ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Τιμήθηκε με αγώνα η Πρωτομαγιά!

Μαχητικές και μαζικές ήταν οι ταξικές συγκεντρώσεις, που έγιναν σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου και σε νησιά

Με ταξικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου.

Στην Πάτρα οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών και συμμετείχαν στον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Από διάφορα σημεία της πόλης ξεκίνησαν προσυγκεντρώσεις σωματείων και φορέων, οι οποίες κατέληξαν στην πλατεία Γεωργίου, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση. Από τα συνθήματα και τα πανό των συγκεντρωμένων έβγαινε η απόφασή τους να συνεχίσουν το συντονισμένο αγώνα τους κοντά στα ταξικά σωματεία για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Φώτης Κατσικαρώνης και ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΚΕΑ Αράξου Διονύσης Πλέσσας. Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΣΕ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Ανδρέας Αντωνόπουλος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα, που χρωμάτισαν την Πρωτομαγιά, σημείωσε πως η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε νέα όξυνση των προβλημάτων λόγω της αντιλαϊκής επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης της ΕΕ και της εργοδοσίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη βοήθεια, που δίνουν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις «οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚ Πάτρας», οι οποίες «έχουν επιλέξει να υποτάξουν τους εργαζόμενους στην απάνθρωπη παγκοσμιοποίηση της ΟΝΕ, στην τυραννία των πολυεθνικών και συνειδητά αφοπλίζουν τους εργαζόμενους, με τους κοινωνικούς διαλόγους και τη συναίνεση». Ο ομιλητής πρόσθεσε πως «η γραμμή του εκφυλισμού, της διάλυσης, της ανυποληψίας», στο εργατικό κίνημα «πρέπει να ηττηθεί, να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να αναζωογονηθεί και να ανασυγκροτηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα», με την ολόπλευρη ενίσχυση του Πανεργατικού Μετώπου.

Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν «το δρόμο της αντίστασης, της ταξικής πάλης για την ανατροπή της κυριαρχίας και της εξουσίας των μονοπωλίων», να οικοδομήσουν «την ενότητα όλης της εργατικής τάξης», για «να μπει τέρμα στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για μιαν άλλη λαϊκή εξουσία».

Στη συνέχεια ακολούθησε μια μαχητική πορεία στους δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη αντιστασιακών, που κρεμάστηκαν εκεί από τους κατακτητές τον Μάη του 1944.

Στις άλλες πόλεις

Στην Καλαμάτα πολλοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε στο μνημείο των λιμενεργατών στο λιμάνι της πόλης.

Στο Αίγιο η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών. Στον Πύργο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία με διοργανωτή τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Στην Κόρινθο, οι εργαζόμενοι στήριξαν τη συγκέντρωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στα Περιβολάκια. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Τρίπολη, πολλοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΔΕΗ και συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Βασιλείου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο Αργος, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Πέτρου.

Στη Σπάρτη, η ΚΟ του ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΙΟΝΙΟ

Τη διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, με την κατάργηση των εισφοροδιαφυγών, καθώς και την ένταση της πάλης των εργαζομένων κατά της νέας τάξης και κατά των αμερικανο-ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στην περιοχή μας, είναι μερικά από τα αιτήματα, που έθεσαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κέρκυρας στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης την Κυριακή το πρωί .

Στην Κεφαλονιά, η παγκεφαλονίτικη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, ήταν μαζικότερη και μαχητικότερη από τις προηγούμενες χρονιές. Στη Ζάκυνθο οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και συμμετείχαν μαχητικά στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε.

Πώς (δεν) είδε ο Τύπος την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισης και διαστρέβλωσης της συγκέντρωσης σε διάφορες αστικές εφημερίδες

Κάποιες την αποσιώπησαν. Κάποιες άλλες την υποβάθμισαν. Υπήρξαν, βέβαια, και εκείνες οι εφημερίδες που «είδαν» τη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέσα από το «πρίσμα» της «οργανωτικής διάσπασης», που έσπευσαν να χρεώσουν στο ΠΑΜΕ και την ΕΣΑΚ. Κάτι έπρεπε να γράψουν, αφού στην πράξη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, το πρωινό της Κυριακής η ενότητα ήταν «παρούσα», ενότητα των εργαζομένων στη βάση των προβλημάτων και των αιτημάτων τους.

Στη 44η σελίδα τους φιλοξενούν το ρεπορτάζ για όλες τις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τα χτεσινά «Νέα». Για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αναφέρεται μόνο ο χώρος που έγινε, προς τα πού κινήθηκε η πορεία, ότι κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και ότι η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους σε συστράτευση για την αντιμετώπιση της σχεδιαζόμενης ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος.

«Δυο κουβέντες», φιλοξενεί το «Βήμα», το ρεπορτάζ του οποίου αρχίζει ως εξής: «Ο πολυδιασπασμένος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς άρχισε χτες (σ.σ. προχτές) με τη συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία των εργαζομένων που ακολούθησαν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, το οποίο καλύπτει το χώρο της ΕΣΑΚ (παράταξη του ΚΚΕ) και του ΔΗΚΚΙ».

Στην 61η σελίδα της «Ελευθεροτυπίας» συναντάμε το ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Η 1η πράξη χτες, με αρκετό κόκκινο και μαζικότητα. Σήμερα και αύριο, οι άλλες εκδηλώσεις. "Σπονδυλωτή Πρωτομαγιά"». Το ρεπορτάζ είναι από τα λίγα που - αν και σε περιορισμένο χώρο - επισημαίνουν τη μαζικότητα και τον παλμό της συγκέντρωσης. Περιλαμβάνει, επίσης, στοιχεία για την πορεία, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους.

Στον «Αδέσμευτο Τύπο» του Δ. Ρίζου το ρεπορτάζ χάνεται στην 42η σελίδα. Ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: «Την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων άνοιξε χτες το πρωί η παράταξη του ΚΚΕ, με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης». Χωρίς καμία περιγραφή της συγκέντρωσης παρατίθονται στοιχεία όπως ποιοι παραβρέθηκαν, οι σταθμοί της πορείας κ.ά.

Ενα ολιγόλογο ρεπορτάζ φιλοξενεί ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Κ. Μήτση για τη συγκέντρωση όμως της... Θεσσαλονίκης.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» «είδε» 5.500 εργαζόμενους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σε ένα ρεπορτάζ «στεγνό», όπου αναφέρονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα, και το οποίο αφορά κυρίως τη χτεσινή εκδήλωση της ΔΑΚΕ. Αναφορά κάνει και στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, για την οποία αναφέρει: «Το ΠΑΜΕ, προεξάρχοντος του ΚΚΕ, αλλά και με τη συμμετοχή... Αλβανών συνδικαλιστών, πραγματοποίησε δική του εκδήλωση εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, με πορεία από το λιμάνι στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών». Τα αποσιωπητικά μετά τη λέξη «συμμετοχή» δε γνωρίζουμε αν υποδηλώνουν ειρωνεία.

Η «Βραδυνή» στην 6η σελίδα της φιλοξενεί το - εξαιρετικά μικρό - ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά», στο οποίο σημειώνεται: «Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας καταλήγοντας στην αμερικάνικη πρεσβεία». Ακολουθεί η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

«Δίχασε η Εργατική Πρωτομαγιά», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ του «Εθνους». Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο σημείο από τις ομιλίες που η εφημερίδα προβάλλει είναι η κριτική στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Κατά τα άλλα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι έδωσαν το "παρών" στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

«Η εφετινή Πρωτομαγιά "πράσινο φως" για την οργανωτική διάσπαση», διακηρύσσει η «Εξουσία». Το ρεπορτάζ αφορά κυρίως τα τεκταινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για τη συγκέντρωση της Αθήνας αναφέρεται μόνο ότι «τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς άνοιξε χτες το ΠΑΜΕ με μεγάλη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Κοτζιά και ακολούθησε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία». Αναλυτικότερο είναι το ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Δεν πέρασε η προβοκάτσια

Με ενωτική - ταξική - αγωνιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ναυπάκτου, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών Ναυπακτίας - Δωρίδας, γιόρτασαν οι εργαζόμενοι της περιοχής την εργατική Πρωτομαγιά, παρά τις προσπάθειες της φιλοκυβερνητικής ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου να την προβοκάρει. Στη συγκέντρωση, διαβάστηκε ψήφισμα στα πλαίσια της διακήρυξης του ΠΑΜΕ το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Επίσης, εγκρίθηκε καταγγελία ενάντια στην τακτική της ηγεσίας του ΕΚ να προβοκάρει τη συγκέντρωση προγραμματίζοντας και προπαγανδίζοντας την ίδια μέρα εκδήλωση «ταυτιζόμενη πλήρως με τις ανυπόληπτες και ξεπουλημένες κυβερνητικές και εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που θέλουν τον εκφυλισμό της Πρωτομαγιάς και τη μετατροπή της σε μουσειακή επέτειο».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χ. Κατσιγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στην κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Ναυπακτίας - Δωρίδας, ο οποίος επισήμανε ότι η εργατική τάξη «μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα ενισχύοντας τη συσπείρωση, την ενότητα και την πάλη των εργαζομένων, τη μαζικοποίηση των συνδικάτων και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε ταξική - αγωνιστική κατεύθυνση».

ΛΗΜΝΟΣ
Κάλεσμα αγώνα

Με ταξική αγωνιστική συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας και πορεία στην αγορά της πόλης που κατέληξε στο μνημείο πεσόντων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, γιορτάστηκε στη Λήμνο η εργατική Πρωτομαγιά που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συλλόγων του νησιού. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το Παράρτημα Λήμνου του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εργαζομένων στους ΟΤΑ, στο νοσοκομείο και η ΕΛΜΕ Λήμνου.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Β. Αγάς, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Λήμνου του ΕΚ Μυτιλήνης, η Φ. Φώτου, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ο Γ. Σαββόγλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην κεντρική ομιλία ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κ. Μοδυτινός, κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους και μέσα από ένα πανεργατικό μέτωπο για την ανατροπή της κυβερνητικής αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ