ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΒΕ
Να εξασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματά τους

ΕΡΩΤΗΣΗ προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα την πλήρη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Επαγγελματοβιοτεχνών σε παροχές Υγείας και ασφαλιστική κάλυψη, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Καζάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά, Βέρα Νικολαΐδου και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και αυτή που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών, θίγει τα δικαιώματα των ΕΒΕ όσον αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη και την παροχή υπηρεσιών Υγείας όπως και όλων των εργαζομένων.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες πληρώνουν πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για παροχή υγειονομικής φροντίδας, όμως οι συγκεκριμένες παροχές είναι υποβαθμισμένες και υπολείπονται των σύγχρονων αναγκών τους. Δεν παρέχεται οδοντιατρική κάλυψη, όπως και για άλλες εξετάσεις, ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλια είναι το 25%. Το κράτος δε συμμετέχει στη χρηματοδότηση ή συμμετέχει ελάχιστα. Οι επαγγελματίες που δεν καταβάλλουν εισφορές στερούνται των δικαιωμάτων τους σε γιατρούς, νοσοκομεία, φάρμακα ακόμα και στη σύνταξη.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους λόγω δυσκολιών (τοκογλυφία τραπεζών, φορολογική ασφυξία, ανταγωνισμός κλπ.), αλλά και λόγω του ύψους των ασφαλίστρων που είναι υπέρογκο συγκριτικά με τα έσοδά τους.

Ετσι λοιπόν μένουν χωρίς υγειονομική κάλυψη από τον ΟΑΕΕ. Οπως προκύπτει από απάντηση της κ. Υπουργού Απασχόλησης (30/06/2008), η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να καλύψει τα ελλείμματα του ασφαλιστικού τους οργανισμού, να τον χρηματοδοτήσει, να καλύψει τις παροχές στον τομέα της Υγείας.

Η πολιτική αυτή που υπονομεύει τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση και προωθεί την εμπορευματοποίησή τους, οδηγεί έτσι και σε περικοπές από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως γίνεται με τον ΟΑΕΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί η υγειονομική περίθαλψη για όλους τους ΕΒΕ, ανεξαρτήτως χρεών προς τον ΟΑΕΕ.
  • Να διασφαλιστεί η καταβολή συντάξεων και να αυξηθεί το ύψος τους.
  • Για να μην πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για το διάστημα που ήταν ανασφάλιστοι λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΛΟΥ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που προέκυψαν την περίοδο του καλοκαιριού στην περιοχή του Δήμου Φύλλου του Νομού Καρδίτσας εξαιτίας της έλλειψης νερού. Σε ορισμένα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου σημειώθηκε ακόμη και έλλειψη πόσιμου νερού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τους πληγέντες αγρότες;
  • Θα προχωρήσει στην κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής για την αντιμετώπιση που προβλήματος της λειψυδρίας;

ΧΡΕΗ ΤΑΜΕΙΩΝ (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ ΚΛΠ.) ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ: Για μια ακόμη χρονιά οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι του Νομού Λέσβου, Χίου και Σάμου είναι ανάστατοι εξ αιτίας της καθυστέρησης πληρωμής των λογαριασμών τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το συγκεκριμένο Ταμείο χρωστάει πάνω από πέντε μήνες παρότι οι συμβάσεις του με τους φαρμακοποιούς προβλέπουν εξόφληση των λογαριασμών σ' ένα μήνα.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των οφειλόμενων, ταλαιπωρεί χιλιάδες φαρμακοποιούς που είναι αναγκασμένοι να προκαταβάλλουν τεράστια ποσά προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για να αναπληρώσουν τις εκτελεσμένες απ' αυτούς συνταγές των διάφορων ασφαλιστικών ταμείων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη, Βέρα Νικολαΐδου και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση εξόφληση των φαρμακοποιών στα συγκεκριμένα νησιά και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή τους, χρηματοδοτώντας επαρκώς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μην υπάρξει καμιά επιβάρυνσή τους.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να χορηγούνται δωρεάν τα φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, σύμφωνα με ιατρική συνταγή.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ: Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει προσλάβει μόνιμα χαρακτηριστικά και μεγάλες διαστάσεις απειλώντας με ερημοποίηση ολόκληρες περιοχές. Στη Θεσσαλία λόγω της λειψυδρίας μεγάλες αγροτικές εκτάσεις τα τελευταία χρόνια καταστρέφονται χρεοκοπώντας τους αγρότες και περιορίζοντας σημαντικά την αγροτική παραγωγή, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και με την ύδρευση διάφορων δήμων και κοινοτήτων.

Το κόστος άρδευσης έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις υπονομεύοντας το μέλλον της γεωργίας και των αγροτών αφού αποδεκατίζει το καθαρό αγροτικό εισόδημα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να δοθεί πλήρη αποζημίωση και έγκαιρα σε όσους αγρότες της Θεσσαλίας έπαθαν ζημιά από την ξηρασία;
  • Ποιος σχεδιασμός υπάρχει και τι χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των αναγκαίων αρδευτικών έργων στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς και των απαραίτητων έργων για την ύδρευση όλων των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής με κατάλληλο και αρκετό νερό.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς στο Δήμο Μούδρου Λήμνου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν είναι στις προθέσεις του να χρηματοδοτήσει την Τ.Α. Τρικέρων ώστε να φτιαχτεί ο δρόμος, για να μπορεί να φτάσει στην Αγ. Κυριακή ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα από το νέο δρόμο.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας στο Διάσελο Τρικάλων.


ΟΤΑ
Περικόπτουν τα έξοδα κίνησης από τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα την περικοπή των κατ' αποκοπή εξόδων κίνησης στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση στους ΟΤΑ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Σπύρος Χαλβατζής και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Στους εργαζόμενους στους Δήμους καταβάλλονται κάθε μήνα κατ' αποκοπή έξοδα κίνησης, που ανέρχονται στο ποσό των 325 ευρώ. Το ποσό αυτό λάμβαναν όλοι οι εργαζόμενοι των Δήμων, μέχρι την ψήφιση του Ν. 3536/07, οπότε και σταμάτησε να καταβάλλεται στο προσωπικό με σύμβαση μερικής απασχόλησης, μολονότι προβλέπεται από τη ΣΣΕ.

Στο ποσό των εξόδων κίνησης έχουν ενσωματωθεί επίσης, βάσει ΚΥΑ, το εκλογικό επίδομα και οι παροχές σε είδος που προβλέπονται από τη νομοθεσία και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και έτσι ουσιαστικά αποτελεί επίδομα.

Να σημειώσουμε ότι σε ερώτημα του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στους ΟΤΑ προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η απάντηση ήταν η εξής: "εξυπακούεται ότι δικαιούνται να λαμβάνουν και τα έξοδα κίνησης, αναλογικά υπολογιζόμενα κατά τα παραπάνω".

Δίκαια, λοιπόν, οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την επανακαταβολή του εν λόγω ποσού, αφού βλέπουν να συντελείται διάκριση εις βάρος τους και να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημά τους.

Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η διαχρονικά ακολουθούμενη από τις κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) πολιτική, που με τις ελαστικές μορφές εργασίας (μισή δουλειά, μισός μισθός, μισό ένσημο), τη συνεχή πολιτική λιτότητας και την επιδοματική πολιτική, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε δραματική οικονομική κατάσταση. Επειδή η μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζομένου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί εάν η κυβέρνηση προτίθεται:

  • Να καταργήσει τον απαράδεκτο θεσμό των μερικώς απασχολούμενων, να τους μονιμοποιήσει όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προβεί σε προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Να επανακαταβάλει τα έξοδα κίνησης στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση στους ΟΤΑ από τότε που τους τα περιέκοψαν.
  • Να σταματήσει την επιδοματική πολιτική και να δώσει γενναίες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, εφαρμόζοντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να ζουν αξιοπρεπώς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ