ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Τους προδίδουν τα στοιχεία τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει καθημερινά ο «Ρ» για τις μεγάλες ελλείψεις στα δημόσια νηπιαγωγεία, που σπρώχνουν τα νήπια και τα προνήπια αναγκαστικά στην «αγκαλιά» των ιδιωτών, είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στην προσχολική αγωγή.

Η κυβέρνηση όμως, επιμένει να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα, με τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει συνεχώς αυτή τη βδομάδα ότι δήθεν «η δυνατότητα απορρόφησης των νηπίων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα φτάνει τις 140.000, όταν τα νήπια είναι 110.000»... Με άλλα λόγια, ισχυρίζεται ότι όλα τα νήπια της χώρας μπορούν να φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία και μένουν κι άλλες περίπου 30.000 θέσεις για το 27% των προνηπίων! Ακόμα κι αν τα μαθηματικά της κυβέρνησης ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, θα σήμαινε ότι μένουν εκτός δημόσιας προσχολικής αγωγής περίπου 90.000 προνήπια.

Η κατάσταση όμως είναι πολύ χειρότερη. Και η κυβέρνηση το γνωρίζει. Αλλιώς, ποιος ο λόγος να σχεδιάζει τη δημιουργία 833 νηπιαγωγείων τα επόμενα τέσσερα χρόνια (με βάση τον προγραμματισμό του ΟΣΚ) αν ήδη όλα τα παιδιά χωράνε στα υπάρχοντα δημόσια νηπιαγωγεία;

Η τράπεζα κατέσχεσε τους μισθούς!

Την ώρα που τα μεροκάματα έχουν φτάσει στα επίπεδα της πείνας και οι εργαζόμενοι προσπαθούν όπως κι όπως, να τα βγάλουν πέρα, έχουν από πάνω και τις τράπεζες, που τους παρακρατούν παράνομα τους μισθούς, έχοντας ήδη χρεώσει με δάνεια και πιστωτικές χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά! Δυο καθαρίστριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε σχολεία του Βόλου και του Αλμυρού, που πήγαν να πάρουν τους μισθούς τους από την «Eurobank» (σ.σ. από εκεί πληρώνονται οι καθαρίστριες της Δευτεροβάθμιας) έμειναν τελικά απλήρωτες, αφού η Τράπεζα είχε κρατήσει τους μισθούς τους, επειδή χρωστούσαν! Οι γυναίκες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η μία μάλιστα είναι χήρα και δεν έχει να πληρώσει ούτε το ενοίκιο της...

Οι τράπεζες εδώ και καιρό, όπως φαίνεται, επιχειρούν γιουρούσι ακόμα και στους πενιχρούς μισθούς, με πρόσχημα τα χρωστούμενα, προχωρώντας σε «κατασχέσεις» μισθών, χωρίς μάλιστα να ενημερώνουν το δικαιούχο του λογαριασμού. Για του λόγου το αληθές, όταν η πρόεδρος του σωματείου των καθαριστριών Δέσποινα Κουρτέση, διαμαρτυρήθηκε στην «Eurobank», της είπαν ότι «έτσι λέει το κράτος»! Σωστή η απάντηση. Γιατί πράγματι οι τραπεζίτες, οι μεγαλοβιομήχανοι και τα κόμματά τους είναι το κράτος που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα, νομιμοποιώντας άτυπα ακόμα και την τυπικά παράνομη κλοπή των μισθών από λογαριασμούς των δικαιούχων. Και αυτό το κράτος, αυτή η εξουσία των μονοπωλίων, δεν παίρνει από διορθώσεις. Θέλει ανατροπή.

Η αιχμή του δόρατος...

Την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα της έναρξης της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης γιατί είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ο πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Γιώργος Φωτεινόπουλος επισκέφτηκε τη Ρόδο. Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ και απαντώντας στο ερώτημα για την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης υποστήριξε ότι υπάρχει «έλλειψη πόρων από τα αρμόδια Υπουργεία», για να υπογραμμίσει ταυτόχρονα ότι «η πρόληψη αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών».

«Η παραπάνω δήλωση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ είναι τουλάχιστον εμπαιγμός», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο τοπικό Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος», θέτοντας ταυτόχρονα δύο καυτά ερωτήματα: «Πώς είναι δυνατό το υπουργείο Υγείας να εξοικονομεί πόρους για την ίδρυση νέων προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων, που ο προϋπολογισμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν των Κέντρων Πρόληψης;» είναι το πρώτο ερώτημα και το δεύτερο: «Μήπως, τελικά, το κράτος προωθεί την εξάρτηση, ενώ παράλληλα απαξιώνει την Πρόληψη (την αιχμή του δόρατος...);».

Και δεν έχουν καθόλου άδικο οι εργαζόμενοι, που ζουν και την απαξίωση της πρόληψης, αλλά και την ταλαιπωρία της απλήρωτης εργασίας.

Ανθυγιεινές αποφάσεις

Αλλη μια απόδειξη της σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ αποτελεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυμπακίου (ΠΑΣΟΚ) του Νομού Ηρακλείου να αγοράσει πανάκριβο οικόπεδο για την κατασκευή πολυδύναμου Ιατρείου προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Κι αυτό ενώ, εξαρχής, το ήδη υπάρχον περιφερειακό ιατρείο είχε προβλεφτεί να λειτουργεί σαν πολυδύναμο αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σήμερα. Ο δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ) ωστόσο, αντί να διεκδικήσει να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση η παραπάνω απόφαση, καλεί τους δημότες να ξαναπληρώσουν... Μ' αυτόν τον τρόπο, βεβαίως, ο δήμαρχος Τυμπακίου βάζει πλάτη να περάσει αυτή η πολιτική στο όνομα της κάλυψης των αναγκών των δημοτών του, φεσώνοντας τους δημότες με την αγορά συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων έναντι 22 χιλιάδων ευρώ το στρέμμα. Χεράκι χεράκι, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υλοποιούν και εφαρμόζουν την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας.


Ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις...

ΔΕΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑΜΕ και τόσο από την αποκάλυψη της εφημερίδας «Γκάρντιαν» για το «ελεύθερο» που έδωσε ο Τζορτζ Μπους στους Αμερικανούς κομάντος να κάνουν επιχειρήσεις στο Πακιστάν.

Θα μας έκανε μάλλον μεγαλύτερη εντύπωση, αν μαθαίναμε για μια χώρα «σύμμαχο» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπου οι Αμερικανοί δεν κάνουν όποιες επιχειρήσεις θέλουν, όποτε θέλουν.

Φυσικά, η Ελλάδα δεν εξαιρείται του κανόνα αυτού. Το αντίθετο μάλιστα θα λέγαμε και τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν.

Την υπόθεση με τις απαγωγές των Πακιστανών τη θυμάστε, τα περί παρακολουθήσεων τηλεφώνων είναι επίσης γνωστά, ενώ παντελώς άγνωστο παραμένει επί 10ετίες τι κάνουν οι Αμερικανοί στους χώρους των βάσεών τους.

Το κακό με αυτές τις ιστορίες δεν είναι τόσο αυτά που μαθαίνουμε, όσο αυτά που ...δε μαθαίνουμε και ίσως να μη μάθουμε ποτέ.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΤΙ κάνει τον Γιώργο Αλογοσκούφη να πιστεύει πως όταν μας λέει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της διεθνούς κρίσης, θα συμπαθήσουμε περισσότερο τα μέτρα του...

Αλλωστε, όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν κι αυτές τον ...Αλογοσκούφη τους με ό,τι αυτό σημαίνει. Δηλαδή ανεργία, φτώχεια, λιτότητα κλπ.

Επίσης στις ίδιες πολιτικές αρχές «πατάνε» οι αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται κι εκεί, με πρώτες και καλύτερες τις λεγόμενες πολιτικές ...θαύματα, όπως αυτή της Ιρλανδίας.

Λυπούμαστε, αλλά πρέπει να πληροφορήσουμε τον υπουργό Οικονομίας πως δεν το βρίσκουμε καθόλου παρήγορο το να ...συμπάσχουμε με άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Ούτε, επίσης, θεωρούμε τη λογική που θέλει την πλουτοκρατία να κερδίζει με απίστευτους ρυθμούς σε βάρος των εργαζομένων μονόδρομο, επειδή συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Αλλωστε, το πόσο συμπαθούν οι Ευρωπαίοι τα «ευρωσυντάγματα» και τις διάφορες «ολοκληρώσεις» που προωθεί η Κομισιόν έχει φανεί πολύ καλά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Να απελευθερωθούν τώρα οι «5»

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών είναι από τις ιδιαίτερα αποκαλυπτικές όσον αφορά τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και το μέγεθος της υποκρισίας γύρω από το λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οι πέντε Κουβανοί πατριώτες Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονζάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Χεράρδο Ερνάντες και Ρενέ Γκονζάλες, βρίσκονται εδώ και 10 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Και ποιο ήταν το αδίκημά τους; Το γεγονός ότι διείσδυσαν σε αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ και ανακάλυψαν και στη συνέχεια αποκάλυψαν στις κουβανικές αρχές τα επιθετικά τους σχέδια, που στόχο είχαν να πλήξουν την Κούβα και το λαό της. Θα περίμενε κανείς πως τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση της Κούβας στο FBI θα ήταν αρκετά για να δώσει η αμερικανική κυβέρνηση ένα τέλος στις εγκληματικές αυτές οργανώσεις, που μεταξύ άλλων εκπαιδεύονται στρατιωτικά.

Ωστόσο, ακριβώς το αντίθετο συνέβη. Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές ρίχτηκαν σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας, με πολύμηνη παραμονή στην απομόνωση, με παραβίαση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η άρνηση έκδοσης βίζας στις συζύγους δύο εκ των «5».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιλέγει, ωστόσο, να αφήσει ελεύθερο τον πασίγνωστο εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, στο... βιογραφικό του οποίου συγκαταλέγονται σειρά επιθετικές πράξεις ενάντια στην Κούβα, μεταξύ των οποίων και το σχεδιασμό της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους το 1976, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβατών του, αλλά και την απόπειρα δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου το 2000 στον Παναμά.

Εντατική και μαζική ήταν η δραστηριοποίηση του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα και τους «5» όλα αυτά τα χρόνια για να βγει στο φως η συγκεκριμένη υπόθεση και να υπάρξει μια παραπέρα κινητοποίηση όλων των προοδευτικών ανθρώπων. Σειρά από Επιτροπές Αλληλεγγύης - και στην Ελλάδα - έχουν συγκροτηθεί για να απαιτήσουν την άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών και την επιστροφή τους στην πατρίδα και στις οικογένειές τους.

Η υπόθεση των «5» αφορά καθαρά πολιτικές επιλογές και επιδιώξεις και δεν είναι απλά μια δικαστική υπόθεση. Αποτελεί μια προσπάθεια «τιμωρίας» της Κούβας και του περήφανου λαού της που αντιστέκεται καθημερινά στον Αμερικάνο ιμπεριαλιστή γείτονά της, επιλέγοντας μια άλλη μορφή κοινωνίας, τη σοσιαλιστική.

Η υπόθεση των «5» θα πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε προοδευτικού ανθρώπου και απαιτείται ένας ακόμα πιο συντονισμένος αγώνας που στο τέλος θα φέρει την αποφυλάκισή τους. Η Κούβα μάς έχει ανάγκη δίπλα της. Το Νησί της Επανάστασης δείχνει καθημερινά πως υπερασπίζεται με θάρρος και με περηφάνια τις κατακτήσεις του λαού της, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για τον αγώνα των λαών όλου του κόσμου.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ