ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Λευτεριά στους Πέντε Κουβανούς πατριώτες

«Ελευθερώστε τους Πέντε Κουβανούς». Από κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ
«Ελευθερώστε τους Πέντε Κουβανούς». Από κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που το FBI συνέλαβε και στη συνέχεια οδήγησε στις φυλακές τους πέντε Κουβανούς πατριώτες (Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονζάλες, ο Αντόνιο Γκερέρο, ο Χεράρδο Ερνάντες και ο Ρενέ Γκονζάλες)επειδή διείσδυσαν σε αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν ανενόχλητα στο Μαϊάμι, ανακάλυψαν τα επιθετικά τους σχέδια ενάντια στην Κούβα, πληροφορίες που μετέφεραν στην κουβανική κυβέρνηση.

Σειρά κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις αλληλεγγύης με την Κούβα και Επιτροπές για την Απελευθέρωση των «Πέντε» σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, σε πόλεις του Καναδά, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία και αλλού διοργανώνουν σειρά δραστηριοτήτων για να γίνει γνωστή η υπόθεσή τους και να απαιτηθεί η άμεση απελευθέρωσή τους.

Ανάμεσα σ' αυτές ξεχωρίζει η σημερινή συγκέντρωση έξω από τον Λευκό Οίκο που διοργανώνει η Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ όπου αναμένεται να παραδώσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τις 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από 78 χώρες για την άμεση απελευθέρωση των «5» και την απαίτηση της έκδοσης του εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λούις Ποσάδα Καρίλες. Επίσης, συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη Νέα Υόρκη, στο «Hostos Community College» από τη Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Από τη μεριά της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με χτεσινή ανακοίνωσή της εκφράζει για άλλη μια φορά τον θαυμασμό στο παράδειγμα των «5» που «αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό» και καταδικάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη ενέργεια, απαιτώντας παράλληλα τη χωρίς όρους αποφυλάκισή τους. Τέλος, καλεί τις οργανώσεις - μέλη της να ενωθούν στη νεολαιίστικη διεθνή κινητοποίηση που ξεκινά σήμερα 12 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί στις 2 Μάη του 2009.

Και στη χώρα μας συνεχίζεται η εικαστική έκθεση στη Νίκαια ενώ προγραμματίζονται και σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, το Σάββατο 20 του μήνα στη Διεθνούπολη που είναι αφιερωμένη στην Κουβανική Επανάσταση.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Στην κόψη του ξυραφιού

Απέλαση του Αμερικανού πρέσβη για τη συνεργασία του με την ολιγαρχία, που επιμένει στη βία

ΛΑ ΠΑΣ.--

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει συνεχώς η Βολιβία, ενώ ο κίνδυνος να σπάσει είναι περισσότερο από ποτέ δυνατός. Η εκστρατεία βίας και αίματος της ολιγαρχίας δεν πρόκειται να σταματήσει, προειδοποίησε χτες ο Μπράνκο Μαρίνκοβιτς, πρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών βιομηχανιών της Σάντα Κρους. Ενώ από την άλλη πλευρά η απέλαση του Αμερικανού πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ προκάλεσε την αναμενόμενη οξύτατη αντίδραση των ΗΠΑ...

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε την απέλαση του Γκόλντμπεργκ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ προσθέτοντας ότι «αυτό το λάθος θα έχει σοβαρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις». Πάντως ο ΜακΚόρμακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για την απάντησή τους και «ότι μελετούν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες». Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμες τις κατηγορίες» εναντίον του Γκόλντμπεργκ που έφτασε στη Βολιβία απευθείας από το Κοσσυφοπέδιο. Ο Γκόλντμπεργκ έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ενίσχυση των Αλβανών αυτονομιστών, ήταν δεξί χέρι του γνωστού Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ, μετείχε στη συμφωνία του Ντέιτον, ενώ έχει υπηρετήσει επίσης στη Νότια Αφρική και στην Κολομβία.

Είναι ο πρέσβης που χρηματοδοτεί και καθοδηγεί τα σχέδια της ολιγαρχίας στη Βολιβία... Που προ ημερών, πριν αρχίσουν οι ταραχές, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους κυβερνήτες των επαρχιών Σάντα Κρους, Μπένι, Πάντο, και Ταρίχα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚ Βολιβίας αλλά και της Τσουκουισάκα, προκαλώντας το τελευταίο γύρο της έντασης, και δηλώνοντας μάλιστα «ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν καθώς υπάρχει πολιτική αστάθεια στη Βολιβία».

«Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών συνωμοτεί εναντίον της δημοκρατίας και επιδιώκει τη διάσπαση της Βολιβίας» δήλωσε την Τετάρτη ο Μοράλες ανακοινώνοντας συνάμα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να στείλει επιστολή στην πρεσβεία των ΗΠΑ, αξιώνοντας «να επιστρέψει στη χώρα του άμεσα ο πρεσβευτής».

Οσο για τις ταραχές θα έχουν συνέχεια. Ο Μαρίνκοβιτς, γιος επιφανούς στελέχους της φιλοναζιστικής κροατικής Ουστάζι και άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Μαϊάμι, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚ Βολιβίας, όπου συναντήθηκε με στελέχη της τοπικής μαφίας, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι οι διαδηλώσεις, δηλαδή οι ταραχές δεν πρόκειται να σταματήσουν «ώσπου ο πρόεδρος Μοράλες να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να επιβάλει ένα ρατσιστικό Σύνταγμα και να μας δώσει πίσω τους ενεργειακούς μας πόρους».

«Καμπάνα» στο «LIDL» για παρακολουθήσεις υπαλλήλων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αποζημιώσεις περίπου 1.500 εκατ. ευρώ θα αναγκαστεί να καταβάλλει η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «LIDL», επειδή κατασκόπευε υπαλλήλους του σε υποκαταστήματα της εταιρείας στη Γερμανία. Το γερμανικό περιοδικό «Στερν», που είχε αποκαλύψει το εκτενές δίκτυο παρακολούθησης τον περασμένο Μάρτη στη Γερμανία εργαζομένων του «LIDL» από τη διοίκηση της εταιρίας, επικαλέστηκε ως πηγή του τον Γκίντερ Σέντλερ, αξιωματούχο της προστασίας προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Το παραπάνω ποσό φέρεται πως θα πληρώσει το «LIDL» σε τουλάχιστον 12 περιφερειακά καταστήματά του στη χώρα, όπου έχουν σημειωθεί περιπτώσεις παρακολούθησης των εργαζομένων.

Από την περασμένη άνοιξη, το «LIDL» αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ακολουθούσε πρακτικές κατασκοπίας των υπαλλήλων του και έχει ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Η επιβολή του χρηματικού προστίμου χαιρετίστηκε από όλα τα συνδικάτα εργαζομένων που χαρακτήρισαν την παρακολούθηση υπαλλήλων «τελείως απαράδεκτη».

Το «LIDL» διαθέτει 7.500 υποκαταστήματα σε 24 χώρες.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αντιδράσεις για τον 4ο αμερικανικό Στόλο

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Η ηγεμονία των Γιάνκηδων έχει τελειώσει» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα υποδεχόμενος τα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-160» που έφτασαν την Τετάρτη στη χώρα του για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις.

«Οι σχέσεις της Ρωσίας και της Βενεζουέλας θα συνεχίσουν να βαθαίνουν κάθε ημέρα», υπογράμμισε ακόμη ο Πρόεδρος Τσάβες. Πρόσθεσε δε ότι συνιστά απειλή η επαναδημιουργία του 4ου Στόλου των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι αμερικανικά υποβρύχια «περνούν κάτω από τη μύτη μας» έξω από τις ακτές της χώρας του. Επίσης, χτες η Βενεζουέλα ζήτησε να περιοριστούν οι πτήσεις των αμερικανικών αερογραμμών στη χώρα, σε αντίδραση σε ανησυχίες των αμερικανικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια των αεροδρομίων στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, η Γερουσία της Αργεντινής υιοθέτησε μέτρο που επιβάλλει στην κυβέρνηση της Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες να ενημερώνει αναλυτικά για την επαναδραστηριοποίηση του 4ου Στόλου στα χωρικά ύδατα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει εκφράσει επισήμως τις ανησυχίες της προς τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της 8ης Συνόδου των Υπουργών Αμύνης της Αμερικής που έγινε στον Καναδά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Καταγγελία της δίωξης της Ισπανίδας αγωνίστριας Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ

Τη δίωξη της Ισπανίδας αγωνίστριας Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ, η οποία συνελήφθη τον περασμένο Ιούλη στην Ισπανία κατηγορούμενη για συνεργασία με «ένοπλη συμμορία», όπως αποκαλεί η ΕΕ τις FARC-EP της Κολομβίας, κατήγγειλε με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, χαρακτηρίζοντάς τη σκευωρία με στόχο τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση του λαϊκού κινήματος, της διεθνούς αλληλεγγύης και την τρομοκράτηση των λαών.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ, γνωστή για τη συμμετοχή της στα κινήματα αλληλεγγύης προς τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, συνελήφθη τον Ιούλη στην Ισπανία με την κατηγορία για "συνεργασία με ένοπλη συμμορία", δηλαδή τις FARC - EP, και στη συνέχεια αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. H σύλληψη και οι κατηγορίες στηρίζονται στη βάση της ευρωπαϊκής "αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας", με επίκληση υποτιθέμενων στοιχείων από τον υπολογιστή του δολοφονημένου από τον κολομβιανό στρατό ηγέτη των FARC - EP Ραούλ Ρέγιες. H υπόθεση αποτελεί σκευωρία σε βάρος της Ισπανίδας αγωνίστριας που στόχο έχει τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση των λαϊκών κινημάτων, της διεθνούς αλληλεγγύης και την τρομοκράτηση των λαών».

Ο Θ. Παφίλης καλεί την Επιτροπή να απαντήσει αν καταδικάζει το «κυνήγι των μαγισσών» που έχει εξαπολυθεί εναντίον προσώπων και οργανώσεων στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής δράσης» στην Ευρώπη και αν σκοπεύει να προβεί στην αναγνώριση των FARC - EP ως εμπόλεμου μέρους, στη διαγραφή τους από τη «μαύρη λίστα» τρομοκρατικών οργανώσεων και στην κατάργηση της ίδιας της λίστας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ