ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Στο όνομα της κρίσης η κλιμάκωση της επίθεσης

Την κρίση θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, λέει η κυβέρνηση

Τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών, οι οποίες επανακυρώθηκαν στα άτυπα συμβούλια ΕΚΟΦΙΝ και ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για μεταφορά των επιπτώσεων της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, μεταφέροντας νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να στηριχτούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Την ώρα που η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο Γ.Αλογοσκούφης, έσπευσε να παρουσιάσει το πλαίσιο θέσεων ενόψει της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, στο οποίο μένουν σταθεροί ΕΕ και κυβερνήσεις της ολιγαρχίας. Πλαίσιο το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων από τις επερχόμενες αναταράξεις και μεταφορά των - δυσβάστακτων όπως φαίνεται - συνεπειών στους εργαζόμενους, γενικότερα στα λαϊκά στρώματα. Στη διάρκεια της συνέντευξής του, χαρακτήρισε τα συμβούλια του Σαββατοκύριακου «κρίσιμα», λόγω των διεθνών εξελίξεων, οι οποίες, όπως είπε, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία...

Για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, ο υπουργός υποστήριξε ότι το σύνολο των ασκούμενων πολιτικών, θα πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια των κανόνων της ευρωπαϊκής πολιτικής... Ειδικότερα: α) Αναγορεύουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε υπεύθυνο για την άσκηση της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Ο υπερσυντηρητικός οργανισμός θεωρεί τους μισθούς υπεύθυνους για τον πληθωρισμό και προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι αν η εισοδηματική πολιτική ξεφύγει από ορισμένα ανεκτά πλαίσια, τότε θα αντιδράσει μέσω της ανόδου των επιτοκίων... β) Αυστηρή τήρηση του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που απαγορεύει δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να το επικαλούνται για να μην ικανοποιήσουν φιλολαϊκά αιτήματα. Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχει σταθερή εμμονή στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010, αν και όπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης, στα πρόσφατα Συμβούλια, εκφράστηκε προβληματισμός κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. γ) Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (μεταρρυθμίσεις όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση) θα πρέπει να συνεχιστούν με επιμονή. Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου χρησιμοποιούν ως άλλοθι την επερχόμενη οικονομική κρίση, προκειμένου να κλιμακώσουν την επίθεση σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, ο Γ.Αλογοσκούφης επιδίωξε να χαμηλώσει τους τόνους. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε, όσα αναγράφονται στον Τύπο για τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, ως «αυθαίρετα», «υπερβολικά» και «αποκύημα φαντασίας», αν και, πρέπει να ειπωθεί, αυτός ο ίδιος έθεσε πρώτος το θέμα με συνέντευξή του πριν μερικές Κυριακές. Για το θέμα, υποστήριξε ότι τα τεκμήρια θα είναι ...ήπια, λίγα και ξεκάθαρα και θα στρέφονται, όχι κατά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση κραυγαλέων περιπτώσεων! Φυσικά, πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας, δεδομένου ότι η αστική τάξη έχει τρόπους για να αποκρύπτει τα περιουσιακά της στοιχεία (δημιουργία εξωχώριων εταιρειών, πέρασμα περιουσιακών στοιχείων σε εταιρείες κλπ.).

Σχετικά με τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ για την οικονομία, υποστήριξε ότι κινούνται μεταξύ «τριτοκοσμικού σοσιαλισμού και άκρατου λαϊκισμού», ενώ σημείωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται ότι οι θέσεις αυτές κινούνται εκτός των πλαισίων που διαμορφώνει η ΕΕ, όπως είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρόγραμμα που, προφανώς, απαγορεύει την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά το κόστος των προτεινόμενων από το ΠΑΣΟΚ μέτρων, η κυβέρνηση το κοστολογεί περί τα 11 δισ. ευρώ.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Χρεοκόπησε κι άλλη τράπεζα στις ΗΠΑ

Μίνι κραχ χτες στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά τις ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Μεγάλες μπίζνες και στην Ελλάδα με τις κυβερνήσεις του δικομματισμού

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και γενικότερα μετά και τη χτεσινή αναγγελία για το αίτημα «πτώχευσης» που υπέβαλε το αμερικανικών συμφερόντων μονοπώλιο και μέχρι πρότινος κολοσσός της «Lehman Brothers». Η κατάσταση, για την ώρα τουλάχιστον, δε φαίνεται να «διασώζεται» ούτε από τις απανωτές κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, όπως κρατικοποιήσεις, απανωτές «ενέσεις» ρευστότητας από την πλευρά κεντρικών τραπεζών και τα άλλα μέτρα και συμφωνίες, που μοναδικό στόχο έχουν τη διασφάλιση της ...«ομαλής» λειτουργίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα περιουσιακά στοιχεία της «Lehman» αποτιμούνταν στο αστρονομικό ύψος των 639 δισ. δολαρίων, ενώ η εξέλιξη αποτελεί τη μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως κυβερνήσεις και διάφορα κέντρα και οργανισμοί της πλουτοκρατίας αδυνατούν για την ώρα να προσδιορίσουν τη χρονική έκταση και το μέγεθος της κρίσης.

Οι αναταράξεις έχουν τη ρίζα στα χρηματιστηριακά και άλλα παιχνίδια των τραπεζών, σε επενδύσεις και δανειοδοτήσεις ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τις ίδιες, αλλά με πολύ μεγάλο ρίσκο, το οποίο στη συνέχεια αποδείχτηκε «μπούμερανγκ». Αυτό έγινε, για παράδειγμα, με τις λογιστικές αποτιμήσεις ακινήτων, χρεογράφων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τους. Η μεγάλη «έκθεση» της τράπεζας σε αυτού του είδους τους κινδύνους και η αδυναμία αποτίμησής τους με βάση τις τρέχουσες συνθήκες φαίνεται να αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για την κήρυξη πτώχευσης και για την άρνηση άλλων τραπεζών να προχωρήσουν στην εξαγορά της.

Το μέγεθος της κερδοσκοπίας που παίχτηκε και με τη «Lehman» αποτυπώνεται ανάγλυφα στα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων («Ρόιτερς», Γαλλικό, κλπ.), από τα οποία προκύπτει πως υποψήφιοι «μνηστήρες» για την απόκτηση της τέταρτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας ήταν οι τράπεζες «Bank of America» (BofA) και «Barclays» καθώς και το αμερικανικό δημόσιο. Πρώτη ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της «Lehman» η τράπεζα «Barclays» για να ακολουθήσει - 3 ώρες αργότερα - ανακοίνωση και της BofA.

Ενδεικτικό, από αυτή την άποψη, είναι και το τηλεγράφημα του «Ρόιτερς», που αναφέρει πως «χτες, οι μαραθώνιες συνομιλίες για την πώληση της "Lehman" έδειξαν ότι δεν οδηγούν πουθενά, καθιστώντας ορατό το ενδεχόμενο πτώχευσης της αμερικανικής τράπεζας. Την ίδια στιγμή, η "Bank of America" ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά την εξαγορά της "Merrill Lynch", με την οποία αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για την αμερικανική τράπεζα».

Ταυτόχρονα, ο κύκλος της κρίσης ανοίγει νέο μεγάλο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών. Χτες έγινε γνωστό ότι η «Bank of America» θα προχωρήσει σε εξαγορά της παραπαίουσας «Merrill Lynch» με τίμημα στα 50 δισ. δολάρια, ποσό που είναι στο 70% της χρηματιστηριακής τιμής του Γενάρη 2008...

Επίσης, ο μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος των ΗΠΑ «American International Group» (AIG) αναζητά από την κεντρική τράπεζα (FED) δάνειο ύψους 40 δισ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.

  • Μετά τους κλυδωνισμούς, που προκάλεσε η χρεοκοπία της «Lehman» τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε: «Θα πρέπει να είμαστε σε πολύ υψηλή επαγρύπνηση, θα πρέπει να είμαστε μονίμως σε επαγρύπνηση. Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη διόρθωση, με φάσεις πολύ έντονων διακυμάνσεων».
Μπίζνες και στην Ελλάδα

Το μονοπώλιο «Lehman Brothers» ήδη από την περασμένη δεκαετία μέχρι και σήμερα είχε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και μέσα στη χώρα καταφέρνοντας να αποσπάσει τεράστια ποσά από τη διαχείριση του δημόσιου χρέους της χώρας, από το χρηματιστήριο αλλά και από διάφορες «μπίζνες» που έπαιρνε από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Μάλιστα, κατέχει «επίζηλη» θέση στη λίστα με τους «πρωτογενείς διαπραγματευτές κρατικών ομολόγων», ανάμεσα δηλαδή στις τράπεζες που αγοράζουν πρώτο χέρι τα κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με αναφορές και εκτιμήσεις ντόπιων τραπεζιτών η «Lehman» συνήθιζε άμεσα να μεταπουλάει σε τρίτους τα κρατικά ομόλογα -εννοείται με το ανάλογο κέρδος - και σε αυτό το πλαίσιο δε φαίνεται να έχει σήμερα σημαντικό ύψος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και συσκέψεις τραπεζιτών με την ηγεσία και της Τράπεζας της Ελλάδας σε μια προσπάθεια αποτίμησης των «κινδύνων» που τυχόν διατρέχει το ντόπιο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε αγορές της «πραμάτειας» που πλασάριζε η «Lehman», που όμως είναι ήδη καταγραμμένες στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ήταν περιορισμένες και δεν πρόκειται να έχουν άλλες παρενέργειες. Στο παρελθόν τραπεζική πραμάτεια «υψηλού ρίσκου» είχε αγοράσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • Στην κατρακύλα σε όλα τα χρηματιστήρια συμπορεύτηκε και το χρηματιστήριο της Αθήνας. Η χτεσινή συνεδρίαση έκλεισε με πτώση 3,78%, φτάνοντας στις 2.993 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε 4,93%.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία θυσία για την πλουτοκρατία

Με αφορμή τη συνέντευξη Αλογοσκούφη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, πλήρωσαν πανάκριβα για να υπάρχει η ξέφρενη κερδοφορία του κεφαλαίου. Τώρα, κυβέρνηση και ΕΕ απαιτούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα, για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη καπιταλιστική κρίση. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι μία: Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, ταξικοί αγώνες με προοπτική, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ