ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ -- ΕΕ
Συμβιβασμός με... μερική αποχώρηση στρατευμάτων

Σαρκοζί - Μπαρόζο με τον Μεντβέντεφ στη Μόσχα

Associated Press

Σαρκοζί - Μπαρόζο με τον Μεντβέντεφ στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.-

Παρατηρητές της ΕΕ θα αναπτυχθούν στις γύρω περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας στις αρχές του ερχόμενου μήνα και στη συνέχεια θα αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το έδαφος της Γεωργίας, ανακοίνωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα. Στη συνάντηση επήλθε μια πρώτη συμφωνία, ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί από τα εδάφη της Γεωργίας, με εξαίρεση όμως τις επίμαχες περιοχές της Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας, που δέχτηκαν την επίθεση της Γεωργίας και μετέπειτα ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

Στη συνέχεια, οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να μεταβούν στην Τιφλίδα για συνάντηση με τον Γεωργιανό Πρόεδρο, Μιχαήλ Σαακασβίλι, που θα μεταφέρουν και τη συμφωνία με τη Ρωσία. Ο Σαακασβίλι επίσης ανακοίνωσε χτες ότι αναμένει ευρωπαϊκή βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας του...

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία προτίθεται να απομακρυνθεί και από τα σημεία ελέγχου που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή του λιμανιού του Πότι, εντός μίας βδομάδας, αν η Γεωργία δεσμευτεί ότι δε θα κάνει χρήση βίας κατά της Αμπχαζίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς συνομιλίες για την κρίση στον Καύκασο θα αρχίσουν στις 15 Οκτώβρη στη Γενεύη.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να κατηγορήσει το Γεωργιανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος έλαβε «απευθείας εντολές ή σιωπηρή έγκριση» από τις ΗΠΑ για να αρχίσει μια «ανόητη επιχείρηση» κατά της Ν. Οσετίας. Επιπρόσθετα, επανέλαβε ότι η ρωσική αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί και πως αποτελεί «μια πραγματικότητα που οι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, πρέπει να αναλογιστούν».

Από τη μεριά του, ο Ν. Σαρκοζί ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και ότι «δεν μπορούν να λυθούν όλα σε τέσσερις ώρες», κρίνοντας ωστόσο ότι «όσα πετύχαμε σήμερα ήταν σημαντικά». Πρόσθεσε επίσης ότι αν η συμφωνία με τη Ρωσία υλοποιηθεί, δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν οι συνομιλίες τον Οκτώβριο, καθώς και να προχωρήσει η συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσία, φυσικά με φόντο την... ενέργεια.

Τέλος, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι μεταθέτουν για αργότερα την εξέταση μιας συμφωνίας με τη Ρωσία για την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς δεν κρίνεται «κατάλληλη» η στιγμή εξαιτίας του κλίματος έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΣΣΑ
Ισχυροποίηση στρατιωτικής λειτουργίας

Η Σύνοδος Κορυφής των 7 Προέδρων των χωρών της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), όπου συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (5/9) στη Μόσχα καταδίκασε μονοσήμαντα την επίθεση της Γεωργίας στη Νότια Οσετία και υποστήριξε το ρόλο της Ρωσίας στα γεγονότα του Καυκάσου, καθώς και τη συμφωνία ειρήνευσης των 6 σημείων. Την ίδια ώρα, οι χώρες της ΟΣΣΑ δεν πήραν κοινή θέση απέναντι στη μονομερή αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία. Οπως διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντ. Μεντβέντεφ, «οι εταίροι μας στην ΟΣΣΑ θα τοποθετηθούν σ' αυτό το ζήτημα αυτοτελώς, όπως άλλωστε πρέπει, στη βάση των κοινών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των εθνικών τους συμφερόντων».

Στη Διακήρυξη που ενέκριναν οι Πρόεδροι των χωρών της ΟΣΣΑ, καλούνται οι χώρες του ΝΑΤΟ «να ζυγίσουν όλες τις πιθανές συνέπειες της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και της εγκατάστασης των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στα σύνορα των χωρών - μελών της ΟΣΣΑ».

Ταυτόχρονα, στη Διακήρυξη εκφράζεται η υποστήριξη στο δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος για άλλη μια φορά τάχθηκε ενάντια στον επανεξοπλισμό της Γεωργίας και υπέρ ενός νέου συστήματος ασφαλείας στη βάση της «πολυ-πολικότητας».

Στο μεταξύ, στη βάση ενός νέου ντοκουμέντου που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, αποφασίστηκε η παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής λειτουργίας της ΟΣΣΑ. Δημιουργείται ενιαίο επιτελείο της ΟΣΣΑ με έδρα τη Μόσχα, όπου στο εξής θα γίνονται όλοι οι Σύνοδοι Κορυφής. Επίσης, σε περίπτωση που μια χώρα - μέλος της ΟΣΣΑ δεχτεί επίθεση, τότε θα έχει τη στρατιωτική βοήθεια των υπόλοιπων χωρών της ΟΣΣΑ.

Το νέα αυτό στοιχείο αναδεικνύεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, που το συγκρίνουν με το αντίστοιχο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως αυτή η συμφωνία, όσο και η νέα ενιαία στρατιωτική διοίκηση στη Μόσχα, κάνουν την ΟΣΣΑ να μοιάζει όλο και περισσότερο με «κλώνο» του ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα στις 16 συμφωνίες που υπογράφτηκαν ήταν και αυτή που αφορούσε το καθεστώς ανάπτυξης των μόνιμων «δυνάμεων ταχείας επέμβασης» της ΟΣΣΑ.

Την ίδια ώρα η ΟΣΣΑ προτείνει τη συνεργασίας της στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών που ξεκινά από το Αφγανιστάν.


Ι.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Νέα έρευνα» για τις σφαγές αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αδύνατο να κρυφτεί πλέον το έγκλημα της συνεχιζόμενης και σφοδρής σφαγής αμάχων στο Αφγανιστάν, από τις αμερικανο- ΝΑΤΟικές δυνάμεις, καθώς ούτε η εγκάθετη κυβέρνηση είναι σε θέση πια να το καλύψει... Συγκεκριμένα, στοιχεία που δίνουν τόσο η κυβέρνηση της Καμπούλ όσο και ο ΟΗΕ, σε βομβαρδισμό που πραγματοποίησαν αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στις 22 Αυγούστου στο χωριό Αζιζαμπάντ, έχασαν τη ζωή τους 90 άμαχοι και αποδίδεται σε «σφάλμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών», η οποία και υπέδειξε το μέρος σαν στόχο, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ελήφθη «εσφαλμένη υπόδειξη, μια ιδιοτελής κατηγορία προερχόμενη από μια οικογένεια αντίπαλη αυτής των θυμάτων, την οποία ωστόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών έκρινε σωστή»...

Οπως αναφέρεται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των αμάχων - θυμάτων των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν τριπλασιάστηκε στο διάστημα 2006 - 2007. Οι δυνάμεις κατοχής προβάλλου ως ελαφρυντικό τον ισχυρισμό ότι οι Ταλιμπάν έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης καθώς χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν «ασπίδες», για να μην... εντοπίζονται, επιχείρημα αντίστοιχο του ότι οι Ταλιμπάν δε φορούν στολές που να τους ξεχωρίζουν από τους αμάχους.

Ακόμα και μετά τις στρογγυλεμένες κατηγορίες, οι κατοχικές δυνάμεις από την πλευρά τους εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι στην επίθεση του Αυγούστου έχασαν τη ζωή τους 35 Ταλιμπάν και μόνο επτά άμαχοι, δηλώνοντας ότι θα επανεξετάσουν τα στοιχεία, λόγω «νέων ενδείξεων»...

Στο μεταξύ, την Κυριακή σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κανταχάρ, που αποκαλείται από τις κατοχικές δυνάμεις «προπύργιο των Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και αρκετούς τραυματίες...

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Πώς θα αισθάνονταν άραγε, εάν στέλναμε εμείς τώρα με το στόλο μας ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες της Καραϊβικής;» είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μεσούσης της κρίσης και προϊδεάζοντας για τις επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου, που αποτελούν και επίδειξη δύναμης απέναντι στις ΗΠΑ. Σε αυτές περιλαμβάνονται και κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας - Βενεζουέλας τα οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, θα γίνουν «περί τα τέλη Νοέμβρη ή το αργότερο αρχές Δεκέμβρη», όπως δήλωσε την Κυριακή στην εβδομαδιαία εκπομπή του Αλό Πρεζιντέντε. Δεν πρόκειται για αναβολή, αλλά όπως δήλωσε ο Τσάβες, πρόκειται για χρονική μετάθεση μερικών ημερών από την αρχική συμφωνία με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ για γυμνάσια από τις 10 έως τις 14 Νοεμβρίου, καθώς η Βενεζουέλα θα πραγματοποιήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Βραζιλία από τις 2 έως τις 14 Σεπτεμβρίου και θέλει να «προετοιμαστεί καλύτερα». «Ενεργούμε πάντα με διαφανή τρόπο και πρέπει να τονίσω ότι η Βενεζουέλα είναι στρατηγικός εταίρος της Μόσχας, καθώς είναι απολύτως ελεύθερη να λαμβάνει μόνη τις αποφάσεις» τόνισε ο Πρόεδρος Τσάβες.

Χτες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο ανακοίνωσε «την προσωρινή στάθμευση αεροπλάνων ανθυποβρυχιακού πολέμου του ρωσικού στόλου σε ένα από τα αεροδρόμια της Βενεζουέλας». Επίσης, ανακοίνωσε ότι πολλά πλοία του ρωσικού στόλου, μεταξύ των οποίων το πυραυλοφόρο πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» και το «Ναύαρχος Τσερνιένκο», πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου που φέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θα καταπλεύσουν επίσης στη Βενεζουέλα ως το τέλος του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ