ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κορυφαίο πολιτικό γεγονός

Πλήθος συζητήσεων και πολιτικών εκδηλώσεων προγραμματίζονται για το τετραήμερο κορύφωσης του Φεστιβάλ, στις 18 - 21 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια

Motion Team

Αναμφισβήτητα, κάθε χρόνο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι μια γιορτή πολιτική. Ειδικά φέτος όμως, που είναι Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που γιορτάζει τα 90 χρόνια πρωτοπόρας θεωρίας και δράσης του Κόμματος, θα μετατραπεί πραγματικά σε μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά θα είναι οι συζητήσεις και οι πολιτικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στους χώρους του, από τις 18 Σεπτέμβρη που ανοίγει τις πύλες του στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, μέχρι και την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, μέρα κορύφωσής του, με την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 8.45 μ.μ., στην Κεντρική Σκηνή.

Πριν από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αλλά και ο επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας Αμπελάρδο Αλβάρες Ζιλ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, τα προβλήματα των μεταναστών, η κουβανέζικη επανάσταση, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες και τον αθλητισμό θα απασχολήσουν τις οργανωμένες συζητήσεις που θα γίνουν στους χώρους του Φεστιβάλ.

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο χώρο της Διεθνούπολης, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Αντιθέσεις και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί: Μετά τον Καύκασο τι;», με τη συμμετοχή του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Αρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφου - παραγωγού της εκπομπής Infowar. Παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι του ΚΕΚΡ, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, του ΚΚ Γεωργίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου.

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο χώρο της Διεθνούπολης, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Η ΕΕ του αντικομμουνισμού και της καταστολής και οι αγώνες των λαών», στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την ΚΝ Τσεχίας, το ΣΚ Λετονίας, το ΚΚ στη Δανία, το ΚΚ Ισπανίας και το Γερμανικό ΚΚ.

Motion Team

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στο εργατικό στέκι θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα των μεταναστών με τίτλο: «Οι σύγχρονοι άθλιοι, η στάση της ΕΕ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο χώρο του «Οδηγητή», η Συντακτική του Επιτροπή οργανώνει συζήτηση για τον επαναστατικό Τύπο, στην οποία θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Λουξεμβούργου, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας και Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό.

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στο χώρο του Πολιτισμού, θα γίνει συζήτηση για τον αθλητισμό, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το χαρακτήρα τους, τον πρωταθλητισμό και το ντόπινγκ.

Το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, στο χώρο της Παιδείας, θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και στο διαδίκτυο, με τον Μάκη Παπαδόπουλο, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλλες πολιτικές εκδηλώσεις

Πέρα όμως από τις συζητήσεις με την κλασική μορφή του πάνελ εισηγητών και των ερωτήσεων ή παρεμβάσεων από το κοινό, φέτος στους χώρους του Φεστιβάλ θα γίνουν και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στο εργατικό στέκι, θα γίνει εκδήλωση με σκετς και αφήγηση, με τίτλο «Η συμβολή της ΚΝΕ στους εργατικούς αγώνες - Αφιέρωμα στη συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου».

Την Πέμπτη επίσης, στο χώρο της Παιδείας, θα παρουσιαστεί το ανατυπωμένο περιοδικό της θρυλικής ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά».

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στο χώρο της Παιδείας, θα παρουσιαστεί ένα δραματοποιημένο πολυθέαμα, αφιερωμένο στην 90χρονη προσφορά του ΚΚΕ στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών του λαού.

Το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Διεθνούπολη είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης. Θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των: ΚΚ Κούβας, ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, ΚΚ Βραζιλίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Βρετανίας, στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας καμπάνιας που ξεκινά για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Διπλή πρόκληση με τη σχολική στέγη

Την ώρα που παιδιά δημοτικού κάνουν μάθημα σε «κοντέινερ», κτίρια του Χωριού χαρίζονται στην Εκκλησία

Διπλά προκλητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του Ολυμπιακού Χωριού. Απ' τη μια, στα δύο δημοτικά σχολεία έχουν εγκατασταθεί συνολικά εννιά «κοντέινερ» ενώ πρόκειται να τοποθετηθούν επιπλέον τέσσερα, λόγω της σημαντικής έλλειψης αιθουσών. Απ' την άλλη, «κτίρια του Χωριού χαρίζονται στην Εκκλησία - μεσάζοντα, για να καταλήξουν, τελικά, στα χέρια επιχειρηματικών ομιλών».

Τα παραπάνω επισήμαναν χτες, σε γονείς και εκπαιδευτικούς, τα μέλη και οι φίλοι της Αχτιδικής Επιτροπής Μενιδίου, Ανω Λιοσίων, Βόρειων Χωριών του ΚΚΕ, στη διάρκεια εξόρμησης στα δύο δημοτικά σχολεία με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αγανακτισμένοι εμφανίστηκαν οι γονείς αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. «Είναι λίγα τα σχολεία και πολλά τα παιδιά», σημείωσε ένας γονιός στον «Ρ», και πρόσθεσε: «Πέρσι, είχαμε πολλές περιπτώσεις ασθενειών εξαιτίας των "κοντέινερ"». «Οι αρμόδιοι ήξεραν με ακρίβεια πόσοι κάτοικοι θα μείνουν στο Χωριό. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία που δεν προέβλεψαν την κατασκευή των απαραίτητων σχολικών αιθουσών», σημειώνει ένας άλλος.

Ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής, τόνισε στον «Ρ» την ανάγκη να ξεσηκωθούν οι γονείς, όχι μόνο αναφορικά με τη διπλή πρόκληση - μικρά παιδιά να κάνουν μάθημα σε «κοντέινερ» και κτίρια του Χωριού να χαρίζονται στην Εκκλησία - αλλά συνδέοντας αυτό το ζήτημα με τη γενικότερη κατάσταση εμπορευματοποίησης στην Παιδεία. «Να μη δείξουν καμιά ανοχή σ' αυτή την κατάσταση, γιατί αφορά τα παιδιά τους, τη μόρφωσή τους», επισήμανε.

Τραγικές ελλείψεις στα ειδικά σχολεία

Αντιμέτωποι με την υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής βρίσκονται χιλιάδες μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες καθώς πολλά είναι τα σχολεία που δεν άνοιξαν χτες λόγω των σοβαρών ελλείψεων. Μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της Ειδικής Αγωγής από το υπουργείο Παιδείας με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε, η υποβάθμιση, η ιδιωτικοποίηση, τα κενά λόγια περί «ίσων ευκαιριών» αποκαλύπτονται με την έναρξη των μαθημάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με ειδικές ανάγκες Αττικής και νήσων, μόνο στην Αττική οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν τις 300. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν το Γυμνάσιο - Λύκειο Παραπληγικών Ηλιούπολης, το Δημοτικό Σχολείο Κωφών Αργυρούπολης, το Ειδικό Σχολείο Αιγάλεω, που δεν έχει καθόλου βοηθητικό προσωπικό, ενώ την ίδια στιγμή όλα τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις προσωπικού και αναμένεται να λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο. Την ίδια στιγμή, σε πολλά σχολεία δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία. Η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος Γονέων αυτό το διάστημα αναδεικνύουν τα προβλήματα με περιοδείες που πραγματοποιούν σε ειδικά σχολεία.

Εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Με διήμερες και μονοήμερες εκδηλώσεις κορυφώνεται το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται:

Στην Καβάλα, σήμερα στο Δημοτικό Κήπο, η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων. Στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΕ.

Στη Λαμία, σήμερα, στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου (Καράβι), στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Χαλκίδα, σήμερα στην παραλία στο «Στρογγυλό» και αύριο στο θέατρο «Κωτσόπουλου». Σήμερα, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πάτρα, σήμερα και αύριο, στο Κάστρο. Αύριο Σάββατο, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα, σήμερα και αύριο, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Αύριο Σάββατο, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αλεξανδρούπολη, σήμερα και αύριο, στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης (Ακαδημίας). Αύριο Σάββατο, στις 8.45 μ.μ. θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα, αύριο και την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στο Κηποθέατρο «Αλκαζάρ». Την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στις 10 μ.μ., θα μιλήσει ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Βόλο, αύριο και την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Ρήγα Φεραίου», Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο. Την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στις 9.45 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμα, εκδηλώσεις διοργανώνονται σε:

Σέρρες, σήμερα, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων. Στις 9.40 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αμφισσα, σήμερα, στην πλατεία Ησαΐα.

Τρίκαλα, σήμερα και αύριο.

Καρδίτσα, αύριο και την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη.

Κοζάνη, αύριο και την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την Κυριακή θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φλώρινα, την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη.

Ελευσίνα, την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Ηρώων, στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ.

ΚΡΗΤΗ
Από σήμερα στο Ιτζεδίν

Τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους κομμουνιστές και αγνούς αγωνιστές του λαού μας μαρτύρησαν στο Ιτζεδίν και τις φυλακές της Ν. Αλικαρνασσού, τιμούν οι Οργανώσεις Κρήτης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου, αντίστοιχα.

Στα Χανιά, το Φεστιβάλ ξεκινάει σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνεται αύριο στο χώρο των φυλακών του Ιτζεδίν. Απόψε στις 9.30 το βράδυ, θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Λίγο νωρίτερα, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στις φυλακές Ιτζεδίν με ζωντανές μαρτυρίες πρώην πολιτικών κρατουμένων, απαγγελίες και δρώμενα πλαισιωμένα με μουσική. Αύριο Σάββατο, στις 9 το βράδυ, θα μιλήσει ο Βασίλης Μητρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι εκδηλώσεις γίνονται αύριο Σάββατο και την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι (πάρκο). Αύριο Σάββατο, στις 21.30 το βράδυ, θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την Κυριακή θα γίνει η εκδήλωση τιμής στους κρατούμενους στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού, με μαρτυρίες αγωνιστών, χρονικό, δρώμενα αφήγησης πραγματικών γεγονότων από τη ζωή των πολιτικών κρατουμένων, μουσικό αφιέρωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ