ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταματήστε τις ιμπεριαλιστικές ασκήσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την άσκηση «ΕΥΡΩΠΗ»

Από την πρόσφατη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «ΕΥΡΩΠΗ 2008»
Από την πρόσφατη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «ΕΥΡΩΠΗ 2008»
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας με θέμα τη Στρατιωτική άσκηση «ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/2008» που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή Ασκού - Προφήτη του νομού Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

«Στην περιοχή του πεδίου ασκήσεων Ασκού - Προφήτη του Νομού Θεσσαλονίκης - τονίζεται στην Ερώτηση - κορυφώθηκε η άσκηση "ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/2008", στην οποία συμμετείχε η "Ομάδα Μάχης" που είχε συγκροτηθεί υπό ελληνική ηγεσία στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας από στρατιωτικές δυνάμεις Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κύπρου.

Η άσκηση αυτή έγινε στα πλαίσια εφαρμογής του ευρωνατοϊκού δόγματος αντιμετώπισης "ασύμμετρων απειλών", θεωρώντας τρομοκράτες τους λαούς που αντιδρούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αλλωστε, το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης, που προβλέπει την επέμβαση σε ένα υποθετικό νησί με το όνομα "Μεσόγειος" στο Αραβικό Πέλαγος, όπου αντιδρά ο λαός, επιβεβαιώνει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της άσκησης και την εφαρμογή του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ περί "προληπτικού πολέμου".

Τα περί παροχής "ανθρωπιστικής βοήθειας" στους πρόσφυγες και η βοήθεια εκκένωσης για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι "αστεία" επιχειρήματα. Το "φιλανθρωπικό προσωπείο" των ΕΕ- ΗΠΑ - ΝΑΤΟ το γνώρισαν και το ένιωσαν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν κ.ά., με τους χιλιάδες σκοτωμένους και τραυματισμένους αμάχους, την καταστροφή των υποδομών, τον όλεθρο.

Η ένταξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε αυτούς τους σχεδιασμούς δεν έχει καμία σχέση με τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας, αλλά εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Ερωτάται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας:

  • Αν η κυβέρνηση θα σταματήσει αυτές τις ασκήσεις, που δεν αφορούν την προστασία των συνόρων της χώρας.
  • Αν θα σταματήσει να χρησιμοποιείται η περιοχή Ασκού - Προφήτη για ασκήσεις, διότι πρόκειται για κατοικημένη περιοχή, με αρκετούς σκοτωμένους κατοίκους από «άσκαστα βλήματα».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Αμυνας

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα τη Χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ανησυχούν για το μέλλον τους, καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να δρομολογήσει μέτρα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της εταιρείας, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί. Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί ειδική χρηματοδότηση είκοσι εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα μεταφράζονταν σε συμβάσεις για την ΕΛΒΟ από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και πιστωθεί μόνο πέντε εκατομμύρια, ενώ για τα υπόλοιπα η κυβέρνηση σιωπά.

Να σημειωθεί ότι στις γραμμές παραγωγής της βιομηχανίας βρίσκεται από καιρό μόνο ένα όχημα και τα οικονομικά μεγέθη της εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητά της. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση εμπαίζει με τη στάση της όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, αλλά και δεκάδες άλλες δορυφορικές επιχειρήσεις, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν.

Οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έχουν σοβαρές ευθύνες για τη διαμορφούμενη κατάσταση, αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης (τον Αύγουστο του 2000, επί ΠΑΣΟΚ, το 43% των μετοχών της εταιρείας, καθώς και το μάνατζμεντ, πέρασαν στην κοινοπραξία των εταιρειών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΜΕΤΚΑ ΑΕ).

Ωστόσο, η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να αποτελέσει, από κοινού με άλλες βιομηχανίες, τον ενιαίο φορέα εθνικής αμυντικής βιομηχανίας για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ώστε η Ελλάδα να απεμπλακεί από τους ΕυρωΝΑΤΟικούς οργανισμούς και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξοπλισμών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η Κυβέρνηση, προκειμένου:

  • Να πιστωθούν τα ποσά που υποσχέθηκε η κυβέρνηση προς την ΕΛΒΟ, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία και να μην κινδυνέψουν θέσεις εργασίας.
  • Να επανέλθει η ΕΛΒΟ υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου».
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Προωθείται η δικομματική πόλωση

Κλίμα δικομματικής πόλωσης καλλιεργούν οι χτεσινές δημοσκοπήσεις εμφανίζοντας «ανατροπή σκηνικού» και ακόμα «προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ» μετά από κάμποσα χρόνια.

Η «θετική εμφάνιση» του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ σε αντίθεση με αυτή του Κ. Καραμανλή, η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και η αποπομπή του Γ. Βουλγαράκη, αλλά και η νέα φοροεπιδρομή, προβάλλονται ως οι καθοριστικοί παράγοντες για τη μεταστροφή της κοινής γνώμης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για τον ΑΝΤ1, το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου κατά 2,2% συγκεντρώνοντας 28,8%, η ΝΔ 26,6%, το ΚΚΕ 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,8%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 18,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μία βδομάδα η ΝΔ προηγούνταν οριακά κατά 0,3%. Παρ' όλα αυτά, το 32% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται «κανένα» για την οικονομία, το 30% τον Κ. Καραμανλή και το 35% τον Γ. Παπανδρέου. Ειδικά για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου το 54% απαντά ότι είναι σκάνδαλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το 24 της ΝΔ και το 5% του ΠΑΣΟΚ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 61% τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας έναντι 32% που δηλώνει αντίθετο.

Σε άλλη δημοσκόπηση της GPO για το «Mega», το 60% έχει αρνητική άποψη για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Κ. Καραμανλής την υπόθεση Βατοπεδίου, ενώ το 68,5% πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Στην ίδια δημοσκόπηση το 25,4% αποδίδει τη φθορά της κυβέρνησης στην οικονομία, το 34,8% στις υποθέσεις σκανδάλων και το 28,9% «και στα δύο».

ΛΑ.Ο.Σ.
Ψάχνεται να κυβερνήσει...

Συνεχίζει να «ψήνει» τη συνεργασία του με το δικομματισμό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Ερωτηθείς σχετικά (στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm»), χαρακτήρισε ως «διαθέσιμο παρτενέρ» τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «δίοδοι» συνεργασίας.

Βέβαια, έκανε κάπως τον «δύσκολο», λέγοντας ότι πρέπει πρώτα η ΝΔ να «αυτοκαθαρθεί» και τότε μόνο «υπάρχουν περιθώρια για να γίνει κουβέντα». Ωστόσο, περιόρισε τις όποιες επιφυλάξεις του στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας. Οτι «με σύστημα Ρουσόπουλου δεν μπορούμε να πάμε μπροστά» και ότι «άμα φύγει ο Ρουσόπουλος τότε δημιουργείται μία συνθήκη καθαρού περιβάλλοντος».

Εξάλλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA TV» δήλωσε «συμμέτοχος στις αγωνίες» της ΝΔ. Οτι «μπορεί βέβαια τώρα να έχω ένα κόμμα δικό μου. Η παράταξη σήμερα έχει 2 κόμματα. Ενα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο. Είμαι συμμέτοχος λοιπόν σε αυτές τις αγωνίες που διακατέχουν τη βάση της ΝΔ. Η βάση της ΝΔ αδικείται από κάποιους πρωταγωνιστές. Αδικείται ο ίδιος ο Καραμανλής που επέτρεψε να είναι όμηρος κάποιων πραγμάτων. Πιστεύω λοιπόν ότι αν απελευθερωθεί ο Καραμανλής από την ομηρία αυτή, εάν η βάση της ΝΔ αισθανθεί ότι επιτέλους επέρχεται κάθαρση σε όλους αυτούς που μολύνουν τις ιδέες, τις σκέψεις, τότε θα μπορούσε κάτω από συνθήκες που θα επέβαλαν οι κάλπες να υπάρξει ένας διάλογος».

Επιτέθηκε εκ νέου στον Ρουσόπουλο λέγοντας ότι «δημιουργεί συνθήκες αποπνικτικές για τη βάση της ΝΔ», και της ξανάδωσε εξετάσεις αναφέροντας ότι «δεν μπορεί λοιπόν η ΝΔ, η βάση της ΝΔ που κουράστηκε 20 χρόνια να πετάξει το ΠΑΣΟΚ από πάνω της να έρχεται σήμερα κατηγορούμενη στη συνείδηση της κοινής γνώμης, γιατί ο κ. Ρουσόπουλος έχει καταληφθεί από άκρατο πλουτισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ