ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Πετά «στο δρόμο» εργαζόμενους βρεφονηπιακού σταθμού
  • Στο κλείσιμο σταθμού προχώρησε η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ)
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από στελέχη του ΠΑΜΕ και της Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης Δραπετσώνας. Ανακοίνωση της ΚΟ Δραπετσώνας του ΚΚΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Δραπετσώνας πραγματοποίησαν χτες στελέχη του ΠΑΜΕ και της Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης Δραπετσώνας με αφορμή το γεγονός ότι ο δήμος προχώρησε στο κλείσιμο ενός βρεφονηπιακού σταθμού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλιά τους 9 εργαζόμενοι.

Στη συνάντηση που είχαν χτες η Μαργαρίτα Ρείση από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά, ο Νίκος Μαυροκέφαλος στέλεχος του ΠΑΜΕ και ο Γιώργος Πετρίδης από την Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας με την αντιδήμαρχο Ξένια Φωτίου, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το κλείσιμο του Βρεφονηπιακού Σταθμού και ζήτησαν να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία του και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Ακόμα, ζήτησαν τη λήψη μέτρων για τη μονιμοποίηση και των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση του δήμου. Η αντιδήμαρχος όμως απάντησε πως «αυτή είναι η κατάσταση», «δεν έχουμε λεφτά» και «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»!

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή της Δραπετσώνας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) προχωρά στο κλείσιμο ενός βρεφονηπιακού σταθμού, πετώντας 9 εργαζόμενους στο δρόμο και αφαιρώντας το δικαίωμα σε βρέφη ανέργων οικογενειών, οικογενειών του Δημοσίου, των αυτοαπασχολούμενων, των μεταναστών να βρουν μια θέση στον παιδικό σταθμό. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σαν αποτέλεσμα των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Νίκος Μπεάζογλου, επικεφαλής της Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης Δραπετσώνας, κατήγγειλε αυτήν την απόφαση που αποκλείει δεκάδες παιδιά, αλλά και γενικότερα την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, επισημαίνοντας και τις ευθύνες των πολιτικών τους εκφραστών στο δήμο που την υλοποίησαν.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Δραπετσώνας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, η ακρίβεια, η ανεργία, τα τροφεία, είναι μόνο μερικά κομμάτια του παζλ αυτής της πολιτικής. Να καταδικάσουν την τακτική του ΣΥΝ που ενώ από θέση διοίκησης στο δήμο υλοποιεί αυτήν την πολιτική, προβάλλει αγωνιστικό προφίλ.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει υποκριτική την ανακοίνωση της δημοτικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ που διαχωρίζει τη θέση της από την απόφαση του δήμου, αλλά δε λέει κουβέντα για το πέρασμα των βρεφικών και παιδικών σταθμών στην ευθύνη των δήμων, συνολικά για την πολιτική της εμπορευματοποίησης που πρώτα το ΠΑΣΟΚ ήρθε να επιβάλει. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους, να παλέψουν για Πρόνοια και Παιδεία αντίστοιχη των κοινωνικών αναγκών, δημόσια και δωρεάν. Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

Στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης Δραπετσώνας συναντήθηκαν και με το σωματείο των εργαζομένων, καλώντας τους να ενημερώσουν εργαζόμενους και δημότες για την πολιτική της δημοτικής αρχής και τις συνέπειές της και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Προχτές, οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας απαιτώντας την επαναλειτουργία του σταθμού.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μέρες αμέτρητες στην ουρά για μια κάρτα

Μεγάλη εξόρμηση - κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ.

Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών, περιμένοντας για το πολυπόθητο ραντεβού για τη ροζ κάρτα
Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών, περιμένοντας για το πολυπόθητο ραντεβού για τη ροζ κάρτα
Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών στην Πέτρου Ράλλη, εκεί όπου περνούν τα Σαββατοκύριακά τους χιλιάδες μετανάστες περιμένοντας στην ουρά για να βγάλουν ή να ανανεώσουν τη ροζ κάρτα, που θα τους εξασφαλίσει «λίγες στιγμές νόμιμης παραμονής» στην Ελλάδα. Εκεί, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν 500 και 1.000 ευρώ στα κυκλώματα «ατζέντηδων» και δικηγόρων για να κλείσουν ένα ραντεβού ή 5 ευρώ για να συμπληρώσουν την αίτησή τους.

Εκεί, στο πλευρό τους θα βρεθούν αύριο, Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., μέλη και στελέχη του ΚΚΕ για να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους και την ταξική τους αλληλεγγύη, πραγματοποιώντας μαζική εξόρμηση - κάλεσμα στο πλαίσιο των πολύμορφων πρωτοβουλιών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για τους μετανάστες.

Σε μια αλάνα έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο, αμέσως μετά τη δουλειά, περισσότεροι από 2.000 μετανάστες περιμένοντας την Κυριακή, όπου δίνονται τα ραντεβού για τη ροζ κάρτα. Τρώνε και κοιμούνται «κατάχαμα». Δέχονται τις απειλές και - κάποιες φορές - τις «ξυλιές» της αστυνομίας. Κι όλα αυτά τα υπομένουν μπροστά στην ελπίδα να ζήσουν χωρίς κυνηγητό, έστω και για λίγο. «Φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι μας, μήπως μας πιάσουν, μας δείρουν, μας φυλακίσουν ή μας διώξουν», λένε.

Παράλληλα, συνεχίζονται και πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες της ΚΟΑ του ΚΚΕ για την οργάνωση κοινού ταξικού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Την Παρασκευή στις 8 μ.μ. στα Μέγαρα θα γίνει πλατιά σύσκεψη, σε στέκι μεταναστών, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, κοιμούνται ακόμα και μέσα σε κοτέτσια. Την Κυριακή στις 9 το πρωί στον Ωρωπό θα γίνει συγκέντρωση συμπαράστασης σε απολυμένο οικοδόμο Πακιστανό, που δεν του δόθηκαν οι μισθοί δύο χρόνων. Εκεί θα βρεθούν και Ελληνες συνάδελφοί του οικοδόμοι. Την Κυριακή, στις 4 μ.μ., θα γίνει σύσκεψη με μετανάστες εργάτες στα γραφεία του ΚΚΕ στο Αιγάλεω (Δημοκρατίας 34).

Απεργία στα Κέντρα Πρόληψης

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα η 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης, διαμαρτυρόμενοι γιατί οι εργαζόμενοι πάρα πολλών κέντρων παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και διεκδικώντας άμεσες λύσεις για την επιβίωση των ΚΠ και χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ηδη, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας. Το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης καλεί τις διοικήσεις των Κέντρων να διεκδικήσουν εντονότερα τα ποσά που προκύπτουν από προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια. Αλλά και την έγκαιρη καταβολή του ποσού των 5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης για το 2008.

Μηνυτήρια αναφορά για την πτώση του Σινούκ

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ', τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου «Σινούκ» στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Ορους, με την οποία ζητάει να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης και να διαβιβαστεί στη Βουλή για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση του «Σινούκ» πλήρωσαν με τη ζωή τους συνολικά 16 άτομα. Στην αναφορά που αποτελείται από 200 σελίδες ο δικηγόρος της οικογένειας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στρέφεται κατά παντός υπευθύνου ζητώντας να διερευνηθεί η διάπραξη κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, ενώ επικαλείται συγκεκριμένα έγγραφα βάσει των οποίων οι υπεύθυνοι γνώριζαν τα προβλήματα του μοιραίου ελικοπτέρου και παρ' όλα αυτά συνέχισαν να το χρησιμοποιούν για πτήσεις.

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές

Το δεύτερο πιο συχνό αίτιο θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του μαστού) στις νεαρές ηλικίες 15 έως 44 ετών στην Ευρώπη παραμένει ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας. Κάθε χρόνο περίπου 600 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα, ενώ 250 πεθαίνουν. Ειδικοί επιστήμονες στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Γυναικολογίας που γίνεται στην Αθήνα, υπογράμμισαν ότι η πραγματικότητα αυτή μπορεί να αλλάξει με τον εμβολιασμό - τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν 98 - 100% αποτελεσματικότητα σε μεγάλο φάσμα τύπων του ιού HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων)- αλλά και με την εξέταση κατά Παπανικολάου. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία για εμβολιασμό κοριτσιών και νεαρών γυναικών ηλικίας 12 - 26 ετών. Το ΙΚΑ χορηγεί δωρεάν το εμβόλιο μόνο σε κορίτσια 12 - 15 ετών.

Παραιτήθηκαν τρεις αρεοπαγίτες

Μετά την προχτεσινή παραίτηση του αρχαιότερου αρεοπαγίτη Αχ. Νταφούλη, άλλοι δύο αρεοπαγίτες, οι Αν. Πλαστήρας και Μ. Χατζηπανταζής, παραιτήθηκαν χτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράλειψή τους να προαχθούν σε αντιπροέδρους στον Αρειο Πάγο, κατά την πλήρωση των επτά κενών θέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ως γνωστόν, το Υπουργικό Συμβούλιο προχτές παρέλειψε δικαστές, φτάνοντας στη 16η θέση κατά την επιλογή των επτά νέων αντιπροέδρων στον Αρείου Πάγου. Οι νέοι αντιπρόεδροι στον Αρειο Πάγο είναι οι Δ. Κανελλόπουλος, Δ. Δαλιάνης, Κ. Κούκλης, Ηλ. Γιαννακάκης, Γρ. Μάμαλης, Εμ. Καλούδης και Γ. Πετράκης, ενώ νέος αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιλέχτηκε ο Γ. Κωνσταντάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ