ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Κόντρα «Δικεφάλων»

Το αυριανό ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα. Οι «δικέφαλοι» θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Τούμπα και τόσο ο Γιώργος Δώνης όσο και ο Φερνάντο Σάντος είναι αισιόδοξοι ότι θα πάρουν ο καθένας για την ομάδα του το θετικό αποτέλεσμα.

Η αυλαία της αγωνιστικής ξεκινάει σήμερα με 4 αναμετρήσεις. Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην Ξάνθη κόντρα στη Σκόντα όμως τα ευχάριστα για τον Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ότι θα έχει στη διάθεσή του τον Λουτσιάνο Γκαλέτι που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Ο Παναθηναϊκός, μετά την ήττα της πρεμιέρας από την ΑΕΚ, θέλει τους βαθμούς της νίκης στο ΟΑΚΑ απέναντι στο νεοφώτιστο Πανθρακικό. Το πρόγραμμα κλείνουν τα ματς Ηρακλή-ΟΦΗ και Πανσερραϊκού-Πανιωνίου.

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με άλλα τρία παιχνίδια. Στη Λιβαδειά η τοπική ομάδα θα φιλοξενήσει τον Θρασύβουλο, ο Αστέρας Τρίπολης τη Λάρισα και ο Εργοτέλης στην Κρήτη τον Αρη.

ΣΗΜΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΦΗ (16:45/NOVA) SKODA ΞΑΝΘΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (16:45/NET) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (19:00/NET) ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (21:15/Alpha).

ΑΥΡΙΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 17:00, ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ (19:00/NET), ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΑΡΗΣ (19:00/NOVA ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (21:15/NOVA).

  • Στην πρεμιέρα της Β' Εθνικής το πρόγραμμα είναι: Καβάλα - Κέρκυρα (σήμερα), Αναγέννηση Καρδίτσας - Αγροτικός Αστέρας, Εθνικός - Ιωνικός, Ατρόμητος - Βέροια, Καστοριά - Καλλιθέα, Εθνικός Αστέρας - Καλαμαριά, Γιάννενα - Ηλυσιακός, Καλαμάτα - Διαγόρας, Πιερικός - Ολυμπιακός Βόλου.
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
«Ασημένια» μέρα

Το τέταρτο μετάλλιό του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου πανηγύρισε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης. Ο Ελληνας κολυμβητής κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον τελικό των 200μ. μεικτής ατομικής της κατηγορίας SM13 με χρόνο 2:16.95. Το χρυσό κατέκτησε ο Ουκρανός Ολέκσι Φεντίνα, ο οποίος με επίδοση 2:13.84 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο κατείχε ο ίδιος (2:16.32). Το χάλκινο κρέμασε στο στήθος του ο Ντμίτρο Αλεξέγιεφ (Ουκρανία, 2:17.13).

Αλλο ένα ασημένιο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αυτή τη φορά από την Αλεξάνδρα Δημόγλου, η οποία τερμάτισε δεύτερη στον τελικό των 400μ. γυναικών Τ13, με χρόνο 56.09. Το χρυσό πήρε η Μαροκινή Σανά Μπενχαμά με 55.56 και το χάλκινο η Γαλλίδα Ναντενίν Κεϊτά με 56.28.

Η Ανθή Καραγιάννη συνεχίζει και στο Πεκίνο να προσφέρει μετάλλια στην Ελλάδα. Στην Αθήνα το 2004 είχε κατακτήσει τρία ασημένια και τώρα, στους Παραολυμπιακούς του 2008, κατέκτησε άλλο ένα, ιδίου χρώματος. Η 27χρονη Ελληνίδα αθλήτρια κατατάχτηκε δεύτερη στον τελικό του μήκους γυναικών F13 με άλμα 5,63 μέτρα, μόλις πέντε εκατοστά κάτω από τη Νοτιοαφρικανή Ιλσε Χέιζ, η οποία κατέκτησε το χρυσό με 5,68 μέτρα, και ένα εκατοστό πάνω από την Ουκρανή Σβετλάνα Γκορμπένκο, που κατέκτησε το χάλκινο με 5,62 μέτρα.

Στην 4η θέση της γενικής κατάταξης παρέμεινε το ελληνικό πλήρωμα στην κατηγορία του τριθέσιου σκάφους Sonar της ιστιοπλοΐας των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Οι Βασίλης Χριστοφόρου, Θόδωρος Αλεξάς και Νίκος Πατεράκης τερμάτισαν 4οι στην 7η ιστιοδρομία, 9οι στην 8η ιστιοδρομία, 2οι στην 9η ιστιοδρομία κι έτσι έχουν 27 βαθμούς ποινής. Προηγείται το πλήρωμα από τη Γαλλία με 21 β.π. και ακολουθούν τα πληρώματα της Αυστραλίας με 24 β.π. και της Γερμανίας με 26 β.π.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Το ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» τεύχος 139

(Ιούλης - Αύγουστος - Σεπτέμβρης 2008)

Αφιέρωμα: 90 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

-- Αν. Γκίκα: 90 χρόνια πρωτοπόρα θεωρία και πράξη.

-- Εκδηλώσεις ΚΚΕ - ΚΝΕ για την Αντίσταση και το ΔΣΕ.

Αρθρα - Μελέτες:

-- Τ. Λουγγή: Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ο Ιμπεριαλισμός, τότε και σήμερα.

-- Α. Ξένου - Βενάρδου: Χάρης Σακελλαρίου - δάσκαλος της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Επέτειοι:

-- Ηλέκτρα Αποστόλου - 64 χρόνια από τη μαρτυρική θυσία της.

-- Πεσόντες στο συλλαλητήριο κατά των Βουλγάρων φασιστών(22/7/43).

-- Μπλόκο Γερμανοτσολιάδων στην Αμαλιάδα (20/7/1944).

Οι θέσεις μας:

-- 3ο Συνέδριο ΠΠΣΑ - ΔΣΕ.

-- Η ίδρυση της ΠΕΑΕΑ.

-- Μουσείο αποχρωματισμού της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Σελίδες από το ΔΣΕ:

-- Η Πολιτική δουλειά σε σχολή στελεχών.

-- Τελευταίες μάχες Ταξιαρχίας Αξιωματικών του ΣΑΓΑ (Γράμμος Αύγουστος 1949).

-- Ομάδα του ΔΣΕ στο Βόλο.

-- Μνήμες από τη Σχολή του ΓΑ και μάχες.

Αναμνήσεις - Χρονικά:

-- Γιούρα, το νησί του «διαβόλου».

-- Μια ματωμένη σελίδα. Στρατιωτικές Φυλακές Βουλιαγμένης.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή διοίκησης της Μεγαλόπολης (8/9/1944).

-- Το 13ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Αλλες στήλες: Ηρωες - Μάρτυρες, Βιβλιοπαρουσίαση, Λογοτεχνία, Αγωνιστές που έφυγαν, Προσφορές, Ρεπορτάζ κλπ.

Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» διατίθεται:

  • Στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλ: 210.8222.952, Φαξ: 210.8834.093).
  • Στα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Μ. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Οι συγγενείς κατονομάζουν τον δράστη

Ως δράστη έναν από τους 27 κατηγορούμενους κατονόμασαν χτες ο πατέρας και ο αδελφός του δολοφονηθέντος Μιχ. Φιλόπουλου στα επεισόδια της 29ης του Μάρτη 2007 στη λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία. Ο Α. Φιλόπουλος, πατέρας, και ο Χρ. Φιλόπουλος, αδελφός του 25χρονου δολοφονηθέντος οπαδού του Παναθηναϊκού, κατέθεσαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι έμαθαν πως επτά από τους κατηγορούμενους συμμετείχαν στα επεισόδια και μάλιστα ένας από αυτούς «καμάρωνε πως σκότωσε τον Μιχάλη»!

Ο Α. Φιλόπουλος ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος, τον οποίο υπέδειξε, ήταν ο μόνος που γνώριζε τον γιο του και ότι το θύμα τη μέρα των επεισοδίων δε φορούσε τίποτα που να προδίδει πως ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού.

Επίσης, ο Χρ. Φιλόπουλος, αδερφός του θύματος, κατέθεσε ότι άκουσε πως γύρω στους 500 οπαδούς του Ολυμπιακού είχαν πάει στη λεωφόρο Λαυρίου προετοιμασμένοι για να προκαλέσουν επεισόδια με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι θα πήγαιναν να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλεϊ γυναικών.

Στο μεταξύ, από χτες στη διάθεση του δικαστηρίου βρίσκονται τα αποτελέσματα πραγματογνωμοσύνης του Εγκληματικού Τμήματος της Ασφάλειας, που έγινε με βάση βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο κατά τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Οπως υποστήριξε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θ. Σοφός, μια από τις φωνές που ακούγονται στο βίντεο ταυτοποιήθηκε με τη φωνή ενός από τους κατηγορούμενους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Κατέθεσε ο Κυριακού

Για μιάμισι ώρα κατέθετε χτες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Σιμιτζόγλου που ερευνά την υπόθεση ντόπινγκ των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μ. Κυριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Κυριακού φέρεται να κατέθεσε ότι οι δύο αθλητές Φ. Χαλκιά και Τ. Γκούσης αποκλείεται να μη γνώριζαν για τις ουσίες που έπαιρναν. Αντίθετα, για τον προπονητή Γ. Παναγιωτόπουλο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν επιφυλακτικός καταθέτοντας ότι δεν ξέρει αν γνώριζε για τις ουσίες των αθλητών.

Εξερχόμενος από το γραφείο του εισαγγελέα ο Μ. Κυριακού δήλωσε ότι κατέθεσε όσα γνώριζε για την υπόθεση ντόπινγκ, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο, για το οποίο είπε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό, προσθέτοντας ότι το ντόπινγκ δε θέλει ποινή, αλλά παιδεία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να περάσουν από το γραφείο του εισαγγελέα για να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, οι δύο αθλητές Φ. Χαλκιά και Τ. Γκούσης, καθώς και ο προπονητής τους Γ. Παναγιωτόπουλος.

Λύση από την... Ιερά Εξέταση

Τα τελευταία χρόνια το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ιταλίας, το περίφημο Καμπιονάτο, έχει υποστεί ουκ ολίγα χτυπήματα. Από τη μια, τα σκάνδαλα στημένων παιχνιδιών με τη Μαφία και τους μεγαλοπαράγοντες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και, από την άλλη, τα φαινόμενα βίας που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Ολα αυτά βέβαια είναι τα αποτελέσματα της άκρατης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, όπου αυτοσκοπός είναι η απόκτηση του κέρδος με νόμιμο και παράνομο τρόπο. Παράλληλα, στον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγεται, σημαντικό ρόλο παίζει και η χρησιμοποίηση της μάζας των οπαδών (εγκλωβισμένοι στο επίπεδο του φανατισμού) αφού αποτελούν σημαντικό... όπλο γι' αυτούς που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Παρ' όλα αυτά όμως, οι παράγοντες της ιταλικής Λίγκας, στην προσπάθειά τους να... θολώσουν τα νερά, συνεχίζουν να παρουσιάζουν τη βία ως μεμονωμένο φαινόμενο, έχοντας ως άλλοθί τους τα λεγόμενα μέτρα αντιμετώπισής της. Μάλιστα, χάριν εντυπωσιασμού, δε διστάζουν να προτείνουν και ιδιαίτερα σκληρά μέτρα. Οπως έκανε ο πρόεδρος της Ιταλικής Λίγκας Αντόνιο Ματαρέζε που μίλησε για τη δημιουργία κελιών στα γήπεδα, προκειμένου όποιοι προκαλούν επεισόδια να κλείνονται άμεσα εκεί (και μετά να μεταφέρονται σε κανονική φυλακή).

Απ' ό,τι φαίνεται, οι διοικούντες το ιταλικού ποδοσφαίρου δε διστάζουν να ανατρέξουν στις πρακτικές της... Ιεράς Εξέτασης του Μεσαίωνα προκειμένου έτσι, από τη μια, να σώσουν... την τιμή του προϊόντος τους και, από την άλλη, να κρύψουν τις πραγματικές τους ευθύνες για την όλη κατάσταση....


ΜΠ.ΤΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ