ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αδιαπραγμάτευτα τα κέρδη των εταιρειών

Πρωταγωνιστής τα ΕΛΠΕ στον απροκάλυπτο εμπαιγμό με τις τιμές των καυσίμων

Μια ψευδεπίγραφη και χωρίς αποτέλεσμα παρέμβαση στην αγορά πετρελαιοειδών επιχείρησε χτες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του, τους εκπροσώπους της και έκανε την «ανασκόπηση της αγοράς των καυσίμων όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες». Η εικόνα της κατάστασης είναι απλή και όχι πρωτόγνωρη. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου - που η άνοδός τους αποτελεί εύκολο επιχείρημα για την εκτόξευση της λιανικής τιμής της βενζίνης - μειώθηκαν σημαντικά, αλλά οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα βενζινάδικα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, 12 του Σεπτέμβρη, παρατηρήθηκε μείωση κατά 0,58% της αμόλυβδης για να διαμορφωθεί η μέση πανελλαδική τιμή της στα 1,193 ευρώ το λίτρο. Μία μέρα μετά από αυτές τις μετρήσεις, το Σάββατο 13 του Σεπτέμβρη, η απλή αμόλυβδη πωλούνταν σε βενζινάδικο στην Κάρπαθο στα 1,30 ευρώ το λίτρο!

Οι παράγοντες της αγοράς δεν έκαναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, αλλά ο κάθε κλάδος (πρατηριούχοι και εταιρείες εμπορίας) μεταθέτουν την ευθύνη στον επόμενο, μέχρι τα διυλιστήρια, κι αυτά με τη σειρά τους στις διεθνείς τιμές. Ολοι μαζί στοχεύουν επίσης την υψηλή φορολογία και εμφανίζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, όλως παραδόξως τα περιθώρια κέρδους μειώνονται παράλληλα με την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Οι αριθμοί ωστόσο «μιλούν» ανάλογα και με τον τρόπο που τους συνδυάζεις. Ετσι: Στις 21 Αυγούστου το πετρέλαιο Μπρεντ είχε 114 δολάρια το βαρέλι και η τιμή των ΕΛΠΕ ανά μετρικό τόνο βενζίνης ήταν 523 ευρώ, πριν τους φόρους. Χτες, 15 του Σεπτέμβρη, το Μπρεντ είχε πέσει στα 97 δολάρια (-16%) και τα ΕΛΠΕ πωλούσαν τον μετρικό τόνο της αμόλυβδης στα 552 ευρώ (+ 5,5%). Ακόμη και έτσι, τα ΕΛΠΕ ισχυρίζονται ότι το κέρδος τους περιορίζεται στο 1 λεπτό του ευρώ ανά λίτρο βενζίνης. Η χιλιοειπωμένη πραγματικότητα είναι ότι οι διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές τιμές, οπότε η επίκλησή τους είναι πονηρό πρόσχημα για να δικαιολογούνται οι αυξήσεις.

Το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης ήταν, ουσιαστικά, να ανακοινωθεί από το υπουργείο η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη μελέτη «Κοστολογικής Διερεύνησης της Αγοράς των Πετρελαιοειδών», λες και δεν μπορεί να το πράξει αυτό το υπουργείο ή η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Απογείωση 60% τον Αύγουστο...

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς ανεβαίνουν τα «φέσια» σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ»

Εξουθενωτικούς ρυθμούς έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα τα κάθε είδους «φέσια» τα οποία και έχουν κατακλύσει την «ελεύθερη αγορά». Τα σπασμένα πληρώνουν πρώτα και κύρια οι αδύναμοι κρίκοι του συστήματος, μικροεπαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στους οποίους χωρίς χρονοτριβή μετακυλίονται οι επιπτώσεις από τα εμφανιζόμενα κρισιακά φαινόμενα στην οικονομία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» σύμφωνα με τα οποία η αξία των ακάλυπτων επιταγών μήνα με το μήνα διαμορφώνεται ολοένα και ψηλότερα. Μόνο το μήνα Αύγουστο του 2008 αυξήθηκαν 59,3%, έναντι αυξήσεων 35,6% το μήνα Ιούλη και 20% για το Μάη. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα κρισιακά φαινόμενα έχουν ήδη χτυπήσει και την ντόπια αγορά και αυτό παρά τα συνεχή μέτρα ελέγχου και κατευνασμού του «φαινομένου» που επιχειρούν να πάρουν οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι επίσης φανερό πως τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επαγγελματιών. Η «λίστα» διευρύνεται επίσης και με νέα ονόματα δανειοληπτών, καθώς σύμφωνα με άλλες αναφορές το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες για την έγκαιρη αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Η κατάσταση ασφυξίας στην αγορά στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2008 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Απογειώθηκαν στα 714,1 εκατ. ευρώ (από 650,2 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2007) εμφανίζοντας μέση ετήσια αύξηση 9,2%. Να σημειωθεί πως κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους (μέχρι και το Μάρτη 2008) τα επίσημα στοιχεία εμφάνιζαν μείωση των ακάλυπτων επιταγών σε σύγκριση με πέρυσι. Η εμφανιζόμενη κατάσταση άλλαξε απότομα από τον Απρίλη και από τότε συνέχισε να επιδεινώνεται. Μόνο για το μήνα Αύγουστο του 2008 η αξία τους εκτινάχτηκε σε 97,7 εκατ. ευρώ (από 61,3 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2007) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 59,3%!
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Ειδικά για το μήνα Αύγουστο καταγράφεται αύξηση 16,9%. Συνολικά στο 8μηνο η αξία τους εμφανίζεται σε 111,6 εκατ. ευρώ (από 124,3 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2007) με μείωση 10,2%
  • Η συνολική αξία (ακάλυπτες επιταγές - απλήρωτες συναλλαγματικές) έφτασε σε 825,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια πάνω από 4 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.
ΟΤΕ
«Φραγή» και στην «Teledome»

Στην προσωρινή διακοπή παροχής ορισμένων υπηρεσιών προς την εταιρεία «Teledome», προχώρησε ο ΟΤΕ, λίγες μέρες μετά τη διακοπή των κυκλωμάτων της «Altec».

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ, η διακοπή αποφασίστηκε επειδή η εταιρεία αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές της οικονομικές υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παρήλθε και η προθεσμία που όριζε η διαδικασία συνδιαλλαγής (ένταξη στις διατάξεις του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 - νέος πτωχευτικός κώδικας) στην οποία είχε ζητήσει να υπαχθεί η «Teledome» τον περασμένο Φλεβάρη.

Ο ΟΤΕ διευκρινίζει ότι οι συνδρομητές της «Teledome» μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις, ενώ επισημαίνει ότι στόχος του είναι η διασφάλιση της οικονομικής του σταθερότητας από πρακτικές εταιρειών που θεωρούν ότι ο ΟΤΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλεπικοινωνιακή τράπεζα, ενώ στις ίδιες επιτρέπεται να προβαίνουν σε κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι ενέργειες αυτές - καταλήγει ο ΟΤΕ - θα επαναληφθούν όσες φορές είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση των έννομων συμφερόντων του ΟΤΕ και των μετόχων του.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μαζικά στο «κλείσιμο» στις 13 Οκτώβρη
  • Αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής προς κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό ΕΒΕ
  • Τεράστιες οι ευθύνες της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ

Μια ακόμη σοβαρή μάχη καλούνται να δώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές, στις 13 του Οκτώβρη, μέρα πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων και απεργίας, με αιχμή τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και την αντιασφαλιστική πολιτική της. Σε μια πραγματικότητα που ορίζεται από το «κάθε πέρσι και καλύτερα», οι μικροί ΕΒΕ δέχονται, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σοβαρά πλήγματα που χειροτερεύουν το βιοτικό τους επίπεδο και απειλούν το μεροκάματό τους.

Μπροστά στην αγωνιστική κινητοποίηση του Οκτώβρη, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό καλεί τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες των ΕΒΕ να τοποθετηθούν θετικά στο αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο δράσης της, να κινητοποιήσουν τους συναδέλφους, να εμπλουτίσουν τις μορφές πάλης και να συντονιστούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων.

Η Συντονιστική καλεί κάθε μικρό ΕΒΕ να κάνει δική του υπόθεση την κινητοποίηση και να παραμερίσει τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκοίμιζε τις συνειδήσεις των συναδέλφων, αφόπλισε το συνδικαλιστικό κίνημα μετατρέποντάς το σε... διαχειριστή σεμιναρίων, ενώ και σήμερα που κάτω από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων εξαγγέλλει κινητοποιήσεις, προβάλλει ένα πλαίσιο περιορισμένο και αποσπασματικό, χωρίς να αμφισβητεί την εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική στο σύνολο της. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΕΣΕΕ ξεσκεπάζεται και πάλι με την πολιτική της υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

«COSMOTE»
Πουλά τη θυγατρική «Cosmofon»

Την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πώληση της θυγατρικής «Cosmofon» στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε χτες η «Cosmote».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι» ορίστηκαν οι οίκοι «N.M. ROTHSCHILD & Sons Ltd» και «EFG TELESIS FINANCE ΑΕΠΕΥ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ