ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Στην πρωτοπορία για την επιτυχία της απεργίας

Καθημερινές εξορμήσεις για την κινητοποίηση της ερχόμενης Τρίτης, με αιχμή τα ΒΑΕ. Στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η συγκέντρωση της Αθήνας

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό για τα ΒΑΕ
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό για τα ΒΑΕ
Ολα τα μέτρα, ώστε η κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία δε θα επιτρέψουν την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, παίρνουν τα ταξικά σωματεία του κλάδου, δίνοντας πρωτοπόρα τη μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απρίλη.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Με καθημερινές εξορμήσεις, πρωί και απόγευμα, στα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά μαγαζιά της Αθήνας, ενημερώνει και προετοιμάζει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του Πειραιά με απόφαση του σωματείου τους.

Στην Κεφαλλονιά, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην περιοχή «Λασσή». Στην Κέρκυρα, η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο. Στην Κω, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Στη Ζάκυνθο, οι απεργοί του κλάδου θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της περιοχής στις 8 το απόγευμα, στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Κάλεσμα σε ενιαίο ξεσηκωμό

Με κοινή τους ανακοίνωση, οχτώ σωματεία του κλάδου (Αθήνα, Πειραιάς, Κέρκυρα, Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Σάμος και Λήμνος) απευθύνονται στους εργαζόμενους και υπογραμμίζουν: «Είμαστε οι πιο πολλοί. Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική σε όφελός μας, αρκεί να το πιστέψουμε». Καλούν σε «συσπείρωση τώρα στα ταξικά συνδικάτα που οργανώνουν τον αγώνα. Συντονιζόμαστε με το ΠΑΜΕ με πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας».

Η νέα απεργιακή κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης που στόχο έχει αυτή τη φορά τα ΒΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 του Σεπτέμβρη, συντονίζοντας τη δράση τους, σωματεία του κλάδου σε διάφορες περιοχές της χώρας προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας με ζήτημα αιχμής τα ΒΑΕ. Αξιοποιώντας μια σειρά από αγωνιστικές μορφές πάλης, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, συμβολικές καταλήψεις, εξορμήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις κλπ.

Πολύμορφες δράσεις παντού

Αυτές οι πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζονται και εντείνονται από τις ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, καθώς Ομοσπονδίες και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο της πάλης για τα ΒΑΕ, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Στις 15 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο ΙΚΑ.
  • Στις 16 Σεπτέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο.
  • Επίσης, στις 16 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία, στις 7 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.
  • Στις 17 Σεπτέμβρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο.
  • Στις 18 Σεπτέμβρη, συγκέντρωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
  • Επίσης, στις 18 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
ΔΑΣ ΣΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Κάλεσμα σε ξεσηκωμό για τα ΒΑΕ

Σε απεργία ο κλάδος στις 18 Σεπτέμβρη, αφού το σύνολο των εργαζομένων πετιέται εκτός λίστας

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας, απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

Αυτήν την ώρα, τονίζει σε ανακοίνωσή της, έχουμε καθήκον να μπούμε όλοι στη μάχη και να εμποδίσουμε τη σφαγή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που οργανώνει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο πόρισμα της διορισμένης επιτροπής. Ετοιμάζονται να πετάξουν έξω από τα ΒΑΕ το σύνολο των εργαζομένων στις χημικές βιομηχανίες, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική κατάργηση αυτής της κατάκτησης. Κατηγοριοποιούν κλάδους, επαγγέλματα, χώρους δουλειάς, διαμορφώνοντας το έδαφος για την κατάργηση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια νωρίτερα και επιχειρούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους με τη διεστραμμένη λογική που λέει: Να μην ανησυχούν οι παλιοί γιατί τώρα θα εξαιρεθούν από τα ΒΑΕ οι νεοασφαλιζόμενοι.

Η ταχτική αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση, πρέπει να χτυπηθεί αμείλικτα. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των εργατικών οικογενειών. Αφού επισημαίνει πως η κατάργηση των ΒΑΕ έχει μπει ως στόχος από την ΕΕ από το 1990, όπου η ΝΔ από τότε προσπάθησε να υλοποιήσει και το ΠΑΣΟΚ συνέχισε την προσπάθεια με το πόρισμα της Επιτροπής Σπράου το 1997, και καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση Ρέππα το 2002, υπογραμμίζει και τις μεγάλες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συμμετείχε στην επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση και την «κοπάνησε», όταν ήδη είχε συμβάλει στο να γίνει η ζημιά.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
«Λάβετε θέσεις!» για ακτοπλοΐα προς όφελος του λαού

Αγωνιστικό συναγερμό σε ναυτεργάτες, νησιώτες και όλους τους εργαζόμενους σημαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Με το σύνθημα «Λάβετε θέση!», με οργάνωση της πάλης μέσα και έξω από τα πλοία, σε κάθε μονάδα πλοίου, με Επιτροπές Αγώνα, τους καλούν, με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το υπηρετούν. Να απαιτήσουν εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο, με μελέτη και πρόγραμμα για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κάνουν καθαρό ότι οι εξελίξεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ο γενικός σχεδιασμός σε βάρος τους, όπως αυτός αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας Απ. Βεντούρη, ο οποίος απαίτησε το εφοπλιστικό κεφάλαιο να αναδειχτεί σε «κράτος εν κράτει» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η «καμπάνα - υπογραμμίζουν - χτυπάει για όλους και για όλα. Η σιωπή είναι συνενοχή και στήριξη, έμμεση ή άμεση», στους εφοπλιστές, οι οποίοι με όχημα τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποθρασυμένοι από την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, αξιώνουν «όλοι και όλα να υπηρετούν το κέρδος μιας χούφτας καπιταλιστών, συνθλίβοντας κατακτήσεις και δικαιώματα των ναυτεργατών και αυτής καθ' αυτής της χώρας μας».

Τα σωματεία καλούν ναυτεργάτες, νησιώτες, όλους τους εργαζόμενους, να αγωνιστούν για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, «μην το αφήνετε στα χέρια των εφοπλιστών, πειρατών, τυχοδιωκτών». Να απαιτήσουν ναυπήγηση σύγχρονων πλοίων, τυποποίηση πλοίων και μηχανών, για σύγχρονα, ασφαλή πλοία με φτηνό εισιτήριο σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Και ξεκαθαρίζουν: «Αυτή την πολιτική μόνο μια λαϊκή εξουσία με μια λαϊκή οικονομία μπορεί να την επιβάλει μέσα από την οργάνωση και το μαζικό πολύμορφο αγώνα».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΣΕ: Την κήρυξη 24ωρης πανσιδηροδρομικής - πανελλαδικής απεργίας για την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Σεπτέμβρη, με συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Οι σιδηροδρομικοί αντιδρούν τόσο στο κυβερνητικό σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του ΟΣΕ που προωθεί η κυβέρνηση, όσο και στον «ωμό εκβιασμό» της διοίκησης του Οργανισμού για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008.

«ΒΡΑΔΥΝΗ»: Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Βραδυνή», συμφερόντων Κ. Μήτση, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της δημοσιογράφου Πανωραίας Πράπα. Από την πλευρά της, η εργοδοσία εμμένει στην αντεργατική στάση, ενώ διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει και σε νέες απολύσεις. Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ: Με 48ωρες απεργίες από τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη, οι τελωνειακοί συνεχίζουν τον αγώνα τους για το ζήτημα των «Ειδικών Λογαριασμών».

ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΕ: Αυξημένη κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν η ανεργία στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Γιούροστατ. Συγκρινόμενη μάλιστα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, η ανεργία εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,3%.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Προετοιμάζει τις εκλογές

Με καθημερινές εξορμήσεις στα εργοτάξια και τα γιαπιά, οι οικοδόμοι της Αθήνας προετοιμάζουν τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου τους που θα γίνουν από τις 6 έως τις 31 Οκτώβρη. Οι οικοδόμοι θα μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά Δευτέρα - Σάββατο στα κατά τόπους παραρτήματα, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Κάλπες θα στηθούν και στους τόπους δουλειάς.

Την Κυριακή και τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται και οι εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις στα Παραρτήματα, με τους οικοδόμους να κάνουν απολογισμό της δράσης τους και να σχεδιάζουν το πλατύ άνοιγμα, ενόψει των εκλογών. Την Κυριακή, στις 10 π.μ. συνέλευση διοργανώνει το Παράρτημα του Αγίου Δημητρίου και τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ. το Παράρτημα Γαλατσίου - Λαμπρινής (Αρτέμιδος 8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ