο όνομα "Εκθεση της Επιτροπής για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά". Για να ενημερώσει για τις θέσεις του ταξικού κινήματος και να καλέσει τους εργαζόμενους να μπουν με όλες τους τις δυνάμεις στην πάλη, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη στην Ομόνοια, στις 7 μ.μ., και στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία της ΧΑΝΘ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ.

Το μήνυμά μας αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Ολοι στο δρόμο!

  • Να καταδικάσουμε μαζικά την πολιτική που επιχειρεί να καταργήσει τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και να βάλουμε στα αζήτητα το άθλιο πόρισμα της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής, που παίζει με τη ζωή, με την ασφάλεια, με την υγεία της εργατικής τάξης.
  • Να καταδικάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, των φορομπηχτικών μέτρων, των ιδιωτικοποιήσεων και να διεκδικήσουμε τα πραγματικά αιτήματα που αντιστοιχούν στα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Κατασκεύασμα εντολοδόχων της κυβέρνησης

Τι είναι το πόρισμα που έχει το ΠΑΜΕ στα χέρια του και το δίνει στη δημοσιότητα;

Είναι ένα στημένο κατασκεύασμα που διαμόρφωσε η διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Είναι ένα κατασκεύασμα που έφτιαξαν εντολοδόχοι της κυβέρνησης που εμφανίζονται σαν ειδικοί, σαν επιστήμονες, αλλά επί της ουσίας υλοποιούν τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και σχεδιασμούς.

Παραδέχονται ότι το πόρισμα δε στηρίζεται σε καμία επιστημονική βάση και, μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλειάς, κατηγοριοποιούν τους κλάδους με αυθαίρετα κριτήρια και προτείνουν να εξαιρεθούν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες από τα Βαρέα - Ανθυγιεινά, θάβοντας ιδιαίτερα τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, των παιδιών μας.

Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Απασχόλησης, που προσπαθούν να περάσουν την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Προσβάλλουν τους νεκρούς από τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες. Προσβάλλουν τους σακατεμένους, τους ανάπηρους. Προσβάλλουν την εργατική τάξη που φτύνει αίμα για το μεροκάματο.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουν ξαναεπιχειρήσει να καταργήσουν τα Βαρέα Ανθυγιεινά. Επιχειρήθηκε το 1990 από τη ΝΔ. Επιχειρήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1997 με την έκθεση Σπράου. Τέθηκε το 2002 στην εισηγητική έκθεση του νόμου 3029, του νόμου Ρέππα, του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Κι αυτή η εισηγητική έκθεση επαναλάμβανε το γνωστό επιχείρημα των βιομηχάνων λέγοντας επί λέξει ότι "η εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας επιβάλλει τον επανακαθορισμό των ΒΑΕ". Στη βάση αυτή προχωράει και πάλι η ΝΔ.

Μέρος της συνολικότερης επίθεσης

Είναι φανερό ότι το πρόβλημα δεν είναι "ο τρίφτης του χαμάμ" που χρησιμοποιεί ως παράδειγμα βλακωδώς το πόρισμα για να πουλήσει πνεύμα και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Παρά τις δημαγωγίες, η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από τα επαγγέλματα που έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Η πραγματικότητα είναι ότι η επίθεση στα ΒΑΕ είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης που συνδέεται με τις ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις, την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση της Υγείας με στόχο να γίνει φτηνότερη η εργατική δύναμη, να ενταθεί η εκμετάλλευση, να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Υπάρχουν ευθύνες. Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν την κυβέρνηση της ΝΔ που είναι ο καθοδηγητής αυτής της επίθεσης. Να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τις βάσεις για το ξήλωμα των ΒΑΕ.

Να καταδικάσουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, γιατί όχι μόνο στήριξε το νόμο Ρέππα, που προέβλεπε τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, αλλά συμμετείχε στην επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για να φέρει αυτό το κατάπτυστο πόρισμα, συμμετείχε στον «κοινωνικό διάλογο» για την κατάργηση δικαιωμάτων και έφυγε όταν είχαν μπει ήδη τα θεμέλια για να γίνει η μεγάλη ζημιά. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής που χρησιμοποιεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, προσπαθώντας στη συνέχεια να εξαπατήσει τους εργαζόμενους με «λεονταρισμούς».

Να κριθούν αυστηρά όλες οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι εχθρική στα Βαρέα Ανθυγιεινά και συνολικά στα εργατικά δικαιώματα.

Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τις μορφές

Θέλουμε να κάνουμε πολύ καθαρά τα εξής: Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, όλες τις μορφές πάλης για να μην περάσει καμία ρύθμιση που καταργεί Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ηδη προχωράμε σε συλλαλητήρια και γίνεται προετοιμασία για απεργίες. Μιλάμε για οργανωμένο, μαζικό αγώνα που έχει σχέση με ανθρώπινες ζωές, με την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Κι αυτό είναι προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, προς τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Τα γελοία επιχειρήματα του πορίσματος και οι διασπαστικοί ισχυρισμοί σκοπιμότητας που αναμασούν τα κυβερνητικά "παπαγαλάκια", γενικότερα τα "παπαγαλάκια" της πλουτοκρατίας δε θα πιάσουν τόπο. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να τα συντρίψει.

Αυτή την περίοδο θρηνούμε καθημερινά νεκρούς από εγκλήματα της εργοδοσίας και της αντεργατικής πολιτικής. 8 νεκρούς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, νεκρούς οικοδόμους, νεκρό στο εργοστάσιο "Σέλμαν" στην Εύβοια, νεκρό στο εργοτάξιο στο βουνό Οίτη, στη Φθιώτιδα. Και είναι μεγάλο θράσος, μεγάλη πρόκληση να μιλάνε για κατάργηση των ΒΑΕ. Εχουμε πάνω από 100 νεκρούς το χρόνο, πάνω από 10.000 εργατικά ατυχήματα, "βράζουν" οι επαγγελματικές ασθένειες. Είναι θράσος να μιλάνε για κατάργηση των ΒΑΕ γνωρίζοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζεται ένας νεκρός κάθε 3,5 λεπτά από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια.

Αυτά τα εγκλήματα γίνονται στα πλαίσια της "ευνομούμενης πολιτείας", στην οποία αναφέρεται η κ. Πετραλιά στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στα γραφεία της επιτροπής για τα ΒΑΕ. Τα ίδια αυτά τα στοιχεία δίνουν απάντηση στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση κατακρίνοντας την αγωνιστική στάση του ΠΑΜΕ.

Προκαλούν τους εργάτες

Προκειμένου να χτυπήσουν τα Βαρέα - Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα Επαγγέλματα, οι αντίπαλοι των εργαζομένων χρησιμοποιούν διάφορους ισχυρισμούς:

  • Ισχυρίζονται ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες δουλειάς.

Λένε ψέματα. Η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ανατρέπει χρόνια τώρα τα εργασιακά δικαιώματα για να κάνει φτηνότερη την εργατική τάξη και να αυξήσει τα κέρδη της πλουτοκρατίας, έχει διαμορφώσει πολύ επικίνδυνη, ανυπόφορη κατάσταση στους εργασιακούς χώρους.

Το χτύπημα του 8ωρου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία οδηγούν σε μεγάλη φθορά της εργατικής δύναμης, στοιχίζουν πολύ ακριβά. Αποτελούν βασικές αιτίες εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, μυοσκελετικών προβλημάτων, ψυχικών διαταραχών που βασανίζουν χιλιάδες εργαζόμενους και είναι μάστιγα για τις εργαζόμενες γυναίκες.

  • Ισχυρίζονται ότι εφαρμόζονται επαρκή μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

Λένε ψέματα. Η κατάσταση είναι άθλια. Οι ευθύνες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων είναι εγκληματικές. Συνειδητά κάνουν πλάτες στους επιχειρηματίες που γίνονται συνεχώς και πιο επιθετικοί. Οι γιατροί εργασίας δεν ξεπερνούν τους 100, δεν υπάρχει κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Τη δουλειά για λογαριασμό της εργοδοσίας την κάνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που αποκαλούνται Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης Προστασίας, οι γνωστές ΕΞΥΠΠ. Στο σύνολο των 844.000 επιχειρήσεων οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών είναι λιγότεροι από 27.000!!

Αυτή είναι η κατάσταση. Και πρέπει να πούμε ότι σε πολλούς κλάδους, επαγγέλματα, ειδικότητες και χώρους δουλειάς, επικρατούν βαριές, ανθυγιεινές, επικίνδυνες συνθήκες, που επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία των εργαζομένων, φθείρουν περισσότερο την εργατική δύναμη, εγκυμονούν περισσότερους κινδύνους.

Απαντάμε με επιθετικά αιτήματα

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να βγούνε νωρίτερα στη σύνταξη, να δουλεύουν λιγότερο χρόνο, να προστατεύονται με πρόσθετα μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΜΕ, που λέει Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ, να διευρυνθεί αυτή η κατάκτηση και να μην περάσει η καταστροφική διάκριση ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.

Η εργατική τάξη έχει υποχρέωση να δώσει τη μάχη ενιαία, ενωτικά, να μην περάσουν οι διασπαστικές μεθοδεύσεις ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες. Να μην περάσουν οι διασπαστικές μεθοδεύσεις ανάμεσα σε ηλικίες. Στο ασφαλιστικό χτύπησαν τους νεοασφαλιζόμενους και στη συνέχεια όλους τους εργαζόμενους. Αυτό κάνουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Διαμορφώνουν μια βάση που χτυπάει βάρβαρα τους νέους και τις νέες και επεκτείνουν αυτά τα μέτρα σε όλους.

Το πρόβλημα αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Ο ενιαίος συντονισμένος αγώνας θα δώσει δύναμη και θα ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέχει να κρυφτεί απ' τους εργάτες

Με αστείες δικαιολογίες η υπουργός Απασχόλησης απέφυγε χτες να συναντηθεί με τη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Σιδερόφρακτο ήταν χτες το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου
Σιδερόφρακτο ήταν χτες το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου
«Να είναι σίγουροι ότι αυτές οι πόρτες θα ανοίξουν από τη μαζική συμμετοχή των εργατών στους αγώνες που έρχονται». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι των ταξικών σωματείων της Αθήνας και του ΠΑΜΕ, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, η οποία κρύφτηκε για άλλη μια φορά, προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπη με την οργισμένη αντίδραση του ταξικού κινήματος ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, με στόχο αυτή τη φορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

«Δεν υπάρχει σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση», ήταν η απάντηση του υπουργείου στους συνδικαλιστές, που μαζικά έφτασαν στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου), μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου του ΠΑΜΕ. Κι αυτό παρότι η ηγεσία του είχε ενημερωθεί και με επιστολή για τη χτεσινή κινητοποίηση, από την περασμένη Παρασκευή. Είχε φροντίσει ωστόσο να «προστατέψει» το κτίριο με διμοιρίες των ΜΑΤ και να κατεβάσει ρολά.

Μπροστά στην αντίδραση των συγκεντρωμένων, που φώναζαν συνεχώς συνθήματα, «κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ», «τα πορίσματά σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», αλλά και την αποφασιστικότητά τους να μπουν στο κτίριο, η ηγεσία του υπουργείου πρότεινε συνάντηση με τον γραμματέα του, Δ. Μαμμωνά. Οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι θα συναντηθούν μόνο με την υπουργό, για να προειδοποιήσουν την ίδια και συνολικά την κυβέρνηση: «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ»!

Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα, ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για μεθαύριο, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην Ομόνοια, στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τα ΒΑΕ. Προϋπόθεση για την επιτυχία της κινητοποίησης, για να είναι μαζική και μαχητική, όπως τονίστηκε και χτες έξω από το υπουργείο, είναι να μην μείνει ούτε ένας εργασιακός χώρος που να μην φτάσει το κάλεσμα.

Οι συνέπειες αφορούν στο σύνολο των ασφαλισμένων

Από την παρέμβαση του Θωμά Κακαβά στη συνέντευξη Τύπου

Παίρνοντας το λόγο στη συνέντευξη Τύπου, ο Θωμάς Κακαβάς παρατήρησε ότι «σε μια εποχή που μεγαλώνει ο πλούτος, το κεφάλαιο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθεί να περικόψει δικαιώματα προκειμένου να εξυπηρετηθεί η "ανταγωνιστικότητα" της ευρωπαϊκής οικονομίας». Σημείωσε ότι «το περιεχόμενο του πορίσματος βάζει μπουρλότο στα δικαιώματα 700.000 ασφαλισμένων, με το μαζικό αποχαρακτηρισμό και την κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, θίγει το σύνολο των ασφαλισμένων στο καθεστώς των ΒΑΕ». Και εξήγησε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της διορισμένης επιτροπής:

  • Από τη λίστα των ΒΑΕ εξοστρακίζονται περίπου 300.000 εργαζόμενοι. Πιο συγκεκριμένα, εξαιρούνται 43 χώροι εργασίας από τους 103 που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ (ποσοστό 41,7%), 61 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων από τις 124 (ποσοστό 49,2%) και 42 από τις 71 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, οι οποίες υπάγονται στο καθεστώς, δηλαδή το 59,2% αυτών των ειδικοτήτων
  • Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχουν και οι υπόλοιποι, αφού πλέον το ενιαίο καθεστώς «σπάει» και δημιουργούνται τέσσερις νέες κατηγορίες ΒΑΕ με διαφορετικό συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ έκανε εκτενή αναφορά στις ειδικότητες που κατηγοριοποιούνται και στις οδυνηρές για τους εργαζόμενους συνέπειες, αφού μεγάλες κατηγορίες θα κληθούν να δουλέψουν μέχρι και 8,5 χρόνια περισσότερα για να βγουν στη σύνταξη. Την ίδια ώρα, η εργοδοσία απαλλάσσεται από τις εισφορές ύψους 2,15% που ισχύουν για το καθεστώς των ΒΑΕ.

Κλείνοντας, ο Θωμάς Κακαβάς επισήμανε την ανάγκη να δοθεί ενιαία η μάχη για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων και στάθηκε στις ιδιαίτερες ευθύνες που βαραίνουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία για τις σημερινές εξελίξεις. Παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου έκανε ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφων και ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, καταγγέλλοντας τη σαρωτική επίθεση στον κλάδο, που παρά τη δεδομένη επικινδυνότητά του αποχαρακτηρίζεται από τη λίστα των ΒΑΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Μέρα κοινής δράσης η Παρασκευή

Σε συντονισμό της δράσης τους προχωρούν οχτώ σωματεία στις επισιτιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, κλιμακώνοντας την πάλη με επίκεντρο τα ΒΑΕ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση τα σωματεία αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 μ.μ.), συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στα γραφεία του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 μ.μ.), συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Αθήνα.
  • Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο ΙΚΑ.
  • Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, 3ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.), συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο του νησιού.
  • Σωματεία Ζακύνθου, Σάμου, Λήμνου, πανεξόρμηση στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές μονάδες.
  • Σωματείο Προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλλονιάς, συγκέντρωση το Σάββατο, στις 8 το βράδυ.
Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, το πλαίσιο που απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, στηρίζεται στους εξής βασικούς άξονες:

  • Πλήρη - σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για τα ΒΑΕ.
  • Αύξηση των ημερών αδείας, καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.
  • Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας/Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Ουσιαστικά, αντίστοιχα με τους επαγγελματικούς κινδύνους μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
  • Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής (εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κ.ά.) στους χώρους εργασίας.
  • Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου και πληρωμή του ασφαλίστρου από την εργοδοσία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ