ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΟΛΠ ΑΕ
Χαροπαλεύει εργάτης ύστερα από έκρηξη

Από τη δεκαετία του '70 είχε να συντηρηθεί ο υποσταθμός στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μέσα στον οποίο σακατεύτηκε χτες ο 55χρονος Γιάννης Βλασιάδης

Μνήμες από το φονικό του Ιούλη ξύπνησε η χτεσινή έκρηξη στη Ζώνη (φωτ. από κινητοποίηση για το θάνατο των οχτώ εργατοτεχνιτών)

Eurokinissi

Μνήμες από το φονικό του Ιούλη ξύπνησε η χτεσινή έκρηξη στη Ζώνη (φωτ. από κινητοποίηση για το θάνατο των οχτώ εργατοτεχνιτών)
Χαροπαλεύει από χτες το απόγευμα υπάλληλος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ, ο οποίος έρχεται να καταγραφεί στα θύματα της πολιτικής εγκατάλειψης και απαξίωσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που ακολουθεί ο ΟΛΠ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και μετατροπής της Ζώνης σε μάντρα για κοντέινερ.

Πρόκειται για τον 55χρονο ηλεκτρολόγο Γιάννη Βλασιάδη, ο οποίος, 2 μήνες πριν βγει στη σύνταξη, του «έλαχε» να γίνει έκρηξη μέσα στον υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος που διατηρεί ο ΟΛΠ στη Ζώνη για να τροφοδοτεί τα επισκευαζόμενα πλοία με ρεύμα. Από την έκρηξη, ο ηλεκτρολόγος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και μεταφέρθηκε αρχικά στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στη συνέχεια στο Θριάσιο νοσοκομείο. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ το μισό κτίριο του υποσταθμού γκρεμίστηκε.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. Ομως, αυτό που γνωρίζουν οι πάντες και καταγγέλλουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι της Ζώνης, είναι ότι ο υποσταθμός του χώρου είναι απαρχαιωμένος και ότι έχει να «δει» χρήματα για τη συντήρηση και επισκευή του από την 10ετία του 1970! Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες υποδομές, από γερανούς μέχρι ντόκους, που «παρέχει» ο ΟΛΠ για να χαρακτηρίζεται ο χώρος της Ζώνης ως ναυπηγοεπισκευαστική περιοχή.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς που επιβάλλει η ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγαλοεργολάβων και των εφοπλιστών, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα σε βάρος της ζωής των εργαζομένων της Ζώνης και των υπαλλήλων του ΟΛΠ. Αυτήν την πολιτική που έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση μέσα στη Ζώνη πλήρωσαν με τη ζωή τους και οι 8 εργάτες του αεράδικου «FRIENDSHIP» τον περασμένο Ιούλη.

Στην Κρήτη

Στο σοβαρό τραυματισμό ενός 22χρονου μετανάστη εργάτη στο Ηράκλειο Κρήτης οδήγησε χθες το μεσημέρι η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο χώρο όπου δούλευε, στην περιοχή της Ν. Αλικαρνασσού. Ο 22χρονος τοποθετούσε διαφημιστική ταμπέλα σε ταράτσα εταιρείας και χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, όταν η μπετόβεργα που κρατούσε στα χέρια του ήρθε σε επαφή με καλώδια της ΔΕΗ. Μεταφέρθηκε αμέσως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και συνεχίζει να νοσηλεύεται με σοβαρότατα εγκαύματα στα χέρια και τους καρπούς του, χωρίς ευτυχώς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Αυξήσεις» κάτω από ένα ευρώ

«Ιδιαίτερη ικανοποίηση» δηλώνει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που έβαλε φρένο στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και αποθεώνει τον «κοινωνικοεταιρισμό»

Για «αυξήσεις» φτώχειας, που αντιστοιχούν σε 89 λεπτά τη μέρα (!) πανηγυρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, τη στιγμή που ακόμα και αυτά τα ψίχουλα εξανεμίζονται από τον επίσημο πληθωρισμό, ο οποίος φτάνει το 5%! Συγκεκριμένα, δημοσιοποιήθηκε χθες η απόφαση του ΟΜΕΔ, στον οποίο είχε προσφύγει η ΟΤΟΕ ύστερα από την άρνηση των τραπεζιτών να ορίσουν εκπροσώπους για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με το επιχείρημα ότι τάχα δεν υπάρχει εργοδοτική οργάνωση που τους εκπροσωπεί ενιαία, αλλά με πραγματικό απώτερο στόχο την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Η απόφαση του ΟΜΕΔ προβλέπει «αύξηση» στο βασικό μισθό 3,5% από 3 Ιούνη 2008, 2,5% από 1 Σεπτέμβρη 2008 και 2% από 1 Δεκέμβρη 2008. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, φθάνει να ισχυριστεί ότι με αυτή την απόφαση «αντιμετωπίζονται σημαντικές οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου», ενώ ταυτόχρονα δε χάνει την ευκαιρία να προβάλλει τον «κοινωνικοεταιρισμό», σημειώνοντας ότι εργαζόμενοι και εργοδότες «έχουν υποχρέωση να διαχειριστούν με σύνεση, σεμνότητα και διορατικότητα, από κοινού όλα τα θέματα που τους αφορούν στο παρόν και στο μέλλον».

Η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων δεν ξεπερνά για όλο το έτος το 3,07%. Αν μάλιστα υπολογιστεί ότι αυτό ισχύει από τις αρχές του έτους, τότε η πραγματική αύξηση που βλέπει ο τραπεζοϋπάλληλος στην τσέπη του είναι μόλις 0,89 ευρώ για το κύριο προσωπικό, 0,83 ευρώ για το βοηθητικό προσωπικό και 0,79 ευρώ για το προσωπικό καθαριότητας, τη μέρα. Οσα δηλαδή έδωσαν μονομερώς μέχρι σήμερα οι ίδιοι τραπεζίτες, σε διάφορες τράπεζες όπως η Εθνική. Γι' αυτό πανηγυρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, προβάλλοντας το γεγονός ότι υπάρχει Κλαδική Σύμβαση, την ίδια ώρα που στο περιεχόμενο ταυτίζεται απολύτως με τους τραπεζίτες.

Στην απόφαση του ΟΜΕΔ επισημαίνεται ότι οι όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί από τις τράπεζες συμψηφίζονται με αυτές που προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση και ότι εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τραπεζίτες για «αναστολή της εκτελέσεως της διαδικασίας εκδόσεως διαιτητικής αποφάσεως», η οποία θα γίνει στις 29 Σεπτέμβρη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Καμιά υποχώρηση στην αναμέτρηση για την απόλυση

«Δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι σε τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές, που μας θέλουν χωρίς γνώμη, με σκυμμένο το κεφάλι, προσκυνημένους. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους». Το παραπάνω μήνυμα στέλνει η ταξική Ομοσπονδία Φαρμάκου στη διεύθυνση της επιχείρησης φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων PIERRE FABRE, η οποία, τη Δεύτερα 8 Σεπτέμβρη, προχώρησε στην άδικη και καταχρηστική απόλυση του Γιάννη Τασιούλα, που εργαζόταν για πάνω από τρία χρόνια ως ιατρικός επισκέπτης, δήθεν για «οικονομοτεχνικούς» λόγους.

Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να αντισταθούν, να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν, ενισχύοντας τις προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την ανάκληση της απόλυσης. Οπως καταγγέλλει, ο εργαζόμενος απολύθηκε επειδή «πρωτοστατούσε στις απεργίες, μιλούσε και είχε γνώμη για τη ζωή του και για τα δικαιώματά του, όταν αυτά παραβιάζονταν για τον ίδιο και τους συναδέλφους του».

Από την πρώτη μέρα της απόλυσης, η Ομοσπονδία επικοινώνησε με την εταιρεία, κάνοντας καθαρό ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλειά με κάθε δυνατό μέσο. Την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου της Αθήνας έκανε μαζική παράσταση στην εταιρεία, ενώ την Πέμπτη οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν την επιχείρηση με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν, μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.

Σε κίνδυνο 22 ναυτεργάτες

Σε άμεσο κίνδυνο βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η ζωή 22 ναυτεργατών, ανάμεσά τους και δύο Ελληνες, πλήρωμα του φορτηγού πλοίου «ΑΝΤΑΛΙΝΑ» με σημαία Κύπρου, το οποίο καθώς ταξίδευσε στον κόλπο του Μεξικού έμεινε ακυβέρνητο από μηχανική βλάβη. Μέχρι το βράδυ δεν είχε γίνει κατορθωτό να πλησιάσει το ακυβέρνητο πλοίο κάποιο παραπλέον καράβι ή ελικόπτερο της ακτοφυλακής, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε ενώ αναμενόταν να περάσει από τη θαλάσσια περιοχή και τυφώνας.

Περισσεύουν εργοδότες!

Το προκλητικό στην υπόθεση της «ΒΙΑΜΥΛ» δεν είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σαν αυτονόητο το δικαίωμα τής -βρετανικών συμφερόντων - πολυεθνικής να βάλει οριστικά λουκέτο στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, στο τέλος του Σεπτέμβρη. Το προκλητικό είναι ότι η αρμόδια υφυπουργός, ούτε λίγο, ούτε πολύ, θριαμβολογεί επειδή η ζήτηση για τα τζάμπα εργατικά χέρια που προσφέρει, επιδοτώντας τους εργοδότες για να προσλάβουν τους απολυμένους της «ΒΙΑΜΥΛ», ξεπέρασε την προσφορά! Δηλαδή, ενώ οι απολυμένοι είναι 75, οι εργοδότες που ζήτησαν να τους «προσλάβουν» με το αζημίωτο από την 1η του Οκτώβρη, ανέρχονται στους 93. Η κυβέρνηση βέβαια δεν μπαίνει στον κόπο να πει τι είδους θέσεις εργασίας είναι οι προσφερόμενες, καθώς πολλοί από τους απολυμένους θα κληθούν να αλλάξουν αντικείμενο δουλιάς μετά από χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο.

Φροντίζει ωστόσο, σαν καλός ντελάλης της πραμάτειας της, να διαφημίσει τα 36 ευρώ ημερησίως που δίνει για 3 χρόνια στους μεγαλοεργοδότες για να κρύψουν κάτω από το χαλί των επιχειρήσεών τους 75 ακόμα άνεργους. Το ποιος βγαίνει κερδισμένος, δε χρειάζεται να ξέρει κανείς πολλά γράμματα για να το καταλάβει. Ο νέος εργοδότης παίρνει επιδότηση μεγαλύτερη ακόμα και από το μεροκάματο (!) και ο απολυμένος εργάτης καλείται στα 50 του να ξεκινήσει από την αρχή, έτοιμος σε μια 3ετία (το πολύ τετραετία) να αναζητήσει ξανά αλλού το μεροκάματο που του στέρησε η πολυεθνική και η πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία της. Αυτές είναι οι ενεργητικές πολιτικές της ΕΕ για την απασχόληση, αυτός είναι ο βραχνάς που πνίγει χιλιάδες άνεργους και απολυμένους...


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ