ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμάκωση της έντασης στο Κουρδικό

Associated Press

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα κλιμάκωση της έντασης παρατηρείται στα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ, μεταξύ μελών του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος και του τουρκικού στρατού, μετά και την πολύνεκρη επίθεση της Παρασκευής σε τουρκικό φυλάκιο που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 Κούρδοι και 15 αντάρτες. Ο τουρκικός στρατός απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς βάσεων των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή Αβασίν - Μπασιάν.

Η αντίδραση αποφασίστηκε το Σάββατο από την τουρκική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου με τη συμμετοχή της διοίκησης του στρατού της χώρας. Στη σύνοδο υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλαβαν μέρος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγκ, στρατηγοί, υπουργοί και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η τελευταία επίθεση έγινε αφορμή να παρθεί απόφαση για να κλείσουν πέντε μεθοριακά φυλάκια στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού κατηγόρησε τη διοίκηση του «αυτόνομου» βόρειου Ιράκ, ότι δε βοηθά στον «αγώνα κατά του ΡΚΚ», παρά τις διαβεβαιώσεις του Κούρδου ηγέτη του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χασάν Ιγκζίτς, κατηγόρησε ευθέως τη διοίκηση του βορείου Ιράκ ότι βοηθά το ΡΚΚ, παρέχοντάς τους και υποδομές, όπως νοσοκομεία και δρόμους. Ο ίδιος ο Τζ. Ταλαμπανί, σε επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε μία συνάντηση «υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ασφάλειας και από τις δύο πλευρές», δηλώνοντας πρόθυμος στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σε ανακοίνωση του ΡΚΚ αναφέρεται ότι Κούρδοι αντάρτες έχουν στα χέρια τους σορούς Τούρκων στρατιωτών.

Στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν αντικουρδικές διαδηλώσεις, ενώ καταδικαστική ανακοίνωση για την κουρδική επίθεση εξέδωσαν ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και η ΕΕ.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Τερματίστηκε χωρίς συμφωνία ο διάλογος

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ναι μεν εισακούστηκε η «έκκληση - τελεσίγραφο» του Προέδρου Εβο Μοράλες και οι εννέα κυβερνήτες έδωσαν το «παρών» στην Κοτσαμπάμα και στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ένα «εθνικό σύμφωνο», αλλά μέχρι εκεί... Οι τέσσερις κυβερνήτες που αποτελούν την πρώτη γραμμή του μετώπου της ανατροπής, υπό τη στέγη του CONALDE, διαφωνώντας φυσικά, αποχώρησαν. Ετσι, κανένα «εθνικό σύμφωνο» δεν υπεγράφη. Το κέντρο βάρους τώρα μετατοπίζεται στη συζήτηση στο Κογκρέσο για την έγκριση του διατάγματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα. Εντούτοις, αναμένεται και η απάντηση των λαϊκών δυνάμεων, που είχαν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να «διευκολύνουν» το διάλογο.

Σύμφωνα με το Bolpress, οι εκπρόσωποι του CONALDE δε δέχτηκαν καν το πακέτο των προτάσεων - 50 το σύνολο - της κυβέρνησης για το καθεστώς της αυτονομίας. «Πλήρη αυτονομία» ήταν το αίτημα (ή καλύτερα πρόσχημα) του CONALDE.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Με επιτυχία έγινε χτες η γενική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες συγκοινωνίες του Βελγίου, που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις των τιμών και θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πριν από τις 14 Οκτώβρη που αναμένεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το 2009.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν - οι οκτώ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - όταν συγκρούστηκαν δύο τρένα στα ανατολικά της Βουδαπέστης.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Σε δύο Γάλλους και έναν Γερμανό επιστήμονα δόθηκε χτες το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2008 για την ανακάλυψη δύο ιών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Πρόκειται για το Γερμανό Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν και τους Γάλλους Φρανσουάζ Μπαρέ - Σινουσί και Λικ Μοντανιέ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Απαγόρευση κυκλοφορίας, αορίστου χρόνου επιβλήθηκε στο Ινδικό Κασμίρ, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για χτες πορεία των αυτονομιστικών ομάδων, στην πόλη Σριναγκάρ. Υπό περιορισμό βρίσκονται οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων που υποστηρίζουν την απόσχιση του Κασμίρ από την ινδική επικράτεια.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πάνω από 18 είναι οι νεκροί και 60 οι τραυματίες, σε χτεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο σπίτι βουλευτή στο κέντρο του Πακιστάν, στην πόλη Μπακάρ, της επαρχίας, Πεντζάμπ. Η επίθεση αποδίδεται από τις αρχές στους Ταλιμπάν.

ΣΑΝΑ'Α.-- Την εξάρθρωση «ενός τρομοκρατικού ισλαμιστικού δικτύου, το οποίο είχε σχέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες» ανακοίνωσε, χωρίς, όμως, να δώσει καμία περαιτέρω πληροφορία, ο Πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, παραπέμποντας για περαιτέρω ενημέρωση κατά τη διάρκεια της δίκης των υπόπτων.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Πάνω από 26 υπολογίζονται οι νεκροί και 82 οι τραυματίες κατά την επίθεση αυτοκτονίας αυτονομιστών ανταρτών των Τίγρεων των Ταμίλ, στη βόρεια Σρι Λάνκα, στα γραφεία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος (PNU) στην πόλη Ανουρανταπούρα.

ΑΣΣΑΜ.-- Τους 40 φτάνουν οι νεκροί και πάνω από 100 είναι οι τραυματίες στην ινδική πολιτεία Ασσάμ, λόγω των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει από την Παρασκευή μεταξύ της Φυλής Μπόντο και μουσουλμάνων. Η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μπροστά στην αδυναμία της να ελέγξει την κατάσταση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Περίπου 1.400 θέσεις εργασίας θα περικόψει η «Hewlett Packard» στη Γερμανία μέσα στα επόμενα δύο έτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που ακολούθησε την εξαγορά εκ μέρους της HP της εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής «Electronic Data Systems» (EDS).

Καταστροφικοί σεισμοί στην Ασία

ΜΠΙΣΚΕΚ - ΛΑΣΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ συγκλόνισε την Κυριακή το Κιργιστάν, καταστρέφοντας ολοσχερώς το χωριό Νούρα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα, και σκοτώνοντας τουλάχιστον 72 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή ανάμεσα στο Κιργιστάν, στο Τατζικιστάν και στο Ουζμπεκιστάν.

Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ, έπληξε και το Θιβέτ, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 84 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Λάσα, ενώ περίπου 15 λεπτά αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός 5,1 βαθμών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι νεκροί ξεπερνούν τους 30, ενώ πολλά σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν, κοντά στο επίκεντρο του Νταμζούνγκ.

Ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν, επίσης στο Αφγανιστάν και στην Κίνα. Στο Αφγανιστάν η δόνηση ήταν της τάξης των 6 Ρίχτερ, στα κεντρικά της χώρας, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Στην Κίνα ο Εγκέλαδος χτύπησε με 5,7 Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή κοντά στα δυτικά σύνορα της Κίνας με το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, χωρίς επίσης να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Με το βλέμμα στραμμένο στο φυσικό αέριο

ΑΣΤΑΝΑ.--

Προς την επίτευξη στενότερων σχέσεων με το Καζακστάν - χώρα πλούσια σε αποθέματα φυσικού αερίου - επικεντρώθηκε η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στην πρωτεύουσα Αστάνα την Κυριακή. Μάλιστα, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι σχέσεις που καλλιεργούν οι ΗΠΑ με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας δεν αποσκοπούν στην υπονόμευση της εκεί επιρροής της Ρωσίας, τονίζοντας ότι το Καζακστάν «είναι ανεξάρτητη χώρα και μπορεί να έχει φιλίες με όποια χώρα επιθυμεί».

Η Ράις είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Καρίμ Μασίμοφ και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, αντίστοιχα, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Μαράτ Ταζίν, ο οποίος χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ ως «σταθερές και στρατηγικού χαρακτήρα», ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε πως είναι «άριστες» και «πολιτικά ορθές».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αγκάθι» οι μειονότητες στον εκλογικό νόμο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην πρωτεύουσα, πιέζουν οι Χριστιανοί όλων των δογμάτων προκειμένου να επανενταχθεί στον εκλογικό νόμο για τις τοπικές εκλογές, ειδικό άρθρο που θα διασφαλίζει, με ποσοστώσεις, την εκπροσώπηση των μειονοτήτων στα τοπικά συμβούλια. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, αλλά η ανησυχία των μειονοτήτων παραμένει έκδηλη, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Μάλικι ότι θ' αντιμετωπιστεί δίκαια και έγκαιρα.

Κατά τα άλλα, σύγχυση επικρατούσε μέχρι το απόγευμα για το τι ακριβώς συνέβη στη Μοσούλη. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια επιδρομής σε σπίτι όπου αναζητούσε ύποπτο ισλαμιστή εξτρεμιστή, αυτός ζωσμένος με εκρηκτικά εξερράγη, σκοτώνοντας 10 άτομα της οικογένειας που κατοικούσε εκεί. Ιρακινές πηγές υποστήριζαν ότι οι 10 (μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα) σκοτώθηκαν από τους Αμερικανούς στρατιώτες από «λάθος».

Κάποιου είδους «λάθος», είτε σε μηχανικό είτε σε ανθρώπινο επίπεδο αναζητούν οι κατοχικές δυνάμεις και πίσω από τη συντριβή δύο αμερικανικών ελικοπτέρων «Μπλακ Χοκ», αργά το βράδυ της Κυριακής στη Βαγδάτη, την ώρα που προσγειώνονταν. Κατά τη συντριβή, που προκλήθηκε από ελαφρά σύγκρουση, σκοτώθηκε ένας Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι δύο, όπως και τρεις Αμερικανοί συνάδελφοί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ