ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες λαού και νεολαίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ΚΚΕ - ΚΝΕ

Η κόκκινη πολιτεία πλημμύρισε νιάτα

Motion Team

Η κόκκινη πολιτεία πλημμύρισε νιάτα
Μία πραγματική λαοθάλασσα πλημμύρισε το μαρτυρικό τόπο του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, στις τριήμερες εκδηλώσεις του 34ου Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις 12-14 Σεπτέμβρη. Πάνω από 30.000 λαού πέρασαν τις πύλες του Φεστιβάλ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, χιλιάδες νέοι θέλησαν να γνωρίσουν την ΚΝΕ με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή από τον εργατόκοσμο των Δυτικών Συνοικιών.

Το Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» άνοιξε τις πύλες του μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, χάρη στην τεράστια δουλειά που κατέβαλαν τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Οπου το παρελθόν ένδοξων αγώνων του Μάη του '36, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού έσμιγε με τους αγώνες του Μάρτη του '99, όταν οι κομμουνιστές πρωτοπόροι σταμάτησαν τα ΝΑΤΟικά τρένα και τανκς συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός μεγάλου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Στο 34ο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναδείχτηκε η ιστορική αξία του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως τόπου - συμβόλου της θυσίας των απλών ανθρώπων για τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της προκοπής και της ειρήνης του λαού μας. Αναδείχτηκε, ωστόσο, και η ξεχωριστή, επίκαιρη σημασία του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, για να μην τσιμεντοποιηθεί, για να μην περάσει με τη μία ή την άλλη μορφή στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα τον εκμεταλλευτούν με κριτήριο το κέρδος.

Στο χώρο του Φεστιβάλ που στήθηκε με πολύ μεράκι, πρωτοτυπία, δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, όλοι, από το μικρό παιδί μέχρι τους απόμαχους της δουλειάς, μπορούσαν να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει. Πολλά ήταν τα νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα που ανέβηκαν στη σκηνή, καλλιτέχνες αφιέρωσαν έργα τους στα 90 χρόνια ΚΚΕ, παίχτηκε θεατρικό έργο του Γ. Ρίτσου, χορευτικά συγκροτήματα σύγχρονου και παραδοσιακού χορού προβλήθηκαν καθώς και τρεις ταινίες αφιερωμένες στα Βαλκάνια, στο Μάη του '36, στην Κούβα. Εκφράστηκε επίσης πολύμορφα η απαίτηση για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με θέματα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στον Καύκασο» με ομιλητές τους Χρ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Β. Παπαγεωργίου, καθηγητή του ΑΠΘ, Αν. Ανανιάδου, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη». Επίσης, «Αθλητισμός και Ντόπινγκ» με ομιλητές τους Γ. Νοττάκη, μέλος της ΝΕ και του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρ. Γκοτζαμανίδη, καθηγητή του ΑΠΘ, και «Το ρεμπέτικο στη Θεσσαλονίκη» με ομιλητές τον τραγουδιστή Αγάθωνα και τον ερευνητή Ηλία Καπετανάκη.

Εγινε μεγάλο αφιέρωμα με στίχους, μουσική και προβολές για τα 90 χρόνια ΚΚΕ από ομάδα της ΚΝΕ. Μεγάλες μουσικές συναυλίες με γνωστούς τραγουδιστές και συγκροτήματα διασκέδασαν τους επισκέπτες του. Αλλά αυτό που πραγματικά ξεχώρισε φέτος ήταν η μαζική συμμετοχή χιλιάδων νέων ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο πολιτιστικό - πολιτικό κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορία αγώνων, θυσίας και προοπτικής

Motion Team

Ενενήντα χρόνια ΚΚΕ. Μία διαδρομή που βιώσαμε μέσα από την πολύμορφη αφήγηση της ΚΝΕ, με λόγο ποιητικό, μουσική, εικόνες και τραγούδια στην Κεντρική Σκηνή. Από τη Φεντερασιόν, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, και την ίδρυση του ΣΕΚΕ, του μετέπειτα ΚΚΕ, ως το Μάη του '36. Και αργότερα από την ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, τον Εμφύλιο και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας ως τις διώξεις του μετεμφυλιακού καθεστώτος και τη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Ακολουθούν η ΕΔΑ, η αντιδικτατορική πάλη και η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου ως τις ανατροπές και την ανασυγκρότηση του Κόμματος. Σήμερα η ρεαλιστική και μόνη εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό.

Ενενήντα χρόνια ΚΚΕ. Μέσα από ένα μνημειακής μορφής περίπτερο, όπου η εξύψωση των 90 χρόνων δράσης του Κόμματος αποδίδεται με δύο τρίγωνα, των οποίων οι νοητές προεκτάσεις κορυφώνονται προς τα πάνω και καταλήγουν σε ένα λαμπερό σφυροδρέπανο, σε ψηλό πύργο. Στη βάση του πύργου εκτέθηκαν αντικείμενα σε προθήκες, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την παρακαταθήκη που κουβαλάει το ΚΚΕ στην 90χρονη πορεία του. Το σφυροδρέπανο στην κορυφή των τριγώνων, μικρό στις διαστάσεις, «αποσπάται» από το σύνολο και προβάλλεται σε μεγέθυνση στο βάθος, δίπλα στην κεντρική σκηνή, με ένα μεγαλύτερο σφυροδρέπανο - σύμβολο. Η έμπνευση και η κατασκευή του περιπτέρου των 90χρονων ανήκει στους Σωτήρη Αβραμόπουλο, πολιτικό μηχανικό, Στέφανο Τικέλη, πολιτικό μηχανικό, και Νίκο Παναγιωτίδη, αρχιτέκτονα. Είναι ένα πάντρεμα του μνημείου στο «Treptower Park», του νεκροταφείου του Κόκκινου Στρατού με 80.000 νεκρούς στρατιώτες, που έπεσαν το 1945 για την κατάληψη του Βερολίνου και βρίσκεται στο Βερολίνο, και του μνημείου με το σφυροδρέπανο, που βρίσκεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Χιλιάδες επισκεπτών στάθηκαν στα «χνάρια» του αγώνα στις προθήκες

Motion Team

Χιλιάδες επισκεπτών στάθηκαν στα «χνάρια» του αγώνα στις προθήκες
Ενενήντα χρόνια ΚΚΕ. Στις φροντισμένες προθήκες της απέριττης κατασκευής των 90χρονων, εκθέματα, που κρατούν μέσα τους μια ολόκληρη ιστορία. Οπως, λάφυρα από ΝΑΤΟικά άρματα από τον πόλεμο του 1999, θραύσματα από όπλα και οβίδες των μαχητών του ΔΣΕ στο Γράμμο και το Βίτσι, αντικείμενα μαχητών του ΔΣΕ από το Τσάρνο του Γράμμου. Η εφημερίδα που μιλάει για τη «Δίκη της ΟΠΛΑ», φύλλο της 15ης Σεπτέμβρη του 1947, όπου 52 κομμουνιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο, 7 φυλακίστηκαν ισόβια, 8 αθωώθηκαν. Τεύχη της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης από το 1932, φύλλα του «Ριζοσπάστη» από το 1936 και το Μάη του '36! Φέιγ βολάν, προκηρύξεις, σπάνιες εκδόσεις, συλλογές.

Χαιρετισμοί από κόμματα των Βαλκανίων

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ απηύθυναν εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στη Βαλκανική Συνάντηση που έγινε το Σάββατο 13 του Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, οι Αλεξάντερ Παούνοφ, από το ΚΚ Βουλγαρίας, Βασίλι Κολάροφ, από το Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, Βλαντιμίρ Καπουράλιν, από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Μπράνκο Κιτάνοβιτς, από το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, και Μεμέτ Οζέρ, από το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (EMEP).

Πραγματική ψυχαγωγία

Πολλές χιλιάδες νέοι παρακολούθησαν με πάθος και ένταση τις μουσικές συναυλίες του 34ου Φεστιβάλ. Ψυχαγωγήθηκαν πραγματικά. Στην Κεντρική Σκηνή την Παρασκευή εμφανίστηκαν οι αγαπημένοι καλλιτέχνες Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θαλασσινός και Γιώτα Νέγκα. Το Σάββατο την ατμόσφαιρα ηλέκτρισαν οι αδελφοί Παρατσινάκη και οι Χρήστος Θηβαίος, Σάκης Μπουλάς και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που στη σκηνή ξεσηκώνει τη νεολαία με τα λόγια του: «Φέρτε Στρατόπεδα να γίνονται Φεστιβάλ. Φέρτε κι άλλα!», «Τι έγινε; Γιατί γίναμε διπλάσιοι ξαφνικά; Και πού είσαι ακόμα!», «Να καούν τα λογιστήρια, να καούν τα χρηματιστήρια, να καούν τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!». Την Κυριακή τη σκυτάλη πήραν η Ηροντίνα Καρντάλη, ο Δ. Νικολούδης και η Α. Τατσιούλη, ενώ τη γιορτή έκλεισε ο Φίλιππος Πλιάτσικας, με παλιά και νέα τραγούδια. Στη Λαϊκή Σκηνή κάθε μέρα τα τραπέζια είναι γεμάτα από λαϊκές οικογένειες, εργατόκοσμο, νεολαία. Πολλοί από αυτούς σηκώνονται και χορεύουν, τραγουδούν. Με ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα, με τον Β. Κασούρα, τους Παλιούς Διαβάτες, την Σ. Λεωνάρδου, τον Π. Φουρτούνα, με παραδοσιακή μουσική, ποντιακά, θρακιώτικα με τον Κ. Δοϊτσίδη. Στη Νεανική Σκηνή οι ροκ συναυλίες συγκεντρώνουν καθημερινά πολλούς νέους, για νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Motion Team

Motion Team

Motion Team

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανανεώνουμε το ραντεβού στους αγώνες

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ χαιρετίζουν τα εκατοντάδες μέλη, φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ που έστησαν και λειτούργησαν την κόκκινη πολιτεία.

Χαιρετίζουμε τις πάνω από 30.000 νέους, εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης που μετέτρεψαν το χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε μια απέραντη κόκκινη λαοθάλασσα.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της πόλης και του νομού μας στους καθημερινούς, μικρούς και μεγάλους αγώνες για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης

Στο χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για τη σχέση Τέχνης και εργατικής τάξης με σημείο αναφοράς το Μάη του '36, φιλοξενήθηκε έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής αφιερωμένη στα 90 χρόνια ΚΚΕ, και έκθεση Σοβιετικής Αφίσας. Η συζήτηση, με θέμα την επιρροή που άσκησε στην Τέχνη ο εργατικός αγώνας του Μάη του 36, επικεντρώθηκε στο έργο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου μέσα από την απαγγελία της βουλευτή του ΚΚΕ Λίλας Καφαντάρη, ενώ ο χαράκτης Γιώργος Φαρσακίδης αφηγήθηκε τα προσωπικά του βιώματα από τα γεγονότα του Μάη του '36. Ο Γ. Φαρσακίδης αναφέρθηκε, επίσης, σε Ελληνες διεθνιστές που εθελοντικά πολέμησαν στον ισπανικό εμφύλιο, κάποιοι από τους οποίους εκτελέστηκαν στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Στη δημιουργία της αίθουσας των τεχνών συνέβαλαν με τα έργα τους ο Γιώργος Φαρσακίδης με «Γελοιογραφίες της Κατοχής», «Ημερολόγιο του Βουνού», «Σκίτσα του Αντάρτικου», «Μακρόνησος», «Αϊ Στράτης 1950 - 1951», «Χαρακτικά 1952 - 1956». Ο Δημήτρης Σαχίνης με έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από τη ζωή και τη δράση του Κόμματος, και δίπλα ο Αλέξανδρος Στουγιαννίδης με πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα. Η Αφροδίτη Καραμανλή έκανε αφιέρωμα στον αγωνιστή Γιάννη Καραμανλή με ζωγραφική, αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες. Εκθεση με γλυπτά του Θανάση Μαργαρίτη με αναπαραστάσεις ανταρτών, εργατών, ανάμεσά τους και του Τούσση, του πρώτου νεκρού του Μάη του '36. Ακόμα, έκθεση με έργα «εργοπροστασίας του νευρικού συστήματος» (όπως της αποκαλούσαν) πολιτικών κρατουμένων της Γυάρου και της Λέρου 1967 - 1971, του Κώστα Σαπρανίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ