ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Στόχος η ανατροπή του φορολογικού συστήματος

Ενημερωτική καμπάνια ξεκινά η ΠΟΛ. Προτάσεις για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων

Ενημερωτική καμπάνια για την αποκάλυψη της ταξικής δομής και λειτουργίας του φορολογικού συστήματος που οικοδομήθηκε από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκινά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) με αφορμή και το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στόχος, όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Βαρελάς, είναι ο συντονισμός του αγώνα για ριζική τροποποίηση και ανατροπή του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση επιβολής δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ, η φοροεισπρακτική επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων συντελέστηκε με μέτρα όπως:

  • Την τροποποίηση της φορολογικής κλίμακας που τη μετέτρεψαν από προοδευτική σε αναλογική, με συνέπεια την παραπέρα επιβάρυνση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα φορολογικά κλιμάκια από 19 περιορίστηκαν σε 4.
  • Την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και του φόρου κληρονομιών, ανεξάρτητα από ύψος και την ταυτόχρονη εφαρμογή του φόρου κατοχής.
  • Τον επαναπατρισμό κεφαλαίων χωρίς φόρο.
  • Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και «αναπτυξιακών» νόμων» σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Τη δυνατότητα για μεταφορά κεφαλαίων έξω από τη χώρα.
  • Την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων που έδωσε στους επιχειρηματίες, αλλά και στο Δημόσιο τη δυνατότητα να βαφτίζουν «επιχειρηματίες» τους εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.
  • Ιδιαίτερα επαχθής και δυσβάστακτη είναι η έμμεση φορολογία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι έμμεσοι φόροι από 57,6% στο σύνολο των φόρων για το έτος 2000 θα αυξηθούν το 2008 στο 59,7%.
Οι προτάσεις της ΠΟΛ
  • Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
  • Προτείνεται συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα με 21 κλιμάκια.
  • Διατήρηση των εκπτώσεων στο 100% για δαπάνες (ιατρικές και νοσοκομειακές, ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι για πρώτη κατοικία κ.ά.).
  • Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένα εισοδήματα.
  • Ουσιαστική λειτουργία του «πόθεν έσχες», έτσι ώστε να καλύπτει την αγορά ομολόγων, μετοχών, τα κεφάλαια για ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ. Καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης και ονομαστικοποίηση των μετοχών.
  • Λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τηρούμενα βιβλία.
  • Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
  • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σχολικά είδη και φάρμακα.
  • Μείωση των δημοτικών τελών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ, κατάργηση των διοδίων.
  • Κατάργηση των κάθε είδους χαριστικών «περαιώσεων» κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη «διαφάνεια» φορέων του Δημοσίου, η ΠΟΛ σημειώνει ότι η διάταξη του ν/σ δημιουργεί υποψία για ανάθεση της τήρησης των λογιστικών βιβλίων σε μεγάλες εταιρείες, θέση που υποκρύπτει συναλλαγή και μεταφορά εργασιακών αντικειμένων σε εργολάβους.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Οχι» σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Με ...ριζοσπαστικά μέσα, όπως ...χαμηλώνοντας τα φώτα των μαγαζιών τις τρεις μέρες εορτασμού της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου» και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να κριθεί αντισυνταγματικό το άρθρο 14 του φορολογικού νομοσχεδίου, σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εμπόρων και τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Την ώρα που πολλοί φορείς των ΕΒΕ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής, η διοίκηση της ΕΣΕΕ στην πραγματικότητα ...βάζει πλάτη στην επίθεση που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης, μάλιστα, στέλεχος της ΝΔ, στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, χτες, θεώρησε σκόπιμο να ξεκαθαρίσει ότι το κλείσιμο των καταστημάτων δεν περιλαμβάνεται ούτε σαν σκέψη στις πρακτικές που επεξεργάζεται η διοίκηση της ΕΣΕΕ ως μορφή αντίδρασης, αναπτύσσοντας και τη σχετική ...επιχειρηματολογία. Προσπάθησε, ακόμη, να ψελλίσει δικαιολογίες για το γεγονός της μη συμμετοχής της ΕΣΕΕ στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ στις 13 του Οκτώβρη, λέγοντας ότι «η 13η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί σαν ημερομηνία κινητοποίησης της ΓΣΕΒΕΕ πολύ πριν από τα μέτρα και με τελείως διαφορετικά αιτήματα»!

Κατά τα άλλα, σε ανάλογο ...επαναστατικό ύφος, η διοίκηση της ΕΣΕΕ διέρρηξε τα ιμάτιά της για την αδικία των νέων φορολογικών μέτρων, «κατηγορώντας» την κυβέρνηση για ...μη σωστή χρησιμοποίηση των αριθμών (σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου των ΕΒΕ) και για αιφνιδιασμό.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αξιώνουν ενίσχυση του αρμόδιου υπουργείου

Την κυρίαρχη θέση την οποία θεωρούν ότι πρέπει να έχουν στο οικονομικό γίγνεσθαι, διεκδικούν συστηματικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, απαιτώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερα οικονομικά προνόμια. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ν. Αγγελόπουλος, αξίωσε «το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να πάρει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους από αυτούς που διαθέτει σήμερα», αλλά και να «τεθούν κάτω από το συντονισμό και την κεντρική ευθύνη του πρωθυπουργού» τα μείζονος σημασίας τουριστικά θέματα που θα απομείνουν στα συναρμόδια υπουργεία.

Στη βάση αυτής της απαίτησης, ο ΣΕΤΕ άδραξε την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί για: την επιβολή νέων φόρων που πλήττουν την ...ανταγωνιστικότητα και για τις επιδοτήσεις νέων κλινών σε κορεσμένες περιοχές με συνέπεια τον αθέμιτο ανταγωνισμό (υπουργείο Οικονομίας). Τον μη υπολογισμό των ενστάσεων των φορέων για το ειδικό χωροταξικό (ΥΠΕΧΩΔΕ). Τη διατήρηση του ...μονοπωλίου σε 33 αεροδρόμια (υπ. Μεταφορών). Την υποτιθέμενη διατήρηση του «προστατευτισμού» στην ακτοπλοΐα (υπουργείο Ναυτιλίας). Τον ελάχιστα ελκυστικό τρόπο παρουσίασης και λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων (υπ. Πολιτισμού).

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Πτώση τζίρου το β` τρίμηνο

Καθοδικά κινήθηκε ο τζίρος στην αγορά των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών το β` τρίμηνο του 2008, επιβεβαιώνοντας έτσι την πτωτική πορεία των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών στο εμπόριο, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και στο λιανικό εμπόριο καυσίμων και λιπαντικών το β` τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το β` τρίμηνο του 2007, σημείωσε πτώση 1,2%, έναντι ανόδου 2,4% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για το εμπόριο αυτοκινήτων, η πτώση του κύκλου εργασιών ανέρχεται στο 4,9%, ενώ αντίθετα στη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων σημειώθηκε άνοδος 10,5%, όπως και στο λιανικό εμπόριο καυσίμων και λιπαντικών, όπου ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 8,3%.

Προκήρυξη για τον φορέα του ΕΠΑΝ

Την απόφαση να προσλάβει έναν, ενιαίο Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης για δράσεις του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΑΝ ΙΙ), έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, σε αντίθεση με τους οκτώ που είχαν επιλεχθεί για το πρώτο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Η σχετική προκήρυξη απευθύνεται σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά και σε ενώσεις νομικών προσώπων που θα μπορούν να συστήσουν στη συνέχεια ανάλογο σχήμα. Ο ενδιάμεσος φορέας θα διαχειριστεί την περίοδο 2007- 2003 το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ για την προώθηση της ...επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ