ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2008»
Σενάρια καταστολής του λαού

Οι εικόνες που εκτυλίχτηκαν χτες ενώπιον της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και άλλων παρατηρητών, όπου στρατιωτικές δυνάμεις (στρατονόμοι) καταδίωκαν, για τις ανάγκες του σεναρίου της άσκησης, «διαδηλωτές» που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «EU go home», δηλαδή «Ευρωπαϊκή Ενωση έξω από εδώ», ήταν τμήμα της άσκησης πολεμικής προετοιμασίας για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εφαρμογή του νεοταξικού δόγματος περί «ασύμμετρων απειλών», που προέρχονται από το λαϊκό κίνημα, του Ευρωστρατού με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/2008», η οποία κορυφώθηκε στην περιοχή του Πεδίου Ασκήσεων Ασκός - Προφήτης του Νομού Θεσσαλονίκης. Ομως, η άσκηση αυτή σημαδεύτηκε και από ένα άλλο γεγονός, την πρόσκληση που απηύθυνε ο διοικητής της 21ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας προς την Αστυνομία για συνδρομή ώστε να αντιμετωπιστούν πραγματικοί διαδηλωτές, που ενδεχομένως θα προκαλούσαν πρόβλημα στη νεοταξική φιέστα.

Πρόκειται για μια άσκηση της «Ομάδας Μάχης» (HELBROC) που έχει συγκροτηθεί υπό ελληνική ηγεσία στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και πήραν μέρος περισσότεροι από 1.200 στρατιώτες. Ειδικότερα, η Ελλάδα, ως κράτος φιλοξενίας της άσκησης, συμμετείχε με ένα τάγμα, υποστηριζόμενο από Αεροπορία Στρατού (ελικόπτερα), στοιχεία Μηχανικού και Διοικητική Μέριμνα, η Βουλγαρία με μία ελαφρά ομάδα Πεζικού, η Κύπρος διέθεσε μία διμοιρία Στρατονομίας και μία διμοιρία Υγειονομικού και η Ρουμανία συμμετείχε με μία διμοιρία Πυρηνικού - Βιολογικού -Χημικού πολέμου (ΠΒΧ) και μία ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων.

Από τη χτεσινή κορύφωση της άσκησης στον «Ασκό - Προφήτη». Στο βάθος διακρίνονται οι «διαδηλωτές»
Από τη χτεσινή κορύφωση της άσκησης στον «Ασκό - Προφήτη». Στο βάθος διακρίνονται οι «διαδηλωτές»
Ενδεικτικό του χαρακτήρα της άσκησης, που στόχο έχει την προπαρασκευή για κάθε είδους στρατιωτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επικείμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης. Σύμφωνα με αυτό ξεσπά μία υποθετική κατάσταση κρίσης σε ένα «υποθετικό» νησί με το όνομα «Μεσόγειος», που όμως βρίσκεται, όπως αναφέρθηκε, στο Αραβικό πέλαγος, ανατολικά των αφρικανικών ακτών. Η περιοχή αυτή, που βρίσκεται εκτός των ορίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώνει τον επεμβατικό χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με το σενάριο, «μία μειονότητα μεταξύ των πολιτών της "Μεσογείου" είναι οργανωμένη σε παραστρατιωτικές ομάδες και, μεταξύ άλλων βίαιων ενεργειών, ενεργεί επιθετικά απέναντι σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών της ΕΕ οι οποίοι κατοικούν στο νησί. Το σενάριο περιλαμβάνει ένα προπαρασκευαστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη της Ομάδας Μάχης HELBROC, προκειμένου να διαχωρίσει τα αντιμαχόμενα μέρη, να αποτρέψει ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή χρησιμοποιώντας τα μέσα και τις δυνατότητες της Ομάδας Μάχης και να διεξαγάγει επιχειρήσεις εκκένωσης, εάν κριθεί απαραίτητο». Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η μια ομάδα του πληθυσμού για την οποία ουσιαστικά γίνεται η επέμβαση τοποθετείται «θετικά απέναντι στους ξένους πολίτες και τις ξένες εταιρείες». Ενδεικτικό και αυτό ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συνδέονται άμεσα με τη διείσδυση των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Αυτό που επιβεβαιώνεται από τα παραπάνω είναι ότι η άσκηση αυτή είναι σε εφαρμογή του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος, που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ έχουν εξαγγείλει περί «προληπτικού πολέμου» και επεμβάσεων ανά τον πλανήτη, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών τους και την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στους πρόσφυγες. Ετσι, στις επιχειρήσεις που προβλέπεται να λάβουν χώρα, εκτός από «αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες» και «επιχειρήσεις εκκένωσης για τους Ευρωπαίους πολίτες», θα υπάρχουν και επιχειρήσεις κατασταλτικού αλλά και καθαρά πολεμικού χαρακτήρα, «οι οποίες θα εξαλείψουν τις ωμότητες εκ μέρους των παραστρατιωτικών ομάδων».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Στο επίκεντρο η επέκταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας»

Για την επέκταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια συζήτησαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Ε. Μεϊμαράκης με τον Ρουμάνο ομόλογό του T. Μελεσκάνου. Αυτό αποκάλυψε ο Ρουμάνος υπουργός σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους στους δημοσιογράφους, που στη συνέχεια επιχείρησε να ανασκευάσει ο Ε. Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι «δεν μεταφράστηκε όπως θα έπρεπε», χωρίς ωστόσο να διαψεύσει.

Συγκεκριμένα, ο Ρουμάνος υπουργός όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για την επέκταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» από την Τσεχία και την Πολωνία στη Ρουμανία απάντησε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Αμυνας, ως εξής: «Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών ΝΑΤΟ και ΕΕ και βεβαίως συζητήσαμε και για την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας. Το σχέδιο της επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας θεωρούμε ότι δημιουργεί μια μεγαλύτερη σταθερότητα και προστασία των λαών μας. Και εδώ συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε σε αυτά τα σχέδια του ΝΑΤΟ να υπάρχουν, να προβλέπονται κάποιες δυνατότητες επέκτασης, της ολοκληρωμένης, αυτής της αντιπυραυλικής ασπίδας, που να μπορεί να προστατεύει όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, όλες τις χώρες».

Ακολούθως ο Ε. Μεϊμαράκης έσπευσε να πει: «Η ερώτησή σας δεν μεταφράστηκε όπως θα έπρεπε με την έννοια ότι υπάρχουν δύο ζητήματα στην αντιπυραυλική ασπίδα. Το ένα είναι αυτό το οποίο συζητείται πράγματι μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των χωρών - μελών και το άλλο είναι, αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας, αυτό που αφορά τις διμερείς σχέσεις της κάθε χώρας με την Αμερική ή με το ΝΑΤΟ. Εμείς συζητούμε το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι στο πλαίσιο μιας συζήτησης που δεν έχει προχωρήσει ακόμα ούτε σε επίπεδο τεχνικών ή οικονομικών δεδομένων και συζητείται ως αντιπυραυλική ασπίδα συνολικά των χωρών του ΝΑΤΟ και όποιων άλλων χωρών θέλουν να κάνουν συνεργασία με τη Συμμαχία. Τώρα όποια χώρα διμερώς θέλει να συνεννοηθεί με την Αμερική να έχει δική της αντιπυραυλική ασπίδα είναι δικό της διμερές θέμα, δεν είναι θέμα κοινό. Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό: Κατά τη γνώμη μου ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ». Ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε εμείς τέτοια κρούση».

Στρατός καλεί αστυνομία κατά του «εχθρού λαού»

Σε εποχές συνεργασίας Στρατού και Χωροφυλακής για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», παραπέμπει το γράμμα και το πνεύμα του γραπτού αιτήματος, για συνδρομή, στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, που υπέβαλε ο ταξίαρχος Χρήστος Μαρκαντώνης, διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, ενόψει της άσκησης του Ευρωστρατού «ΕΥΡΩΠΗ 2008». Ο ταξίαρχος ζητάει για την ημέρα της τελικής φάσης της άσκησης, που ήταν η χτεσινή, την οποία «θα παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων υψηλών προσκεκλημένων, ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ καθώς και οι Α/ΓΕΕΘΑ συμμαχικών χωρών», την αστυνομική συνδρομή «για τις κατά την κρίση σας ενέργειες» ώστε «να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της» καθώς, όπως επισημαίνει, «σε προηγούμενη εθνική άσκηση (ΤΑΜΣ «ΣΑΡΙΣΑ» - 08) έγινε προσπάθεια διατάραξης της τελικής φάσης της άσκησης από διαδηλωτές». Τόσος φόβος από αντιιμπεριλιστικές διαδηλώσεις; Προφανώς δε θέλουν ούτε να φαίνεται ούτε να ακούγεται ότι ο ελληνικός λαός δε συμπλέει στα ιμπεριαλιστικά πολεμοκάπηλα σχέδια. Να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα του Ελληνικού Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, αποτελεί την αιχμή του δόρατος του νεοταξικού «εκσυγχρονισμού» των Ενοπλων Δυνάμεων, καθώς είναι πιστοποιημένη ως ΝΑΤΟική δύναμη και διαθέσιμη για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ολα αυτά αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό, λόγω και του βεβαρημένου ιστορικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα ξεσκεπάζεται και η υποκρισία σε σχέση με όλα όσα λέγονται για το ρόλο, τα νέα δόγματα και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ