ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθύτερη εμπλοκή στον Καύκασο

Στέλνει στρατιωτικούς και οχήματα στη Γεωργία στο πλαίσιο της αποστολής «παρατηρητών» της ΕΕ και του ΟΑΣΕ

Πιο βαθιά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και διαμάχη στον Καύκασο για τον έλεγχο των πηγών και των αγωγών μεταφοράς ενέργειας εμπλέκεται η ελληνική κυβέρνηση, παρέχοντας ολοένα και περισσότερους στρατιώτες, οχήματα και «διευκολύνσεις» στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, όπου η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να στείλει «κατ' αρχήν» 8 στρατιωτικούς και δύο οχήματα, θέτοντας στη διάθεση της ευρω-αποστολής και το Κέντρο Ελέγχου Ναυτιλιακών Μεταφορών στον Πειραιά. Παράλληλα, θα συμμετάσχει και σε αντίστοιχη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν το «πράσινο φως» για την αποστολή 200 «παρατηρητών» στη Γεωργία στις αρχές Οκτώβρη, ενώ αργότερα σχεδιάζεται να σταλούν και σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία, παρά την αντίθεση της Ρωσίας.

Ενεργό ρόλο διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση υπερθεματίζοντας για την κλιμάκωση της επέμβασης με λόγια και έργα. Η Ντ. Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά το Συμβούλιο, εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη στις πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας επειδή, όπως είπε, «οι πρωτοβουλίες αυτές οδήγησαν την ΕΕ "ενδεχομένως" για πρώτη φορά να έχει μία τέτοια παρέμβαση σε μία διεθνή κρίση». Στο πλαίσιο αυτό διαπίστωσε ότι «είμαστε στην αρχή ενός πολύ δύσκολου δρόμου», θεωρώντας ως κρίσιμο ζήτημα «οι Ευρωπαίοι παρατηρητές να πάνε μέσα στον επόμενο μήνα στη Γεωργία» και ταυτόχρονα η δεύτερη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεισφέρει «κατ' αρχήν» οκτώ στρατιωτικούς και δύο οχήματα και ταυτόχρονα θα θέσει στη διάθεση των επιχειρήσεων της ΕΕ και το Κέντρο που βρίσκεται στον Πειραιά «για τη ναυτιλιακή διευκόλυνση της μεταφοράς».

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών στήριξε την ταχύτερη «ενσωμάτωση» της Σερβίας στην ΕΕ με την ενεργοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας ειδικά μετά τη σύλληψη Κάρατζιτς. «Η θέση η δικιά μας», είπε η Ντ. Μπακογιάννη, είναι ότι «πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει η Συμφωνία με τη Σερβία, ότι πρέπει να προχωρήσει τώρα, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στο σερβικό λαό». Ανέφερε ωστόσο ότι μία χώρα επιμένει στις αντιρρήσεις της και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο Λουξεμβούργο τον Οκτώβρη θα μπορεί να ληφθεί μία απόφαση για το θέμα αυτό προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στην προσφυγή που έχει κάνει η κυβέρνηση της Σερβίας στο Δικαστήριο της Χάγης για γνωμοδότηση στο θέμα του Κοσσόβου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ασπίδα για την ταξική εκμετάλλευση η αστική δημοκρατία

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας

Eurokinissi

«Νιώθω την ανάγκη να υπογραμμίσω κάτι που βεβαίως δεν είναι ούτε άγνωστο, ούτε πρωτότυπο, ότι δηλαδή η αρχαία Αθηναϊκή Πολιτεία, η αρχαία δουλοκτητική αθηναϊκή δημοκρατία κατέχει μια αξιοζήλευτη θέση στην ιστορία. Σε ένα εξαιρετικά μικροσκοπικό κράτος, η δημοκρατία των ελεύθερων και όχι βεβαίως όλων των πολιτών, αναπτύχθηκε σε ανώτερο και ξεχωριστό βαθμό σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Η δόξα που περιβάλλει αυτήν τη δημοκρατία, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αποτέλεσε τη μήτρα ενός γιγάντιου πολιτισμού που άσκησε ευρύτερη επίδραση και που τα έργα του επιζούν και σήμερα, αν και πολλές φορές βρέθηκαν υπό διωγμό ιδιαίτερα και την περίοδο της ανοδικής πορείας του Χριστιανισμού».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής χτες για την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, ενώ συνεχίζοντας τόνισε:

«Η περίοπτη θέση που κατέχει η γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, οι νόμοι της περιόδου πριν από τον Κλεισθένη και της περιόδου του Κλεισθένη, δεν αποτελούν δικαιολογία και δεν προσφέρουν επιστημονική νομιμοποίηση στην τάση να εμφανίζεται η δημοκρατία ως μια προαιώνια αρχή και αιώνια αλήθεια, και μάλιστα αυτονομημένη από την εμφάνιση του πρώτου ταξικού κράτους. Το Αθηναϊκό κράτος εξέφρασε τα ταξικά συμφέροντα των ελεύθερων πολιτών που συνδέονταν με την ανάπτυξη των εμπορευματικών - νομισματικών σχέσεων, τη ναυπήγηση στόλου για την αρπαγή της φυσικής αλλά και ανθρώπινης λείας, δηλαδή των δούλων μέσω πολέμων.

Είναι γνωστό ότι δε μας βρίσκει σύμφωνους η θέση που κυριαρχεί στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο και ιδιαίτερα στον πιο αναπτυγμένο, όπως είναι στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία προβάλλεται ότι ο βαθμός ανάπτυξης της δημοκρατίας καθορίζεται από τις μορφές και μεθόδους της πολιτικής κυριαρχίας, της κρατικής εξουσίας, από την ύπαρξη και δράση θεσμών όπως του κοινοβουλίου που κατοχυρώνεται στο γενικό εκλογικό δικαίωμα. Η ταξική δημοκρατία έχει ταξικούς θεσμούς.

Ας μου επιτραπεί να θυμίσω ότι η αστική δημοκρατία είχε τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να διαμορφώνει ή και να παραχωρεί δημοκρατικούς θεσμούς και δικαιώματα, όπως είναι το γενικό εκλογικό, η ψήφος στις γυναίκες, η μείωση του ορίου ηλικίας στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και σε μια πορεία να τα μετατρέπει σε δικά της όπλα, να αφαιρεί το όποιο προοδευτικό περιεχόμενο είχαν αρχικά.

Αυτό δε σημαίνει ότι μας είναι αδιάφορες οι μορφές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η πολιτική εξουσία. Ομως και οι πιο δημοκρατικές δεν παύουν να είναι ασπίδα για την ταξική εκμετάλλευση, για την οργάνωση της ταξικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο που το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα είχαν την τιμητική τους στη χρησιμοποίηση της αστικής δημοκρατίας σε βάρος τους. Εχει όμως σημασία ο λαϊκός αγώνας να κατακτά όσο γίνεται περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα έστω και αν αυτά δεν αλλάζουν την ταξική θέση στην παραγωγική διαδικασία, δεν καταργούν τη βάση της αντιδημοκρατίας, που είναι η ταξική εκμετάλλευση».

Ανάγκη στράτευσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα

«Η 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι αναπόσπαστο στοιχείο της δράσης του είναι οι αγώνες για δημοκρατικές συλλογικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, κατά της δικτατορίας και του φασισμού, της κατάργησης δημοκρατικών θεσμών που η λαϊκή πάλη έχει γεννήσει ή έστω μπορεί να αξιοποιήσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό.

Δίνεται δυνατότητα, σε συνδυασμό βεβαίως με την πρόοδο της λαϊκής πάλης και της πολιτικής χειραφέτησης, να περιορίζονται τα χειρότερα, να επιβάλλονται έστω και κάποιες περιορισμένες και προσωρινές κατακτήσεις που δίνουν χρόνο για την αντεπίθεση...

Υπάρχει ανάγκη στράτευσης και συσπείρωσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων που περιλαμβάνουν ενιαίο σύνολο διεκδικήσεων με βασικό άξονα και σπονδυλική στήλη τον αγώνα για δουλειά και εισόδημα που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες, το δικαίωμα για υγιεινή και ασφάλεια, για δημόσια υγεία, για δωρεάν υγεία και παιδεία, για τα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών, της νεολαίας, αλλά και κατά ηλικία και περιφέρεια, ως τον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της επέμβασης, του εμπάργκο και των άλλων μέσων που χρησιμοποιούνται για την αναδιανομή της παγκόσμιας πίτας.

Ο αγώνας για τη δημοκρατία στη δική μας πολιτική πρόταση, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού στο εθνικό επίπεδο και στις διεθνείς σχέσεις. Οσο δυναμώνει η κρατική και εργοδοτική βία σε εθνικό επίπεδο, τόσο δυναμώνει ο πόλεμος και η βία στις διεθνείς σχέσεις.

Οι εστίες πολέμου, που εμφανίστηκαν μετά τη δημιουργία νέων αγορών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, παραμένουν θερμές ή κινδυνεύουν να περάσουν σε νέα αναζωπύρωση, καθώς εντείνονται οι ανταγωνισμοί για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επομένως η σύγχρονη δημοκρατία που ζούμε στην Ευρώπη δεν αποτελεί βάση και για την ειρήνη και το σεβασμό του κάθε λαού, να αποφασίζει για την τύχη του».

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχει το ξέσπασμα της κρίσης σε μια σειρά χώρες και στην Ελλάδα, στον τομέα των συνδικαλιστικών και γενικότερων δημοκρατικών ελευθεριών».

Τα μέτωπα πάλης του ΚΚΕ

«Επιτρέψτε να συγκεντρώσω την προσοχή σας στα μέτωπα της πάλης που εμείς δίνουμε ιδιαίτερο βάρος:

1. Στην κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων στην Ελλάδα και στην ΕΕ που εμποδίζουν την εργατική και λαϊκή πάλη, δίνουν μέσα επίθεσης στον κρατικό μηχανισμό και στην εργοδοσία. Κατά της υπεροχής του κοινοτικού έναντι των εθνικών δικαίων, σε συνδυασμό βεβαίως με την πάλη για την αλλαγή στο εθνικό επίπεδο.

2. Κατά της θεσμικής κατοχύρωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της συγκρότησης κοινών στρατιωτικών δυνάμεων που βαθαίνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.

3. Εναντίον των κατασταλτικών μηχανισμών και της δημιουργίας νέων, με τη βοήθεια της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Κατά της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ και των συμμάχων της, να εξισώσουν το σοσιαλισμό - κομμουνισμό με τα αντιδραστικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού.

4. Εναντιωνόμαστε στην ένταξη στην κοινοτική νομοθεσία της Σύμβασης του "Προυμ", σύμφωνα με την οποία ενισχύεται η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών, θεσμοθετούνται κοινές επιχειρήσεις στο έδαφος των κρατών - μελών. Κατά της ενίσχυσης του Οργανισμού Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων (FRONTEX), με ένοπλες Ομάδες Ταχείας Επέμβασης.

5. Με την εισαγωγή της έννοιας της "βίαιης ριζοσπαστικοποίησης" και την υιοθέτηση της δράσης ενάντια στον "ριζοσπαστισμό" και τις "νέες ακραίες ιδεολογίες". Με τη συμπερίληψη της θέσης ότι "τρομοκρατικά εγκλήματα", είναι η "στρατολόγηση" και "εκπαίδευση τρομοκρατών" και η "παρακίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις", έννοιες που μπορούν να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές πράξεις και να αποποινικοποιούνται διακηρυγμένοι στόχοι και μορφές πάλης του εργατικού κινήματος.

6. Το Διεθνές Δίκαιο, όπως το γνώρισαν οι λαοί την περίοδο της ενεργητικής παρουσίας και δράσης του διεθνούς σοσιαλιστικού συστήματος στις διεθνείς υποθέσεις, δεν υπάρχει, έχει υποκατασταθεί πλήρως από το ιμπεριαλιστικό δόγμα του "προληπτικού χτυπήματος", της πάλης "κατά της τρομοκρατίας". Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η στρατηγική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με την επίκληση του πλαστού επιχειρήματος του λεγόμενου "αυτοπροσδιορισμού", ως όχημα για την υποκίνηση μειονοτικών ζητημάτων και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων.

7. Οι συζητήσεις, αναζητήσεις και προβληματισμοί για την αποκαλούμενη "αναμόρφωση του ΟΗΕ" για νέα "συστήματα ασφαλείας" στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προπέτασμα καπνού στα μάτια των λαών και μέσο για τη συγκάλυψη του χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού και της υποκριτικής προσπάθειας για τον δήθεν εξανθρωπισμό του».

ΝΑΤΟ - ΕΕ
Πλήρης υποστήριξη και εκατομμύρια σε επιδοτήσεις στη Γεωργία

Την πλήρη στήριξη στη Γεωργία μετέφερε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ και οι 26 πρεσβευτές των χωρών μελών της Συμμαχίας κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρώτη συνάντηση μιας νέας Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας. Ο Σέφερ υποστήριξε επίσης ότι θα αναζητήσει τρόπους για «περαιτέρω ενίσχυση» της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία, καλώντας την παράλληλα να παραμείνει σε... δημοκρατική πορεία, ενώ επανέλαβε τη θέση της Συμμαχίας ότι η Ρωσία προέβη σε δυσανάλογη χρήση βίας στην πρόσφατη επίθεση της Γεωργίας ενάντια στη Ν. Οσετία.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χτες ότι θα επιδοτήσει την Τιφλίδα με 500 εκατομμύρια ευρώ έως το 2010 για τις ανάγκες των εκτοπισμένων, την αποκατάσταση και την οικονομική ανάκαμψη και το σχεδιασμό νέων υποδομών, υποστήριξε η επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Μπετίνα Φερέρο - Βάλντερ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα πραγματοποιήσει διεθνή διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες, πιθανά στα μέσα του Οκτώβρη.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιούσε τη Δύση πως οποιεσδήποτε κυρώσεις και αν επιβληθούν στη Ρωσία σε ό,τι αφορά την πρόσφατη επίθεση της Γεωργίας, θα λειτουργήσουν ως «μπούμερανγκ», προσθέτοντας παράλληλα ότι προσπάθειες να πλήξουν τη Ρωσία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και για τη Δύση.

Περίσσεψαν οι ύμνοι και οι αταξικές αναφορές

Με αφορμή τη χτεσινή «παγκόσμια μέρα της Δημοκρατίας», όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή ειδική πανηγυρική συνεδρίαση, κατά την οποία μίλησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς και οι πρώην πρόεδροι του Σώματος και χαιρέτισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, Π. Κασίνι.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην ομιλία της (δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες) ανέδειξε τον ταξικό χαρακτήρα που διαχρονικά έχει η έννοια της δημοκρατίας και κάλεσε το λαό να αγωνιστεί για τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών και των γενικότερων δημοκρατικών ελευθεριών. Αντίθετα, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί αναλώθηκαν σε αταξικές αναλύσεις γύρω από την έννοια της δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, είπε ότι η χώρα μας διανύει σήμερα «την πιο μακρά περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας στη νεότερη πολιτική ιστορία της» και γι' αυτό πρέπει να αποδοθεί «φόρος τιμής στους αγωνιστές της δημοκρατίας, στους πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης και τους εκλιπόντες της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου». Η δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός, απαιτεί, «όπως ρητά ορίζεται στο Σύνταγμά μας, να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι ενώπιον των νόμων και κανένας (και σε καμία περίπτωση) να μην είναι πάνω από τους νόμους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι η δημοκρατία στη χώρα μας κατακτήθηκε με αγώνες ενάντια σε εξορίες και σε νοθείες και πλέον έχει εδραιωθεί στη χώρα μας. Εάν υπάρχει ένας κίνδυνος σήμερα, είπε, αυτός είναι η απαξίωση των θεσμών και η αδιαφορία που δείχνουν οι πολίτες για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Εκανε λόγο για τον έλεγχο που ασκούν σήμερα τα ΜΜΕ και σε μια αναφορά στην επικαιρότητα (παραίτηση Βουλγαράκη) είπε ότι στη δημοκρατία υπάρχουν άγραφοι νόμοι που ορίζουν τι είναι «νόμιμο και τι ηθικό».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, έδειξε να ανησυχεί για το κύρος και το ρόλο του Κοινοβουλίου και με τη σειρά του είπε ότι είναι ανησυχητική η έλλειψη ενδιαφέροντος των πολιτών για τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών. Ο δε πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, εκτίμησε ότι σήμερα ο κόσμος κυβερνιέται όπως έχουν ορίσει οι αρχαίοι Ελληνες θεοί.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είπε ότι στη σημερινή εποχή «οι αρχές της δημοκρατίας αποτελούν το μόνο τρόπο για να προχωρήσει η ανθρωπότητα, με βήματα ασφαλή, με συνεργασία και συνεννόηση, με ειρήνη και ανάπτυξη σε ένα καλύτερο αύριο».

Μίλησαν επίσης οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα και Α. Κακλαμάνης.

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Αντίσταση στα χειρότερα που μας φέρνουν

Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ σε Δραπετσώνα - Κερατσίνι

Η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα, προκειμένου να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται σε βάρος τους, αναδείχτηκε και κατά τη χτεσινή περιοδεία της Βέρας Νικολαΐδου βουλευτή Β' Πειραιά του ΚΚΕ στους Παιδικούς Σταθμούς, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό και στους εργάτες του Δήμου Δραπετσώνας και το 1ο Ειδικό Σχολείο και 21ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

Στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Δραπετσώνας φέτος φιλοξενούνται μόνο τα παιδιά των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, καθώς τη χρηματοδότησή του έχει αναλάβει η Εργατική Εστία. Αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστούν όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι, να μειωθούν έτσι οι αιτήσεις, να κλείσει ο δεύτερος Βρεφονηπιακός, να πεταχτούν στο δρόμο εννέα εργαζόμενοι και οι γονείς να αναγκαστούν να προσφύγουν σε ιδιωτικούς Σταθμούς. Στους Παιδικούς Σταθμούς, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, ενώ οι γονείς πληρώνουν τροφεία για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας του δεύτερου Βρεφονηπιακού Σταθμού, επαναπρόσληψης και μονιμοποίησης των εργαζομένων, επαρκούς χρηματοδότησης και στελέχωσης με μόνιμο και επαρκές προσωπικό των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Στο 21ο Γενικό Νηπιαγωγείο τα παιδιά φιλοξενούνται στον 2ο όροφο του κτιρίου που στεγάζει και το 1ο Ειδικό σχολείο Κερατσινίου. Πέρα από το γεγονός ότι ανεβοκατεβαίνουν σκάλες με κάθε κίνδυνο να χτυπήσουν, υπάρχει μόνο μία τουαλέτα για 34 παιδιά και άλλη μία (στον ίδιο χώρο) για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου. Από το Ειδικό Σχολείο λείπει ένας λογοθεραπευτής, ένας γυμναστής και ένας επιμελητής. Καθώς επισημάνθηκε η έλλειψη σχολείου στην περιοχή για τα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν στη Β' Εκπαίδευση, η Βέρα Νικολαΐδου, αναφερόμενη και στον νέο, αντιαναπηρικό, όπως χαρακτήρισε, νόμο και στην πρόσφατη προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να ωραιοποιήσει την κατάσταση στα Ειδικά Σχολεία, επισήμανε την προσπάθεια συρρίκνωσης των Ειδικών Σχολείων με τη δημιουργία ειδικών τάξεων στα γενικά σχολεία, την ανάγκη στήριξης των Ειδικών Σχολείων και των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και αργότερα στην ανεύρεση εργασίας.

Συνομιλώντας με τους εργαζόμενους σε κάθε σταθμό της περιοδείας, επισήμανε πως τα χειρότερα για τους εργαζόμενους έρχονται με πιο βαριά φορολόγηση, κατάργηση των ΒΑΕ, ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας μέσα από τον «Καποδίστρια 2» και τους κάλεσε να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει άλλη λύση από την αντίσταση απέναντι σ' αυτά που μας φέρνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ