ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος μας οι ... 1.000 νεκροί κάθε χρονιά!

Μακάβρια κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την οδική ασφάλεια

Σε έναν μακάβριο δικομματικό ανταγωνισμό μετέτρεψαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τη συζήτηση στη Βουλή Επερώτησης για την οδική ασφάλεια, διαγκωνιζόμενοι για το ποιος είχε ...τους λιγότερους νεκρούς, σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι αντεγκλήσεις περί «ανευθυνότητας» και «έλλειψης οργάνωσης». Ενδεικτική ήταν η αναφορά του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηγάκη, σύμφωνα με την οποία «στόχος όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η μείωση των νεκρών, κατά 50% το 2010, σε σχέση με το 2000. Το 2000 είχαμε 2.103 νεκρούς. Και πρέπει να πάμε σε έναν αριθμό που να προσεγγίζει, με βάση το σχέδιο, τους 1.000 το 2010»!

Αντίστοιχα, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Παπουτσής ανέφερε ότι «κατά το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου καταγράφηκαν 118 νεκροί περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Δηλαδή είχαμε αύξηση 32%», υποστηρίζοντας ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι θα χάνονται ζωές στις εθνικές οδούς όσο οι πολιτικές για την οδική ασφάλεια καθορίζονται με γνώμονα το όφελος των κατασκευαστικών και των ασφαλιστικών εταιρειών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε φιλικό διακανονισμό με τα δυο κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα από το 1974 και μετά, ποιος είχε περισσότερους νεκρούς και ποιος είχε λιγότερους νεκρούς», σχολίασε η Λ. Κανέλλη. Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι πρέπει να «πάμε στην ουσία, αν είναι λαϊκός ο προσανατολισμός και αν μερικά πράγματα είναι αγαθά, όπως ο δημόσιος δρόμος και η δημόσια κυκλοφορία»!

Οπως σημείωσε, «η ανυπαρξία συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου είναι αυτή που σκοτώνει», αναρωτώμενη παράλληλα «πού έχουν πάει τα λεφτά του Ταμείου για τη συντήρηση; Εχουν πάει σε δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν πάρει την ευθύνη! Αυτές οι δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν την ευθύνη της συντήρησης των δρόμων τους. Οι δρόμοι τους, όμως, είναι το 10% των 50.000 χιλιομέτρων που μας λέτε! Πάνε τα λεφτά! Θα τα παίρνουν ιδιώτες! Γι' αυτό ο κόσμος αντιδρά».

Αναφερόμενη στο θέμα της σήμανσης του εθνικού δικτύου, είπε: «Να πάτε να πληρώσετε το πόδι της 20χρονης που της κόπηκε στη Σκύρο, περνώντας από δρόμο όπου από καταβολής του δρόμου έχει και μια σήμανση που λέει "προσοχή κατολισθήσεις". Και τι θα σου κάνει ο οδηγός εκεί; Θα στέκεται και θα περιμένει να δει αν θα γίνει κατολίσθηση; Η κοπέλα πέρασε. Για διακοπές πήγαινε και έπεσε ένας βράχος και της έκοψε το πόδι...».

ΟΔΗΓΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΥ»
Απεργία διαρκείας

Με απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν πλέον οι περίπου 35 οδηγοί στη μεταφορική εταιρεία «Ελευθεράκου» (μεταφορές αυτοκινήτων) στον Ασπρόπυργο, ώστε να μπει τέλος στις παρανομίες του επιχειρηματία, καταπατώντας κάθε είδους εργασιακό δικαίωμα και ταυτόχρονα βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων, αλλά και του κόσμου από τα επικίνδυνα οχήματα της επιχείρησης.

Οπως κατήγγειλαν χτες, έξω από την πύλη της επιχείρησης, εργαζόμενοι, αλλά και συνδικαλιστές από το ταξικό κλαδικό Σωματείο Οδηγών «ΕΡΜΗΣ», το οποίο συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, ο επιχειρηματίας από το Νοέμβρη του 2006 κήρυξε πτώχευση χωρίς να ενημερώσει κανέναν, μεταβίβασε τα οχήματα σε άλλη εταιρεία και συνέχισε να λειτουργεί με πλαστά έγγραφα. Την ίδια στιγμή, οι νταλίκες κυκλοφορούν με χαλασμένα λάστιχα, χωρίς συντήρηση, παράνομες άδειες και βιβλία κυκλοφορίας. Αποτέλεσμα, οι οδηγοί να τρέμουν καθημερινά για ατυχήματα, αλλά και να συλληφθούν. Οπως κατήγγειλαν ακόμα, από το 2006 εργάζονται ανασφάλιστοι, οι αποδείξεις πληρωμής είναι απλά χαρτιά, ενώ πρόσφατα είδαν τα ονόματά τους σε καταστάσεις προσωπικού άλλης εταιρείας!

Μιλώντας στο «Ρ» ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, επίτιμος πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών «ΕΡΜΗΣ», επισήμανε ότι «κυβέρνηση και κρατικοί μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στον Ελευθεράκο γιατί έχουν αφήσει ανενόχλητο τον εργοδότη να ασυδοτεί». Ταυτόχρονα, επισήμανε, εκτός από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, να κάνουν βήμα αγωνιστικής συσπείρωσης με τη συμμετοχή τους στις εκλογές (11 έως 26 Οκτώβρη) για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο κλαδικό Σωματείο Οδηγών Φορτηγών με έδρα τον Πειραιά, να υπερψηφίσουν την ΕΣΑΚ και να απαλλάξουν το σωματείο από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ: Κλειστή στην κυκλοφορία θα παραμείνει η εθνική οδός, καθώς και οι παράδρομοί της από το 430ό χιλιόμετρο (Κόμβος Εφέσου) έως το 436ο χιλιόμετρο (Νότιος Κόμβος Κατερίνης) την Κυριακή το βράδυ από τις 8.30' έως τις 9.30'. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδιωτικού ομίλου «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», το κλείσιμο της εθνικής οδού γίνεται λόγω της εκτέλεσης εργασιών αναβάθμισης του υφιστάμενου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ: Για δύο ώρες, από τις 9 έως τις 11 π.μ. θα τροποποιηθούν αύριο Κυριακή τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, των τρόλεϊ και του τραμ στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας, λόγω του ποδηλατικού γύρου της Αθήνας. Τα δρομολόγια των συγκοινωνιακών μέσων θα εκτελούνται στα όρια του ποδηλατικού γύρου, ο οποίος θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Καλλιμάρμαρο, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Σοφίας, Λ. Αλεξάνδρας, Πατησίων, Αιόλου, Σταδίου, Πλ. Συντάγματος, Φιλελλήνων, Ζάππειο.

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ κατά παντός υπευθύνου άσκησε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σχετικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου, η οποία αποκαλύφθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ύστερα από Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε με εντολή της πρυτανείας.

Ο «ανεξάρτητος» του Ελληνικού

Επιστολή στο «Ρ» έστειλε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ελληνικού, με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τα Κέντρα Πρόληψης με τίτλο «Απαιτούνται ριζικές λύσεις», στο οποίο δίπλα στο όνομα του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη σε παρένθεση υπήρχε η λέξη (ΣΥΝ), εννοώντας βέβαια ότι ο δήμαρχος έχει τη στήριξη του συγκεκριμένου κόμματος.

Ομως, το δελτίο Τύπου του Δήμου Ελληνικού προς το «Ρ» γράφει: «Γνωρίζετε βέβαια ότι ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης εκλέχτηκε ως ανεξάρτητος δήμαρχος και σε καμία περίπτωση ως εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Παρακαλούμε να διορθώσετε το λάθος σε εμφανές σημείο στην αυριανή έκδοσή σας».

Πράγματι, κάναμε λάθος. Κι επειδή η δική μας πληροφόρηση είναι ανακριβής, παραθέτουμε στους αναγνώστες μας για να ενημερωθούν σωστά, πώς χαρακτηρίζει η εφημερίδα του ΣΥΝ, η «ΑΥΓΗ», τον Χρήστο Κορτζίδη.

Σε ρεπορτάζ της «ΑΥΓΗΣ» στις 15 Οκτώβρη 2006 (ημέρα των δημοτικών εκλογών) με τίτλο: «Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές 2006. Οι συνδυασμοί που στηρίζει ο ΣΥΝ» αναγράφεται στο σχετικό πίνακα και ο Χρήστος Κορτζίδης με το συνδυασμό του.

Σε ρεπορτάζ της «ΑΥΓΗΣ» στις 22 Οκτώβρη 2006 (ημέρα του Β' γύρου των εκλογών) με τίτλο: «ΣΥΝ: Μάχη για Ν. Σμύρνη, Καισαριανή, Ελληνικό, Ν. Φιλαδέλφεια, Λιβαδειά και Πρέβεζα», υπάρχει φωτογραφία του Χρ. Κορτζίδη και σχετικό ρεπορτάζ.

Σε πρωτοσέλιδο κείμενο της «ΑΥΓΗΣ» στις 24 Οκτώβρη 2006 υπάρχει τίτλος: «Σημαντικές νίκες σε 7 δήμους» ανάμεσά τους και ο Δήμος Ελληνικού με τον Χρήστο Κορτζίδη.

Τόσο «ανεξάρτητος» είναι ο δήμαρχος...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου διοργανώνει, αύριο Κυριακή 12 Οκτώβρη και ώρα 11 π.μ., στο Μνημείο έξω από την Ηλεκτρική, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές στη Μάχη της Ηλεκτρικής. Θα προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στις 10 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο.

-- Η ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί τριήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο, στην περιοχή Λεωνιδίου Κυνουρίας. Θα γίνουν επισκέψεις σε τοποθεσίες όπου δόθηκαν νικηφόρες μάχες από το ΔΣΕ. Αναχώρηση από το παλιό Δημαρχείο (οδός Αθηνάς) ώρα 7.30 π.μ. την Παρασκευή 17/10/2008 (για τα μέλη της Ενωσης η μετακίνηση είναι δωρεάν).

Συνδιάσκεψη της ΠΕΕΠΠ

Σήμερα Σάββατο 11 Οκτώβρη 2008, ώρα 10 π.μ., πραγματοποιείται στην αίθουσα του Εκλογικού Κέντρου του ΚΚΕ, οδός Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια, η 11η Συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ).

Εκλογές στην ΠΕΚΑΜ

Την Τετάρτη 15.10.08, τις ώρες 10 π.μ. έως 6 μ.μ., πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ). Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στην αίθουσα Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα: «Η θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, τα καθημερινά της προβλήματα, οι αιτίες που τα γεννούν και ο τρόπος συλλογικής αντιμετώπισης» διοργανώνει η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, 13/10 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου (οδός Αβάντων). Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας

Πιο «πειθαρχημένο» και με λιγότερα δικαιώματα αστυνομικό προσωπικό, θέλει η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικότερα ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Αυτό τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησής του για τις αλλαγές που προωθούνται στους πειθαρχικούς κανονισμούς της ΕΛΑΣ και τις προσπάθειες περιορισμού δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης προσπάθησε να παρουσιάσει τις αλλαγές που σχεδιάζονται (μέσω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος) ως ...νομοτεχνική διαδικασία. Υποστήριξε ότι επιδιώκεται οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου «να είναι πληρέστερες και νομοτεχνικά αρτιότερες. Κωδικοποιούνται ως ενιαίο κείμενο όλες οι πειθαρχικές διατάξεις που μέχρι σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε τρία νομοθετήματα», ενώ «προσαρμόζονται και στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα».

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο», σχολίασε, παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Να αφαιρεθούν δικαιώματα που αφορούν τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας και να υπάρξει ένας αυταρχισμός και μια στρατιωτικοποίηση πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν, με στόχο οι μηχανισμοί καταστολής να είναι πιο αποδοτικοί απέναντι στο λαϊκό κίνημα». Κι αυτό διότι υφίσταται ανάγκη «μεγαλύτερης θωράκισης του συστήματος απέναντι στις κοινωνικές διαμαρτυρίες, οι οποίες οπωσδήποτε θα είναι οξύτερες λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ