ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αφύλακτη πληθώρα αρχαιοτήτων

Η πληθώρα των ευρημάτων που αποκαλύπτει η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, αλλά και τις ανησυχίες για την «τύχη» τους, αφού, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι το Μετρό δεν πληρώνει για να εξασφαλιστεί η προσωρινή τους φύλαξη.

Στο μεταξύ - μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι και δεν επιτρέπεται να είναι θέμα «κόστους» - η ΙΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι, ήδη, βρέθηκαν συνολικά 1.414 τάφοι του δυτικού και ανατολικού αρχαίου νεκροταφείου της πόλης, κτερισμένοι κατά 21,3%, και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (τοίχοι, αγωγοί, δάπεδα, κλίβανοι)!

Η Εφορεία δραστηριοποιείται στους σταθμούς «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Σιντριβάνι», «Πανεπιστήμιο», «Ευκλείδης» και στο χώρο διασταύρωσης των τροχιογραμμών του «Σιντριβανιού», νότια της κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Στο «Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό» ερευνήθηκαν 1.350 τ.μ. και 94 τάφοι. Οι 58 είχαν κτερίσματα (πήλινα και γυάλινα αγγεία, χάλκινα νομίσματα, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα κ.ά., από τους ελληνιστικούς έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους). Προσφάτως εντοπίστηκαν τέσσερις κλίβανοι και χώρος απόρριψης εργαστηριακού υλικού, αφού η περιοχή αυτή, έξω από τα δυτικά τείχη της πόλης, επονομάζεται «Κεραμήσιος Κάμπος».

«Σιντριβάνι»: Ερευνήθηκαν 109 τάφοι, οι 45 κτερισμένοι (χάλκινα νομίσματα, χρυσές δανάκες, πήλινα ειδώλια, οστέινες περόνες και εγχειρίδια, αγγεία πήλινα και γυάλινα, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα), ενώ εντοπίστηκαν αποσπασματικά σωζόμενα τμήματα τοίχων και υδραγωγών. Η ανασκαφή στο χώρο των περιμετρικών τοίχων του σταθμού μπροστά από το «Ασυλο του Παιδιού», έφερε στο φως 178 τάφους και έξι μαρμάρινες, μονολιθικές, μικρού μεγέθους σαρκοφάγους-οστεοθήκες της ρωμαϊκής εποχής. Κτερισμένες ήταν 70 ταφές με τα προσωπικά αντικείμενα του νεκρού. Βρέθηκε επίσης τμήμα κτίσματος με ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και αποσπασματικά σωζόμενα τμήματα τοίχων και υδραγωγών. Η χρήση της περιοχής εντοπίζεται από τον 3ο αι. π.Χ. - 4ο αι. μ.Χ.

Η ανασκαφή σε έκταση 2.842,75τ.μ. στο χώρο που εκτείνεται στα νότια της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ (όπου προβλέπονται οι εγκαταστάσεις αλλαγής τροχιογραμμών) εντόπισε 1.028 τάφους, οικοδομικά λείψανα κτιρίου, τμήματα κατασκευών και λάκκους απόθεσης των νεότερων χρόνων. Οι 128 τάφοι βρέθηκαν κτερισμένοι (πήλινα αγγεία και μυροδοχεία, χάλκινα νομίσματα, χάλκινα και χρυσά κοσμήματα, όστρεα, οστέινοι και γυάλινοι αστράγαλοι, σιδερένια και χάλκινα αντικείμενα). Η πλειονότητα των τάφων χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ 35 εντάσσονται στην ελληνιστική περίοδο.

«Ευκλείδης»: Αποσπασματικά σωζόμενα οικοδομικά λείψανα των όψιμων οθωμανικών χρόνων, μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος, τμήμα κτιρίου (τοίχοι και αγωγοί), πιθανόν στάβλου, που χρονολογείται στους νεότερους χρόνους (τέλος 19ου-μέσα 20ού αι.).

Αναδεικνύεται η Ελεύθερνα

Πάνω από 20 χρόνια ανασκάπτεται η Ελεύθερνα, στην καρδιά της Κρήτης, στις βορειοδυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, η οποία κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την Υπονεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τον 12ο αι. μ.Χ. Γνωστή, από την Αναγέννηση, στους περιηγητές και στους πρώτους αρχαιολόγους που έφτασαν στο νησί αλλά ουδέποτε την ανέσκαψαν, πλην μιας μικρής ανασκαφικής του Πέιν, το 1929, η Ελεύθερνα έζησε πολλές περιόδους ακμής, αλλά και εγκατάλειψης. Το 1962 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος και το 1973 ιστορικός τόπος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης για να γίνει επισκέψιμος ο υπέροχος αυτός χώρος. Η μελέτη ενοποιεί τους τρεις ανασκαφικούς τομείς του χώρου (Ορθή Πέτρα, Πυργί, Κατσίβελος) με πυκνό δίκτυο μονοπατιών, ηλεκτροδότηση, πυροπροστασία, αποστραγγιστικά έργα, εποπτικό υλικό, πεζογέφυρες, ξύλινα σκίαστρα και πάγκους. Θα κατασκευαστεί κτίριο αρχαιολογικών αποθηκών και εργαστηρίων συντήρησης 900 τ.μ., αρμονικό αρχιτεκτονικά με το χώρο και το τοπίο. Φυσικά, προβλέπονται αναστηλώσεις και στερεώσεις στη νεκρόπολη, στο χώρο της ελληνιστικής - ρωμαϊκής πόλης, στα τείχη κ.ά.

Η μελέτη, που υπέβαλε ο ανασκαφέας του Τομέα ΙΙΙ της Ελεύθερνας, Ν. Σταμπολίδης (καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), αποτελεί ουσιαστικά «οδοιπορικό» του αρχαιολογικού χώρου, ενώ το προαναφερόμενο κτίριο θα είναι ανοιχτό στο κοινό, παρότι δε θα είναι «μουσείο».

Εκδότες και ΕΕ

Αφιερωμένη στο ευρω-ενωσιακής «έμπνευσης» «Ετος Διαπολιτισμικού Διαλόγου» είναι η έκθεση βιβλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (12-28/9) στον πεζόδρομο της Δ. Αεροπαγίτου. Υιοθετώντας το «περιτύλιγμα» του «έτους», ο ΣΕΚΒ θεωρεί ότι αποτελεί «διάλογο πολιτισμών (...) για τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών (...)».

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ και τα μονοπώλιά της, επιχειρούν με τέτοιου είδους «έτη» να προωθήσουν τις αντιδραστικές και επικίνδυνες «αξίες» τους στους λαούς της Ευρώπης, όπως προκύπτει και από όλα τα σχετικά ντοκουμέντα, που κατ' επανάληψη έχει δημοσιεύσει ο «Ρ». Πιθανόν ο ΣΕΚΒ να «αγνοεί» αυτή τη βασική παράμετρο. Ακόμη κι έτσι όμως, έπρεπε να ψάξει βαθύτερα, πριν εντάξει στην έκθεσή του τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου.

Αφρικανικός κινηματογράφος

Αρχισε χτες και συνεχίζεται (έως 17/9) στην «Αφαία» το 1ο Φεστιβάλ Αφρικανικού Κινηματογράφου. Περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ από διάφορες χώρες, μουσική, χορό, κλπ. Χτες στην πρεμιέρα παραβρέθηκε ο γιος του Πατρίς Λουμούμπα, Φρανσουά, ο οποίος μίλησε για τη ζωή, τα οράματα και το βάρβαρο θάνατο του πατέρα του, που δολοφονήθηκε από τους Βέλγους αποικιοκράτες. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε και τη σημερινή υποκρισία τους που έχουν συστήσει, υποτίθεται, επιτροπή διερεύνησης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Σήμερα πραγματοποιείται η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Δέλτα: Οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου», του Γιώργου Αυγερόπουλου.

Αύριο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Νίγηρας - Σκλάβοι», στις 14/9 (8 μ.μ.) το ντοκιμαντέρ «HOME - Η δική μου Σιέρα Λεόνε» της Πανδώρας Μουρίκη: Η 14χρονη Μέντεβι, κόρη Αφρικανών μεταναστών, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, περιγράφει τη δύσκολη καθημερινότητά της.

Στην γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), παρουσιάζεται (έως 29/9) ομαδική έκθεση με τίτλο «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη». Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου. Εκτίθενται έργα των: Γιάννη Αντωνόπουλου, Μάρκου Γεωργιλάκη, Δημήτρη Κατσιγιάννη, Σπύρου Κουρσάρη, Θανάση Μακρή, Κώστα Νταούλα, Βασίλη Τάγκαλου.

Ενας από τους σημαντικότερους τενόρους της εποχής μας, ο Μαρτσέλο Aλβαρεζ, συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην εναρκτήρια συναυλία της χειμερινής περιόδου, αύριο (9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η συναυλία, σε διεύθυνση του Ιταλού αρχιμουσικού Αντζελο Καβαλάρο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ΜΓ` Δημητρίων. Για την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα, ο Aλβαρεζ επέλεξε υπέροχες άριες των: Gounod, Bizet, Massenet, Verdi, Cilea, Puccini.

Σήμερα (9 μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και Κομοτηνής παρουσιάζουν το έργο «Οψόμεθα εις Φιλίππους» (βασισμένο στον σαιξπηρικό «Ιούλιο Καίσαρα» - Πράξη Ε` και στο έργο του Πλουτάρχου «Βίοι παράλληλοι»). Μετάφραση Κ. Καρθαίος, σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης, σκηνικά - κοστούμια Ελένη Στρούλια, μουσική Γιώργος Ανδρέου, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παίζουν: Ρηνιώ Κυριαζή, Παντελής Δεντάκης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ, Αρης Τσαμπαλίκας, Ειρήνη Βασιλάτου, Ηλίας Κούτλας.

Ο Σωκράτης Μάλαμας σήμερα δίνει συναυλία στο Θέατρο Λαζαριστών Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα, ο γνωστός τραγουδοποιός θα εμφανιστεί στο θέατρο «Πέτρα», στην Πετρούπολη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από το τελευταίο του άλμπουμ «Δρόμοι» και πολλά άλλα αγαπημένα από το σύνολο της δισκογραφικής του πορείας. Τραγούδια με λαϊκά παραδοσιακά στοιχεία, ροκ εξάρσεις και χαμηλόφωνες μπαλάντες ερμηνευμένες με λιτό, αλλά και πηγαία λαϊκό ύφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ