ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στήνει νέο «στρατόπεδο» συγκέντρωσης στην Αχαΐα

Με τις πλάτες της Νομαρχίας και του Δήμου Πατρών. Καταγγελία της ΔΑΣ «Πάτρα Μπροστά», που καλεί σε ενιαίο αγώνα για τα δικαιώματα των μεταναστών

Αλλο ένα «κέντρο» για το απάνθρωπο στοίβαγμα των μεταναστών φτιάχνει η κυβέρνηση με την ανοχή των εκλεγμένων με το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αλλο ένα «κέντρο» για το απάνθρωπο στοίβαγμα των μεταναστών φτιάχνει η κυβέρνηση με την ανοχή των εκλεγμένων με το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ενα νέο «στρατόπεδο» συγκέντρωσης στο Δρέπανο του Ρίου στην Αχαΐα στήνει ουσιαστικά η κυβέρνηση σε βάρος των προσφύγων, με την απόφασή της να δημιουργήσει χώρο συγκέντρωσης και ελέγχου των προσφύγων με τον παραπλανητικό τίτλο «Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών».

Η κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη της Νομαρχίας Αχαΐας και του Δήμου Πατρών, υλοποιεί με αυτό τον τρόπο την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία εστιάζει στην ενίσχυση των συνόρων, την αστυνόμευση και την επιλεκτική μετανάστευση, αντί να δίνει λύσεις στα βασικά προβλήματα των προσφύγων, τα οποία εν πολλοίς προέρχονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της σε αυτές και αναγκάζουν τους λαούς να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ «Πάτρα Μπροστά» καταγγέλλει το νέο γκέτο που στήνει η κυβέρνηση στο Δρέπανο και αναφέρει σχετικά: «Η μόνη λύση στο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο σεβασμός και η υλοποίηση του διεθνούς δικαίου και ειδικά της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει άσυλο στους Αφγανούς πρόσφυγες, να χορηγεί ταξιδιωτικά έγγραφα για να εγκατασταθούν σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν, πρέπει να αναλάβει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προτάσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τον Συνήγορο του Παιδιού».

Στη συνέχεια επισημαίνει πως «ο πατραϊκός λαός, το σύνολο του ελληνικού λαού, πρέπει να εντείνει τον αγώνα του για την κατάργηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία έχει και σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Μόνο έτσι θα περιοριστεί η δυνατότητα να βρίσκουν έδαφος το δουλεμπόριο, οι προβοκάτσιες, τα εξευτελιστικά "γιουρούσια" σε βάρος των προσφύγων όπως στο λιμάνι της Πάτρας και στους χώρους συγκέντρωσης των προσφύγων. Μόνο έτσι θα βρίσκουν λιγότερη ανταπόκριση τα κηρύγματα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Καταλήγοντας τονίζει: «Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών. Να κλείσει το γκέτο της ντροπής στην Αγυιά. Δε χρειάζεται κανένα νέο γκέτο. Αμεσα να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής και φιλοξενίας που θα παρέχεται από κρατικούς φορείς με δωρεάν ιατρική φροντίδα, σίτισης, στέγασης, νομική βοήθεια και διερμηνείς για να τους εξασφαλίζονται άμεσα τα απαραίτητα χαρτιά για ελεύθερη μετακίνηση και άσυλο. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα. Οσοι αποσπασματικά μιλούν για ανθρωπιστική λύση ή πλανώνται ή εκ πολιτικού συμφέροντος παραπλανούν τον πατραϊκό λαό».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ξεγύμνωμα» ατομικών ελευθεριών

Προωθείται η σάρωση ώστε οι αρχές να βλέπουν κάτω από τα ρούχα των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια!

Μας «γδύνουν» ηλεκτρονικά με πρόσχημα την ασφάλεια! Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει στις χώρες - μέλη της ΕΕ την εγκατάσταση σαρωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, οι οποίοι θα φωτογραφίζουν γυμνό το ανθρώπινο σώμα. Σαρωτές του συστήματος ελέγχου «Πλήρης εικόνα του σώματος» υπάρχουν σήμερα στη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία. Το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και μερικούς μήνες σε δέκα μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στην εφαρμογή της ρύθμισης 300/2008 που αφορά την επιβολή κοινών κανόνων ασφάλειας στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας. Ο «ύποπτος» μπαίνει σε θάλαμο και για 30 δευτερόλεπτα «σαρώνεται» κάθε ατομική ελευθερία που έχουν αποκτήσει οι πολίτες από την εποχή του habeas corpus. Το μέτρο αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο πολίτης μπορεί να αρνηθεί τη συγκατάθεση σε αυτό το ιδιότυπο στριπτίζ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υποχρεωθεί σε εξονυχιστικό και αυστηρό σωματικό έλεγχο. Το σύστημα εντοπίζει ύποπτα αντικείμενα που δεν εντοπίζονται από τους ανιχνευτές μετάλλων. Μπορεί μεν να διακρίνει κεραμικά και πλαστικά αντικείμενα, αλλά του ξεφεύγουν ελαστικά αντικείμενα και υλικά που μοιάζουν με το δέρμα.

Σχετική συζήτηση έχει ανοίξει και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το μέτρο είχε εξεταστεί για να εφαρμοστεί στις εισόδους του, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα. Το μέτρο συνδυάζεται με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει ως μελλοντικά «εργαλεία» για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων τη διευκόλυνση των συνοριακών ελέγχων όσων υπηκόων τρίτων χωρών χαρακτηριστούν ως «αξιόπιστοι» (bona fide) ταξιδιώτες. Το μέτρο αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για να υπαχθεί δε κάποιος στο καθεστώς του «καταχωρισμένου» ταξιδιώτη, ο έλεγχός του θα γίνεται με τη χρήση «αυτόματων πυλών» που θα ταυτοποιούν τα βιομετρικά του δεδομένα. Δηλαδή, προωθείται εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα και προτείνεται η λειτουργία συστήματος καταχώρισης εισόδου - εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα «Συντονισμός των αγωνιστικών εκδηλώσεων ενάντια τη διοικητική μεταρρύθμιση ("Καποδίστριας 2"), που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ», διοργανώνει, μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μμ, στην αίθουσα της ΤΕΔΚ η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκε στην Καρδίτσα και στην οποία συμμετέχουν οι Δημήτρης Αγγέλου, δήμαρχος Φύλλου, Γιώργος Γιοβάνης, δήμαρχος Μητρόπολης, Βαγγέλης Μπούτας, νομαρχιακός σύμβουλος, Αποστόλης Πίτσαβος, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Μανόλης Τσίπρας, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο τις διατάξεις που αφορούν τη γονική μέριμνα του ανηλίκου σε περίπτωση διαζυγίου, μετά τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου, αλλά και οργανώσεων όπως η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο, αλλά οι διατάξεις για τη γονική μέριμνα θα αποσυρθούν και θα κατατεθούν σε άλλο νομοσχέδιο, αφού πρώτα γίνει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς. Με το νομοσχέδιο η ανάθεση όλης της γενικής επιμέλειας του ανηλίκου που περιλαμβάνει και τη γονική μέριμνα σε περίπτωση διαζυγίου ανατίθεται εκ των προτέρων και στους δύο γονείς. Αντίθετα, μέχρι τώρα αυτό το αποφάσιζε, ως επί το πλείστον, το δικαστήριο που συνεκτιμούσε κάθε φορά τις ειδικές συνθήκες και έκρινε αν μπορούσε να λειτουργήσει η συνεπιμέλεια.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ η νομοθεσία ούτε της Ελλάδας ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με ζητήματα ανταγωνισμού από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας εφαρμόζοντας γεωγραφικούς περιορισμούς στην παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών. Αυτό έκρινε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχετική της απόφαση στις 2 του Οκτώβρη (αρ. απόφ. 413/V/2008/02.10.2008).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα μεταναστών

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη όπου επτά πτώματα εκβράστηκαν στις ακτές μέσα σε τέσσερις μέρες. Τα θύματα είναι μετανάστες (έξι άντρες και ένα παιδί δέκα ετών) από το Ιράκ και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία επιχειρούσαν με άγνωστο αριθμό συμπατριωτών τους να περάσουν με πλοιάριο στην Ελλάδα, όταν αυτό από άγνωστη αιτία βυθίστηκε νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

Το πρώτο πτώμα μπλέχτηκε την περασμένη Πέμπτη, στον αλιευτικό σάκο της μηχανότρατας «Παναγία Κρημιώτισσα», που ψάρευε ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ενώ ως την Κυριακή, άλλα τέσσερα πτώματα - μεταξύ αυτών και ενός αγοριού ηλικίας περίπου 10 χρόνων - εκβράστηκαν στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στο Δέλτα του ποταμού Εβρου και την Αλεξανδρούπολη. Χτες το πρωί, η μηχανότρατα «Καπετάν Φώτης 2» ανέσυρε άλλη μία σορό στον αλιευτικό της σάκο, ενώ μία τελευταία εκβράστηκε στην ακτή, ανεβάζοντας τον αριθμό των πτωμάτων σε επτά.

Την ίδια ώρα, πτώμα άγνωστου άνδρα, βρέθηκε στην περιοχή «Νεραϊδότοπος» του ποταμού Εβρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πρόκειται για μετανάστη, ο οποίος πνίγηκε στην προσπάθειά του να περάσει σε ελληνικό έδαφος προερχόμενος από Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ