ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΤΡΩΝ
Αυξάνονται τα διόδια έως και 147,5%!
  • Οταν ολοκληρωθούν τα έργα η διαδρομή για ένα ΙΧ με επιστροφή θα στοιχίζει περί τα 35 ευρώ, από 9 που είναι σήμερα!
  • ΠΑΜΕ: Ληστεία σε βάρος του λαού

Αυξημένο από 12% έως και 147,50% σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων θα είναι το χαράτσι των διοδίων από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και στο δρόμο - λαιμητόμο Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου - Τσακώνας, όπως αποφάσισε η ιδιωτική κοινοπραξία που θα εκμεταλλεύεται το τμήμα αυτό της Εθνικής Οδού για 30 χρόνια με σύμβαση παραχώρησης, τύπου ΣΔΙΤ, την οποία ψήφισαν στη Βουλή από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα τα διόδια στους σταθμούς Ελευσίνας, Ισθμού, Ζευγολατιού και Ρίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τα δίκυκλα και τρίκυκλα: 1,90 ευρώ, από 1 ευρώ (αύξηση 90%).
  • Για ΙΧ και οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος έως 2,20 μ.: 2,80 ευρώ, από 2 και 2,50 ευρώ (αύξηση από 12% έως 40%).
  • Για οχήματα με 2 και 3 άξονες και ύψος πάνω από 2,20 μ.: 7 ευρώ, από 4 και 4,30 ευρώ (αύξηση από 62,50% έως 75%).
  • Για οχήματα με 4 και πάνω άξονες: 9,90 ευρώ, από 4 και 5 ευρώ (αύξηση από 98% έως 147,50%).

Τα δίκυκλα, δηλαδή, για τη διαδρομή Αθήνα - Πάτρα με επιστροφή θα πληρώνουν 3,80 ευρώ, από 2 ευρώ, τα ΙΧ 11,20 ευρώ, από 9 ευρώ, τα οχήματα με 2 και 3 άξονες 28 ευρώ, από 16,60 ευρώ και αυτά με 4 άξονες και πάνω θα πληρώνουν 39,60 ευρώ, από 18 ευρώ!

Σημειώνεται ότι αυτή είναι μόνο η πρώτη δόση των αυξήσεων, καθώς σε ένα ή δύο χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλες, όπως και στα υπόλοιπα τμήματα της Εθνικής οδού που παραδόθηκαν στους ιδιώτες. Οταν το 2012 ολοκληρωθούν τα έργα, τουλάχιστον στο τμήμα Αθήνα - Πάτρα η διαδρομή υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει με επιστροφή περί τα 8 λεπτά το χιλιόμετρο για τα ΙΧ με το ΦΠΑ, δηλαδή 35,20 ευρώ, από 9 που στοιχίζει σήμερα, δηλαδή περίπου τετραπλάσια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές αυξημένες τιμές που απαιτούν να πληρώνει ο λαός είναι για ένα από τα πιο επικίνδυνα τμήματα της Εθνικής οδού, αφού, όπως ομολογεί η ίδια η κοινοπραξία, στις πρώτες 17 μέρες από την εγκατάστασή της αντιμετώπισε 1.277 συμβάντα, που αφορούσαν σε 55 σοβαρά τροχαία, 21 με τραυματισμούς και 34 με υλικές ζημιές, 13 πυρκαγιές, 225 εμπόδια στο δρόμο, 885 ακινητοποιημένα οχήματα από βλάβες, κλπ. Παράλληλα, μετ' εμποδίων και με ταχύτητες πολύ χαμηλές υπολογίζεται ότι θα γίνεται η κυκλοφορία την περίοδο 2009 - 2011, όταν τα εργοτάξια θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί δραστικά ακόμη και μετά τα μέτρα συντήρησης που υποχρεούται να εκτελέσει η κοινοπραξία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι (άρση της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σε μήκος 50 χιλιομέτρων, αντικατάσταση φθαρμένων στηθαίων, διαγραμμίσεις, κλαδέματα, ηλεκτροφωτισμός, κλπ.).

ΠΑΜΕ: Ληστεία σε βάρος του λαού

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για τη νέα ληστεία, που κλέβει από τις τσέπες των εργαζομένων και γεμίζει τα ταμεία των μεγαλοκατασκευαστών», και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να παλέψουν για:

  • Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση χωρίς χαράτσια πουθενά.
  • Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και με δωρεάν ζώνη το πρωί.
  • Μείωση των εισιτηρίων την υπόλοιπη μέρα.
  • Υποδομές και έργα που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να πληρώνει ο λαός.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των μεγάλων εθνικών αξόνων παραδίδοντάς τους στο μεγάλο κεφάλαιο με τις ΣΔΙΤ. Τα μεγάλα έργα που έγιναν και θα γίνουν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού».


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση για τους μετανάστες

Την αμέριστη συμπαράσταση και ταξική τους αλληλεγγύη προς τους μετανάστες θα εκφράσουν σήμερα, Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών στην Πέτρου Ράλλη, πραγματοποιώντας μαζική εξόρμηση - κάλεσμα, στο πλαίσιο των πολύμορφων πρωτοβουλιών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για τους μετανάστες.

Κάθε Σάββατο απόγευμα, μετά τη δουλειά τους, περισσότεροι από 2.000 μετανάστες συγκεντρώνονται σε μια αλάνα, περιμένοντας την Κυριακή, όπου δίνονται τα ραντεβού για τη ροζ κάρτα. Εξω τρώνε, έξω κοιμούνται. Δέχονται τις απειλές και - κάποιες φορές - τις «ξυλιές» της Αστυνομίας. Κι όλα αυτά, με την ελπίδα να ζήσουν, έστω για λίγο καιρό, χωρίς κυνηγητό. «Φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι μας, μήπως μας πιάσουν, μας δείρουν, μας φυλακίσουν ή μας διώξουν», λένε.

Παράλληλα, συνεχίζονται και πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες της ΚΟΑ του ΚΚΕ για την οργάνωση κοινού ταξικού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Αύριο, Κυριακή, στις 9 το πρωί στον Ωρωπό θα γίνει συγκέντρωση συμπαράστασης σε απολυμένο οικοδόμο Πακιστανό, που δεν του δόθηκαν οι μισθοί δύο χρόνων. Εκεί θα βρεθούν και Ελληνες συνάδελφοί του οικοδόμοι. Την Κυριακή, στις 4 μ.μ., θα γίνει σύσκεψη με μετανάστες εργάτες στα γραφεία του ΚΚΕ στο Αιγάλεω (Δημοκρατίας 34).


ΠΑΣΚΕ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ - ΠΟΕ ΟΤΑ
Σχέδιο συκοφάντησης της δημοτικής αρχής

Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στο Δήμο Νίκαιας από κοινού με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, προσπάθησαν να οργανώσουν σχέδιο με στόχο τη συκοφάντηση της αγωνιστικής δημοτικής αρχής και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων του Δήμου, από το πραγματικό τους συμφέρον που είναι η συστράτευσή τους με τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο. Να αποτρέψουν τη συστράτευση στο δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική που συνδιαμορφώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να συνθλίψει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και να μετατρέψει πλήρως τους δήμους σε φορομπηχτικούς αντιλαϊκούς μηχανισμούς.

Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Νίκαιας αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν έχουν πάρει ακόμα την αναδρομική αύξηση του 2007 και 2008, απόδοση υπερωριών, ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία μονιμοποίησης και δεν έχουν πάρει εξόφληση δεδουλευμένων. Δεν έχει αποδοθεί το ειδικό επίδομα των εργαζομένων αορίστου χρόνου στα Νομικά Πρόσωπα, δεν έχει καταβληθεί το γάλα στους δικαιούχους εργαζόμενους, τα αναδρομικά του έτους 2006 στους σχολικούς φύλακες και άλλα παρόμοια.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου, πατώντας στα προβλήματα των εργαζομένων και αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπεύθυνους γι' αυτήν την πολιτική και τα κόμματα που την εφαρμόζουν και τη στηρίζουν, αποφάσισαν να σύρουν τους εργαζόμενους σε...«λευκή αποχή» από την περασμένη Τρίτη, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Νίκαιας από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθάρισε ότι αυτά ακριβώς τα αιτήματα είναι και διεκδικητικό πλαίσιο του δήμου, απευθύνοντας το κάλεσμα να προτάξουν εργαζόμενοι και δήμος το κοινό τους μέτωπο. Χτες τελικά, η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να σταματήσει η ...κινητοποίηση, η οποία άλλωστε είχε ήδη εκφυλιστεί, αφού η πλειοψηφία δε συμμετείχε.

Από την ...υπόθεση ωστόσο συγκινήθηκε και η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και χτες έκανε παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ σε ψήφισμα - καταγγελία που απέστειλε, ξεπερνώντας τα όρια και αποδεικνύοντας ότι ο πραγματικός στόχος είναι να λασπωθεί η αγωνιστική δημοτική αρχή και ο κομμουνιστής δήμαρχος, αναφέρει ότι ο Στ. Μπενετάτος «αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς καταστολής (αστυνομία, ασφαλίτες κλπ.) με μοναδικό σκοπό να τρομοκρατήσει και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων στη Νίκαια»! Τέτοιο γεγονός βέβαια υπήρξε μόνο στη φαντασία της πλειοψηφίας η οποία να σημειωθεί ότι εκτός όλων των άλλων που στρώνουν το δρόμο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, έχει «χειροκροτήσει» ακόμα και τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις!

Επιπλέον, αυτή η πλειοψηφία δεν έχει βγάλει «κιχ» για τη «σφαγή» σε βάρος των εργαζομένων που γίνεται στους υπόλοιπους δήμους του Πειραιά. Για παράδειγμα πριν λίγες μέρες στο δήμο Δραπετσώνας απολύθηκαν 9 εργαζόμενοι, στο δήμο Περάματος διώκονται οι εργαζόμενοι των οποίων έληξαν οι συμβάσεις και είναι και απλήρωτοι, στο δήμο Ρέντη δουλεύουν ανασφάλιστοι στη δημοτική Επιχείρηση, στο δήμο Πειραιά συμβασιούχοι, μειωμένο προσωπικό, και όλα αυτά είναι μόνο ένα απλό δείγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ