ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Απέλυσε καρκινοπαθή εργαζόμενη

Με ανυπόστατα επιχειρήματα, πέταξε στο δρόμο 45χρονη υπάλληλο, εξαγγέλλοντας 100 ακόμα απολύσεις, κυρίως όσων είναι πάνω από 40 χρόνων!

Ο εργασιακός εφιάλτης είναι εδώ! Το υποκατάστημα της πολυεθνικής μεταφορικής εταιρείας MAERSK στην Καλλιθέα απέλυσε λογίστρια επειδή έχει καρκίνο! Ξετσίπωτα, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η διεύθυνση πέταξε στο δρόμο την 45χρονη εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς! Η διεύθυνση της πολυεθνικής, προφανώς ανησυχώντας μήπως και στο μέλλον η ασθένεια καταβάλει την εργαζόμενη και μειωθεί η απόδοσή της, που σημαίνει «χάσιμο χρόνου» και κερδών για την εργοδοσία, την πέταξε στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι η ίδια ήταν άψογη στα καθήκοντά της, ενώ οι ανάγκες της έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του οικονομικού κόστους των θεραπευτικών αγωγών που ακολουθεί.

Η πολυεθνική MAERSK ήταν μία από αυτές που είχαν καταθέσει προσφορά για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Η απόλυση αυτή προμηνύει τα όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα οι εργαζόμενοι τόσο στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ ΑΕ με την εισβολή των πολυεθνικών στο λιμάνι, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη της χώρας. Αλλωστε, η πολυεθνική δεν κρύβει λόγια. Μετά την καρκινοπαθή λογίστρια, έχει διαμηνύει στους 100 και πλέον εργαζόμενους που δουλεύουν στο κατάστημά της στην Ελλάδα ότι θα απολύσει το 10% του προσωπικού και ότι συνολικά προσανατολίζεται να μην αφήσει εργαζόμενο στα γραφεία της που να είναι πάνω από 40 ετών!

Η απόλυση έγινε στις 2 Αυγούστου. Στις 5 του Σεπτέμβρη, η εργαζόμενη μαζί με συνδικαλιστές της αγωνιστικής παράταξης της ΔΑΣ μέλη της διοίκησης του ΠΑΣΕΝΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό) απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας της Καλλιθέας, απαιτώντας να χαρακτηριστεί η απόλυση «άκυρη, καταχρηστική και εκδικητική». Ωστόσο, η Επιθεώρηση «νίπτοντας τας χείρας της» έστειλε τη ...«διαφορά» στα δικαστήρια...

Συνένοχη της εργοδοσίας είναι η πλειοψηφία ΑΠ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης του ΠΑΣΕΝΤ, με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο στέλεχος του ΣΥΝ. Ενώ γνωρίζουν το γεγονός, δεν έχουν κάνει ούτε τα στοιχειώδη, ακόμα και μία ελάχιστη διαμαρτυρία, αποδεικνύοντας στον κάθε εργαζόμενο του κλάδου πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η πλειοψηφία για τα συμφέροντά του. Αναδεικνύοντας επιτακτικά την ανάγκη οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία και τον τουρισμό, να καθορίσουν αλλιώς τη στάση τους, να διώξουν από το σβέρκο τους τις πλειοψηφίες της συναίνεσης και να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Κάλεσμα σε ταξικό ξεσηκωμό για τα ΒΑΕ

Οκτώ σωματεία του κλάδου καλούν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην απεργία της 16ης Σεπτέμβρη. Στις 9.30 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος, η συγκέντρωση της Αθήνας

Από την τελευταία κινητοποίηση για τα ΒΑΕ, που διοργάνωσε το ταξικό συνδικάτο της Αθήνας, στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας
Από την τελευταία κινητοποίηση για τα ΒΑΕ, που διοργάνωσε το ταξικό συνδικάτο της Αθήνας, στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας
Σε δυναμική κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία, που την ερχόμενη Τρίτη, 16 Σεπτέμβρη, πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία. Με κοινή ανακοίνωσή τους, οχτώ σωματεία του κλάδου (Αθήνα, Πειραιάς, Κέρκυρα, Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Σάμος και Λήμνος) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αποφασιστικά στην κινητοποίηση.

Το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ καθημερινά δίνει τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, με εξορμήσεις στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αθήνας. Απόφαση για 24ωρη απεργία έχει πάρει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο του νομού. Μια μέρα πριν, Δευτέρα, 15 Σεπτέμβρη, το συνδικάτο διοργανώνει γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, τη σταθερή της πορεία στη γραμμή του συμβιβασμού και της συναίνεσης, στη γραμμή της στήριξης, ουσιαστικά, της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ενόψει της απεργίας του κλάδου.

Οπως καταγγέλλει και σε σχετική ανακοίνωσή του το ταξικό συνδικάτο του κλάδου της Αθήνας, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία κάνει λόγο για αντεργατική, αντιασφαλιστική και αντιτουριστική πολιτική, είναι αυτή που όλα τα προηγούμενα χρόνια «όχι μόνο αποδέχτηκε, αλλά έβαλε πλάτη για να περάσει η μερική απασχόληση, τα ελαστικά ωράρια, τα δουλεμπορικά γραφεία, η ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, κλπ.».

Σε ό,τι αφορά την όποια αντιπολιτευτική της τακτική, το συνδικάτο τονίζει ότι δε θίγει την ουσία της πολιτικής της ΝΔ, γιατί στην πραγματικότητα δε διαφέρει από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά για τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, «ας απολογηθούν οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ για τη στήριξη που έδωσαν και δίνουν ακόμη στο νόμο Ρέππα που το προέβλεπε».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα πλέον να περιμένουν από τους βαστάζους των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοεργοδοτών. Πρέπει να καταλάβουν ότι η συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας είναι μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Προσφέρει έδαφος στην αντεργατική πολιτική

Αποσπασματικές και άσφαιρες κινητοποιήσεις, από τη μια, και επιλεκτικό «ενδιαφέρον» για το Δήμο Νίκαιας, από την άλλη, συνθέτουν την τακτική της Ομοσπονδίας

Την κήρυξη επιμέρους κινητοποιήσεων με αποσπασματικά αιτήματα αποφάσισε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν μια 4ωρη στάση εργασίας για το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης της δημοτικής αστυνομίας και δύο 24ωρες απεργίες (δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες), μία για τα προγράμματα «stage» και μια για τα ΒΑΕ και τις μισθολογικές αυξήσεις.

Τα αιτήματα της πλειοψηφίας δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Το ενδιαφέρον της για τα stage και τα ΒΑΕ είναι υποκριτικό, τη στιγμή που αποδέχεται την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και συμφώνησε στη νομοθέτηση του σημερινού καθεστώτος των ΒΑΕ στους ΟΤΑ, το οποίο αποχαρακτηρίζει επαγγέλματα και δημιουργεί, ουσιαστικά, όρους αποκλεισμού ακόμα και για όσους δικαιούνται να ενταχθούν.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία εκδηλώνει και πάλι το αντικομμουνιστικό της μένος, με την απόφασή της να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Νίκαιας, για τη μη καταβολή της αναδρομικής αύξησης στο επίδομα ειδικών συνθηκών, για τα έτη 2007 - 2008. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τα προβλήματα των εργαζομένων, τότε θα είχε οργανώσει έτσι τον αγώνα ώστε να αντιμετωπίσει ενιαία το πρόβλημα, όπου αυτό παρουσιάζεται (Δήμοι Πειραιά, Θεσσαλονίκης και αλλού) και ενάντια στις πραγματικές του αιτίες, και όχι μόνο επιλεκτικά στο Δήμο Νίκαιας, ωθούμενη από σκοπιμότητες που δεν κρύβονται.

Οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, κατήγγειλαν την αντικομμουνιστική στάση της πλειοψηφίας, ανέδειξαν τις ευθύνες της για τη στήριξη των αντεργατικών πολιτικών και κατήγγειλαν τη στάση της, που οδηγεί στη διάσπαση των εργαζομένων και προβάλλει αιτήματα που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ΟΤΑ τόνισαν ότι η εισοδηματική πολιτική λιτότητας, το πετσόκομμα των ΒΑΕ, η προώθηση του Καποδίστρια 2 αποτελούν μέρος της γενικότερης αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, η οποία στηρίζεται από τους δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Πρότειναν να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων για συγκεκριμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και με αιτήματα: 1.400 ευρώ κατώτερος βασικός μισθός, ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, να μην περάσει ο «Καποδίστριας 2» και άλλα.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Στον αέρα εκατοντάδες υπάλληλοι

Με απευθείας χτύπημα στα δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων συνδυάζεται η πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αναζήτηση «στρατηγικής συνεργασίας» με άλλον ιδιώτη με στόχο την ανάπτυξη της θυγατρικής της εταιρείας του Ομίλου «Εθνική Ασφαλιστική». Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, δηλαδή η παραπέρα αύξηση των κερδών τους, στηρίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με κάθε τρόπο.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω της μείωσης του προσωπικού κατά 35% (σήμερα απασχολούνται τουλάχιστον 1.200 εργαζόμενοι που αναμένεται να φθάσουν τους 800 με τα λεγόμενα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου») και τη μείωση των υποκαταστημάτων της από 45 σε 5, τα οποία θα λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ