ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΔΚΕ
«Πλάτες» σε κυβέρνηση και φορομπηχτική πολιτική

Συγκέντρωση εργαζομένων στο χώρο όπου γινόταν η συνεδρίαση στη Λάρισα. Παρέμβαση του εκπροσώπου της ΔΑΣ, Χρήστου Τέγου

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων
ΛΑΡΙΣΑ.--

Το αλισβερίσι της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ με την κυβέρνηση αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στην ΤΑ κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, Χρήστος Τέγος, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που έγινε στη Λάρισα. Ο Χρ. Τέγος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Ενωση διά του προέδρου της εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, τη στιγμή που:

  • Αναφορικά με τα 250 εκατ. για το 2008, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα υλοποιήσει κάτι που έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί, σύμφωνα με τις δικές της δεσμεύσεις.
  • Σε ό,τι αφορά στα παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών, σε πραγματικές τιμές θα αποδοθούν - όταν αποδοθούν - πολύ λιγότερα χρήματα από τα πραγματικώς παρακρατηθέντα αλλά ακόμη και από αυτά που η ίδια η κυβέρνηση είχε υπολογίσει ως παρακρατηθέντα.
  • Η απόδοση του 90% από τα τέλη κυκλοφορίας σημαίνει τη συμμετοχή της ΤΑ στη φοροληστεία του εργαζόμενου λαού.

«Αποδεικνύεται - τόνισε ο Χρ. Τέγος - ότι η μέχρι σήμερα πολιτική που υιοθέτησαν τα αιρετά όργανα της ΤΑ όχι μόνο δεν ανέτρεψε την κατάσταση στα οικονομικά των δήμων και κοινοτήτων, αλλά με την ουσιαστική συμφωνία τους με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στην περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ. Με την πολιτική τους, τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση αποτελούν σήμερα ελάχιστο ποσοστό των εσόδων στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, ενώ αντίθετα μεγαλώνει συνεχώς όλο και περισσότερο η αφαίμαξη των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ από φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις, που συνεχώς αυξάνονται, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημά τους».

Ο Χρ. Τέγος αναφέρθηκε επίσης και στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, τονίζοντας ότι εντείνει τη φοροεπιδρομή σε βάρος του εργαζόμενου λαού και με τη συνδρομή των αιρετών οργάνων της ΤΑ, ενώ με το πρόσχημα της διαφάνειας και του ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ (Α΄ και Β΄ Βαθμού) επιχειρεί τη δραστική περικοπή των όποιων κονδυλίων δίνονται για κοινωνική πολιτική.

Συγκέντρωση εργαζομένων

Εξω από το Δημαρχείο της Λάρισας, όπου γινόταν η συνεδρίαση, είχε συγκεντρωθεί πλήθος εργαζομένων στους δήμους της περιοχής - με ξεχωριστή την παρουσία των εργαζομένων στις προνοιακές δομές - οι οποίοι διεκδικούσαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Επίσης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι ο «Καποδίστριας II» μετατρέπει τους ΟΤΑ σε επιχειρήσεις, ξηλώνει τα εργασιακά δικαιώματα, εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους - αναφέρει η ανακοίνωση - να αγωνιστούν για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά λαϊκή, που θα προσφέρει σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες, που θα επιχορηγείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με εργαζόμενους με σταθερή - μόνιμη σχέση εργασίας».

  • Στην ουσία οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού συμφώνησαν και σε αυτή τη συνεδρίαση στα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν (οικονομικά, φορολογικός νόμος, «Καποδίστριας 2»). Αργά χτες βράδυ όταν η παράταξη της ΝΔ ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία, για εσωτερική συζήτηση του θέματος της νέας διοικητικής ματαρρύθμισης, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ σε μια θεατρινίστικη ενέργεια αποχώρησε από τη σύσκεψη ενώ η παράταξη του Συνασπισμού δήλωσε αποχή. Τελικά η ψηφοφορία έγινε και πέρασε με τις ψήφους της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
Φωτιά στο Κιλκίς

Μαινόταν και χτες φωτιά σε δύσβατη περιοχή στο όρος Μπέλες, στο νομό Κιλκίς. Στην περιοχή επενέβαιναν 45 πυροσβέστες, ενώ στη διάρκεια της μέρας επιχείρησαν και εναέρια μέσα.

Σε ύφεση βρισκόταν η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή «Κίτκα» στο δημοτικό διαμέρισμα Προμάχων στην Αριδαία Πέλλας. Στην περιοχή επιχείρησαν 14 οχήματα της Πυροσβεστικής με 45 άτομα. Εξήντα στρέμματα χορτολιβαδικής και σαράντα στρέμματα δασικής έκτασης έχει αποτεφρώσει φωτιά που βρισκόταν σε μερικό έλεγχο, στο δημοτικό διαμέρισμα Γαλατινής, του Δήμου Ασκίου στην Κοζάνη.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχε δύναμη της Πυροσβεστικής με επτά οχήματα και δώδεκα άτομα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων. Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί πυρκαγιά σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στο Ανω Γραμματικό του Δήμου Βεγορίτιδας στην Πέλλα.

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΠΕΚΑΜ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), καθώς δεν υπήρξε απαρτία στις 10/9, αποφάσισε ομόφωνα και πραγματοποιείται, οριστικά, εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών της, την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008 και ώρα 5 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών «Ναπολέων Σουκατζίδης» (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέματα:

Εκλογή Προέδρου ΓΣ και Γραμματέα πρακτικών. Εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής για τις αρχαιρεσίες. Απολογισμός Δράσης ΔΣ και προγραμματισμός για τη νέα περίοδο. Οικονομικός Απολογισμός, Προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Εγκριση Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, Προγραμματισμού Δράσης και Προϋπολογισμού για το νέο έτος.

Οι Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθούν σε χρόνο και τόπο που θα αποφασίσει η Εφορευτική και θα γνωστοποιήσει έγκαιρα.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Σύσκεψη για το νερό

Σύσκεψη για το οξυμένο πρόβλημα του νερού, πραγματοποιεί σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Αργολίδας, με σκοπό την οργάνωση αγωνιστικής κινητοποίησης τις επόμενες μέρες. «Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της ΝΑΣ. Το σύνολο του νομού, άλλωστε, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, τόσο σε πόσιμο όσο και ποτιστικό νερό. Ωστόσο, σημειώνεται, η συντήρηση και αναβάθμιση του έργου στον Ανάβαλο - το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60 και έκτοτε έμεινε ασυντήρητο - θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών του νομού.

«Γιατί - τονίζεται στην ανακοίνωση - νερό υπάρχει και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νομού μας, αλλά και άλλων επίσης περιοχών, όσον αφορά την άρδευση και την ύδρευση. Ομως, αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, ή, διαφορετικά, υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που υπηρετούν πιστά την ΕΕ και τις επιλογές της».

Σύσκεψη για την προστασία της Πάρνηθας

«Ούτε σπιθαμή της Πάρνηθας για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Το δάσος είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει να διαφυλαχτεί από τα συμφέροντα των αρπακτικών». Με το σύνθημα αυτό και με δεδομένο ότι κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος των κατοίκων της Αττικής, η «Επιτροπή για την Προστασία της Πάρνηθας», που συγκροτήθηκε από στελέχη μαζικών, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων των όμορων δήμων της Πάρνηθας, καλούν σε σύσκεψη αύριο Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στο δημαρχείο Μενιδίου, με στόχο τη διεύρυνση και το συντονισμό δράσης.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ταχύτατη έγκριση από το ΣτΕ του τροποποιημένου Προεδρικού Διατάγματος για την Πάρνηθα, προκειμένου να περάσουν τα σχέδια εμπορευματοποίησης του ορεινού όγκου και να ανοίξει ο δρόμος της τσιμεντοποίησης και συγκεκριμένα: Με την ίδρυση Τεχνολογικού Βιομηχανικού Πάρκου, τη δημιουργία κατασκηνώσεων και τη συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης του κτήματος Τατοΐου.

«Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο θα είναι αργά», σημειώνει στο σχετικό κάλεσμα η Επιτροπή και καλεί «κάθε φορέα, σύλλογο, τη νεολαία και κάθε πολίτη του Λεκανοπεδίου, που αισθάνεται ότι βλάπτεται από την αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και της υγείας του, να αντιδράσει συνολικά σ' αυτήν την πολιτική».

Ηταν λάθος...

Ολοκληρώθηκε χτες η εξέταση DNA του 8χρονου κοριτσιού από την Κω, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ενδεχομένως να επρόκειτο για τη μικρή Ντενίζ Πιπιτόνε, που είχε εξαφανιστεί το 2004 στη Σικελία. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, η εξέταση του γενετικού υλικού έδειξε ότι υπάρχει κληρονομική συμβατότητα ανάμεσα στο κορίτσι και στην Αλβανή τσιγγάνα που το συνόδευε. Πρόκειται, δηλαδή, για μάνα και κόρη. Μετά τη νέα τροπή, που πήρε η υπόθεση, θα αποσυρθεί το κατηγορητήριο για την 29χρονη αλλοδαπή, στην οποία είχε ασκηθεί δίωξη για αρπαγή ανηλίκου.

Κινητοποιήθηκε λοιπόν ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι η γυναίκα ήταν η μάνα του παιδιού. Στο μεταξύ βέβαια, η μάνα ήταν κρατούμενη και ανακρίθηκε και το κοριτσάκι τη ζητούσε. Απ' ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε την ατυχία, όπως και άλλοι μετανάστες στη χώρα μας, να μην έχει τα απαραίτητα χαρτιά για να τα δείξει στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν και να αποδείξει ότι είναι η μάνα του παιδιού και το παιδί είχε την ατυχία να ζήσει μια εφιαλτική κατάσταση. Μόνο που για τα χαρτιά που «έλειπαν» από τη μητέρα ευθύνη έχει η ελληνική κυβέρνηση που δεν τα δίνει σε χιλιάδες μετανάστες, υλοποιώντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Αλίμονο λοιπόν, μη σου τύχει να είσαι μετανάστης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ