ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ταράζει τα νερά» ο Ολμέρτ ενόψει της αποχώρησής του

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Την τελευταία, πιθανότατα, συνάντησή τους έχουν σήμερα το βράδυ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, καθώς αύριο διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο «Καντίμα» για την αντικατάσταση του Ολμέρτ, με πιθανότερη διάδοχό του τη νυν υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι. Πριν τη μάλλον άδοξη έξοδό του από την πρωθυπουργία, ο Ολμέρτ, σε κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής χτες, φέρεται να προχώρησε σε σειρά σημαντικών δηλώσεων.

«Η ιδέα του μεγάλου Ισραήλ έχει τελειώσει. Είναι ώρα για οδυνηρούς συμβιβασμούς γιατί κάθε μέρα που περνά χωρίς ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους, θα τη μετανιώσει το Ισραήλ», υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ολμέρτ. Δήλωσε, επίσης, ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο, για πρώτη φορά, να εκφράσει λύπη για τους Παλαιστινίους που υποχρεώθηκαν σε προσφυγιά μετά την ίδρυσή του, κίνηση που ζητιέται εδώ και χρόνια από την παλαιστινιακή πλευρά ως έκφραση ανάληψης ευθύνης για τους πρόσφυγες.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίζονταν από πυρά εποίκων που επέδραμαν στο χωριό Ασίρα αλ Καμπάλιγια, έξω από τη Νάμπλους. Προηγήθηκε η καταγγελία 9χρονου εποίκου ότι μαχαιρώθηκε ελαφρά από Παλαιστίνιο στην είσοδο του εποικισμού. Ξένες και ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις κατέγραψαν την επιδρομή των εποίκων καθώς και την απάθεια των Ισραηλινών στρατιωτών. Ο Ολμέρτ ζήτησε έρευνα και καταδίκασε την επιδρομή αυτοδικίας τονίζοντας ότι «δεν επιτρέπονται πογκρόμ». Την ίδια ώρα, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά έξω από τη Βηθλεέμ, όταν ισραηλινή περίπολος έβαλε κατά πλήθους που τη λιθοβολούσε.

ΙΡΑΚ
Αλλαγή «κεφαλής» στη διοίκηση των κατοχικών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ βρίσκονται στο τελικό στάδιο αλλά η οποιαδήποτε σκέψη για μείωση των στρατευμάτων θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά», υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ρόμπερτ Γκέις βρίσκεται από χτες το πρωί στη Βαγδάτη όπου σήμερα θα παρευρεθεί στην παράδοση της διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων από τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, που γίνεται επικεφαλής της διοίκησης όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, στον αντιστράτηγο Ρέι Οντιέρνο, μέχρι σήμερα «δεξί χέρι» του Πετρέους.

Η άφιξη Γκέις συνέπεσε με μία διπλή βομβιστική επίθεση που συντάραξε την εμπορική κεντρική συνοικία της Βαγδάτης, Καράντα, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 34. Το Σάββατο, στην ίδια περιοχή, από βόμβα με στόχο αστυνομικούς σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι ενώ άλλοι τόσοι, την ίδια μέρα, σκοτώθηκαν από βόμβα με στόχο κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Χανακίν, της βόρειας επαρχίας Ντιγιάλα. Αργά χθες, καμικάζι εξερράγη στο Μπάλαντ Ρουζ, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας, κατ' αρχάς, 20 ανθρώπους, κυρίως αστυνομικούς, και τραυματίζοντας 30.

Στην Ντιγιάλα, πάλι, την Κυριακή, στην Τζαλάουλα από δύο βόμβες κατά αστυνομικής περιπόλου σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι. Τέλος, ο πρωθυπουργός Μάλικι έδωσε εντολή να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες της απαγωγής και εκτέλεσης τεσσάρων δημοσιογράφων του δικτύου «Σαρκία» της Μοσούλης, το Σάββατο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δε συμφώνησε στην επέκταση των εμπορικών διευκολύνσεων προς τη Σερβία, παρά τη θετική έκθεση για τη συνεργασία του Βελιγραδίου εκ μέρους του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου. Το ίδιο 24ωρο, παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πειραματικό εμβόλιο για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση μιας μορφής καρκίνου του μαστού εξαφάνισε τους όγκους σε δοκιμές σε ποντίκια, ανακοίνωσαν χτες Αμερικανοί ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο Ουέιν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εξι εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών σημειώθηκαν τα ξημερώματα χτες στη συνοικία Κορνίς αλ Μαζράα, στην κεντρική Βηρυτό, όπου είχαν σημειωθεί οι χειρότερες εμφύλιες συγκρούσεις, τον περασμένο Μάη. Δεν υπήρξαν θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές. Οι εκρήξεις έγιναν λίγες μέρες πριν την έναρξη εθνικού διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ταυτόχρονα, στο νότο, στον προσφυγικό καταυλισμό Αϊν αλ Χίλουεχ, ξέσπασαν συγκρούσεις μετά την εκτέλεση από αγνώστους νεαρού μέλους της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζουντς αλ Σαμς», που ταυτίζεται με την «αλ Κάιντα».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Μη συνεργασία» καταγγέλλεται στη νέα έκθεση

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δεν μπορούν να αποσαφηνίσουν αν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικό ή πολιτικό χαρακτήρα, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις έρευνές τους από την τελευταία έκθεση μέχρι σήμερα, εξαιτίας της μη συνεργασίας της ιρανικής πλευράς. Αυτό επισημαίνεται στην 6σέλιδη έκθεση που εκπόνησαν οι επιθεωρητές της επιτροπής και διανεμήθηκε χτες στο 35μελές της συμβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Τεχεράνη συνεχίζει, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον εμπλουτισμό ουρανίου και ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, έχει, ήδη, παραγάγει το 1/3 του υλικού που χρειάζεται για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Εκτιμάται ότι αν ο εμπλουτισμός συνεχιστεί με τον υπάρχον ρυθμό, τότε θα μπορεί να κατασκευάσει, αν το θελήσει, πυρηνικό όπλο στο επόμενο 18μηνο.Στην έκθεση δεν αναφέρεται ότι η Τεχεράνη έχει πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, αλλά επισημαίνεται ότι δε συνεργάζεται στο να συγκεντρωθούν στοιχεία που ν' αποδεικνύουν το αντίθετο και ότι ο διάλογος με την ιρανική ηγεσία για το ζήτημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση στοιχείων της έκθεσης, εκπρόσωπος της Τεχεράνης δήλωνε ότι το Ιράν θα συνεχίσει την «εποικοδομητική» συνεργασία με τη ΔΕΑΕ και ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να υιοθετήσει καλύτερη προσέγγιση για ν' απαλειφθούν οι ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Ιρανός πρέσβης στη ΔΕΑΕ, από την άλλη, επανέλαβε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί γιατί είναι δικαίωμα κάθε χώρας η πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Πρώτη αντίδραση ήρθε, όπως αναμενόταν, από το Λευκό Οίκο με τον εκπρόσωπό του να απειλεί με επιπλέον κυρώσεις την Τεχεράνη αν επιμείνει στον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αντιπειρατικές» περιπολίες της ΕΕ...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη συγκρότηση ειδικής μονάδας συντονισμού των περιπολιών πολεμικών πλοίων της ΕΕ έξω από τις σομαλικές ακτές στον κόλπο του Αντεν, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας κατά εμπορικών σκαφών αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες της ειδικής μονάδας συντονισμού «θα είναι η παρακολούθηση, εποπτεία και η προστασία» της εμπορικής ναυτιλίας από ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ.

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, σκοτώθηκε ο δεύτερος (από προχτές) Ουγκαντέζος κυανόκρανος της αποστολής (περίπου 1.800 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης) και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από επιθέσεις βομβιστών. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση - παρακλάδι της Αλ Κάιντα «Αλ Σαμπάμπ», που προειδοποίησε με κλιμάκωση των επιθέσεων και αναχαίτιση της προσγείωσης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου που το χαρακτήρισε «εργαλείο της αιθιοπικής κατοχής».

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Υπογραφή συμφωνίας συγκυβέρνησης

ΧΑΡΑΡΕ.--

Πανηγυρισμούς και εκδηλώσεις ικανοποίησης προκάλεσε χτες στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, σε χιλιάδες υποστηριχτές του Ζιμπαμπουέζου Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» (MDC) Μόργκαν Τσβανγκιράι, η υπογραφή συμφωνίας για το από κοινού μοίρασμα της εξουσίας, παρουσία ηγετών γειτονικών αφρικανικών χωρών. Η νέα συμφωνία ορίζει Πρόεδρο της χώρας τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρωθυπουργό τον Μόργκαν Τσβανγκιράι και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Αρθουρ Μουταμπάρα, ηγέτη μικρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Η εξέλιξη κατέστη δυνατή έπειτα από τις θυελλώδεις εκλογές του περασμένου Μάρτη και τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση της Ν. Αφρικής και τις απειλές και κυρώσεις της ΕΕ.

Από δηλώσεις Ζιμπαμπουέζων αξιωματούχων προκύπτει πως η πολιτική συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει: α) Τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπου η πλειοψηφία των υπουργών και των υφυπουργών θα προέρχεται από την αντιπολίτευση, και θα έχει θητεία 2,5 ετών. Η αντιπολίτευση θα ελέγχει επίσης και την αστυνομία και ο Μουγκάμπε τον έλεγχο του στρατού της χώρας. β) Τη δημιουργία ενός νέου εποπτικού Κρατικού Συμβουλίου που θα επιβλέπει την κυβέρνηση και στο οποίο θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ZANU Ρ. Μουγκάμπε και δύο στελέχη του κόμματός του και ο ηγέτης του MDC, Μόργκαν Τσβανγκιράι και δύο στελέχη του κόμματός του. γ) Τη σύνταξη νέου Συντάγματος μέσα στους πρώτους 18 μήνες της κυβέρνησης, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Τρεις μήνες μετά προβλέπεται η διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ