ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αύριο το απόγευμα στην Ομόνοια

Αγωνιστική πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ με συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στην Ομόνοια

Από παλαιότερη κινητοποίηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων
Από παλαιότερη κινητοποίηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων
Αγωνιστική απάντηση στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων δίνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) με τη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 3 του Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα στην Ομόνοια. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει «τη νέα φορολογική ληστρική αφαίμαξη που επιχειρεί η κυβέρνηση, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στο εισόδημα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Βιοτεχνών- Εμπόρων - Αυτοκινητιστών, στους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Νομοσχέδιο με το οποίο απροκάλυπτα ενισχύεται το μεγάλο κεφάλαιο».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «σήμερα μπορούμε μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, να βάλουμε εμπόδια σε αυτή την πολιτική, με προοπτική να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, όπου η κοινωνική ανάπτυξη δε θα γίνεται με σκοπό τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά για το πώς θα καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες. Σήμερα με τον αγώνα μας έχουμε τη δυνατότητα αυτοαπασχολούμενοι - μικροί ΕΒΕ μαζί με την εργατική τάξη να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο».

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση: «Καταργεί το αφορολόγητο όριο το οποίο μέχρι τώρα ήταν στα 10.500 ευρώ και φορολογεί αυτά τα εισοδήματα με συντελεστή 10%. Σημειώνουμε ότι αυτό είναι το φτωχότερο κομμάτι των αυτοαπασχολουμένων. Επαναφέρει το εκβιαστικό εισπρακτικό μέτρο της περαίωσης για τα έτη 2000 έως 2006, που φορτώνει με νέους φόρους τους μικρούς ΕΒΕ και συγχρόνως διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φοροφυγάδες. Η κυβέρνηση, αφού με την πολιτική της, το προηγούμενο διάστημα φόρτωσε με χρέη τις μικρές επιχειρήσεις, τώρα προχωράει σε δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Μειώνει ακόμα πιο πολύ τον φορολογικό συντελεστή στις Ανώνυμες Εταιρείες. Από 45% που ήταν, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το έφτασαν στο 25% με προοπτική το 20%. Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη στα ΙΧ».

Μεταξύ άλλων, η ΟΒΣΑ διεκδικεί: «Κάθε αυτοαπασχολούμενος - μικρός ΕΒΕ να φορολογείται με βάση τα καθαρά του έσοδα (κέρδη), τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδά του, όπως αυτά προκύπτουν από τα παραστατικά στοιχεία και τα οποία καταχωρούνται στα βιβλία του και είναι υποχρεωτικά για όλες τις αγοραπωλησίες και τα άλλα έξοδα (ενοίκιο, φως, τηλέφωνο κλπ.). Κατάργηση της διαδικασίας περαίωσης και συνάφειας. Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα πρώτα τουλάχιστον πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της μικρής επιχείρησης. Παροχή αφορολόγητου ποσού για τον εκσυγχρονισμό της μικρής επιχείρησης. Κατάργηση των δημοτικών φόρων».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επαναφέρουν τα «τεκμήρια»

Κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε την επαναφορά των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, τα οποία είχε καταργήσει προ πενταετίας!

Μετά την καταιγίδα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη, η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποιεί και το μέτρο των δαπανών διαβίωσης (αφορούν δαπάνες για κατοχή αυτοκινήτου, σκαφών αναψυχής, δευτερεύουσας κατοικίας, οικιακών βοηθών, πισίνας, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων κλπ.) τα οποία, αθροιζόμενα, θα συγκροτούν ένα ελάχιστο ποσό δαπάνης. Στόχος και εδώ, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι κατηγορούνται συλλήβδην ότι τα δηλούμενα εισοδήματά τους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αλλά τα μέτρα... δημοσιονομικής προσαρμογής, δε σταματούν εδώ. Αναμένεται η αύξηση των φόρων για ποτά, τσιγάρα, πετρελαιοειδή, αλλά και η τρίτη κατά σειρά, αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Την επαναφορά του τεκμηρίου των δαπανών διαβίωσης, ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, επικαλούμενος την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής... Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι θα τεθεί σύντομα στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής, σχετική πρόταση για την κατάρτιση ενός βασικού καταλόγου δαπανών, μέσω των οποίων θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης των φορολογούμενων και από αυτό θα προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα... Πρόσθεσε επίσης, ότι για το σκοπό αυτό, προτίθεται να συστήσει επιτροπή με στόχο τον προσδιορισμό τους, ώστε το άθροισμά τους να οδηγήσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το επίπεδο του εισοδήματος. Το σχετικό μέτρο πρόκειται να ενεργοποιηθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2009, θα αφορά δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008.

Το μέτρο του τεκμηρίου των δαπανών διαβίωσης, είχε συσταθεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του '70 (υπουργός Οικονομικών Θ. Κανελλόπουλος), και η σωστή εφαρμογή του υποσχόταν τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης που διέφευγε με πολλούς και διάφορους τρόπους, ειδικά στους χώρους της αστικής τάξης. Υπονομεύτηκε όμως εν τη γενέσει του, από τις ίδιες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες ποτέ δεν τον εφάρμοσαν στην ουσία του, η δε είσπραξη εσόδων στους κρατικούς προϋπολογισμούς από την εφαρμογή των τεκμηρίων, ήταν ελάχιστη, ως ανύπαρκτη. Τους λόγους αυτούς επικαλέστηκε το 2004, ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, ο οποίος προχώρησε στην κατάργησή τους, για να τα επαναφέρει 5 χρόνια μετά... Στη συνέντευξη που παρέθεσε, ανέφερε ορισμένες από τις τεκμαρτές δαπάνες, βάσει των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα. Μίλησε συγκεκριμένα για «εξοχικά σπίτια. Η συντήρηση ενός εξοχικού σπιτιού έχει ένα ελάχιστο κόστος. Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες σε αυτοκίνητα, δαπάνες συντήρησης σκαφών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά των ακόλουθων δαπανών:

  • Συντήρησης όλων των ΙΧ. Το τεκμήριο αυτό εφαρμόζεται σήμερα για αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 50.000 ευρώ.
  • Συντήρησης κύριας κατοικίας. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σήμερα για κατοικίες άνω των 200 τ.μ. καθώς και τη δαπάνη συντήρησης εξοχικών κατοικιών. (το μέτρο ισχύει για κατοικίες άνω των 150 τ.μ.).
  • Πληρωμής διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Αμοιβές οικιακού προσωπικού ( δάσκαλοι, οικιακοί βοηθοί κλπ.).
  • Αγορά καταναλωτικών αγαθών, μέσω καρτών.
  • Συντήρησης σκαφών αναψυχής. Το μέτρο εφαρμόζεται σήμερα για σκαφή αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
  • Συντήρησης πισίνας. Εξετάζεται η αύξηση της τεκμαρτής δαπάνης, η οποία σήμερα κρίνεται, ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα...
  • Συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
  • Αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων, καθώς και η σύσταση επιχειρήσεων.
Πέφτει στην παγίδα

Εντύπωση προκαλεί το σκεπτικό χτεσινής ανακοίνωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις απαράδεκτες φορολογικές ρυθμίσεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών και βιοτεχνών. Ετσι, ενώ ο καθένας θα περίμενε η διοίκηση του ΒΕΑ να αναλύσει ακόμα περισσότερο την ουσία των κυβερνητικών μέτρων και να συμμετέχει στην οργάνωση της αντίστασης και της κινητοποίησης των βιοτεχνών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, αυτή προτίμησε να αναλωθεί σε διάφορους ...υπολογισμούς, για να αποδείξει ότι οι επιτηδευματίες πληρώνουν, κατά μέσο όρο, υψηλότερους φόρους σε σχέση με τους μισθωτούς.

Δηλαδή, η διοίκηση του ΒΕΑ πέφτει ακριβώς στην παγίδα που στήνουν οι κυβερνώντες, οι οποίοι, για να δικαιολογήσουν τη φορολογική επίθεση που εξαπολύουν και με στόχο τη διάσπαση του μετώπου των θυμάτων αυτής της πολιτικής επίθεσης, κατηγορούν διάφορες ομάδες φορολογουμένων ότι δεν πληρώνουν φόρους, σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ετσι έκανε το ΠΑΣΟΚ, έτσι κάνει η ΝΔ, την ίδια ρότα, από ό,τι φαίνεται, ακολουθεί και η διοίκηση του ΒΕΑ...

Οι ΕΒΕ, πάντως, που αντιλαμβάνονται την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιου είδους επιλογές και συναντώνται αύριο το απόγευμα, στην πλατεία Ομονοίας, για να καταγγείλουν την κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ