ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνένοχη η κυβέρνηση όσο δεν καταδικάζει έμπρακτα τέτοιες ενέργειες

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το«σήμα» της αστυνομίας που χαρακτήριζε επικίνδυνα τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ

Για την Αστυνομία θεωρούνται επικίνδυνοι και ύποπτοι για «έκνομες ενέργειες» τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που βρέθηκαν στις 7 Αυγούστου στην Ακρόπολη, στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ
Για την Αστυνομία θεωρούνται επικίνδυνοι και ύποπτοι για «έκνομες ενέργειες» τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που βρέθηκαν στις 7 Αυγούστου στην Ακρόπολη, στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με θέμα το «σήμα» της Αστυνομίας που χαρακτήριζε επικίνδυνα τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε "επείγον σήμα" που υπογράφει ο Διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών, που στάλθηκε στις 5/8/2008 προς τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Αττικής, τις Διευθύνσεις Ασφάλειας, Τροχαίας και άλλες υπηρεσίες, τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της (11/9/2008) η εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", με αφορμή τη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στις 7/8/2008 στην Ακρόπολη για τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη ρίψη ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, το Γραφείο Επιχειρήσεων ζητά "να διατεθούν ένα όχημα από την Πυροσβεστική και ένα από το ΕΚΑΒ στην είσοδο του Ζαππείου, μιας και μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στην Πλ. Συντάγματος".

"Στη συγκέντρωση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μέλη του ΠΑΜΕ, κομματικών οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ κ.ά. φιλειρηνικών οργανώσεων και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών από έκνομες ενέργειες των συγκεντρωθησομένων", καταλήγει το "σήμα" του Γραφείου Επιχειρήσεων.

Η πρακτική αυτή, αποκαλύπτει το πώς και ποιοι προετοιμάζουν τις προβοκάτσιες σε βάρος διαδηλωτών και καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο, τουλάχιστον η ηγεσία των δυνάμεων καταστολής, αντιλαμβάνεται όχι μόνο μια ειρηνική διαδήλωση, αλλά και τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος.

Η κυβέρνηση, όσο δεν καταδικάζει έμπρακτα αυτές τις ενέργειες και δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, παραμένει εκτεθειμένη και συνένοχη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη πρακτική της ηγεσίας των δυνάμεων καταστολής και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για την αντιμετώπισή της».

ΕΕΔΥΕ
Απαντάμε με ένταση της δράσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη για το «σήμα» του ταξίαρχου Σγούρου

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την προκλητική ενέργεια της Αστυνομίας, όπως εκφράστηκε στο «σήμα» του ταξίαρχου Σγούρου, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Ενα απαράδεκτο και κατάπτυστο κείμενο περιλαμβάνεται σε σήμα του διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, ταξίαρχου Σγούρου, με βάση το οποίο ο κόσμος, οι αγωνιστές της ειρήνης, που συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες στην εκδήλωση για την επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς, και η οποία πραγματοποιείται στον ιερό και συμβολικό χώρο της Ακρόπολης, θεωρούνται επικίνδυνοι για "έκνομες ενέργειες και πρόκληση πυρκαγιών".

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Τι είναι αυτό που "φόβισε" τον αστυνομικό διευθυντή; Η ΕΕΔΥΕ και η συνεπής της δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις ΗΠΑ και το NATO; Μήπως το γεγονός ότι τα συνθήματα της εκδήλωσής μας, τα οποία αναφέρονται αυτολεξεί στο συγκεκριμένο σήμα, ήταν αυτού του περιεχομένου, που με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ χαρακτηρίζονται ως υποκίνηση για "τρομοκρατικές" πράξεις; Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών γνωρίζουν τις ενέργειες αυτές και πώς τοποθετούνται απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα; Μήπως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ΕΕΔΥΕ θα πρέπει να παίρνει άδεια για την προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, όπως το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, στις αντιιμπεριαλιστικές και αντιπολεμικές δραστηριότητες που αναπτύσσει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στους οποίους όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν προσδέσει τη χώρα και την έχουν εμπλέξει σε όλες τις πολεμικές και τυχοδιωκτικές ενέργειές τους σε βάρος λαών και χωρών της περιοχής;

Αυτή η λογική που κυριαρχεί στις δυνάμεις ασφαλείας και καταστολής για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και των φιλειρηνικών, αντιιμπεριαλιστικών και αντιπολεμικών δραστηριοτήτων του, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι αποτέλεσμα της συμπόρευσης της κυβέρνησης με τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, NATO, ΕΕ. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας τρομοκράτησης των λαϊκών δυνάμεων, που αγωνίζονται για την ειρήνη και διεκδικούν να ζουν με φιλία, αλληλεγγύη και συνεργασία με τους άλλους λαούς.

Η ΕΕΔΥΕ δεν πρόκειται να υποταχτεί στις προσπάθειες τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος και θα συνεχίσει αποφασιστικά, μαχητικά να παλεύει για την ειρήνη και τη ζωή, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εγκληματική του δράση για την ανθρωπότητα.

Η μόνη απάντηση που ταιριάζει σε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες είναι η ένταση και η συνεχής δράση του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Είναι η πάλη που θα βάζει φραγμό στα σχέδια του NATO, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού και θα βάζει τις βάσεις για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό».

ΠΑΜΕ
Η προσπάθεια τρομοκράτησης θα πέσει στο κενό

«Η προσπάθεια της ηγεσίας της Αστυνομίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και να παρεμποδίσει τη δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, σηματοδοτώντας το ΠΑΜΕ, φιλειρηνικές οργανώσεις και τα μέλη του ΚΚΕ ως τρομοκράτες, δεν πρόκειται να περάσει», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ, απαντώντας στο κατάπτυστο σήμα της Ασφάλειας, με αφορμή την εκδήλωση για την επέτειο της Χιροσίμα.

«Ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει με την αντίληψη της ηγεσίας της αστυνομίας για τους λαϊκούς - εργατικούς αγώνες», σημειώνει το ΠΑΜΕ και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Την ευθύνη γι' αυτό την έχει ακέραια η κυβέρνηση, τόσο για την κατεύθυνση, αλλά και για τις ενέργειες των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών, να αντιμετωπίζουν τους λαϊκούς - εργατικούς αγώνες ως τρομοκρατία. Δε διστάζει να πάρει τα ανάλογα μέτρα (χαφιεδοκάμερες, παρακολουθήσεις κλπ.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων περί "τρομοκρατίας". Η πολιτική αυτή είναι συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ομως, δε θα τα καταφέρουν όσα μέσα και να χρησιμοποιήσουν να σταματήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα ούτε με την καταστολή, ούτε με τους χαφιεδικούς - τρομοκρατικούς μηχανισμούς, γιατί αυτό αποτέλεσε και αποτελεί τη μήτρα της κοινωνικής εξέλιξης, ενάντια σε όλα τα εκμεταλλευτικά συστήματα».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για το κλίμα βίας και τρομοκρατίας ενάντια στους λαϊκούς αγώνες και καλεί τα συνδικάτα και την εργατική τάξη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να δώσουν τη μάχη και να εντείνουν τον αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών.

ΡΑΔΙΟ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ
Ο νέος κυνισμός

Η αθωνική πολιτεία με το νέο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου συνεχίζει τη μεγάλη της παράδοση στις ελεύθερες πτώσεις, με αμφίβολη όμως αυτή τη φορά τη δυνατότητα επαναφοράς της στη φυσική κατάσταση της ορθοστασίας. Το να μετατρέψεις ένα μοναστήρι σε off shore εταιρεία δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ο ηγούμενος Εφραίμ δεν είναι παρά ένας ακόμα ντίλερ που κατασκεύασαν οικονομικοί κύκλοι. Αντί λοιπόν να ανεμίζει τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια των σουλτάνων για να μας τρομάξει, θα έπρεπε να μελετήσει την αθωνική διπλωματία όπως έκαναν οι γέροντές του όταν ένιωθαν πως κινδυνεύει το μαγαζί τους.

Ιδού ένα μικρό δείγμα αφιερωμένο στον Εφραίμ: 26 Απριλίου 1941. Οι πληρεξούσιοι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών έστειλαν επιστολή προς την «Αυτού Εξοχότητα Αρχικαγκελάριον του ενδόξου γερμανικού κράτους κύριον Αδόλφον Χίτλερ». Γράφουν: «Λαμβάνομεν την εξαιρετικήν τιμήν να απευθυνθώμεν προς την υμετέρα εξοχότητα και παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς όπως ευαρεστούμενη αναλάβει υπό την υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον ιερόν τούτον τόπον» (από το βιβλίο του μοναχού Θεόκλητου Διονυσιάτη «Ο γέροντάς μου Γαβριήλ Διονυσιάτης», εκδόσεις «Αστήρ» 1987).

Το σκάνδαλο αυτό δεν είναι έλασσον. Σε χρόνο ντε-τε φανέρωσε τη γύμνια της κυβέρνησης, που αδυνατεί, λόγω της κεκτημένης απληστίας της, να δει την καταστροφή που απλόχερα μοιράζει. Η στάση του Εφραίμ είναι πολιτική. Οσοι πολιτικοί ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο το έκαναν με θρησκευτική πίστη. Ο αρραβώνας ανάμεσα στο ράσο και το κοστούμι καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές της περίφημης ηθικής που με τόσο πάθος τονίζουν οι θεολόγοι. Ο νέος κυνισμός που προκύπτει είναι το τελευταίο χαρτί ενός συστήματος που παραπαίει και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ