ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Δυσοίωνες εκτιμήσεις και προβλέψεις

Συνέρχονται σήμερα και αύριο στη Νίκαια της Γαλλίας

Υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης, πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο τα άτυπα συμβούλια ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και ΕΚΟΦΙΝ, στη Νίκαια της Γαλλίας. Οπως προκύπτει και από την ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων, η Ευρωπαϊκή Ενωση στην παρούσα φάση απλώς διαπιστώνει το πρόβλημα της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης και της ανόδου του πληθωρισμού, αδυνατεί όμως να επεξεργαστεί λύσεις από τα αδιέξοδα όπου έχουν περιέλθει οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Στις δύο συνόδους πρόκειται επίσης να συζητηθεί, με πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας, το θέμα της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, όπου η Γαλλία (το γαλλικό κεφάλαιο, δηλαδή) φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών με τις χώρες της μεσογειακής λεκάνης. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις εντός των πλαισίων της ΕΕ και υπαρκτές είναι και ενεργοί. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί κοινή σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και Μεσογειακών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 7/10/2008.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων στα δύο κοινοτικά όργανα, όπως άλλωστε αναμενόταν, θα καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η απειλή της κρίσης γίνεται όλο και πιο ορατή. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συζητηθεί η ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - δόθηκε στη δημοσιότητα προχτές - η οποία για το 2008 αναθεωρεί προς τα κάτω τους ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο της οικονομίας της Ευρωζώνης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27.

Σύμφωνα με τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% στην ΕΕ των 27 (η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν 1,9%) και κατά 1,3% στην Ευρωζώνη (πρόβλεψη Απρίλη 1,8%). Για τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3,8% στην ΕΕ και στο 3,6% στην Ευρωζώνη. Η πρόβλεψη αυτή αναθεωρεί προς τα πάνω τα επίπεδα πληθωρισμού, σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις που είχαν γίνει τον προηγούμενο Απρίλη.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2009, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή τη φορά, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί από 0,6% έως 1,8%, ενώ αντίθετα προβλέπουν κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων μεταξύ του 2,3% και του 2,9%. Το μόνο ουσιαστικά μέτρο που προτείνεται για την ανάσχεση της οικονομικής επιβράδυνσης είναι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (όσες απασχολούν έως 250 εργαζόμενους). Πρόκειται επίσης να παρουσιαστεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και το ρόλο που έπαιξαν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στη διαμόρφωσή τους. Το θέμα αυτό έρχεται και επανέρχεται χωρίς όμως τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, καθώς το πρόβλημα αφορά σε ουσιαστικές πλευρές της δραστηριότητας των γιγάντιων τραπεζικών ομίλων.

ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μετακινήσεις σκοπιμότητας

Καταγγελία της Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις μετακινήσεις τομεαρχών του Κέντρου

Ενταγμένες στη λογική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι οι μετακινήσεις τομεαρχών στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, καταγγέλλει η Αγωνιστική Συνεργασία, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ, ουσιαστικά, αρνείται να δώσει εξηγήσεις για τις μεθοδεύσεις της.

Οι μετακινήσεις των τομεαρχών, σημειώνει η Αγωνιστική Συνεργασία, είναι ενταγμένες στη λογική της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ που στόχο έχει: «Την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μετόχων και του μεγάλου κεφαλαίου. Τα σενάρια για τη διάσπαση της ΔΕΗ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε ξεχωριστές εταιρείες. Την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την αύξηση του δουλεμπορίου και την παραπέρα εργολαβοποίηση ή και ιδιωτικοποίηση κλάδων, τμημάτων ή ακόμη και ορυχείων και σταθμών».

«Πολλοί συνάδελφοι από το επιστημονικό προσωπικό, αλλά και στελέχη που χειροκρότησαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πρέπει να καταλάβουν πως η υποτίμηση που δέχονται σήμερα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι και ίσως το πιο ανώδυνο μιας σειράς μέτρων της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους και συνολικά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εργαζόμενους να συνταχθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να μαζικοποιήσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση της ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων και της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος που είναι προϋπόθεση για την ανατροπή αντιλαϊκών πολιτικών που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των στρατηγικών της ΕΕ. Να παλέψουν για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Ενοχη η διοίκηση, «αθώα» η πολιτική

Νέα επίθεση στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο εξαπέλυσε χτες η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αυτή τη φορά με μια «ανοιχτή επιστολή», στην οποία υπερπροβάλλονται οι διαχειριστικές ευθύνες και υποβαθμίζονται οι πολιτικές. Με επισημάνσεις για τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ από την οριακή τιμή του συστήματος (χοντρική), την αύξηση των εργολαβιών, την αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, τη στασιμότητα του παραγωγικού δυναμικού και πολλά άλλα, η ΓΕΝΟΠ τον καταγγέλλει ότι «προκάλεσε το τέλειο ναυάγιο στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας» και ότι «συστηματικά κρύβει τις ευθύνες του».

Η προσωποποίηση της ευθύνης δεν είναι τυχαία από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, καθώς αναφέρεται σε ζημιές από «στρεβλώσεις του συστήματος» τις οποίες επιβάλλουν «οι κύκλοι των κυβερνητικών και οικονομικών συμφερόντων» που διόρισαν τον επικεφαλής της ΔΕΗ. Αποσιωπάται έτσι η πραγματική αιτία για τα προβλήματα της ΔΕΗ, η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, αυτή η πολιτική στηρίχτηκε και από την πλειοψηφία της διοίκησης, κι αυτό εξηγεί κάποιες από τις ενστάσεις στην «ανοιχτή επιστολή», οι οποίες εξαντλούνται στη λογική της επιχειρηματικής ορθότητας. Χτες, εξάλλου, ο Γ. Τσαρούχας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου την άποψη ότι «μητέρα όλων των ζημιών» της ΔΕΗ είναι η διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ