ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Στο «θυσιαστήριο» του κέρδους της ΔΕΗ

Την αύξηση των τιμολογίων και την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας στην επιχείρηση, προανάγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ

Μια «νέα σελίδα» επιβαρύνσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση σηματοδοτούν οι ανακοινώσεις της διοίκησης της «ΔΕΗ ΑΕ» από τη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, σχετικά με τη μελλοντική πορεία της, τη νέα εταιρική δομή, τις εργασιακές σχέσεις και τα τιμολόγια. Η ΔΕΗ μετατρέπεται ακόμη περισσότερο σε «θήραμα» των ενεργειακών κολοσσών και τα τιμολόγια σε πολλαπλών χρεώσεων και «ταχυτήτων». Το εταιρικό σχήμα που προτείνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος μαζί με τους στενούς συνεργάτες του στην ηγεσία της επιχείρησης, έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για πλήρη διαχωρισμό της Μεταφοράς και της Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο ρόλος του ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ, (διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας), θα περιοριστεί στη διαχείριση της χονδρεμπορικής αγοράς.

Προβλέπεται ειδικότερα η δημιουργία θυγατρικών εταιρειών Μεταφοράς, Διανομής, Ορυχείων - Παραγωγής και Εμπορίας. Η εταιρεία Μεταφοράς θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας του Συστήματος. Στο σχήμα εντάσσονται επίσης σε μία εταιρεία τα ορυχεία και η ηλεκτροπαραγωγή. Ξεχωριστή, θυγατρική εταιρεία παραμένει η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Σε περίπου ένα μήνα θα παρουσιαστεί αναλυτικά και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, είναι όμως φανερό και από τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ότι η διοίκησή της κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιλαϊκή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ «απελευθερώνεται» και η ίδια ώστε να μπορέσει απερίσπαστη να θέσει τις θυγατρικές εταιρείες στη δοκιμασία παντός είδους συνεργασιών, στρατηγικών ή μη, ακόμη και αγοραπωλησιών.

Ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Πρ. Ευθύμογλου, επισήμανε ότι βρίσκονται στην τελική φάση και τα διακριτά τιμολόγια. Σε αυτά αναμένεται να είναι εμφανείς οι χρεώσεις για τη Μεταφορά και τη Διανομή - τα μονοπωλιακά στοιχεία του τιμολογίου - όπως και τα τέλη υπέρ τρίτων. Κάθε ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία θα έχει κοινά αυτά τα στοιχεία. Η χρέωση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα εξαρτάται από το κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό το κομμάτι, το «ανταγωνιστικό» θα μπορεί κάθε εταιρεία να το διαμορφώσει όπως νομίζει. Το «κερασάκι στην τούρτα» θα είναι η θέσπιση «κοινωνικού τιμολογίου» από την κυβέρνηση για τις «ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Χ. Χατζηαργυρίου, έθεσε τον στόχο της δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους, όχι βεβαίως για να μειωθούν οι τιμές υπέρ των καταναλωτών, αλλά για να αυξηθούν τα κέρδη της ΔΕΗ και να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που σχετίζονται επίσης με την αύξηση αυτών των κερδών. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος ανέλαβε μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους, καθώς ζήτησε να «ενεργοποιηθούν πλήρως», έκανε λόγο για ορισμένους που «αδιαφορούν» και υποστήριξε ότι η αύξηση της «κινητικότητας» στελεχών και εργαζομένων είναι προς το συμφέρον τους. Κινητικότητα που προφανώς έχει να κάνει τόσο με τις αποδοχές τους όσο και με το αντικείμενο εργασίας τους.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκινούν αγροτικές κινητοποιήσεις

Η αρχή θα γίνει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στη Φαρκαδώνα Τρικάλων, ενώ προγραμματίζεται και πανθεσσαλική κινητοποίηση για τις 9 Οκτώβρη

Ξεκινούν στη Θεσσαλία νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες μέρες, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το Σάββατο, 13 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Φαρκαδώνα Τρικάλων και θ' ακολουθήσουν κι άλλες συγκεντρώσεις σε αγροτικές περιφέρειες των θεσσαλικών νομών, ενώ για τις 9 Οκτώβρη προγραμματίζεται πανθεσσαλική κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Στη χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΥ, στην οποία παραβρέθηκε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας, έγινε συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, τρία χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, στον αγροτικό κόσμο, και όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η μικρομεσαία αγροτιά και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου, βιώνουν τραγικές καταστάσεις, καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Και επισημάνθηκε ότι η κατάργηση της εγγυημένης τιμής στα αγροτικά προϊόντα αφήνει τους παραγωγούς έρμαια στα χέρια μιας χούφτας εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι καθορίζουν τις τιμές που αγοράζουν τα προϊόντα κατά πως τους συμφέρει, με αποτέλεσμα αυτές να πέφτουν συνεχώς για να αυξάνονται διαρκώς τα κέρδη τους. Πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει φέρει και η μείωση των επιδοτήσεων, όπως και η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εφαρμόζει, με προκλητική αναλγησία, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., που τη στηρίζουν.

Ευθύνες, όμως, έχουν και οι συμβιβασμένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ και των Δευτεροβάθμιων Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, που, όχι μόνο στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική, αλλά εμφανίζονται και σαν «λαγοί» των νέων αντιαγροτικών μέτρων που προωθούνται.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φέτος, οι παραγωγοί σιτηρών και καλαμποκιού, λόγω των χαμηλότερων, σε σχέση με πέρσι, τιμών παραγωγού που διαμορφώνονται και, βεβαίως, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και της χαμηλής τιμής του γάλακτος και του κρέατος, οδηγούνται σε μαζική χρεοκοπία και βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γελαδοτρόφων Τρικάλων, Γ. Βουτσελάς, οι μικροί και οι μεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι στο έλεος των Καρτέλ του γάλακτος και των μεγαλεμπόρων των ζωοτροφών. Το εισόδημα - είπε - μικραίνει, τα χρέη μεγαλώνουν και πολλοί κτηνοτρόφοι για να μπορέσουν να ζήσουν ζητούν από τους «γαλατάδες» προκαταβολές για το γάλα που θα παραδώσουν, όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2009, ακόμα και το 2010. Μ' αυτόν τον τρόπο, όμως, γίνονται «όμηροι των γαλατάδων», οι οποίοι μπορούν και τους εκβιάζουν για ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η «προθυμία» των «γαλατάδων» να «δανείσουν» κτηνοτρόφους για ν' αγοράσουν πρόβατα, ζητώντας τους να ξεπληρώσουν το χρέος με την παράδοση του γάλακτος.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κλείνουν τα μαγαζιά στις 13 Οκτώβρη

Κάλεσμα προς κάθε επαγγελματία - έμπορο - βιοτέχνη και αυτοκινητιστή «να κάνει δική του υπόθεση την απεργιακή κινητοποίηση και το κλείσιμο των μαγαζιών στις 13 Οκτώβρη», απευθύνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της ότι η ΓΣΕΒΕΕ υιοθετεί αποσπασματικό και περιορισμένο πλαίσιο αιτημάτων και ότι η ΕΣΕΕ βρίσκει θετικό το χαράτσι των ανέλεγκτων χρήσεων, καλεί κάθε Ομοσπονδία και σωματείο: «Να τοποθετηθεί θετικά στο αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο δράσης της. Να ενημερώσει κάθε συνάδελφο για την αντιλαϊκή επίθεση που ξετυλίγεται με γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Να εμπλουτίσει τις μορφές πάλης με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη» και να συντονιστεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων για να δυναμώσει η αντίσταση.

ΚΚΕ
Μειώστε τα τιμολόγια

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη ΔΕΗ τονίζονται τα ακόλουθα:

«Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το λαϊκό συμφέρον επιβάλλει και το ΚΚΕ απαιτεί: Μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου για την ΕΡΤ στα τιμολόγια.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι εχθρικά με τους μετόχους της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης δεν μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή και ασφαλή ενέργεια. Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα ενέργειας, αποκλειστικά δημόσιο, είναι η μοναδική λύση υπέρ του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ